Piyasalara Ramazan Bereketi
28 Haziran’da başlayacak Ramazan ayına yaklaşık bir aylık süre kaldı. Ramazan öncesinde borsada gıda ve perakende gıda şirketlerinde beklenti artıyor. Buradan yola çıkarak son beş yılın Ramazan ayının bir ay öncesinde endeksin üzerinde performans sergileyen gıda ve perakende gıda şirketlerini araştırdık. Bu çakşmaya göre Migros, Bim, CCI, Kerevitaş, Pmar Et-Un, Uyum, Ülker öne çıkıyor.
Piyasalar, yurtdışında yaşanan gelişmelerin rüzgarıyla hareket etpıeyi sürdürüyor. Öncelikli gündem konusu, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme ve faiz indirimi yönünde piyasaların beklentisinin de üzerinde gelişen kararları. Türkiye gibi yurtdışı fonlama ihtiyacı olan gelişmekte olan ülkelere kaynak girişini artırabilecek kararlar sonrasında borsa endeksi 80.000 seviyesini yukan yönlü kırdı. Borsa 80.000 üstünü en son 30 Ekim 2013’te seans içinde görmüştü.
Borsamn yukarı performansında, gelen not düşüşü haberlerine rağmen, faizlerdeki düşüşün etkisiyle bankacılık hisseleri etkili oldu. Yine holding hisselerine gelen alımlar da dikkat çekti. Zaten geçen ay yabancı alımlarına bakıldığında ilk beşte beş banka, İş Bankası, Halkbank, Garanti, Vakıfbank ve Akbank toplamda 503 milyon dolarlık alımla dikkat çekiyor.
İKİ SEKTÖR 32 HİSSE
Ancak borsamn geldiği seviyeler itibariyle hisse alımlarmda daha dikkatli hareket edilmesi gereken bir dönem söz konusu. Önümüzde cumhurbaşkanlığı seçiminin de olduğu dikkate alındığında yatırımcıların daha dikkatli olması gerekiyor.
İşte böyle bir süreçte 28 Haziran itibariyle Ramazan ayına giriyoruz. Ramazan ayı Borsa İstanbul için, özellikle gıda ve perakende gıda hisselerinin öne çıktığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Bu sektörlerdeki hareketlilik de genelde Ramazan ayı öncesinde satın alınmaya çalışılıyor. Yatınm-cılar, bu tarz hikayesi, dönemselliği olan sektör ve hisselerde pozisyon alabilir.
İşte bu dönemselliği ve iki sektörü analiz edebilme adına son beş yıla baktık. Son beş yılda Ramazan ayı öncesindeki bir ayda borsada 32 gıda ve perakende gıda hissesinin performansını analiz ettik.
MİGROS ÖNDE
Tablomuzda bu hisselere yer verdik. Tabloda yer alan hisseler, hem bu süreçlerde endeksin üzerinde performans sergiledi hem de negatif getirisi olan hisseler çalışmaya dahil edilmedi. Burada 2011 yılında ve özellikle geçen yıl borsamn Ramazan ayı öncesindeki bir ayda FED kararları ve Gezi Parkı olayları etkisiyle çok sert düşüşler yaşadığını hatırlatmak gerekiyor.
Bu açıklamayı yaptıktan sonra son beş yılın dördünde Migros’un yatırımcısma kazandırdığına dikkat çekelim. Son dönemde Euro’da yaşanan düşüşün de Euro kur riski olan şirketi olumlu etkilediği uzmanlarca ifade ediliyor.
Migros’u son beş yılın üçünde bor-sanın üzerinde artı getirisi olan 6 hisse takip ediyor. Bu hisseler ise Bim, CCİ, Kerevitaş, Pınar Et-Un, Uyum ve Ülker. Analistler, bu hisselerde yatınm yaparken Ramazan ayı beklentisinin yanında mali yapısına, son dönemdeki hisse performansına ve işlem hacmine de dikkat edilmesini tavsiye ediyor.
27 RAMAZAN AYI
Son beş yılda Ramazan ayı öncesindeki bir ayda borsanın performansına bakıldığında 2013 ve 2011 yıllarında eksi performans görülüyor. Bunun yanında borsa tarihinde 27 Ramazan ayı geçirilmiş durumda. Ramazan ayı süreçlerinde de borsanın artı performans sergilediği görülüyor. Sadece 9 Ramazan döneminde endeks negatif performans gösterdi. Buna göre borsa yüzde 66,7 oranında kazandırma ihtimaline sahip. Bunun yanında 27 Ramazan ayında borsa ortalamada yüzde 7,5 değer kazandı. 1999’un sonundaki Ramazan ayında yüzde 61 getiri ile en sert yükselişi sağlayan BİST, 2011’deki Ramazan’da yüzde 13,4 ile en sert düşüşü yaşamış oldu.