Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Piyasa değeri ve getirisi yüksek, değerleme oranları düşük 12 şirket

PİYASALAR hareketli seyrini sürdürüyor. Yerli bireysel yatırımcıların ise borsaya ilgisi devam ediyor. Bireysel yatırımcı sayısı 1 milyon 761 bine çıktı. Bireysel yatırımcıların borsayı tercih etmesinin en önemli nedeni ise hisse senedi bazında oluşan yüksek getiriler. Borsadaki bütün şirketleri göz önünde bulundurarak Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler içerisinden piyasa değeri en yüksek şirketleri sıraladık. Bu şirketler içerisinden değerleme oranları düşük, getirisi yüksek şirketleri belirledik. Fiyat/ Kazanç oranı 15 seviyesinin altında olan piyasa değeri/defter değeri oranı üç seviyesinin altında olan hisseleri ve yılbaşından bu yana getirileri değerlendirdik. Yaptığımız değerlendirmede piyasa değeri ve getirisi yüksek değerleme oranları düşük 20 şirket listelenirken, piyasa değeri yüksek, getirisi ve değerleme oranları düşük 12 şirket listelendi.

Piyasa değeri ve getirisi yüksek değerleme oranları düşük 20 şirket şu şekilde sıralanıyor: Aselsan, Enka İnşaat, Şişecam, Arçelik, Ener-jisa Enerji, Emlak Konut GMYO, Doğan Holding, Vestel, Vestel Beyaz Eşya, Koza Madencilik, Aksa Enerji, Torunlar GMYO, Nuh Çimento, Doğuş Otomotiv, Anadolu Sigorta, İş Y. Men. Değ., İpek Doğal Enerji, Aksa, Alarko Holding ve Halk GMYO. Bu şirketlere ve sektörlere ilişkin gelişmeler ve beklentiler ise şöyle:

ASELSAN VE ŞİŞECAM

Yirmi şirketi incelediğimiz zaman piyasa değeri ile listede ilk sırada yer alan Aselsan hissesini görüyoruz. Bu şirket yatırımcısına yıllık bazda yüzde 96,2 ve pandemi başlangıcından beri ise yüzde 43.75 oranında getiri sağladı. Bir yatırımcı hisse senedini satın alırken mümkün olduğunca düşük fiyattan almak ister. Şirketin fiyatının düşük olup olmaması sadece fiyatın seyri ile değil bu şirketin piyasa değerinin karlılık ve öz sermayesi ile ilişkisine de bağlıdır. Piyasa Değeri/ Yıllık kar yani F/K oranı yüksek olan şirketler yatırımcılar için aşırı değerlidir. Bu anlamı ile Aselsan hissesine baktığımızda şirketin F/K oranı 10.99 seviyesinde ve PP/DD değeri ise 2.82’lerdedir. Aselsan hisse senedinin fiyat seyrini incelediğimizde de son bir yılın en yüksek seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Şirkete ait hisseler pandemi dönemi ile sert bir düşüş yaşamasına rağmen sonrasında hızlı yükseldi. Tarihsel F/K ortalamasına bakıldığında son 10 yılın ortalamasının 15.92 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Hisselerin son 10 yıldaki ortalama fiyat kazanç oranın altında işlem görmesi prim potansiyelinin olabileceğinin sinyalini veriyor. Şişecam’ı incelediğimizde ise 2020/06 mali sonuçlarında, yüzde 43.2 azalışla 526 milyon TL net kâr açıkladı. Pandemi sonrasında, birleşme haberleri ile fiyatı yükseldi. Şirketin 13.64 seyrindeki F/K oranı Sektörel F/K olan 20.82’nin altında olması nedeniyle fiyatı hala cazip. Birleşmeyle birlikte şirketin toplam maliyetlerinde tasarruf ve sadeleşen yapısı yabancıların ilgi alanında olmasına neden oluyor.

