Portföy yöneticilerinin 2016 beklentileri ve yatırımcılara tavsiyeleri
ÜMİT KUMCUOÖLU
KARE PORTFÖY GENEL MÜDÜRÜ
“Bilmediğiniz ürünü almayın”
NASIL BAŞARILI OLDU?
ikinci borçlanma araçları (döviz) ve serbest fonumuz kendi türlerinde ilk sırada yer aldı, ilk fonumuz hem Türkiye’yi hem de benzer gelişmekte olan piyasaları kapsayan ve sabit getirili menkul kıymetlere odaklanan ilk fon. Serbest fonumuz ise çok geniş bir ürün kümesi kutlanarak yatırımcılarına orta düzeyde risk ile dolar bazında yüksek getiri vermeyi hedefleyen bir “serbest fon”. Geçen yıl küresel konjonktür nedeniyle fonumuz dolar bazında tahvil ve bono ağırlıklı bir portföy taşıdı. 20l6’da hisse endeksleri ve döviz pozisyonlarında daha aktif olmayı öngörüyoruz.
20l6’DA NE OLUR? Türkiye, yurtiçi ve bölgesel risklerin artması nedeniyle dünya piyasalarından bir miktar olumsuz ayrışıyor. Jeopolitik risklerin 20l6’da artarak devam etmesi mümkün. GSMH büyüme hızı pozitif ama uzun dönemli ortalamaların altında seyreder. Yavaş büyüme ve enerji fiyatlarındaki düşüş cari açığın azalmasına yol açıyor. Bu da kur üzerindeki baskıyı azaltıyor. Bu etkiler olmasa mevcut yüksek jeopolitik riskler döviz kurlarının çok daha fazla yükselmesine yol açabilirdi.
NE TAVSİYE EDİYOR?
Temelde yatırımcılara iyi bilmedikleri ürünlere girmemelerini ve risk toleranslarına dikkat etmelerini öneriyoruz. Türkiye’deki piyasalar sıklıkla büyük dalgalanmalar yaşadığından risk toleransına uygun olmayan ürünlerin seçilmesi ciddi zararlara yol açabiliyor. BİST-30 Endeksi pahalı değil. Bu nedenle değerlendirme kriteri TL getiri olan yatırımcıların risk toleransları el verdiği kadar hisse pozisyonu taşımaları uygun. Değerlendirme kriteri döviz olan yatırımcılar mevduatta kalabilir ya da dolar bazında yatırım yapan fon alabilir.
AYŞE TUĞÇE AKYAZICI ŞAHİN
İŞ PORTFÖY YAT. FONLARI PORTFÖY YÖNETİCİSİ
“Riskli piyasada fon alınabilir”
NASIL BAŞARILI OLDU?
Teknoloji sektöründeki ileriye yönelik hızlı gelişim ve şirketlerin büyüme potansiyeli bulunması uzun vadede yatırımcılara cazip yatırım fırsatları sunabiliyor. Teknoloji endeksi hisse senedi fonumuzun kuruluş amacı da yatırımcılara teknoloji sektörüne yatırım imkanı sağlayabilmek. Fon pasif yönetilmekte olup BİST Teknoloji Endeksi’ni baz alıyor. Fon yatırımcıları ilgili endekse paralel bir getiri kazanabilme imkanına sahip olurken tek bir hisse senedi almak yerine ilgili endekse dahil hisse senetleri ile portföy çeşitlendirmesinden faydalanabiliyor. 20l6’DA NE OLUR? Gelişmiş ülkeler arasındaki ekonomik aktivitenin farklılaşmasıyla beraber ayrışan para politikaları söz konusu. Yine küresel büyümeye dair beklentilerin, emtia piyasalarında yaşanacak hareketlerin ve gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarının devam etme olasılığının piyasaların geneli üzerinde dalgalı bir seyre neden olması bekleniyor.
Jeopolitik risklerin de küresel piyasaların risk iştahı üzerinde etkili olması söz konusu. Türkiye özelinde makroekonomik verilerin seyri, uygulanması beklenen yapısal ve ekonomik reformlar ile MB para politikası önemli olacak.
NE TAVSİYE EDİYOR?
Yatırım fonları farklı risk profilleri için farklı yatırım stratejilerine sahip ürünler arasından seçim yapma olanağını yatırımcılara sunuyor. Finansal ürünlerin çeşitliliğinden yararlanma fırsatı veren, profesyonel portföy yöneticileri tarafından makro ve mikro ekonomik gelişmelerin anlık takibi, varlık dağılımı ve kıymet seçimi kararları ile yönetilen yatırım fonları, alternatif yatırım olanakları sağlıyor.
MURATSALAR
AZİMUT PORTFÖY YÖNETİCİSİ
“Sukuk, alternatif getiri sağlıyor”
NASIL BAŞARILI OLDU?
Borçlanma araçları, katüım-sukuk fonları ve para piyasası fonlarında yüksek getiri sağladık. Volatil dönemde fonu statik bir biçimde yönetmek yerine daha dinamik yönettik. Borçlanma araçları fonumuz yıl boyunca büyüdü, zaman zaman da küçüldü. Özellikle büyümenin yani fona girişin olduğu dönemde fon getirisini yukanda tutarken uygun menkul kıymetleri de bulup fon portföyüne aldık. Sukuk fonumuza sadece dini konularda hassasiyeti olanler değil aynı zamanda yüksek getiri arayışında olan yatırımcılar da ilgi gösteriyor.
20l6’DA NE OLUR? 2016
yılı başlangıç itibariyle zorlayıcı bir yıl resmi çizdi. Yıl kasvetli başlasa da MB’nin rasyonel kararlar almaya başlayarak piyasaya yön gösterici konuma gelmesi umutları destekler. 2016’nın TL cinsi varlıklar için olumlu olacağını düşünüyoruz. Faizde yıl sonunda mevcut bileşik seviyelerinin altında olacağımızı düşünüyoruz. Nüfusunun neredeyse tamamının Müslüman olduğu Türkiye ve yakın coğrafya dikkate alındığında katılım fonu sektöründe de kayda değer büyümeler bekliyoruz.
NE TAVSİYE EDİYOR?
Faiz getirisi arayan yatırımcılara tavsiyemiz, tasarruflarının yüzde 50’sini mevduatta, yüzde 25’ini kredibilitesi yüksek şirketlerin özel sektör tahvillerinde ve yüzde 25’ini de 10 yıllık Türk devlet tahvillerinde değerlendirmeleri yönünde. Sukuk tarafında, bu ürünlere ön yargı ve katı yaklaşımla bakmayın. Tanımları gereği salt bir grup yatırımcı için uygun görünüyor gibi olsa da performansları incelendiğinde bizim yönetmekte olduğumuz Global Sukuk Fonu ve benzeri fonların esasen tüm tasarruf sahipleri açısından uygun olduğu görüşündeyiz.
NİYAZİ ATASOY
AK PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONLARI MÜDÜRÜ
“Yabancı hisse fonlar, portföylerde olmalı”
NASIL BAŞARILI OLDU?
TL’nin değer kaybettiği yıllarda yabancı hisse fonlar hem yurtdışı hisselerin getirisinden hem de dövizin yukarı hareketinin getirisinden faydalandı. Yüksek standartlı ve kapsamlı yatırım süreçlerimiz ile Asya’dan Ayrupa’ya, gelişmiş piyasalardan yeni gelişen pazarlara kadar dünyanın farklı bölgelerindeki fırsatları yakından izliyoruz. Konusunda son derece deneyimli profesyonellerden oluşan bir ekibe sahibiz. Ayrıca Franklin Templeton gibi global hisse senedi yatırımı konusunda dünyanın en iyi kurumlarından birinin tecrübesini de yatırımcılarımıza sunuyoruz.
2016’DA NE OLUR?
Yılın ilk yarısı için gelişmiş ülke borsalarının daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. Bu zorluklara para birimlerindeki olası değer kayıplarının 2015 yılında olduğu gibi etki etmesini bekliyoruz. FED’in faiz artırım süreci global anlamda hisse senetleri dahil tüm varlık fiyatlamalarını etkileyecektir. ABD piyasalarının geçen yılki yatay seyirleri sonrasında bu yıl daha olumlu olması beklenebilir. Borsa bazında değerlendirme yapmak yerine şirketleri tek tek değerlendirmeyi tercih ediyoruz.
NE TAVSİYE EDİYOR?
2016 yılı için de doğru adres profesyonel portföy yöneticileridir. Bu yıl da TL’nin değer kaybına dönük beklentiler devam ediyor.
2015 yılında olduğu gibi yabancı menkul kıymetlere yatırım yapmak, portföyün bir kısmını bu kıymetlere yönlendirmek uygun olabilir. Gelişmiş ülke borsalarına yatırım yapmak hem bu piyasalardaki fırsatları yakalamak hem de TL’nin olası değer kayıplarından yararlanmayı sağlayabilir. Bu nedenle bu yıl da Ak Portföy Yabancı Hisse Senedi Fonlarının varlık dağılımında yer almasının yararlı olacağını düşünüyoruz.
ÇAĞRI ÖZEL
HSBC PORTFÖY SABİT GETİRİLİ FONLAR BİRİM YÖNETİCİSİ
“Altın hareketinde FED belirleyici”
NASIL BAŞARILI OLDU?
Altın, dolar bazında düştü. Ancak doların TL karşısında değer kazanması nedeniyle altın fonları, getiri sağladı. Bu fonlar portföyünde minimum yüzde 80 altm taşıyor ve altından getiri sağlamak için altın oranını yüksek tuttular. Bu dönemde biz kendi fonumuzda altının aşırı yükseldiği seviyelerde fondaki altın oranını bize tanınan esneklik ölçüsünde azaltıp daha sonra altın oranımızı uygun seviyelerden artırdık.
20l6’DA NE OLUR?
Uluslararası piyasada altın fiyatı, büyük merkez bankalarının uyguladıkları para politikalarından ve enflasyon beklentilerinden etkileniyor. Altın fiyatları üzerinde en büyük baskıyı FED oluşturdu. Bununla beraber, global olarak bir enflasyon tehdidinin olması da altının değer kazanmasını engelledi.
Önümüzdeki dönemde altın fiyatlarında yine en önemli belirleyici FED’in faiz artışlarını ne kadar hızlı ve hangi seviyeye kadar yapacağı olacak. Ortadoğu başta olmak üzere jeopolitik risklerin artması ise altını yukarı taşıyabilir.
NE TAVSİYE EDİYOR?
Altın fiyatları uluslararası piyasalarda dolar bazında belirleniyor ve ülkemiz borsasında da uluslararası fiyatlara paralel olarak hareket ediyor. Altın fonları ise TL fiyat açıkladıkları için, fon fiyatı hem altının dolar fiyatından hem de dolar/TL kurundan etkileniyor. Bu nedenle altın yatırımcısı aynı zamanda bir kur riski aldığını da bilerek yatırım yapmalı. Altın yatırımı yapacaklar, büyük merkez bankalarının para politikası kararlarını dikkatle izlemeli. Özellikle FED’in faiz kararları çok etkili olabiliyor. Beklentilerden farklı faiz kararları, altın fiyatlarını her iki yönde de etkileyebilir.
SELÇUK YILMAZ
YAPI KREDİ PORTFÖY ÖZEL PORT. YÖN. MÜD.
“Stratejiyi piyasaya göre belirliyoruz”
NASIL BAŞARILI OLDU?
Öncelikle fon stratejimizi piyasa beklentilerine paralel olarak şekillendirdik. FED’in hamlesine göre hareket ettik. Fon stratejimizi de bu düşünce çerçevesinde risk ağırlığı düşük ve döviz cinsi sabit getirili varlıklarla şekillendirerek, getirimizi en üst seviyeye taşımaya çalıştık. Fon içerisinde sabit getirili kıymet seçiminde FED’in faiz artırım süreci nedeniyle düşük efektif vadeli varlıklara yatırım yaptık. Ayrıca yüksek volatilitenin olduğu 2015’te risk ağırlığı yüksek varlıklardaki pozisyonlarımızı azalttık.
20l6’DA NE OLUR?
2016 yılında genel olarak FED’in faiz artırım sürecinin hızı, Çin ekonomisinin yavaşlama ihtimali ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) önlem paketleri etkili olabilir.
NE TAVSİYE EDİYOR?
2016 stratejilerimizi, 2015’tekigibi volatilitenin yüksek olacağı beklentisiyle şekillendiriyoruz. 2016 boyunca çeşitli varlık gruplarında pozitif getiriler yakalanabilir. 1-2 aylık periyodlarda risk iştahının arttığı, arkasından yine benzer periyotlarda yatırımcıların riskten kaçındığı dönemler yaşanabilir. Bu beklenti dahilinde risk dağılımı önemini koruyacak. Yatırımcıların tek bir varlık sınıfına yoğunlaşması yerine, portföylerini çeşitlendirmeleri yerinde olur. Portföylerde TL cinsinden varlıkların yanında döviz cinsi varlıklara da ağırlık verilmesi önemli olacak. Döviz cinsi varlık seçimi önemli. ABD’de faiz artırım süreci gündemde oldukça, faize duyarlı varlıklar yatırımcılar için riskli.
Öte yandan emtia fiyatlarında düşük seviyelerin sürmesinin beklendiği ortamda altın fiyatlarında ayrışmaların olması ve burada oluşabilecek yüksek volatilitenin yatırım kararlarında cezbedici olması beklenebilir.
EYÜP GÜLSÜN
AK PORTFÖY ÖPY VE STRATEJİ BÖLÜM BAŞKANI
“ÖST’yi fonlar aracılığıyla alm”
NASIL BAŞARILI OLDU?
ÖST fonlarımızı başarıya taşıyan öncelikli faktör spesifik riskleri minimize etmeyi amaçlayan “çeşitlendirme” stratejisi. Fonumuz 15 sektörden 50 şirketin 73 farklı tahviline yatırım yapıyor. Fonun piyasa riskini yönetmek amacıyla faizlerdeki yükseliş trendine paralel olarak değişken kuponlu tahvilleri öncelikle tercih ediyoruz. Bu sayede fonumuz 2015 boyunca faizlerin yükseldiği bir ortamda korunaklı kaldı.
20l6’DA NE OLUR?
Mevcut ortamda, portföy yönetim şirketlerinin yönettiği varlık miktarındaki hızlı büyüme, BES ve diğer faktörler göz önüne alındığında kurumsal yatırımcılar kaynaklı ÖST talebi artarak devam edecektir. Şirket tahvili almak elbette şirketin düşük olasılıklı da olsa ödememe riskine maruz kalmayı beraberinde getiriyor. Ancak yüksek getirinin de bu risk beraberinde gerçekleştiğini hatırlatmakta fayda var. Burada başarılı olduğumuz en kritik unsurun, sürekli ve detaylı analizle bu riski minimuma indirmek ve rahatlıkla yönetilebilir kılmak olduğunu söyleyebiliriz.
NE TAVSİYE EDİYOR?
ÖST’ler kamu tahvili ve hisse senedi taşıyan yatırımcıların portföyleri için de önemli bir seçenek. ÖST’lerin yüksek ve değişken getiri potansiyeline sahip olmaları TL cinsi diğer varlıklarla ters korelasyon ilişkisi sağlarken, portföylerdeki piyasa riskini azaltabiliyor. ÖST’lere doğrudan yatırımın uzmanlık gerektirdiğini ve birtakım riskler barındırdığını da unutmamak gerekiyor. ÖST’lere doğrudan yatırım yapmaları yatırımcıları yüksek bir şirket ve likidite riskine maruz bırakırken, ÖST fonuna yapılacak yatırım bu risklerin dağıtılması ve minimize edilmesi anlamına gelir.