Haberler

Restoran arama ve mekan değerlendirme siteleri

Dışarıda yeme içme kültürü yaygınlaşırken mekan ve rezervasyon uygulamalarının kullanımı bu kültürün bir parçası olarak artıyor. Şehir insanı gideceği yeri de merak ediyor, yiyeceği yemeğin kalitesini de, ödeyeceği fiyatı da…

mekan arama

GELENEKSEL sorma tarzımızdır, “Yedeğin içtiğin senin olsun, gezdiğin gördüğün yerleri anlat” lafı. Günümüzde bu soru pek sorulmuyor, çünkü insanlar hem gezilen görülen yerleri öğrenmek istiyor hem de yenilen içilenleri. Bunun ötesinde yenilen içilen yerlere ilişkin değerlendirmeler, şehir insanları için hiç olmadığı kadar önemli bir hale geldi. Çünkü şehir hayatı hepimizi yoruyor. Günün yorgunluğu yetmezmiş gibi trafikte geçen onca zamanın ardından eve gidip bir de yemek yapmak şehirli insanın en büyük kabuslarından biri. Bu yüzden dışarıda yeme içme kültürü son yıllarda hiç olmadığı kadar arttı. Ev dışı yeme içme tüketiminin yansı artık restoran ve fastfood mekanlarda yapılıyor. Son dönemde dışarıda yeme içme kültürünün bu denli yaygınlaşmasına etki eden unsurlardan biri de kuşkusuz mobil uygulamalar. Restoranlara özel mekan ve rezervasyon uygulamaları, kullanıcıların hem yeni mekanlar keşfetmelerini sağlarken hem de bir tıkla çok kısa sürede bütçelerine ve lokasyonlanna uygun restoranda rezervasyon yapmalarına imkan veriyor. Teknoloji ile yeme içme sektörünün entegre olması sektörü daha da büyütecek gelişmelerden biri olarak görülüyor.

50 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

Son yıllarda değişen yaşam tarzı ev dışı tüketim pazarım hızla büyütüyor. Food Service Monitor 2014 araştırmasına göre, ev dışı tüketim harcamalarının 50 milyar TL’yi bulduğu Türkiye’de kişi başı harcama yılda 650 TL’ye (250 dolar) ulaştı. Ev dışı toplam tüketim harcamasında büyük iller başı çekiyor. Harcamalann yüzde 41’i İstanbul’da, yüzde 19’u Antalya’da, yüzde 13’ü İzmir’de ve yüzde ll’i Ankara’da yapılıyor. Ev dışı tüketim harcamalarının neredeyse yansı restoranlar ve fast-food mekanlarda yapılıyor. Tüketimin yüzde 26’sı restoran, yüzde 22’si fast-food, yüzde 17’si otel, yüzde 7’si kafe, yüzde 7’si eğlence, yüzde 5’i pastanelerde gerçekleştiriliyor. Mekanların doluluk oranı hafta sonu, hafta içine göre yüzde 25 artış gösteriyor.

Tahminlere göre, her yıl ortalama yüzde 10-15 oranında büyüyen Türkiye ev dışı tüketim pazarı, Avrupa ve ABD ile karşılaştırıldığında oldukça düşük olduğu için büyük potansiyel barındırıyor. İstanbul’dan verilen tek bir örnek bile bu potansiyeli net bir şekilde gösteriyor. Verilere göre, İstanbul’da dışarıda yeme içme oranı geçtiğimiz yıllarda haftada iki iken üçe çıkmış durumda. Yani insanlar haftada ortalama üç kez dışarıda yemeyi tercih ediyor.

TÜKETİCİ İHTİYACINA SESLENİYOR

Hal böyle olunca restoran keşif ve rezervasyon uygulamalarının kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Yeni restoran keşfetmenizi sağlayan bu uygulamalar, sadece keşif değil o restoranlar hakkında kullanıcı yorumlarını, oylamalan ve diğer tavsiyeleri sunarak iyi bir tercih yapmanızı sağlıyor. Kullanıcılara restoranlarla ilgili mönü, fotoğraf ve harita bilgisi sunan bu uygulamaların kimisinde anında rezervasyon yapmak da mümkün. Bugün kullanıcılara hizmet veren çok sayıda mekan keşfi ve rezervasyon uygulaması var.

Bu uygulamaları yorumlayan Zomato Türkiye Ülke Müdürü Ali Servet Eyüboğ-lu mekan uygulamalarının sektöre ışık tuttuğunu ve restoran sektörünün teknolojiyle entegre olmaya başladığını söylüyor: “Türkiye odaklı bakacak olursak yeme içme sektörü son yıllarda oldukça revaçta. Dışarıda yemek yeme oranı arttıkça yabancı zincirler Türkiye’de şube açıyor, insanlar yeni lezzetler denemek için sokağa çıkıyor ve yepyeni yatırımlar sektöre damgasmı vuruyor. Tüketiciler haklı olarak nerede, nasıl bir yemek yiyebileceklerini ve ne kadar ödeyeceklerini önceden tahmin etmek veya bilmek istiyor, işte tam bu noktada yemek uygulamaları imdada yetişiyor. Hem işletmeler hem de tüketiciler bazında sektöre büyük faydalar sağlayan mekan uygulamaları sayesinde sürpriz hesaplarla karşılaşmak tarih oluyor.”

Kullanımları giderek artan, şehir insanlarının vazgeçilmezleri arasına katılan restoran arama ve mekan değerlendirme uygulamalarından öne çıkanları sizin için derledik.

zomato

2015 Ocak ayında mekan keşif ve yorum servisi Mekanist’i satın alarak Türkiye pazarına giriş yapan Zomato, Hindistan, Yeni Delhi merkezli bir restoran arama ve keşif platformu. 22 ülkede hizmet veren uygulama çevrenizde yemek yiyebileceğiniz yerler bulmanıza yardımcı oluyor. Uygulama, Türkiye’de 13 şehirde 40 binin üzerinde restoran hakkında detaylı bilgi sunuyor. Kullanıcılara restoranlarla ilgili menü, fotoğraf ve harita bilgisi sunabilen uygulama, kullanıcı yorumlarını, oylamalan ve diğer tavsiyeleri takip etme gibi özellikleriyle de dikkat çekiyor. Web sitesinin yanı sıra iOS, Android, Windows Phone ve Blackfierry uygulamalanyla da kullanıcılara ulaşan uygulama, müşteri yorumlarıyla birlikte mönüleri, mekan fotoğraflarını ve yol tariflerini de öne çıkanyor. Hemen belirtelim, şirket iki yıl içinde Türkiye’deki ekip ve iş hacmi büyümesi için 15 milyon dolar yatınm yapmayı planlıyor. Zomato’da her ay 4 milyon ziyaretçi 11 milyon mekan incelemesi yapıyor.

The Fork

TheFork, kullanıcılarına Türkiye, Fransa, Ispanya, Hollanda, İsveç, Danimarka, Belçika, İtalya ve İsviçre’de rezervasyon için her an müsait 20 binin üzerinde restoranda en iyi fiyatlarla rezervasyon gerçekleştirme imkanı sağlıyor. Bu süreçte size yardımcı olacak 3 milyonu aşkın müşteri değerlendirmesi sayesinde, aradığınız restoranı kolaylıkla bulmanız mümkün. Başka ülkelerden de rezervasyon imkanı veren uygulama, internet sitesinin yanı sıra İPhone, Android ve Widnows Phone kullanıcıları için indirilebiliyor. İstanbul dışında İzmir, Ankara, Nevşehir, Bolu, Çanakkale, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Bursa ve Muğla’daki restoranlar hakkında da bilgi veriyor.

Papyon

Bir Yemeksepeti hizmeti olan Papyon, online restoran rezervasyonu konusunda akla ilk gelen uygulamalardan. Uygulama ile binlerce restoran arasından rezervasyon yaptırmak ve yeni mekanlar keşfetmek mümkün. Rezervasyon sistemi dışında dışarıda yeme içme ile ilgili hemen her türlü bilgiyi bulabileceğiniz site, İstanbul dışında Çeşme, İzmir, Ankara, Antalya ve Bodrum’da hizmet veriyor. Sitenin akıllı uygulaması Android ve iPhone platformu kullanıcılarıyla buluşurken, tüketiciler Papyon.com üzerinden seçtikleri mekanlarda online olarak etkinlik oluşturabiliyor ve bu etkinliğe e-posta ile arkadaşlarını davet edebiliyor.

Fixtable

Yeni nesil restoran rezervasyon uygulamalarından Fixtable, sektöre dair tüm rezervasyon işlemlerini kapsıyor ve detaylı mekan bilgileri, arama/keşfetme özelliği ve sunduğu özel indirimlerle öne çıkıyor. Uygulama, kullanıcılarına konum tabanlı arama, fiyat, lokasyon, promosyon ve puan gibi kriterlere göre kapsamlı arama/sıralama seçenekleri sunuyor. Fixtable, başta İstanbul olmak üzere, İzmir, Ankara, Antalya, Bodrum ve diğer tatil bölgeleri ile ilerleyip, yurt çapında yerli ve yabancı müşterilere ulaşmayı hedefliyor. Uygulama, hem iOS hem de Android platformundan indirilebiliyor.

Rezervin

iOS ve Android için geliştirilen konum bazlı mobil uygulama Rezervin, Doğuş Grubu’nun bir yatırımı olarak pazara giriş yapan uygulamalardan. Uygulama, müş-terilerin yakın restoranlarda rezervasyon yapmasını sağlıyor.

Kullanıcılar restoranların yer durumunu görüntüleyebiliyor, uygulama, kullanım saatinize göre en yakın rezervasyon saatlerini ve öğlen ya da akşam yemeği gibi konseptleri öne çıkarıyor.

GecceRestoran

GecceRestoran, dünyanın dört bir yanındaki restoranları, mutfakları ve fiyatları ile birlikte listeleyen bir mobil uygulama. Türk mutfağı başta olmak üzere birbirinden leziz tatları bir arada sunan uygulama ile zevkinize ve bütçenize en uygun restoranı bulmak sadece birkaç dakika sürüyor. Sadece uygulama olarak değil internetten de hizmet veren GecceRestoran, mutfağa ve fiyata göre restoran seçimi yapmanızı sağlarken, şimdilik sadece İstanbul’da hizmet veriyor.

Mekan.com

Mekan.com tek bir çatı altmdan kullanıcılarına binlerce mekan hakkında bilgiler sunarken kullanıcıların bu mekanları değerlendirmelerine ve bu mekanlara yorum yazmalarına olanak sağlıyor. Kullanıcılar adres, telefon vb. genel bilgilerin dışında mekanların mönüleri, çalışma saatleri gibi detaylı bilgilere de ulaşabiliyorlar. Kullanıcıların rezervasyon yapmakla kalmayıp aynı zamanda yer ve fiyat teklifi alabileceği hatta sipariş verebileceği sitenin akıllı telefonlar için uygulamaları da mevcut. İstanbul dışında sekiz şehirdeki mekanlar için hizmet veren uygulama sadece restoranlar, değil konaklama ve organizasyon mekanlarımda kapsıyor.

Dobişko

Dobişko kullanıcıların Türkiye’nin neresinde olursa olsun, neyi, nerede yiyebileceğini bulabileceği, farklı mekan ve lezzetleri denemek isteyenlerin gizli kalmış yerleri keşfedebileceği, insanların birbirleriyle damak tatlarını paylaşabileceği bir web sitesi.

5 bin 386 mekan, 11 bin 795 yorum, 10 bin 228 kullanıcı, 29 lezzet avcısı, 9 bin 70 resim, 3 bin 697 etiket, 73 ü, 553 üçe, bin 167 harita, 4 bin 298 oy ile giderek daha fazla tercih edilen sitede diğer uygulamaların aksine rezervasyon yap-tınlamıyor.

Feşmekan

Mynet şehir rehberi Feşmekan, “Kim Gitmiş, Ne Demiş?” mottosuyla yıllardır restoran, kafe, konaklama yerleri, eğlence mekanları ve tarihi mekanlar gibi pek çok kategoride hizmet veriyor. Sadece restoran değil pek çok alanda kullanıcıların mekanları puanladığı ve yorumladığı site, iPhone ve Android kullanıcıları için mobilde de hizmet sunuyor.

Nehir YURDEŞEN / Fixtable Kurucu Ortak

“Yabancı kullanıcılar tercih ediyor”

2015 yılı içerisinde ülkemizde yeme içme sektörü için birçok uygulama geliştirildi. Bu artışa neden olan faktörler, insanların teknolojiyi daha etkin kullanması ve zamandan tasarruf etme istekleri. Artık bir yere gitmeden önce o mekana ait yorumları, mekan fotoğraflarını, mönüleri ve fiyatları bilmek istiyorlar.

Mekan uygulamaları sayesinde son kullanıcılar kendi tercihlerine uygun mekanları bulabilirken, işletmeler açısından müşteri portföylerini genişletme ve bilinirliklerini artırma konularında önemli faydalar sağlıyor. Fixtable rezervasyonlarının önemli bir kısmını yabancılar oluşturuyor. İndirilme istatistiklerimiz birçok ülkede Fixtable kullanıcılarının olduğunu gösteriyor. Uygulamamızı yabancı kullanıcılar özellikle tercih ediyor.

Ali Servet EYÜBOĞLU / Zomato Türkiye Ülke Müdürü

“Trendler iyi yönde gelişim gösteriyor”

İnsanların tercih sebepleri eskiden yalnızca güzel ve temiz yemek iken, bugün gelinen noktada işletmelerin birçok kritere uygun olmasına dikkat ediliyor. Sektörün gelişmesine ve trendlere ayak uyduran bir toplum var. Yeme içme trendlerinde gelişen bir diğer konu ise kalite standartlarına önem veren işletmelerin tüketiciler nezdinde bir adım öne çıkması. Sürdürülebilirlik anlayışını benimseyen yemek severler gittikleri mekanlarda aynı lezzet ve servis anlayışını bulmak istiyorlar. Yeme içme sektörünün teknolojiye de adapte olmasıyla birlikte kullanıcılar iyi veya kötü deneyimlerini paylaşımlarıyla duyuruyor ve mekanların tüketici notunu belirliyorlar. Bu sebeple işletmelerin de tüketicileriyle birlikte aynı platformda konuşabiliyor ve kendini ifade edebiliyor olması sektör için büyük bir adım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu