Pilav ve Makarna Girişimcilere Fırsatlar Sunuyor
Dışarıda yeme alışkanlığının giderek yayılması bu alandaki girişimleri de artırıyor. Pilav ve makarna da girişimcilere fırsatlar yaratıyor.
Geleneksel pilav arabalarını modernize ederek konsept oluşturan şirketler franchising ile büyüyor. İtalyan lezzeti makarnayı çeşitlendirerek değişik şekillerde sunan markalar da girişimcilere franchising vererek şube sayılarım artırmayı hedefliyor.
Girişimciliğin önemli bir parçası olan konsept oluşturmak, başarılı bir iş modelinin devamlılığı için en kritik unsur olarak öne çıkıyor. Örneğin kahve artık kahvehanelerde içilmiyor.
Yerli ve yabancı kahve zincirlerinin ardından üçüncü dalga adı verilen özel ve bağımsız kahve dükkanları, her semtte ve mahallede açılıp kendi karakter ve kültürünü yansıtıyor. Birçok ürünün zaman içinde bu şekilde konsept haline geleceğine mutlak gözüyle bakıyor.
Bu gelişime örnek olarak, son yılların en orijinal ve bir o kadar da geleneksel girişimlerinden biri olan pilav arabalarını da gösterebiliriz. Bir zamanlann sokaklarda satış yapan nostaljik pilav arabaları modernize edilerek artık kunımsal bir kimlik kazanmaya başladı. Pilav sektörünün büyüklüğünün 400 milyon TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor.
KÂRLI BİR MODEL OLDU
OPİlavcı, 2007 yılında kurulan bu konseptin öncü şirketlerinden biri. 78 şubeye ulaşan firma, 122 şube daha açmayı planlıyor. OPİlavcı Genel Müdürü Tarık Yılmaz, “Pilavı kazançlı bir iş modeli haline getirdik ve bir franc-hise sistemi kurarak yatırımcılanmıza sunuyoruz” diyor. Franchise giriş bedeli 15 bin ile 30 bin TL arasında değişiyor. Toplam yatırım maliyeti ise 50 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Hedeflenen aylık ciro 36 bin ile 50 bin TL arasında. Yapılan cironun yüzde 65’i brüt kâr olarak ifade ediliyor.
Yaklaşık 10 ay önce faaliyete başlayan I Love Pilav ise bu girişimlerden bir başkası. I Love Pilav Genel Müdürü Filiz Duman Bakan, “Kültürümüzde 7’den 77’ye herkesin yediği yiyeceğin pilav olduğuna karar verdik. Öyle ki bizim tespit : ettiğimiz kadanyla Türk mutfağında 50-60 çeşit pilav türü mevcut. Geçtiğimiz yılın nisan ayı sonunda ‘tamam’ dedik. Eylül başında dört şube ve büyük bir pilav mutfağı olan işletme haline geldik” diyor. Avrupa Yakası’nda büyüme hedefleri olduğunu belirten Bakan, AVM ve caddelere ağırlık verdiklerini söylüyor. Franchise vererek büyümeyi hedeflediklerini ancak henüz franchise koşullarını netleştirmediklerini ifade eden Filiz Duman Bakan, İstanbul’da 25 şubeye ulaşacaklarını sözlerine ekliyor. Bir franchise şube için aylık 50 bin ile 75 bin TL arasında ciro hedefleniyor. Kâr marjı yüzde 100-200 arasında değişiyor.
FARKLI KONSEPTLER
Bugün buğdaydan yapılan sanayi ürünleri içerisinde makarna, üretim miktarı ve beslenmedeki önemi bakımından ekmekten sonra geliyor. Makarnanın bu kadar yaygın olmasının nedeni, uzun süre muhafaza edilebilmesi, çeşitliliği, kolayca hazırlanması, lezzeti, besleyici ve ekonomik bir gıda maddesi olması. Tahmini olarak üst segment diye tabir edilen kaliteli makarna grubundaki sektördeki tüketimin yıllık 500 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Buradan yola çıkarak artık sadece makama konseptiyle faaliyet gösteren girişimler görmeye başladık. Makar-nas da bu girişimlerden biri. Italyan mutfağını Türk damak tadına uyarlayan firma, dört ayrı konsept hazırladı: Makama’s Comer, Makarna’s Restaurant, Makarna’s Gurme ve Makarna’s Gurme Plus.
Bunlar 9 m2 AVM standından 300 m2 Gurme Plus’lara uzanan, farklı uygulama çeşitliliğine sahip konseptler.
Makarnas Genel Müdürü Tacettin Kaleli, bu yıl 10 şubeye ulaşmayı planladıklarını söylüyor. Kaleli, şöyle devam ediyor: “Makarna’s isim bedeli 10 bin dolar. Açılacak konsepte göre yatırım maliyeti 30 bin ile 150 bin dolar arasında değişiyor. Küçük konsepde-rimizde hedeflediğimiz aylık ciro 80 bin ile 100 bin TL arasında. Gurme konseptlerimizde menü çeşitliliğimiz arttığı için ciro ve kârlıklık oranlarımız daha yüksek. Başlangıç kâr oranlarımız yüzde 35’in üzerinde.”
FRANCHISING İLE BÜYÜYECEK
Makarnam, Faruk Bedük tarafından 2014 yılında kuruldu. İtalyan mutfağı konseptli restoranda, salata, ızgara ve mantı çeşitleri de bulunuyor. Bu yıl iki franchise şube daha açmayı planladıklarını söyleyen Bedük, 7 bin TL isim hakkı bedeli aldıklarını belirtiyor. Toplam yatırım maliyeti yaklaşık 150 bin TL. Aylık ciro hedefi 45 bin TL. Kâr marjı yüzde 30-35 arasında değişiyor ve royalty bedeli alınmıyor.
Yami makarna ve salata, 2005 yılında Fatoş Kutluay’ın hobisi olan gıda konusunda bir girişim yapma kararı vermesiyle filizlendi ve Cevahir AVM’de hizmet vermeye başladı. Kut-luay, “Amacımız, lezzetli, evde yapılmışçasına kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan, sağlıklı ama aynı zamanda hızlı bir İtalyan makama barı yaratmak oldu. Makama ve sos eşleştirmesini müşterimize bıraktık” diyor.
Şu an bir şube ile faaliyet gösteriliyor ancak franchising vererek şube sayısının artırılması hedefleniyor. Franchise giriş bedeli 30 bin dolar + KDV. Toplam yatırım maliyeti ise 250 bin TL civarında. Şubeler için aylık 150 bin ile 175 bin TL arasında ciro hedefleniyor. Kâr marjı da yüzde 15-20 arasında değişiyor.
İTALYAN TARZI MAKARNA
1993 yılında kurulan Pasta d’Alfredo İtalyan tarzı mantı makarna sos üretiyor. Pasta d’Alfredo markası ile üretim yapan şirket, 2009 yılına i: kadar faaliyetlerini askıya aldı. 2009 yılında Bülent Aydın tarafından satın alınan şirket, taze makarna üretimine geçti. Cafe konsepti şeklinde franchising verdiklerini söyleyen Aydın, “Yatırımcılar ile uzun vadeli, plan ve görüşmeler sürüyor” diye konuşuyor. Franchise bedeli ve yatırım maliyeti toplam 200 bin TL civarında. Bayiler için hedeflenen ciro bulunan lokasyona göre değişmekle birlikte 150 bin ile 250 bin TL arasında. Kâr marjı ise yüzde 35 olarak ifade ediliyor.