GAYRİMENKULE İLGİ YÜKSEK

Yüksek performans gösteren değerleme oranı düşük şirketler içerisinde gayrimenkul şirketleri de ön plana çıkıyor. Bu şirketlere baktığımız zaman Emlak Konut, Torunlar Gayrimenkul ve Halk Gayrimenkul dikkat çeken borsa şirketleri. Bu üç şirkette Covid-19’un Mart ayında Türkiye’de etkisini göstermeye başladığı günden bu yana yatırımcısına yüzde 40’ın üzerinde getiri sağladı. Listede sektörel bazda en yüksek Halk GYMO yüzde 79 ile getiri sağlarken bu şirketi yüzde 68,30 ile Torunlar GMYO takip ediyor. Sektörün en iyi getiri sağlayan üçüncü şirketi olan fakat piyasa değeri diğer iki şirkete göre en yüksek Emlak Konut GMYO ise yüzde 43,96 oranında yatırımcısına kazanç sağladı. Her üç şirketin F/K oranına baktığımızda 10 seviyesinin altında olduğunu görüyoruz. Sektörün ortalaması ise 12,83 seviyesinde bulunuyor. Her üç şirketin F/K oranı sektör ortalamasına göre ucuz. Üç şirket içerisinde F/K oranına göre Torunlar GMYO daha cazip görünüyor. Hem ortalamanın altında hem de prim yapmasına rağmen diğer sektör şirketlerine göre daha düşük F/K oranına sahip olduğu için daha fazla dikkat çekiyor.

DAYANIKLI TÜKETİM SEKTÖRÜ

Dayanıklı tüketim sektörü hisselerinden Arçelik, Vestel ve Vestel Beyaz Eşya şirketlerinin listede ilk 10’da yer alıyor. Bu da yatırımcıların dikkatini bu sektöre yönelttiklerini gösteriyor. Hisselerin 11 Mart’tan bu yana yüze 45’in üzerinde getiri sağladığını görüyoruz. Bu üç hisseden Vestel Beyaz Eşya yüzde 69,98 ile sektördeki diğer iki şirketten en yüksek getiriye sahip. Vestel yüzde 60,70 ve Arçelik yüzde 46,95 getiri ile takip etmekte. Şirketlerin F/K oranı 15’in altında. Sektörel F/K 14,43 iken bu değere en yakın oran 14,38 ile Arçelik’tir. Üç şirketin de sektör ortalamasından ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Vestel 6,58 F/K ‘nın düşük olması oranı ve fiyatı ile diğer iki şirkete oranla daha çok dikkat çekmektedir.

ENERJİ ŞİRKETLERİ ZİRVE YAPTI

Listede bulunan Eneıjisa Eneıji, Aksa Enerji ve İpek Doğal Enerji pandemi sonrasında en çok ilgiyi çeken enerji şirketleri arasında. Enerjisa Enerji yüksek performanslı düşük değerleme oranlı şirketler içerisinde piyasa değeri ile ilk beşte yer alıyor. 11 Marttan bugüne Aksa Enerji yatırımcısına yüzde 93,04 getirirken Enerjisa Enerji yüzde 42 oranında ve İpek Doğal Enerji yüzde 64,76 kazandırdı. Aksa Enerjinin son 10 yıldaki ortalama F/K oranı 27,31 seviyesinde. Şirketin 9,20’lik F/K oranının 10 yıllık ortalamanın altında seyretmesi hala alabileceği mesafe olduğuna işaret ediyor. Listede yer alan Enerjisa Eneıjijnin F/K oranı 8,57 seviyesinde. Bu şirketin hisseleri Aksa Enerjiye göre daha cazip. Listede olan enerji şirketleri arasında 7,49 ile en düşük F/K oranına sahip olan İpek Doğal Enerji sektörde dikkat çekiyor. Aksa Eneıji’nin fiyatını incelediğimizde ise son bir yıllık fiyat performansının yüksek olduğu, hissenin fiyatının zirve seviyelerde olduğu görülüyor. Enerjisa Enerji pandeminin başladığı ilk günlerde fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşamış olsa da sonrasında toparlandı. İpek Enerji’nin fiyat performansı pandemi sonrasında sürekli yukarı yönde ivme kazandı.

DİĞER ŞİRKETLERDE ÖNE ÇIKANLAR

Diğer şirketlerde öne çıkanlar şu şekildedir; Enka inşaat, Nuh Çimento, Doğan Holding, Alarko Holding, Koza Madencilik, Doğuş Otomotiv, Anadolu Sigorta, İş Yatırım Menkul Değerler ve Aksa. Bu şirketlerin hisseleri pandemi döneminden bu yana yatırımcılarına yüzde 40’ın üzerinde getiri sağladı. Şirketlerin fiyat kazanç oranının 15 seviyesinin altında bulunması ve piyasa değeri/defter değeri oranlarının 3 seviyesinin altında olması hala prim yapabilme potansiyellerinin olduğuna işaret ediyor. Şirketlerin değerleme oranları fiyatlarının seyrini takip açısından önemlidir. Pandemi döneminden bu yana sağlanan yüksek getirilerin devam edebilmesi şirketlerin karlılıklarını devam ettirebilmesine bağlı. Firmaların açıklanacak dokuz aylık bilançolarında büyüme göstermeleri fiyat hareketlerindeki yükselen ivmenin devamını getirebilir.

YILBAŞINDAN BU YANA GETİRİLERİ YÜZDE 10’UN ALTINDA OLANLAR

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler içerisinden piyasa değeri en yüksek şirketleri sıralayarak; fiyat kazanç oranı 15 seviyesinin altında olan piyasa değeri/defter değeri oranı üç seviyesinin altında olan ve yılbaşından bu yana getirileri yüzde 10’un altında olan hisse senetlerini sıraladık.

Listede şu şirketler yer alıyor: Koç Holding, Garanti Bankası, Akbank, Türk Telekom, îş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası, Sabancı Holding, Vakıflar Bankası, T. Halk Bankası, TAV Havalimanları, T.S.K.B., Reysaş GMYO.

BANKALAR VE ÖZEL FİNANS KURUMLARI

Piyasa değeri yüksek getirisi ve değerleme oranları düşük hisseleri sıraladığımızda, listede yedi tane banka ve özel finansal kuru-munun yer aldığını görüyoruz. Listedeki yedi şirketin F/K oranını incelediğimizde sırasıyla Garanti Bankasının 5,11, Yapı ve Kredi Bankasının 4,89, T.S.K.B’ nin 4,87, Akbank’ın 4,69, Halk Bankasının 4,32, İş Bankasının 3,52 ve Vakıflar Bankasının 3,16 seviyelerinde olup tüm bu bankaların sektörün altında F/K değerine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Listede pandemi başlangıcından beri diğer altı şirketin aksine yatırımcısına yüzde 8,82 getiri sağlayan T.S.K.B göze çarpmaktadır. Sektörel F/K’nın 14,70 olması ve T.S.KB’nin de 4,8 F/K’ya sahip olması hem ortalamanın altında hem de diğer sektör şirketlerine göre daha düşük F/ K oranına sahip olduğu için daha ucuz olduğu söylenebilir. Şirketin fiyatının dalgalı bir seyir izlemesine rağmen sert düşüşlerden sonra çok çabuk yukarı ivme kazanması yatırımcılar için ilgi çekici olabilir.

KOÇ HOLDİNG

11 Marttan bugüne getirisi yüzde onun altında olan şirketleri incelediğimizde piyasa değeri ile listede ilk sırada yer alan Koç Holding hissesini görüyoruz. F/K değeri 5,56 ve PD/DD oranı ise 0,90 seviyesi ile sektörün altında fiyatlanması ve zirve fiyatının oldukça altında bulunması sebebiyle ucuz olarak nitelendirilebilir. Mart ayından beri hissenin fiyatında dalgalı bir seyir olmasına karşın kurumların tavsiye listelerinde bulunmaktadır.

TÜRK TELEKOM

Listede diğer hisselerin negatif getirisine karşın pandemiden bu yana pozitif bir getiriye sahip. Türk Son 5 yıllık getirilere bakıldığında Telekom son 5 yılın 3 yılında yatırımcılara kazandırdı. Şirketin fiyat/kazanç oranı sektör ortalamasının altında bulunuyor. Teknoloji sektörü pandemi döneminde yatırımcıların en fazla takip ettiği sektörler arasında yer aldı. Hissenin fiyat seyrine bakıldığında pandemi döneminde sert bir düşüş yaşadığı ancak sonrasında toparlandığı fakat pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkamadığı görülüyor. Bunun en önemli nedeni ise yabancı satışlarıydı. Yabancıların hisse yılbaşında payı yüzde 67,78 seviyesinde bulunurken ağustos sonunda yüzde 42,41’e kadar geriledi. Ancak son dönemde yabancı paylarında ufak kıpırdanmalar gözlenmekte.

TAV HAVA LİMANLARI

Tav Hava Limanları pandemi döneminde en fazla olumsuz etkilenen şirketlerden biri. Ancak şirketin son 5 yıldaki performansları inelendiğinde 5 yılı da pozitif getiri ile tamamladığını görüyoruz. Pandemi etkisinin atlatılması halinde hisseye yeniden talebin artması ve getirisinin olumluya dönmesi beklenebilir. Şirketin fiyatının defter değerinin altında olduğu gözleniyor. Son dönemde işlem hacminde göze çarpan artışlar hisseye olan ilginin artabileceğine işaret ediyor.

8 şirket için son gelişmeler ve beklentiler

Yapı Kredi Koray’da kira indirimine dikkat edilmeli Yapı Kredi Koray zirve seviyelerinde. Şirket hisseleri teknik olarak çıkışını sürdürüyor. Yükselişin devam etmesi mümkün olabilir ancak bunun için firmanın karlılığının artması gerekiyor. Şirketin son açıkladığı 2020/06 dönemindeki bilançosunda zararda olduğunu görüyoruz. Geçen yıl da benzer bir mali performans gösterirken yıl sonunda toparlandığı gözlendi. Aynı mali performansı gösterse de yaptığı açıklamalara bakıldığında kira indirimine gidiyor. 30 Eylül 2020 tarihinde yaptığı açıklamada piyasada gözlenen olumsuz şartlar nedeniyle bir kiracının kirasında yüzde 20 indirime gitti. Şirket 70.603,37 TL tutarındaki kiranın, 01.09.2020-30.11.2020 tarihleri arsında geçerli olmak üzere yüzde 20 oranında indirilmesine karar verdi. Tahsil edilmeyecek toplam kira bedeli 3 ay için toplamda KDV hariç 42 bin TL olacak. Pandemi nedeni ile bu uygulamaların artması gelirlerinin zayıflamasına neden olabilir. Şirket hisselerini zirvede iken bu yönü ile de değerlendirmek önemli. Öte yandan yerli kurumsal yatırımcıların portföylerinde hisseyi artırdıkları gözleniyor. Yabancıların paylarında çok az miktarda oynamalar dikkat çekiyor. Yerli kurumsal yatırımcıların portföylerinde hisseleri artırması olumlu olarak değerlendirilebilir.

Koza Madencilik’te yabancı etkisi sürüyor

Koza Madencilik yabancıların paylarını düzenli olarak artırdığı bir hisse. Bu şirketin fiyat seyri incelendiğinde hem kârlılık hem de fiyat seyri olarak son dört yıl içerisinde iyi bir performans gösterdiğini görüyoruz. Yabancıların borsa tarihindeki en yüksek satışı gerçekleştirdikleri bir dönemde hisse senedinde alıcı konunda bulunmaları oldukça önemli. Altın fiyatlarının yükseliş seyri de şirket hisselerini olumlu yönde etkiliyor. Yabancıların paylarını çok düşük marjlarda da olsa artırmaya devam ettikleri gözleniyor. Bu nedenle hissenin uzun vadede performansını sürdürmesi beklenebilir. Bir şirket hisselerinin prim yapmasının en önemli nedeni karlılık beklentileridir. Koza Madenciliğe ilişkin şu anda karlılık beklentileri korunuyor. Bu nedenle hisseyi alanlar ağırlıklı olarak biriktirme eğiliminde.

QNB Finansbank için BİST’in kararı atlanmamalı

QNB Finansbank borsada piyasa değeri en yüksek banka. QNB Finansbank hissesinin borsa performansı ise çok yüksek. Ancak bu bankanın dolaşımdaki hisseleri çok düşük ve çok sert fiyat hareketlerine maruz kalmakta. Mevcut hali ile QNB Finansbank’ın sermayesinin yüzde 99,88’i Çatar National Bank’a ait bulunuyor. Borsada işlem gören kısım ise sadece yüzde 0,12 ve bununda yüzde 99,75’i Finans Yatırım’ın saklamasında. Borsa İstanbul, halka açıklık oranı yüzde 5’in altında olan firmayı uyarma gereği duydu.

17 Eylül tarihli açıklamada fiili dolaşım payı yüzde 5’e çıkarılmaması halinde 1 Ocak 2021 gününden itibaren payların Piyasa Öncesi İşlem Platformuna alınacağı hatırlatıldı. Bankanın BİST’in istediği yönde girişimde bulunmaması halinde PÖİP’e alınması gündeme gelecektir.

Bu da fiyat hareketlerine yansıyacaktır. Banka hisseleri son 4 yıldır yatırımcıya sürekli kazandırdı. 2019 yılında yatırımcısına yüzde 316 oranında kazandıran banka 2020’de 7 Ekim itibari ile yüzde 72 oranında değer kazandı. Getirisi yüksek olmasına rağmen halka açıklık oranı çok düşük.

Bagfaş’ta üretim tam kapasite ile sürüyor Şirket üç ve altı aylık dönemde zararda. Buna karşın fiyatlar yükseliyor. Bağfaş Eylül ayında sülfürik asit fabrikasına ait fan arızasının giderildiğini belirterek, sülfürik asit fabrikasının tam kapasite çalışabilir duruma geldiğini ve fosforik asit tesisinin tekrar devreye alındığını belirtti. Şirket en son 28 Mayıs’ta arıza olduğunu belirtmişti. Bu nedenle şirketin entegre tesislerimizde bahse konu sülfürik asit fabrikasında üretim yüzde 30 kapasiteye düşmüş fosforik asit fabrikası devre dışı kalmıştı. Arızanın giderilmesi ve fabrikanın tam kapasite ile çalışmaya başlaması olumlu. Şirket hisseleri 2019 yılında yüzde 249 oranında prim yapmasına rağmen 2020’deki getirisi yüzdem 10’un altında.

Alkim Kağıt mı, Alkim Kimya mı cazip?

Alkim Kağıt’tan yapılan açıklamaya göre 2019 yılı net dönem karının yüzde yirmi beşini aşan kısma ilişkin temettü ödeme tarihi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 31.12.2020’den daha ileri bir tarihe ertelendi. Yasal süreçlerin gelişmesine göre kar dağıtım tarihi ileride tekrar duyurulacak. Değerleme oranları cazip olmasına rağmen yılbaşından bu 8 Ekim itibari ile yüzde 150 değer kazanmış olması hisseye temkinli yaklaşılmasına neden oluyor. Öte yandan Alkim Kimya’ya ilgi yüksek. Pandemi döneminde kimya sektörü yatırımcıların en fazla ilgilendikleri sektörlerden biri oldu. Alkim Kimya’da son 10 gün içerisinde yabancılar paylarını artırdı. Yüzde 15,61’den yüzde 16,70 seviyesine çıkardılar. Yılbaşından bu yana yüzde 124 oranında değer kazandı. Şirket hisselerinde “İşlem Gören Tipe Dönüşüm” bildirimleri geliyor. Bu da borsada işlem görmeyen kısımların borsada işlem görebilir hale getirilmesi anlamına geliyor. Yani fiyat hareketleri pozitif yönde geliştikçe ortak satışı gelebilir. Ancak Alkim Kimya hisseleri değerleme oranlarına göre Alkim Kağıda göre daha pahalı olmasına rağmen sektörü ve beklentileri nedeni ile daha fazla tercih ediliyor.

Papilon’da Arge kazandırabilir

Papilon, savunma güvenlik teknolojileri uzmanlığını ve bu konudaki üretici kabiliyetini günlük hayata da uygulama çalışmalarına devam ediyor. Şirket bu kapsamdaki Ar-Ge çalışmalarının ilk çıktısı olan selfi-biyometrisi mobil platformu, SeeBSign, son kullanıcı test sürüşüne eylül’ün üçüncü haftasında başladı. Hem bireyler hem de dijital platformlar için kolaylaştırıcı yenilikler içeren teknolojik çalışmaları var. Şirket sermaye artırımı yoluyla sağladığı halka arz gelirinin yüzde 30’unu farklı coğrafyalarda bölge ofisleri açmayı yahut yerel şirket kurmayı veya şirket ortaklıkları gerçekleştirmeyi planlıyor.

Öte yandan işletmenin uzun dönemli sürekliliğini sağlayacak ARGE projeleri gerçekleştirilmesi, ARGE projelerine yatırım yapılması, ARGE faaliyetlerinde bulunan şirketlerin satın alınması yahut bu şirketlerde ortaklıklar kurulması veya ortak fon oluşturularak yeni ARGE girişimlerine imkan sağlanması amaçlanıyor. Bu anlamı ile şirketin girişimleri olumlu. Bu da uzun vadede fiyatlarına olumlu yansıyacaktır. Şirket borsada defter değerinin 6 katı ve yıllık karının 58 katı piyasa değeri ile işlem görüyor. Defter değeri ve F/K oranı çok yüksek olmasına rağmen Arge çalışmaları uzun vadede hisselere ilgiyi canlı tutabilir.

İdealist Damşmanlık’ta sermaye ve ortak hareketlerine dikkat edilmeli

İdealist Danışmanlık hisselerin 4,5 TL fiyatlardan 11 TL’li fiyatlara çıkması ile birlikte hisselerde satış yapmaya başladı.

6-7 Ekim 2020 tarihlerinde İdealist Danışmanlık paylarından 213.014 adet 9,70-10,62 fiyat aralığından sattı. Bu işlemle birlikte İdealist Danışmanlık A.Ş. ‘deki payları 07.10.2020 itibarıyla yüzde 29,70 sınırına ulaştı. Öte yandan Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, girişim yatırımı olarak iştirak ettiği İdealist Danışmanlık A.Ş. paylarından 264.241 adedinin girişim sermayesi yatırım portföyünden çıkarılarak diğer portföy yatırımlarına aktarılmasına karar verdi. Hisse senedinde görülen bu sermaye hareketleri ve ortakların satışları temkinli hareket edilmesi gerektiğini gösteriyor. Zira şirketin halka arzından bu yana üç büyük fiyat dalgalanması var. Üçünde de sert gerilemeler var.

Demisaş’ta COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi

Demisaş Döküm 12 Ağustos tarihinde yaptığı özel durum açıklamasında Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılan “Covıd-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Denetimleri” neticesinde “COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi” ’ni almaya hak kazandığını belirtti. Firmanın yaptığı açıklamaya baktığımızda ulusal ve uluslararası standartlara önem veren çalışmalarının süreceği görülüyor. 12 Ağustos’ta 5,62 seviyesinde olan hisse senedi, haber açıklandıktan sonra 21 Eylül’de 7,95’e kadar yükseldi.

Kar satışlarının etkisi ile 6,25’e kadar gerilemiş durumda. Şirket hisselerindeki sert fiyat dalgalanmalarında sık sık devre kesici uygulanıyor. Hissede emir ve işlemleri nedeni ile 5 kişiye 2 Ekimden başlayıp 6 ay sürmek üzere “Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı”, “Brüt Takas” ve “İnternetten Emir İletilmesinin Kısıtlanması” önleyici tedbirleri getirildi. Bu kişiler Kemal Altıntaş, Adem Ali Çavuşoğlu, Mehmet Onur Şengel, Mehmet Cemil Yavaşça ve Seçil Uzunçakmak. Hissede işlem yasaklarının gelmesi ve devre kesici uygulamalar hem hacmini hem de fiyat hareketlerini daraltabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu