İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Popüler İş Fikirleri

Geleceğin İş Fikirleri Nelerdir?

Teknoloji geliştikçe yeni iş fikirleri ortaya çıkıyor. Girişimcilerin fırsatları değerlendirmek için yarış halinde olduğu bu dijital dünyada popüler iş fikirleri olarak öne çıkacak projeleri değerlendirdik.

Dijital teknolojiler tüm endüstrileri dönüştürürken, yeni iş alanlarının ortaya çıkmasına da yol açıyor. Yeni sektörler özellikle gençler için çok şey vaat ediyor. İşte, yakın geleceğin gözde sektörleri…

DRONE YAPIMCILIĞI

İnsansız hava araçları (UAV – Unmanned Aerial Vehicle) olarak da bilinen drone’lar, son yılların yükselen yıldızı. Bütün dünyada 7.5 milyar dolarlık pazarının bulunduğu tahmin ediliyor. Amatörlerin kullandığı birkaç yüz dolarlık modellerden, askerlerin operasyonlarda kullandığı birkaç yüz bin dolarlık modellere kadar çok farklı yelpazede üretimi yapılan drone’lar, uzaktan kumandalı helikopterler gibi. İnsani yardımlardan, bilimsel araştırmalara, güvenlik güçlerinin gözetleme faaliyetlerinden mal teslimlerine kadar çok değişik işlerde kullanılabiliyor.

drone

Neden popüler?: Hükümetler drone’lara önce oyuncak gözüyle baktı ve ciddiye almadı. Fakat onlarla neler yapılacağı anlaşılınca bazı yasak ve kısıtlamaları gevşetmek zorunda kaldılar. Bu durumda tüm dünyada yaklaşık 300 bin kişiye iş bulma imkanı doğdu.

Gerekli becerileri neler?: Bu sektörde çalışmak için IT (Information Technology) işçisi olmanın yanı sıra inşa etme, pilotaj ve gözlem alanlarında da bilgi ve tecrübe sahibi olmak gerekiyor.

Engelleri neler?: Drone için araştırma-geliştirme ve üretime, sermaye yatırımı yapmanın bedeli hayli yüksek. Sektöre yeni girenler, rekabet avantajı sağlayabilmek için kendi özel drone’larını yapıp patent almalılar.

Sakıncaları neler?: Ticari drone’lar için yapım izni almak kolay değil. Kısıtlayıcı uygulamalar, ülkeden ülkeye değişiyor. Bürokrasiyle uğraşmak gerekiyor.

Rekabet durumu nasıl?: Şimdiden piyasada çok sayıda drone üreticisi bulunuyor. Gelecekte bu sayı daha da artacak. Piyasada iyi bir isim yapmak için farklı bir drone üretmek gerekiyor.

Gelişimi nasıl?: Sektör her yıl ortalama olarak yüzde 5.8-6.5 arası büyüyor. 2020’de günümüzün iki katı büyüklüğünde bir pazar bekleniyor.

SANAL GERÇEKLİK

Geçen yıl 3-4 milyon adet sanal gerçeklik gözlükleri satıldığı tahmin ediliyor. Değişik yazılımların olduğu kartlarla kişiyi üç boyutlu hayali dünyalara götüren bu gözlükler, özelliklerine göre 20-700 dolar arası fiyatlara satılıyor. Fakat daha profesyonel işi bir gözlük ararsanız bir kaç bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor. En çok eğitim ve eleman yetiştirme işlerinde kullanılıyor.

sanal gerceklik

Neden popüler?: Şirketler, eleman yetiştirme maliyetlerini büyük ölçüde düşürüyor.

Sanal gözlükler, pahalı simülasyon sistemlerinin yerini alıyor. Eğlence amaçlı kullananlar, sanal turistik turlar yapabiliyor, sanal oyunlar oynayabiliyor. Bu gözlüklerin, mobil cihazlardan sonra en çok gelecek vaat eden teknoloji olduğuna kesin gözüyle bakılıyor.

Gerekli becerileri neler?: Eski ekonominin becerileriyle bu sektöre giremezsiniz. Bunun için iyi bir yazılımcı, iyi bir bilgisayar uzmanı, donanım üretim metotlarını bilen bir mühendis olmalısınız. Ayrıca sanal gerçek video çekimleri yapmayı da çok iyi bilmelisiniz.

Engelleri neler?: Bu işe girmeden önce yatırımı yüksek bir araştırtna-geliştirme departmanı oluşturmanız gerekiyor. İşin maliyetinin büyük bölümü bu.

Sakıncaları neler?: Piyasa uzmanlan, bunun gelip geçici bir heves mi yoksa geleceği olan bir sektör mü olduğu konusunda fikir birliğinde değiller. Gözlükleri geçici heves olmaktan çıkarmak için sürekli olarak yeni yazılımlar geliştirmeli, yeni video çekimleri yapmalısınız.

Rekabet durumu nasıl?: Dünyada 60 kadar şirket bu işi yapıyor. Bir kısmı yazılım, bir kısmı donanım, bir kısmı da içerik hazırlıyor. Sektörün hangi dalında yer alacağınıza karar vermelisiniz.

Gelişimi nasıl?: 2025 yılında bu sektörün, küresel olarak 62 milyar dolarlık bir piyasası olacağı, 2020 yılında ise 34 milyon cihazın satılacağı hesaplanıyor.

YAPAY ZEKA

Önce tanımını yapalım. Bilgi edinme, algılama, görme, düşünme, tasarlama, bellekte tutma, problem çözme ve karar verme gibi insan zekasına özgü yeteneklerin, insan eliyle yapılan yapay ortamlar tarafından da uygulanması. Bu alandaki çalışmalar 1940’lardan beri var. Günümüzde robotların, kendi kendine giden otomobillerin ve binlerce uygulamanın arkasındaki teknoloji bu. Yarın şirketlerin ne zaman toplantı yapacaklarına ve neler konuşacaklarına, yapay zekalı sistemler karar verecek. Bizim nerede ve nasıl tatil yapacağımıza da.

yapay zeka

Neden popüler?: Geçen yıl ihtal sadece ABD’de yapay zeka teknolojisine 500 milyon dolara yakın yatırım yapıldı. Bu rakam, sadece beş yıl öncesinin yatırım miktarının yirmi katı.

Gerekli becerileri neler?: Çok gelişmiş bilgisayar becerilerine sahip olmalısınız.

Engelleri neler?: Günümüzde yapay zeka uzmanları kolay bulunmuyor. Olanları da robot ve otomobil üreticisi büyük şirketler istihdam ediyor. Kalifiye eleman bulmak kolay değil.

Sakıncaları neler?: Yapay zekanın silah endüstrisinde kullanılması, insanlık için sorun yaratabilecek. SpaceX’in kurucusu Elon Musk ve Apple’m ortak kurucularından Steve Wozniak, bu konudaki endişelerini daha önce dile getirmişlerdi.

Rekabet durumu nasıl?: iPad’lerde kullanıcının bilgisayarla konuşmasına imkan veren Siri uygulamasından sanayi robotlarına kadar sektörün her dalında rekabet boğaz boğaza.

Gelişimi nasıl?: 2019 yılında sadece ABD’de 9.2 milyar dolarlık yapay zeka sektörü oluşacağı tahmin ediliyor. Bu rakam, 2014 rakamının tam iki katı. İki yıl sonra akıllı makineler pazarı, yüzde 20 büyümüş olacak.

YİYECEK ANALİZ TEKNOLOJİSİ

Yiyecek sektörü, internet ve mobil teknolojiler sayesinde üretim aşamasından dağıtıma kadar çok daha etkin ve kârlı bir şekilde yürütülecek. Bunları pişirecek, hazırlayacak mutfak aletleri bile akıllı teknolojilerle yaşamımızı kolaylaştıracak. Hepimiz, yiyecek envanteri yönetiminde ustalaşacağız. Böylece yiyeceklerin çöpe atılma oranı da büyük oranda düşecek. Bu teknolojiye ABD hakim derken sahneye Çin ve Hindistan gibi büyük oyuncular da çıktı.

yiyecek analiz

Neden popüler?: Cevabı çok basit. Gömlek satın almayabiliriz ama her gün yemek yemek zorundayız. Geçen yıl bu teknolojiye yapılan küresel yatırım miktarı, 6.5 milyar doları buldu.

Gerekli becerileri neler?: Besin maddelerinin depolanması, işlenmesi, dağıtımı ve lojistik gibi alanlarda bilgi ve deneyim sahibi olmalısınız. Ayrıca yazılımı güçlü web ağlarına ve bilişim teknolojisi bilgisine hakim olmalısınız.

Engelleri neler?: Bu sektörün bazı segmentleri, büyük küçük, kalabalık bir şirketler grubu tarafından işgal edilmiş gibi görünebilir. Ar-Ge’ye de önemli bir para ayırmalısınız. Fakat yeni de olsanız, sermayeyi yüksek tutup, titiz bir çalışmayla eskilerin önüne geçebilirsiniz.

Sakıncaları neler?: Yiyecek analiz teknolojisi, henüz emekleme çağında. Akıllı mutfak cihazları da çok yaygın değil. Çok az kişi, buıtları denedi. Geniş kitleler için bu teknoloji henüz çok yeni.

Rekabet durumu nasıl?: ABD’de 90 kadar şirket, internet üzerinden besin maddesi ve akıllı mutfak aletleri satışı yapıyor. Bu işle uğraşan şirket sayısı ABD için bile fazla değil.

Gelişimi nasıl?: Yiyecek ve içecek maddelerinin e-ticaret satışları her yıl yüzde 17 oranında büyüyor. ABD’de yiyecek içecek satışı, 600 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. E-ticaretin bu pazardaki payı sadece 9.4 milyar dolar (Hep ABD’den örnek veriyoruz. Ama başka ülkelerden istatistik gelmiyor).

KURUMSAL SAĞLIK

Sağlık masraflarının giderek artması, şirketleri, çalışanlarının sağlığını gözetmeye sevk etti. Bir elemanın, bir hafta hastalık izni almasından doğan iş kaybı önemli rakamlara ulaşınca, çalışanları sağlıklı tutmak daha ekonomik oldu. ABD’de şirketlerin, çalışanlarının sağlığı için harcadığı her bir dolar, şirkete 3.8 dolarlık tasarruf olarak geri dönüyor.

kurumsal saglik

Neden popüler?: Daha düşük sağlık harcamaları hedefleyen şirketler, kurumsal sağlığa önem vermeye başladı. 2020 yılma kadar kurumsal sağlık hizmetlerinde hesap edilemeyecek derecede patlama yaşanması bekleniyor.

Gerekli becerileri neler?: Genel sağlık tavsiyelerinin yanı sıra bir şirketin elemanlarını sağlıklı tutmak için izlenen yollar birbirinden farklı olabilir. Mesele, elemanlara stres yönetimini öğretmek, sigarayı bıraktırmak kadar kolay olmayabilir.

Engelleri neler?: Bu alanda hizmet vermek isteyen şirketler, beslenme uzmanlarından, kül-tür-fizik çalıştırıcılarına kadar geniş bir kadro oluşturmak zorunda.

Sakıncaları neler?: Kurumsal sağlık, elemanlar için bir zorunluluk değil. Herkesi sağlıklı ve zinde olmaya zorlayamazsınız. Tiryakiler, sigaradan vazgeçmek istemeyebilir. Uğraşması zor bir iş.

Rekabet durumu nasıl?: Pek çok ülkede, bu işe yıllar önce başlamış, bugün rekabet edilemeyecek kadar büyümüş şirketler var. Bu alanda yeni işe başlamış olmak, bir avantaj değil elbette.

Gelişimi nasıl?: Bu sektör, yıllık yüzde 6.3 oranında büyüyor. Önümüzdeki yıllarda yüzde 7.8 oranında büyümesi bekleniyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İNŞAAT MALZEMELERİ

Artık moda, sürdürülebilir inşaat malzemesi üretmek. Bu, ABD’de 36 milyar dolarlık bir pazar. Bu malzeme ile yapılan inşaatlar, “yeşil binalar” olarak adlandırılıyor. Yemlenmesi gerektiğinde, sökülen eski malzemeler, yeniden dönüştürülebili-yor. Böylece enerji, su ve diğer kaynaklardan önemli oranlarda tasarruf sağlanıyor. Eski malzemeler tekrar dönüşüme girdiğinden inşaat atığı, moloz, kirlilik de en düşük seviyede kalıyor.

surdurulebilir insaat

Neden popüler?: Devamlılığı garanti olan bir iş. Bugün hükümetler, sürdürülebilir inşaat malzemelerini teşvik ediyor. Yarm yasalarla zorunlu hale getirebilirler.

Gerekli becerileri neler?: İşe yeni başlayanlar, mimari tasarım ve yeşil bina inşaat tekniklerini çok iyi bilmeliler. Müşterilerin farklı taleplerini karşılayacak malzemeleri çok iyi tanımalılar.

Engelleri neler?: Bu iş, geleneksel binalar için kereste, beton, çelik üretmeye benzemiyor. Sürdürülebilir malzeme üretmek için özel makineler ve ekipman gerekiyor. Bunları bilecek ve kullanacak elemanları işe almalısınız.

Sakıncaları neler?: Sürdürülebilir inşaat malzemelerinin tarihi, çok eski değil. Bu malzemeleri, geleneksel inşaat yapan şirketlere pazarlamakta zorluk çekebilirsiniz. Bir zorunluluk yoksa, gelenekselciler, yeni malzemeye daha yüksek fiyat vermek istemeyecektir.

Rekabet durumu nasıl?: Bu sektörde de çeşmenin başını tutmuş birkaç büyük şirket, size rekabet şansı vermeyebilir.

Gelişimi nasıl?: Sektör, 2010’dan bu yana yıllık ortalama yüzde 11.8 oranında büyüyor.

İş kurmak için fikir ve proje paylaşımları için iş fikirleri kategorimizi düzenli olarak takip ediniz.

ALEV RİGEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu