Pilav aşkına marka yarattı, I Love Pilav
İskele imalatı ve montajı yapan Este Yapı’nın sahibi Cihan Bakan, I Love Pilav markasıyla gıda sektörüne girdi. Marka için 15 milyon TL yatırım yapan girişimci, kısa sürede İstanbul Anadolu yakasında yedi şubeye ulaştı. 2015 hedefi ise markayı İstanbul’da Avrupa yakasında franchise vererek büyütmek.
Son yıllarda farklı sektörden pek çok yatırımcı için en cazip yatırım alanlarından biri gıda. Büyük veya küçük sermaye grupları, tutacaklarına inandıkları bir konsept bulduklarında gıda işine yatırım yapmaktan kaçınmıyor. Kimi zaman yurtdı-şından marka getiren yatırımcılar, kimi zaman ise kendi markalarını yaratarak gıda işine adım atıyor. Bunlardan biri de Este Yapı’nın kurucusu Cihan Bakan.
I Love Pilav markasıyla gıda sektörüne giriş yapan Cihan Bakan, 1972 Karamürsel doğumlu. Bakan, Abant izzet Baysal Üniversitesi işletme Bölümü’nü bitirir bitirmez iş hayatına atılıyor.
Çalıştığı kurumlarda ilerleme konusundaki sıkıntıları görünce 1997 yılında eşi ve iş ortağı Filiz Duman Bakan ile Este Yapfyı kuruyor, iki girişimci Este Yapfyı inşaat sektörünün belki de en riskli alanlarından biri olan iskele imalatı ve montajı konusunda sektörün önemli şirketlerinden biri haline getiriyor.
15 milyon TL yatırım yapıldı
Uzun yıllar gastronomi ve yemek konusuyla amatör olarak ilgilenen Bakan, yaklaşık altı ay önce hobisini işe dönüştürme fikriyle Este Gıda’yı kuruyor. Bu işe girmeden önce uzun bir araştırma süreci geçirdiklerini söyleyen I Love Pilav Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Bakan, “Gıda sektöründe yer alan firmaları inceledik ve tüketici taleplerini anlamaya çalıştık. Elbette ticari başarısı da ilgi ile alakalı olan bu durumda, kendi beğenilerimizi de göz önünde tuttuk ve pilavda karar kıldık” diyor. Pilav tercih etmelerinin nedeni ise pilavın her kesimden insanın tükettiği bir yiyecek olması. “Kim sevmez pilavı?” sorusuyla yola çıktıklarını söyleyen Bakan, “Pilav yardımcı yemek olarak görülse de aslında hayat kurtarıcı bir ürün. Biz pilavı yardımcı bir ürün olmaktan çıkartmak istedik. Pilav ekonomik olduğu kadar pratik, sağlıklı, doyurucu, kültürümüze özgü ve herkesin sevdiği bir yemek. Buradan hareketle pilav aşkına vurgu yapmak istedik ve I Love Pilav ortaya çıktı” diye konuşuyor.
Marka için şu ana dek 15 milyon TL yatırım yapan Bakan, kısa sürede İstanbul Anadolu yakasında yedi şubeli bir zincir haline getirdi I Love Pilav’ı. Markanın iki Pendik, Maltepe, Brandium AVM, Meydan AVM, Bahariye, Kadıköy Rıhtım ve Kadıköy Rıhtım 2 olmak üzere yedi mağazasında günde 200 kilo pilav satılıyor.
2015’te 2,5 milyon TL’lik bir yatırım planladıklarını söyleyen Bakan, “Avrupa yakasında hızlıca büyüme hedefimiz var. Şu an İstanbul içinde uygun lokasyonları değerlendirme sürecindeyiz. İstanbul’da 25 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor. Şirket önümüzdeki yıldan itibaren franchise vererek büyümeyi planlıyor. Bakan, henüz franchise koşullarını netleştirmediklerini söylüyor.
Malzemeler Anadolu’dan geliyor
Dudullu’da bulunan I Love Pilav Atölyesi’nde günde iki kez pişirme işlemi yapılarak şubelere dağıtılıyor. Atölye, günlük 30 bin kişiye yemek çıkartabilecek kapasiteye sahip. Şu anda Este Gıda bünyesinde 68 kişi çalışıyor. Açılacak restoran sayısına göre bu rakamın 120’ye çıkması öngörülüyor.
Bakan’ın hedefi I Love Pilav’ı bir Türkiye markası haline getirmek. Markanın öncelikle temizliği ve lezzeti ile anılacağına dikkat çeken Bakan, “Markamızı orta ölçekli 20-25 şubeli bir geleneksel lezzet firması haline getirmeyi hedefliyoruz. Tüm bunlar yapılırken kar eden, karlılık açısından adından söz ettiren ama müşterisi açısından da ekonomik bir marka olarak sektörde yer alacağız. Hızlı tüketim için tercih edilen bir AVM ve cadde üstü markası olma yolundayız” diyor.
Anadolu’yu gezdiler
Markanın temel hedeflerinden biri pilavı sağlıklı birfastfood ürünü olarak ülke genelinde yaygınlaştırmak. Bunun için üretim sürecinde büyük bir titizlikle çalışılmış. Kendileri de yemeğe düşkün olan Bakan, mönüyü ortaya çıkarmak için Anadolu’yu karış karış gezmiş. Pirincin ve tereyağının en iyisini bulmak için üreticilerle görüşmüş. Sonunda pirinci Gönen Osmancık’tan getirmeye karar veren girişimci, tereyağında ise tercihini Karadeniz’den yana kullanmış.
Bakan, önümüzdeki dönemde markayı yurt-dışına açmayı planlıyor. Markanın iç pazarda ait yapısını oluşturduktan sonra yurtdışını araştıracaklarını söyleyen Bakan, “Bizimle ortak damak tadına sahip ülkeleri hedefliyoruz. Bunlar Balkan ülkeleri, Arap ülkeleri gibi ülkeler” diye konuşuyor.
Markanın Ar-Ge çalışmaları sonucu ortaya çıkan özel yöntemlerle geliştirilen 60’ı aşkın pilav çeşidi var. Şu an sadece 27’si mönülerde yer alıyor. Tavuklu pilav, şehriye pilavı, sebzeli pilav, pilav tandır, pilav pirzola, pilav kuzu kol, perde pilavı, patlıcanlı pilav, Özbek pilavı, I Love Pilav Special, OsmanlI Pilavı, Mengen pilavı, iç pilav, buhara pilavı, düğün pilavı menüde yer alan çeşitlerden bir kısmı. Önümüzdeki dönemde talebe göre diğer çeşitlerinde piyasaya sürülmesi planlanıyor. Üretimde özellikle Osmancık pirinci tercih ediliyor ve pilavlar kemik suyu kullanarak pişiriliyor. Sunumlarda ise pilav kalp şeklinde servis ediliyor.