Piyasa Yorumları Mart 2016
BIST-100 endeksinin 77 bin 500’ü aşabilmesi için gösterge faizin tek haneye inmesi gerekiyor. Altın orta vadede yükseliş trendine devam edebilir. Dolar/TL içinse 2.88-2.93 bandının alım bölgesi olduğunu düşünüyorum…
6 soru/yanıtla piyasalar…
İngiltere ne istiyor?
23 Haziran’da Ingiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalıp kalmayacağı belli olacak. Avrupa Birliği, 28 ülkeden oluşuyor. Parasal Birlik’te ise 19 ülke var. Bir başka ifadeyle, 28 AB ülkesinin 19’u ortak para birimi olan euro’yu kullanıyor. İngiltere’nin Birlik’ten talepleri var. Bunlara girmeyeceğim… İki hafta önce yapılan görüşmelerde büyük ölçüde uzlaşma sağlandı. İngiltere istediklerini aldı. İngiltere Başbakanı Cameron “Birlik’te kalalım” kampanyası yürütecek. Ancak kabinesinde Birlik’ten çıkmanın daha uygun olacağını düşünen altı bakan var. Ayrıca son derece popüler biri olan Londra Belediye Başkam da çıkış taraftarı. Ciddi anlamda belirsizlik söz konusu. Yaptığım detaylı analiz İngiltere’nin Birlik’ten çıkması halinde resesyona gireceğini gösteriyor. Bunun sadece İngiltere ile sınırlı kalmayacağı da hesaba katılmalı.
İngiltere’nin “çıkış” senaryosu, dünyayı yeni bir krize sokma potansiyeline sahip. Birlik’ten çıkma ihtimali pound’un da ciddi anlamda değer kaybetmesine neden oldu. Pound dolar paritesi 1.39’lara kadar geriledi. Değer kaybının hız keserek de olsa referanduma kadar devam etmesi beklenebilir. Eğer İngiltere çıkmaz ise pound/dolar paritesi 1.35 bölgesinde dip oluşumunu tamamlayabilir. Çıkış senaryosu gerçekleşirse 1.35’in çok daha altında seviyeler söz konusu olabilir. Önümüzdeki dönemde anketleri yakın takip edeceğiz.
İngiltere’nin çok önemli bir risk faktörü olduğuna bir kez daha vurgu yapmak istiyorum.
BlST-100 endeksi 77 bin 500’ü aşabilir mi?
Beklemiyorum. Endeksin 77.500 düzeyini aşabilmesi için gösterge faizin tek haneye inmesi gerekiyor. Grafikte (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kısa vadeli temel faiz oranları) siyah olan TCMB’nin bankaları fonlama maliyeti. Bu oran yüzde, 8.5’un altına inmeden gösterge faizin de tek haneye inmesi beklenmez. 77.500-80.000 bandı borsada risk azaltmak için uygun seviyeler olarak görülebilir.
Parite beklentiniz nedir?
ABD’den gelen verilerin belirgin bir şekilde bozulması ekonomik birimlerin FED’e ilişkin beklentilerinde dramatik bir değişime neden oldu. Daha önce bu yıl içinde üç ya da dört adet 0.25 puanlık faiz artırımı bekleyen piyasa profesyonelleri şimdi bu yıl için hiç faiz artırımı beklemiyor.
Normal şartlar altında bu değişimin euro/dolar paritesini 1.15-1.1750 bandına kadar taşıması beklenirdi. Lâkin olmadı. Euro/dolar paritesi son dönemde İngiltere’nin referandum riskini fiyatlıyor.
İngiltere’nin Birlik’ten çıkması hem İngiltere hem de AB için kaybet-kaybet senaryosu olacağından referandum parite üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. İngiltere çıkmadığı sürece paritede 1.05 bölgesinin çalışması beklenir. Çıkış senaryosu çok daha farklı seviyeleri gündeme getirir.
Altın için görüşünüz değişti mi?
Hayır, altının orta vadede yükseliş trendine devam etmesini bekliyorum. 1.500 dolar bölgesi hedef olarak düşünülebilir. Ancak kısa vadede 1.250-1.300 dolar bandını aşması oldukça zor.
“Dolar/TL için 2.88-2.93 bandı alım bölgesidir” diyordunuz. Hala geçerli mi?
Evet. Dünya piyasalarında son dönemde yaşanan belirgin toparlanmaya rağmen kur 2.92’nin altına inemedi. Şartlar iyiyken dahi 2.92’nin altına inemeyen kurun önümüzdeki dönemde yukarı gitmesi beklenir. Kısa vadede 2.88-3.10 bandı içinde salınım bekliyorum. Orta vadede 3.60 hedefimi koruyorum.
Fitch not ya da görünümümüzü düşürebilir mi?
Elbette düşürebilir. Ancak bunca karışıklığa rağmen yüzde 4 mertebesinde büyüyebilen, cari açığını daha cazip seviyelere düşürebilmiş bir Türkiye’nin not ya da görünümünde negatif anlamda bir değişikliğe gitmesi Fitch’in itibarını zedeler.