Pazarlama Reklam

Reklam sektörü, 2015’e umutlu giriyor

reklamlar2014’ü hedeflenen büyümenin altnıda kapatan reklam sektörü, 2015’e umutlu giriyor. Mobil, içerik ve yeni iş modellerinin 2015’te en çok konuşulan konular olacağı öngörülüyor. Halen reklam yatırımlarından en çok pay alan mecralar sıralamasmda TV ve basından sonra üçüncü sırada olan dijitalnı bu yıl ikinci mecra olması bekleniyor.

Reklam sektörü 2014’e yüzde 10 büyüme iddiasıyla başlasa da, kur dalgalanması, seçimler, maden kazaları gibi pek çok gelişme ile birlikte hedeflerinden sapma yaşadı. Sektör, yılın ilk yarısında yüzde 2,7 büyümüştü.

2014’ün de bu seviyelerde büyümeyle kapatıldığı tahmin ediliyor.

Sektörün 2015’e ilişkin hedefleri ise netleşmeye başladı.

2015 yılında 2014’ün üzerinde büyüme görüleceğini düşünen Reklamcılar Derneği Asbaşkanı Demet İkiler, sektörün 2014 değişkenlerine daha hazırlıklı bir planlama içerisinde olduğunun altını çiziyor. Türkiye reklam endüstrisinin zor dönemleri etkin bir biçimde atlatma konusunda deneyimli olduğunu anlatan İkiler, mecra kırılımlarıyla ilgili şöyle konuşuyor: “Reklam harcamaları içerisinde mecra kırılımlarına baktığımızda sıralama değişmiyor. İlk sırada yine televizyon var. Basında bir gerileme söz konusu. Dijital son yıllarda olduğu gibi hızlı büyümesini sürdürüyor. Bu ivme ile devam ettiği sürece, dijitalin, 2015’te olmasa da 2016 yılında en çok yatırım yapılan ikinci mecra olacağı aşikar.”

Carat verilerine göre, 2014’te en çok reklam veren ilk beş sektör olarak gıda, kozmetik ve kişisel bakım, iletişim, perakendecilik ve finans öne çıkıyor.

2014’TE NELER OLDU?

20l4’te özellikle medya ajansı portföylerindeki değişiklik dikkat çekiciydi. Geçen yıl kurulan Skala Medya, Halkbank’tan Avea’ya, Torunlar GYO’dan Kuveyt Türk’e kadar pek çok şirketi portföyüne kattı.

Yıl içinde ajanslar arasında ortaklık ve satın almalar da söz konusu oldu. TBWA İstanbul, Türkiye’nin önde gelen bağımsız reklam ajanslarından biri olan Çözüm’e ortak oldu. Moremedia’yı bünyesine katan Güzel Sanatlar, Saatchi & Saatchi ile işbirliğini bitirdi. Saatchi & Saatchi ile aynı grubun şirketi olan Publicis Bold ise Saatchi & Saatchi’ye dönüştü. Inter Public Grup, Türkiye’nin ilk sosyal medya ajanslarından Promoqube’ü satın aldı. Dünyada ise Omnicom-Publicis ayrılığı ve Publicis Group’un İsrailli bir reklam teknolojisi şirketini satın alması en çok konuşulan konular arasında yer aldı.

Ajansların ekiplerinde yaşanan bazı değişimler ise şaşırtıcıydı. Alametifarika’nın kuruluşundan beri ajansta genel müdürlük yapan Yasemin Sümer, kariyerine Cheil Worldwide İstanbul ofisinde devam kararı aldı. Yine TBWA İstanbul’da uzun yıllar yaratıcı yönetmen olarak görev alan Emre Kaplan’m Rafineri’ye geçmesi de şaşırtıcı gelişmelerden biri oldu.

2013 yılında yöneticisi oldukları ajanslardan ayrılan Ahmet Akın ve Karpat Polat ise yıl içinde kendi ajanslarını kurdular. Ahmet Akın Kramp, Karpat Polat ise Karpat isimli ajansıyla sektöre yeniden giriş yaptı.

2015 BEKLENTİLERİ

Hem dünyada hem de ülkemizde iletişim tonu ve iletişimin mecralara yansıyışı bir değişim içerisinde. Demet ikiler, bu yıl dünyada ses getiren tüm reklam kampanyaları incelendiğinde artık mesaj, tüketicinin kapısına kadar getirilmediği takdirde başarılı olunamadığını söylüyor. İkiler, çok güzel içeriklerin yanlış planlama ile yok olduğunun görüldüğünü belirtiyor. Bu yüzden aynı iş için çalışan birden fazla ajansın aynı masa etrafında oturabildiği takdirde çok güzel işlerin ortaya çıkabildiğini anlatan İkiler, “2014’te iletişim dünyasına dair konuştuğumuz kavramların teknolojik dönüşüm olarak çeşitlendiğini gözlemlemeye devam ettik. 2015’te de böyle olacak. Mobil, data content ve yeni iş modelleri 2015’in odağı olacak” diyor.

Mecraların ölçülebiliyor olması reklamverenler için çok önemli. Reklamverenler Derneği bünyesinde kurulmuş olan ve tüm mecra ölçümlerinin tek bağımsız çatı altında buluşması konusunda araştırmalar yapan Proje Grubu, bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu projenin kapsamında PR ve doğrudan pazarlama yatırımları da var.

REKLAM KONSEYİ BEKLENTİSİ

Son dönemlerde bu iki sektöre yaptıkları çağrılara hiçbir yanıt alamadıklarını söyleyen Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, sektör adına bunu olumsuz karşıladıklarının altını çiziyor. 2015’te reklam sektörüne ışık tutacak kurumlardan birisinin, yeni yasayla kurulan Reklam Konseyi olacağını düşünen Pura, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Zaman zaman sektörü şaşkınlığa iten çelişkili uygulamaların akılcı düzenlenmelere dönüşmesi ve tek seslilik adına, konsey önemli güç olacaktır. Ayrıca reklam ve pazarlama ile ilgili tüm paydaşları bir araya getirecek ve sektörün büyümesi için gerekli disiplini sağlayacak Reklam ve Pazarlama Federasyonunun oluşması beklentisi içindeyiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu