“Reformların takipçisi olacağız”
Yeni hükümetin ‘2016 Yılı Eylem Planı’ iş dünyasını umutlandırdı. Plandaki reform ve vaatlerin tarih verilerek planlanması çok olumlu bulundu. Girişimciliğe gelen destekler ve KOBİ’lerin gelişiminin teşvik edilmesi memnuniyetle karşılandı…
64. HÜKÜMET, 2016 yılı için yol haritasını önceki hafta çizdi. 172 reform ve 44 vaadi takvime bağlayan hükümetin 2016 Yılı Eylem Plam’nda yok yok. Seçim dönemindeki vaatleri birer birer hayata geçirmeye hazırlanan hükümet, çiftçilerden memurlara, esnaftan sanayiciye birçok kesime yönelik destek ve reformları yeni yılda devreye alacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı reform ve destekler toplumun tüm kesimlerinde yankı bulurken, iş dünyasında da heyecan yarattı. İhracatçılardan sanayicilere, KOBİ’lerden küçük esnafa kadar iş dünyasının tüm aktörleri ilk kez bu kadar kapsamlı bir reform paketi açıklandığını belirtiyorlar.
Ayrıca eylemlerin gerçekleştirilmesi için hükümetin kendisini ‘zaman’ ile sınırlandırması da memnuniyet yaratıyor. Ancak iş dünyasının bazı kesimleri kendilerine özel konularda ‘eksiklikler’ tespit ederken, kendilerine özel düzenlemeler yapması için de özel olarak hükümete mesajlarını iletmeye çalışıyorlar.
“POTANSİYELİMİZİ DESTEKLER”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yapısal dönüşümleri kapsayan 64. Hükümet Eylem Plam’nda, esnafa, girişimcilere ve emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren firmalara yönelik, büyük kamu desteklerinin verildiğini belirterek sözlerine başlıyor. Açıklanan planın iş dünyasının gündeme getirdiği ve talep ettiği birçok alanı kapsadığına dikkati çeken Burkay şu değerlendirmeleri yapıyor:
“İlk üç aylık dönemde çoğunlukla gençlere, yeni işe başlayacaklara, küçük ölçekli işletmelere ve çalışmayan kesime yönelik eylemlere ağırlık verilirken, ilk altı aylık dönemde ise daha çok reel kesimde dönüşümü sağlayacak reformlara yer verilmesi önemli. Uzun süredir iş dün yasının talep ettiği konuların hükümet programında yer almasından memnuniyet duyduk. Planda küçük ve orta ölçekli işletmelere özel destekler sağlanması, ülke ekonomisinin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerin gelişimi için önemli bir fırsat. KOBİ’lerin ihracatçı kimliğini ve rekabetçi yapısını güçlendirmek üzere atılacak her adımı destekliyoruz. İş fikri olan yeni girişimcilere ve KOBİ’lere verilen mali destekler, potansiyel büyümemize katkı sağlarken, orta ve ileri teknolojili yerli üretimin desteklenmesi, ülkemizin katma değerli üretime geçişine hız kazandıracak.”
İbrahim Burkay’m hükümetten bir de isteği var: “Asgari ücret, kadın çalışanlar, kıdem tazminatı, yarı zamanlı çalışma, istihdam büroları gibi çalışma hayatını ilgilendiren başlıklardaki düzenlemeler firmaların maliyetlerini fazla etkilemeden hayata geçirilmesi için hükümet ile özel sektör arasında işbirliği ve istişare sağlanmalı.”
“KOBİ’LERE DESTEK SEVİNDİRİCİ”
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, 64. Hükümet Eylem Plam’nın hem sosyal hem de ekonomik yönden bakıldığında iş dünyasını umutlandırdığını söylüyor.
“Siyasi istikrarın oluşması ve 64. Hükümet Eylem Planı’nın açıklanmasıyla iş dünyası etrafında dolaşan karabulutların dağılacağını umut ediyoruz” diyen Kadooğlu şöyle konu şuyor:
“Eylem planında KOBİ’lerin bu kadar ayrıntılı düşünülmüş olması sevindirici çünkü şu anda Türkiye’nin bel kemiği KOBİ’lerdir. Artık dünyanın bel kemiği KOBİ’ler olmaya başladı. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi konusunda hükümette bir kararlık görüyoruz, bu da bizi umutlandırıyor. Şu an mevcut Suriye ve Rusya krizleri önümüzü biraz kapatıyor ancak en kısa sürede diplomasi diyalogu ile bu da çözeceğimize inanıyorum. Bunlar çözüldükten sonra 2016 ve 2017’nin kalkınma yılı olmasını bekliyoruz. Ayrıca eylem planındaki konuların hayata geçirilmesinin de takipçisi olacağız.”
“MÜTEAHHİTLİK YASASI ÇIKMALI”
Eylem planında inşaat sektörüne yönelik destek ve düzenlemeler de var.
