Piyasa ve Borsa Yorumları 2017 Beklentileri
Referandum geride kaldı, borsa yatırımcıları yeni hedeflere kilitlendi. Yükseliş için 92 bin 500 seviyesinin güçlü aşılması gerekiyor. Uzmanlar, 2017 yılı beklentileri kuvvetli hisseler arasından bir portföy oluşturulmasını öneriyor…
REFERANDUM sonrası piyasanın rahatladığı görülüyor. Ancak uzmanlar bu referandumun tüm riskleri ortadan kaldırmadığına dikkat çekiyor. Trendi belirlemede belirsizliklerin çok fazla olduğunu hatırlatan analistler; özellikle AB ile olan ilişkiler, Suriye konusunda yaşanacak ge üşmeler, Türkiye’de makroekonomik görünüm ve TCMB’nin uygulayacağı para politikası ile bu konu özelinde bankanın bağımsız lığına yönelik tartışmalar ve yapısal reformların piyasanın odağında kalmaya devam edeceğini düşünüyor. Nitekim referandum sonrası ya şanan yükselişin kısmen de olsa bir düzeltme hareketine neden olabileceğinin altı çiziliyor.
Uzuh soluklu yükselişin gerçekleşebilmesi için 92 bin 500 seviyesinin geçilmesi ve bunun kalıcı olması gerektiğini de belirten uzmanlar bu seviyenin altında 88 bin, üzerinde ise 93 bin 500 seviyelerini ilk direnç olarak görüyor.
KÜRESEL GELİŞMELER ÖNEMLİ
Yılın ikinci yarısında BIST Endeksi’nin performansının birazda küresel borsalar beraberinde şekillenmesi bekleniyor. Nitekim Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu bu pazar (23 Nisan) yapılacak. Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinde olan ve resmi olarak adımları atan İngiltere’de, çıkış müzakereleri öncesinde erken seçime gidiyor. Başbakan Theresa May, 8 Hazi-ran’da erken seçime gidileceğini belirterek Fransa’nın andından, Eylül’de de Almanya’da gerçekleşecek genel seçimlere bir halka daha ekledi.
Özetle, yılm geri kalanında siyasi ve politik tansiyon ile gelişmelerin yanında jeopolitik riskler, ekonomik veriler, FED’in yapacağı hamleler ve Avrupa’daki seçimler borsa üzerinde etkili olacak. Sektör temsilcileri hisse seçiminde profesyonel desteğin çok önemli olduğunun altını çizerken, temel ve teknik analizi kuvvetli hikayesi olan 2017 yılı beklentileri kuvvetli hisseler arasından bir portföy oluşturulmasını öneriyor. Uzmanlar, endeks için maksimum 108 bin, minimum 76 bin seviyelerini öngörürken, yılsonuna kadar izlenebilecek ve yakından takip edilmesi gereken 22 hisseye de dikkat çekiyor. Biz de haberimizde analistlerin görüşlerinin yanı sıra hisse senetleri borsada işlem gören ve 2017 projeksiyonlarını açıklamış olan şirket ve yöneticilerine de yer verdik.
“ORTA-UZUN VADEDE 105-108 BİN”
BIST-100 performansının Kasım 2016 yılından bu zamana kadar yaklaşık olarak 18.000 puanlık bir yükseliş kaydettiğini belirten ALB Forex Emtia Piyasaları Müdürü Volkan Kuğucuk, kısmen bir düzeltme hareketi gelebileceğini ancak bu düzeltme hareketinin de kabaca 89 bin puan üzerinde kaldığımız noktada öncelikle 93 bin 500 seviyesine kadar yükselişe tanıklık edebileceğini söylüyor. Borsanm trendini belirlemede yurtiçinde enflasyon rakamlarına bağlı olarak Merkez Bankası hamleleri ve ekonomik reformların fiyat-lamalar üzerinde etkili olmaya devam edebileceğini hatırlatan Kuğucuk, ayrıca döviz tarafında yaşanabilecek gelişmelerin de borsada etkili olabileceğini düşünüyor. Yurtdışında ise küresel borsaların durumu ve Avrupa ile ABD tarafındaki politik belirsizliğe bağlı jeopolitik risklerin yakından takip edilmesini öneriyor.
Yılm ikinci yarısında endeksin 105.000-108.000 seviyelerinin orta ve uzun vadede yükseliş tarafında hedefte kalabileceğini dile getiren Kuğucuk, düşüş hareketinde ise 83.000-80.000 seviyelerinin yakından izleneceğini söylüyor.
Kuğucuk, yılsonuna kadar Ege Seramik, Alarko Holding, Petkim, Yapı Kredi, Netaş, Eczacıbaşı İlaç, Turkcell, Park Elektrik, Denizli Cam, Alarko Carrier, Anadolu Cam, Trakya Cam, Eczacıbaşı İlaç ve Vestel Beyaz Eşya hisselerinin yakından takip edilmesini öneriyor.
“AB İLE OLAN İLİŞKİLER ÖNEMLİ”
16 Nisan referandumunu arkamızda bıraktığımızı yalnız bu referandumun tüm belirsizlikleri ortadan kaldırmadığım belirten Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Umut’a göre asıl süreç şimdi başlıyor. Umut, bu noktada belirsizliğin yüksek olduğunu, AB ile olan ilişkiler, Suriye konusunda yaşanacaklar, Türkiye’deki mak-roekonomik görünüm ve TCMB’nin uygulayacağı para politikası ile bu konu özelinde bankanın bağımsızlığına yönelik tartışmalar ve yapısal reformların piyasanın odağında kalmaya devam edeceğini düşünüyor. Bu konularda yaşanan belirsizliklerin kısa vadede ortadan kalkma ihtimalinin zayıf göründüğünü de hatırlatarak, “Dolayısıyla ikinci yarı endekste küresel piyasalarda pozitif ayrışma yönünde bir fiyatlama beklemiyorum. Daha çok küresel ölçekte risk alma iştahına bağlı olarak diğer piyasalar ile yatay hareketlerin oluşacağı algısı daha kuvvetli duruyor” diyor.
Yılın ikinci yarısında endeks için maksimum 97.000, minimum 76.000 seviyelerini öngören Umut, yılsonuna kadar Arçelik, Alarko Holding, Orge Enerji, Alarko GYO, Vestel Beyaz Eşya, Ege Seramik, Tekfen Holding, Aselsan, Kütahya Porselen, İş Bankası ve Petkim hisselerinin takip edilmesini öneriyor.