Piyasalarda Belirsizlikler
Dışarıda Yunanistan ve FED\ içeride ise yeni hükümet ve Suriye’ye ilişkin belirsizlikler fiyatlanmaya başlayabilir. BIST’te aşağıdaki destekler artık daha önemli hale geldi. İçeride hükümetin kurulacağına yönelik bir kanaat oluşmadan endeksteki yükselişler sağlıklı olmaz…
PİYASALARIN gündeminde herhangi bir değişiklik yok.
Pazar günü Yunanistan’da referandum gerçekleşmiş ve sonuçlar belli olmuş olacak.
Referandumdan ne çıkarsa çıksın, “Yunanistan krizi çözüldü” diyemeyeceğiz. Bu nedenle kısa vadede bir iyimserlik oluşsa dahi bunun sürdürülebilmesi mümkün görünmüyor.
Referandumda “evet” çıkması durumunda euro/dolar paritesinde olacak yükselişin kalıcı olmayacağını, Borsa İstanbul’un pazartesi açılışında olumlu etkilerini görsek bile ilerleyen günlerde fiyatlamadaki pozitif etkinin azalacağını ve iç dinamiklere döneceğimizi düşünüyoruz.
Yunanistan referandumdan “hayır” çıkması durumunda ise durum biraz daha farklı. Bu durumda negatif etki artacak, riskin yüksek görüldüğü ülkelerden çıkışlar hızlanacak. Bu süreçte içeride koalisyon konusunda bir adım atılamamış olursa, BIST ve TL bu durumdan en fazla etkilenen ürünler listesine girebilir.
SİYASETİ TAHMİN ETMEK ZOR
Meclis Başkanlığı seçimlerinden koalisyon için mesaj bekleyen piyasalar aradığını bulamadı. Bu nedenle Meclis Başkanlığı seçimlerinin ardından satışların devam ettiği görüldü. Bu hafta da gündem koalisyon seçenekleri olacak. Çok kısa bir sürede hükümetin kurulması kolay görünmüyor. Bu nedenle ne yukarıdaki sınırlı marjı zorlayabilecek güçlü bir endeks, ne de koalisyon umudunu kaybeden bir endeks göreceğiz. Bu dönemde borsada belirsizliğin etkisi altında hafif negatif dalgalı bir görünüm oluşabilir.
SURİYE İZLENECEK
İçeride siyasi belirsizlik, Yunanistan krizi, Asya’da Çin’in çöküşü gibi sorunlarla karşı karşıya olan piyasalarımız için yeni belirsizlik, Suriye. Şu ana kadar çok çok sınırlı negatif bir etki gördüğümüz Suriye krizi derinleşecek olur ise -hele ki sınır ötesi bir operasyon gündeme gelirse- sert bir negatif fiyatlama görebiliriz.
Şu an bu konuda Suriye sınırına askeri yığınak yapıldığı bilgisi ile çok sayıda söylentiye sahibiz. Bu nedenle Suriye konusunda tedirgin bir bekleyiş olacak. Bu bekleyiş uzarsa normale dönüş yaşanabilir. Şu an gelişmeler yeni olduğu için yatırımcılarda her an bir operasyon yapılacakmış endişesinin olması normal.
ENFLASYON FİYATLANMADI
Geçen hafta ABD’de istihdam rakamları, içeride de enflasyon takip edildi. ABD’de tarım dışı istihdam rakamındaki artış beklenti olan 233 binin altında 223 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 5.3 ile beklenti olan 5.4’ten daha iyi geldi.
İşsizlik oranındaki düşüşün nedeni, iş gücüne katılım oranındaki düşüş olarak yorumlandı. Saatlik ücretlerde ise değişim olmazken beklenti sınırlı da olsa bir artış yaşanması yönündeydi. Bu veri kompozisyonu piyasada negatif veri olarak yorumlandı. Böylece ABD’de endeksler günü sınırlı düşüşle kapatırken, gelişmekte olan ülke endeks ve kurlarında sınırlı pozitif bir tablo ortaya çıktı. Perşembe günkü bu verinin ardından cuma günü içeride enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE, aylık bazda haziranda yüzde 0.51 düştü ve geçen yılın aynı ayma göre 7.20 olarak gerçekleşti. TÜFE’de uzunca bir zamanın ardından beklentilerden daha iyi bir rakam görülmesine karşın, BIST’in buna olumlu reaksiyon verememesi, yatırımcının risk alma iştahının oldukça düşük olduğunu gösteriyor.
Faizler yükselen kanaldan çıkıyor mu?
Grafikte Türkiye’nin 10 yıllık faizlerinin 2015 yılı başından beri izlediği seyir görülüyor. 2ûl5’e yüzde 8 civarından başlayan oran, ocak ayı içinde 6.80 civarına kadar geriledikten sonra, faiz ve enflasyon tartışmaları ile başlattığı yükselişi, ortaya çıkan diğer risklerle yüzde 10’a kadar devam ettirdi. Seçim sabahı yüzde 10’u gören 10 yıllık faizler, hükümetin kurulacağına yönelik beklentilerle 9.30’a kadar geriledi. Bu gerileme ile faizler yılbaşından beri oluşan yükselen kanalın altına sarkmış oldu. Bu düşüşün bir sarkma mı, yoksa bir trend değişimi mi olduğunu bu hafta test edeceğiz. 10 yıllıklar hafta içinde yeniden yüzde 9.50’nin üzerine çıkarak bu kanalın içine dönerse BIST’te yeni bir satış dalgası daha görebiliriz. Özellikle son günlerde faizdeki düşüşe rağmen, düşüş gösteren bankacılık endeksi ve BIST’in faizlerde olası bir yükselişe kayıtsız kalamayacağını düşünüyoruz.
Borsa İstanbul’da tedirginlik devam ediyor
Hükümet beklentisinin yemin töreni yapılmadan endeksi seçim öncesindeki seviyelere taşımasının ardından, hükümet erken kurulamazsa endişeleri dillendirilmeye başlandı. Meclis Başkanlığı seçiminden de bir ipucu çıkmaması, ilk tur görüşmelerde hükümet kurulma ihtimalini azalttı.
Bu süreçte Yunanistan krizinin de derinleşmesi, endekste bir düzeltme süreci yaşanmasına neden oldu. Bu düşüş geçen hafta seçim sonrasındaki tek boşluğun olduğu 80.900’e kadar devam etti. Böylece endeks geride bıraktığı boşluklardan birini daha doldurmuş oldu.
Bu hafta endeks herhangi bir nedenle 80.500’ün de altına sarkarsa 79.000’deki destek test edilmek istenecektir. Endekste 7S.000/79.000 aralığı orta vadedeki en güçlü destek bölgesi. Bu seviyelerin altında oluşacak panikle seçim sabahı görülen 75 binli rakamlar çok kısa sürede gündeme gelebilir. Bu nedenle 78 bin-79 bin aralığını alım için değerlendirenler mutlaka bir stop loss bulundurmalı. Endeks mevcut durumda 22 günlük, 50 günlük, 100 günlük ve 200 günlük ortalamaların bulunduğu 81.500/83.500 aralığının etrafında dalgalanmakta. Bu ortalamaların üzerinde kalıcı bir hareket başlayabilmesi için faizlerde keskin bir düşüş yaşanması gerekiyor.
Aşağıda ise seçim sabahı test edilen ve teknik olarak yeniden hedef konuma gelen 77 bin civarındaki 500 günlük ortalama bulunmakta. Son günlerdeki satış baskısı ile
endekste aşağıdaki desteklerin daha önemli hale geldiğini düşünüyoruz. İçeride hükümetin kurulacağına yönelik bir kanaat oluşmadan da endeksteki yükselişlerin -hele ki bahsettiğimiz ortalamaların bulunduğu aralığın üzerindeki bir hareketin- sağlıklı olmayacağını düşünüyoruz.