Emeklilerin 250 TL taksitle konut sahibi olması, Konut Hesabı uygulamasıyla yüzde 25 peşinat biriktirenlere yüzde 15 devlet katkısı sağlanması düzenlemelerden bazıları.
İnşaat Müteahhit-leri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, 2016 Yıl Eylem Plam’nda inşaat sektörüne yönelik tamamlayıcı ve güzel birçok düzenleme ve desteğin bulunduğuna dikkat çekiyor. Ancak bunların hayata geçirilmesi için öncelikle Müteahhitlik Hizmet Yasası’nm çıkarılması gerektiğini belirtiyor. “Müteahhidin kim olduğunu öncelikle belirlemek gerekiyor” diyen Tellioğlu, “Bir maç düşünün ki kuralları belli değil; bu maç ne kadar gider” diye soruyor. Vatandaşa konut alımında yüzde 15 devlet teşviği verilmesinin planlanmasını da Tellioğlu şöyle değerlendiriyor:
“Vatandaşa beş yıl konut alma para biriktir; yüzde 15 teşvik vereyim deniyor. Bu vatandaşı beklemeye geçirirse sektöre doping olmaz. Oysa 100 metrekare neti olan bir ev alana 50 bin TL faizsiz kredi verilseydi ve bu paranın ilk taksidi bir yıl sonra alınsaydı ertesi gün ekonomi canlanırdı.”
“YALITIMA İLGİ ARTAR”
Planda yalıtım sektörünü ilgilendiren konular da var. Enerji Verimliliği Eylem Planı çerçevesinde Türkiye’de birincil enerji yoğunluğunun düşürülmesi, 2018’e kadar kamu binalarında enerji tüketiminin yüzde 10 düşürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, ısı yalıtımı yaptıranlar için tadilat işlemlerinin vergiden muaf tutulması ve Ar-Ge desteklerinin kapsamının genişletilmesi hem üreticileri hem de tüketicileri yakından ilgilendiriyor.
Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu, “Bu düzenlemelerin hayata geçmesi halinde yalıtım sektörü büyük atılım gösterir. Özellikle Enerji Kimlik Belgesi’nin zorunlu olacağı 2017 yılma yaklaştığımız süreçte, buna benzer başka bazı avantajlar, tüketicilerin ısı yalıtımına yönelmesini ve ısı yalıtımı pazarının genişlemesini sağlayabilir. Zira vatandaşlar halen ısı yalıtımı ile ilgili uygulamaları ‘gereksiz masraf olarak görüyorlar.
Yalıtım uygulamaları için yapılan masrafları, en azından vergi resim ve harç gibi kalemlerde kısmayı başarabilirsek, yalıtıma olan ilgili artırabiliriz” diyor.
“TELEKOM SEKTÖRÜ”
TELKODER (Serbest Telekomünikasyon işletmecileri Derneği) Başkam Yusuf Ata Arıak ise, eylem paketinde kendi alanlarıyla ilgili düzenlemeleri “iyi ama yetersiz” buluyor. Örneğin, internetin yaygınlaştırılmasının güzel eylem hedefi olduğunu belirten Arıak, “Bunun nasıl yapılacağım ve kaynağın nereden bulunacağını merak ediyoruz. Türkiye’nin fiber altyapı meselesi var. 4.5G ihalesi yapıyoruz ama bunu taşıyacak altyapımız hazır değil” diyen Arıak, hükümetten telekomünikasyon sektörünün önünü açacak düzenlemeler de bekliyor:
“Seçim dönemindeki vaatlerin yerine getirilmesi yerinde bir tutum. Biz hükümetten sektörümüz adına esaslı değişiklikler bekliyoruz. Sektörümüzde dört yıldır yatırımın önü tıkandı. Sektör cirosunun yüzde 90’dan fazlasını üç grup yapıyor. Rekabetsiz ve yatırımsız ortamda büyüme gerçekleşmiyor.”
“BÖLGEYE ÖZEL EYLEM PLANI”
Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan ise farklı bir bakış açısıyla eylem planını değerlendiriyor. “Büyük sorunumuz çözüm sürecinin devam etmesi. Halk endişe ve tedirginlik içinde” diyen Tezcan, bölgeye özel bir eylem planı beklediklerini söylüyor. Tezcan’m değerlendirmeleri şöyle: “Başbakanımızın seçim vaatlerini, seçimin hemen sonrasında eylem planına çevirmesi insanlara güven verdi. Türk siyasetinde de ilklerden dir. Meydanlarda söyledikleri meydanlarda kalmadı.
Ancak yaşanan şiddet olayları nedeniyle bölgemizde tahribat başladı. Hem insan gücü hem de sermaye göç etmek zorunda kalıyor. Bölgede çözüm sağlandıktan sonra esnaf ve sanayinin ayağa kalkması için bölgeye özel yeni bir eylem planına ihtiyaç var. Asgari ücret artırılıyor; bu yükün bir kısmını devletin karşılaması gerektiğine inanıyoruz.”