Haberler

Piyasaya Taksit Dopingi

Kredi kartına taksit sayısının 12 aya, tüketici kredisi süresinin de azami 48 aya çıkarılması iç piyasaya doping etkisi yapacak. İş dünyası bu hafta açıklanacak yeni uygulamanın getirilerinden umutlu…

ÎŞ dünyasını geçen hafta heyecanlandıran en önemli haberlerden biri, kredi kartına taksit sayısının artırılması çalışmalarıydı. Bakanların birbiri ardına yaptığı açıklamaların ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklama kartlı alışverişten medet uman sektörler için büyük bir müjde oldu. Başbakan Yıldırım özetle, kredi taksit sınırının dokuz aydan 12 aya çıkartılacağını, kredi kartlarının borç bakiyelerinin bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırılacağını söyledi. Başbakanın konuşmasının satır aralarında bekledikleri haberi alan hazır giyimden mobilyaya, kuyumdan elektroniğe birçok sektör, kredi kartına taksit sayısının artırılmasıyla yılın son çeyreğinde satışlarının yüzde 15-30 arasında artırmasını bekliyor.

İç piyasa

“ÖDEME GÜCÜ ARTAR”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “Taksit kolaylığıyla piyasalar sonbahar alışverişinde ‘ilkbaharı’ yaşayacak” diyor. Tüketicinin alım gücünü artıracak yeni kararların 2016 büyüme rakamlarına da olumlu etki edeceğine inandıklarını kaydeden Çağlar, “Kartta taksit sınırı 12 aya, tüketici kredi vadesi 48 aya çıkarılıyor. Kart borçlarının 72 „. aya kadar yapılandırılması ve konut kredisinde peşinat şartının 5 puan azaltılması da ödeme güçlüğü çeken tüketicinin ödeme kabiliyetini güçlendirecek imkanlar. Taksitli alışverişin genişletilmesi iç piyasaya nefes aldıracak. Taksit ve kredi ödeme kolaylığıyla artacak tüketim, hükümetin başlattığı üretim hamlesini de teşvik edecektir. Yerli üretime destek kararı ekonomi yönetiminin istihdam ve makro istikrarın korunması hassasiyetini de ortaya koyuyor” değerlendirmesini yapıyor.

“İÇ TALEBİ DESTEKLEYECEK”

MÜSIAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Nail Olpak da kredi kartına taksit sayısının artırılmasınm iç tüketimi, artıracağını düşünüyor.

Olpak, kredi kartlarında taksit sayısının azami 12 ay, tüketici kredilerinde ise azami 48 aya çıkarılmasının iç tüketimi artırarak ekonomik aktiviteye olumlu tesir edeceğini belirtiyor. Olpak, “Tüketici kredilerinde vade sınırının 36 aydan 48 aya çıkarılması da iç talepteki canlanmayı destekleyecektir. Böylece son birkaç çeyrektir ekonomik büyümenin lokomotifi olan iç talepteki artış, Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme sürecine olan katkısını artıracaktır” diyor.

“TÜKETİM TEŞVİK EDİCİ”

Kredi kartı taksit sayısının artırılması ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik hazırlıklar, Türki ye ekonomisinin en dinamik yapı taşlarından perakende sektöründe heyecan yarattı. BDDK’nm kredi kartı taksit sayısını artırmaya yönelik çalışmasını desteklediklerini belirten Sami Kariyo, “Çok mutlu olduk. Bu dönemde tüketimi teşvik edici tedbirlere ihtiyaç vardı. Ekonomiye doping etkisi yapacağı gibi, yaşadığımız üzücü olayların ardından normalleşmeyi de hızlandıracaktır” diye konuşuyor.

KAYITLI EKONOMİ

Silk and Cashmere markasının sahibi Fabeks Dış Ticaret’in Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Zamanpur, kredi kartıyla alışverişin artmasının kayıtlı ekonominin gelişimi için önemli olduğunu belirterek sözlerine başlıyor. Taksit sayısının artırılmasını hazır giyim ve perakende sektörleri açısından olumlu bulduğunu belirten Zamanpur değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor:

‘Yıllar önce ilk defa Cem Boyner’in fikri olan Ad-vantage kartla başlayan taksitli alışveriş fikri Türk perakendesinin gerçekten önünü açmış, sektörün büyümesinde önemli bir etken olmuştur. Tüketimin durgunluğa girdiği, sayısız ekonomik sorunu üst üste yaşadığımız 2016’da perakendecinin önünü açacak kararların alınması sadece perakende için değil, lokomotif bir sektör olduğumuzdan tüm ülke için hassas ve önemlidir. Yaraların sarılması sadece bize bırakılmamalı. Taksit sayısının artırılmasını bu bağlamda yararlı buluyorum. Hepimizin içinde olduğu gemiye ivme kazandıracak yolcuları rahatlatacaktır. Biz firma olarak en fazla üç taksit yaparız, banka da üstüne 3-4 taksit verir. Ancak sektördeki ve ülkedeki girişimcilerin yolunu açacak, kayıt dışı ekonomiyi engelleyecek, moral düzeltecek, satışı artıracak her şeyin ülke ve bizim yararımıza olacağı inancından hareketle destekliyoruz.”

“EKONOMİYE CAN VERECEK”

Cep telefonları satışlarındaki taksit yasağının ise kalkmayacağı belirtiliyor. Ancak distribütör firmalar ve esnaf cep telefonundaki taksit yasağının esnetil-mesini bekliyor. TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Cep telefonlarında taksitli satış yok diyoruz ama operatörler eliyle 36 aya kadar vade ile satış yapıldığım herkes biliyor.

Esnafımız taksitli satamazken, taksit imkânı veren operatörler kazançlarını artırıyor. Bırakalım esnafımız da kazansın” diye taleplerini dile getiriyor. Kredi kartı ile alışverişte taksit sayısının 12’ye çıkarılmasının piyasayı hareketlendireceğini belirten Palandöken, değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor:

“Kredi kartı taksit sayısının dokuzdan 12’ye çıkarılması üretimi de, alışverişi de artırır. Mobilya ve beyaz eşyada taksit sayısının 12 aya çıkarılması piyasaların daha çok hareketlenmesine ve ekonominin lehine olur. En çok evlilik alışverişi yapan ve ev alacak genç çiftlere olumlu katkısı olacaktır. Vatandaşımız uzun vadeli alışverişi tercih ediyor. Dayanıklı ev eşyaları, mobilya için 12 taksit, tüketici kredilerinde 48 ay taksit, ev almak isteyenlere ise evin değerinin yüzde 80 kadar kredi çekebilmesine olanak sağlayacak kararlar ekonomiye can verecek önemli avantajlar olarak görüyoruz.”

“KEŞKE 18 AY OLSAYDI”

Iç piyasanın ateşini söndürmek için iki yıl önce kredi kartına taksitli alışverişi dokuz ayla sınırlandıran ekonomi yönetimi, bu kez iç piyasayı hareketlendirmek için düğmeye basmış durumda. Bu hafta Resmi Gazete’de kredi kartına taksitle ilgili yeni düzenlemenin yayınlanması bekleniyor. En üst taksit sayısı 12 olması beklenirken birçok sektör temsilcisi bunu yeterli bulmuyor. 18-24 ay taksit talep eden sektörler çoğunlukta.

TOBB Otomotiv Ticaret Meclisi Başkan Yardımcısı ve Asır Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karayılan “Halen binek otomobillerde dokuz taksit yapabiliyoruz. Bunun en az 18, hatta 24 olması gerekiyor. Ancak satılan binek araçlarda ithal otomobiller önemli oranda olduğu için cari açık kaygısıyla ekonomi yönetiminin bu taksit oranlarını getireceğini düşünmüyorum” diyor. Dönem olarak ikinci el oto satışlarının oldukça durgun olduğunu belirten Karayılan, “Aslında biz ekonomi yönetimine ve ilgili bakanlıklara uzun taksit talebimizi her fırsatta iletiyoruz ama sağlıklı bir netice alamadık. Eğer 18 ve üstü taksit olanağı çıkarsa bizim için de sürpriz olur. İnanıyorum ki, kredi kartına taksit sınırı otomotivde 18 aym üstüne çıkarsa satışlarımız ciddi oranda artar’ diye konuşuyor.

“TAKSİT ARTARSA SATIŞ DA ARTAR”

2014’te kredi kartına taksit sınırlandırılırken, cep telefonu ile birlikte kuyum alışverişlerinde taksit kaldırılmıştı. Bu durumdan çok mağdur olan kuyumculuk sektörünün girişimleri sonunda kuyum alışverişlerinde maksimum taksit dörde çıkartılmıştı.

TOBB Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Erdayı-oğlu, taksit sayısının dörde çıkarılmasının sektöre kısmi bir katkısı olduğunu hatırlatarak sözlerine başlıyor. Erdayı-oğlu, “En az dokuz taksit olursa, sektördeki iş hacmi yüzde 35-40 artar. Ne kadar taksit sayısı artarsa işler o oranda düzelir. Henüz kuyum sektöründe taksit sayısının ne olacağı konusunda net bilgimiz yok ama ümitle bekliyoruz. İşler durgun. İnsanlar düğünlere giderken bile çeyrek altın yerine gram altın alıyorlar.

Darbe girişimi öncesi de işler durgundu ama 15 Temmuz’dan sonra sıkıntı daha da büyüdü. Umarız alınan tedbirlerle eski günlere döneriz” diye konuşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu