Piyasalar kararsız ve stresli
Bu hafta her şey normal olursa endeks 81 bin 500 ile 82 bin 500 aralığına doğru yükseliş yapmak isteyebilir. Ancak bunu zayıf bir ihtimal olarak görüyorum. Yatırımcıların 81 bin 500-82 bin üzerinde pozisyon açmaları riskli…
GEÇEN hafta piyasalarımızı etkileyen önemli olaylar ve genel bir değerlendirme.
1. FED toplantısı sonucu kısa süreliğine olumlu bir süreç yaşandı ama kısa soluklu oldu.
2. Suudi Arabistan konusu ve Yemen’e asker gönderilmesi piyasalarda kalıcı kötüleşme yaratmasa da risk iştahında azalma oldu. Bundan sonra piyasalar üzerinde farklı etkileri hala yaratabilir. Çünkü özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a yönelik eleştirileri önemliydi. Rusya ve İran birlikte hareket ederken Türkiye, ABD ve Arabistan aynı yönde mesajlar veriyor. Uluslararası siyaset ortamı yeniden gerginleşebilir.
3. Yunanistan bilmecesi devam ediyor ve bu hafta Yunanistan’ın bir reform programı sunması bekleniyor.
4. Euro/dolar paritesi geçen hafta güçlü bir seyir gösterdi; fakat bu güçlü durumunu koruması olasılığı yüksek değil. İlerideki günlerde paritede yeniden aşağı yönlü hareketler oluşabilir.
5. Tüketici güven endeksi, mart ayında 64.39 ile altı yılın en düşük seviyesine gerilerken kapasite kullanım oranları da şubata göre 0.4 puan azaldı ve 72.4 seviyesine geriledi.
6. Geçen haftanın önemli gelişmelerden biri de Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu teyit etmesiydi. Basında bu konu çok analiz edildiği için ayrıntısına girmeyeceğim. Fakat kısaca belirtmek gerekirse, rapor olumluydu. Ancak Moody’s’ten gelen bankacılık sektörü yorumları ve bankaları negatif izlemeye alması piyasaları olumsuz etkiledi.
KAFALAR ÇOK KARIŞIK
Gelelim piyasalara… Şu an herkesin gözü yine dolar/TL kurunda. Borsada ise kafalar oldukça karışık. Dolar/TL kuru, Amerikan Merkez Bankası’nm (FED) açıklamaları sonrasında 2.54 seviyelerine kadar geriledi. Kurdaki volatilite hala devam ediyor. En çok sorulan sorulardan biri de doların 3 TL olup olmayacağı. Şunu hemen belirteyim ki, hiç kimse bir fiyatın ilerideki bir vadede ne olacağını bilemez. Sadece belirli varsayımlar ortaya koyarsınız ve bu varsayımlar geçerli olursa, belirttiğiniz yönde hareket olur. Eğer biri size dolar 2.75 TL olacak diyorsa, ona varsayımlarının neler olduğunu sorun. Eğer varsayım söylemiyorsa, atıyordur. Varsayımlarım söylediğinde bu varsayımlar size inandırıcı gelmiyorsa, bildiğinizi yapın. Eğer varsayımlar inandırıcı ve gerçekçi ise yine de verilen hedefleri en az yüzde 20 iskonto edin. Örneğin dolar şu an 2.60 ise ve 2.75’ten bahsediliyorsa 15 kuruş artacak demektir. 15 kuruşun yüzde 20’si 3 kuruş olduğu için verilen 2.75 hedefine 3 kuruşu ekleyin ve çıkarın. Böylece 2.72-22.73 bandını bulursunuz.
10 Nisan’da Moody’s notumuzu gözden geçirecek. Geçen haftaki açıklamaları bu anlamda olumsuzdu. Moody’s’in açıklamaları sanki kötü haberin öncüsü gibiydi. Piyasa da bu şekilde algılarsa 10 Nisan’a doğru dolar kuru üzerinde baskı görülebilir.
Borsaya gelince… Aslında borsa yön bulmakta zorlanmaya başladı. Geçen hafta salı günü sebepsiz yere sert bir düşüş vardı. Endeks 83.700 seviyelerim gördükten sonra 81.750 seviyelerine kadar geriledi. Ardından yeniden 83.500’e kadar yükseldi. Fakat izleyen iki günde 80 bin seviyelerine kadar geriledikten sonra haftayı 81 bin altında kapattı.
Bu hafta piyasalardaki genel havanın geçen haftadan çok farklı olmasını beklemiyorum. Amerika’dan açıklanacak verilere baktığımızda pazartesi günü kişisel gelir ve ödemeler istatistikleri açıklanacak. Ardından konut sektörüne ilişkin veriler ve ISM imalat sanayi endeks rakamları var. Perşembe günü hem işsizlik başvuruları var hem de FED Başkanı Janet Yellen saat 15:30’da konuşma yapacak.
Borsa İstanbul’un 83.500 direnci çok net ortaya çıktı. Bu hafta her şey normal olursa endeksin 81.500 ile 82.500 aralığına doğru yükseliş yapmak isteyeceğini söyleyebiliriz. 83.500’e yeniden ulaşırsa yükseliş güçlenir ama bunu zayıf bir ihtimal olarak görüyorum. Borsada aşağı yönlü hareketler olduğunda hacim önemlidir. Saatlik bazda eğer 120 milyon lotun üzerinde işlem miktarları ile gerileme olursa, endeks yeniden 77 binlere doğru gerileyebilir. Yatırımcıların 81.500-82.000 üzerinde pozisyon açmalarını riskli buluyorum. 83.500 yukarı geçilince pozisyon açmak daha anlamlı daha az riskli görünüyor.