Haberler

Riskten önce sigorta ile tanışma vakti

Sigorta bilincinin artırılması İçin düzenlenen Sigorta Haftası, bu yıl yine sigortacılar ile sigortalıları bir araya getiren etkinliklerle kutlanacak.

TÜRK sigorta sektörü, ülkemizin ekonomik göstergeleri ve genç nüfusu doğrultusunda büyük bir potansiyel taşıyor. Ancak bu potansiyeli harekete geçirmekte zorlanıyoruz, çünkü sigorta bilinci henüz istenilen düzeyde değil. îşte bu noktada sektör, risk ve sigorta algısını tüketicilerle buluşturacak bir adım atarak, Sigorta Haftası düzenlemeye başladı.

rizk sigorta

Hazine Müsteşarlığı’nm Tanıtım ve Bilinçlendirme Stratejisi kapsamında, Mayıs ayının son Pazartesi günü başlayan ve o haftanın Pazar günü sona eren Sigorta Haftasfm ilk kez 2011 yılında kutladık. Bu hafta boyunca tüm Türkiye’de sigorta şirketleri, acente ve eksper sivil toplum kuruluşları birçok etkinlikle halka sigorta kavramını anlatmaya çalışıyor. 2013 yılında Gezi olayları nedeniyle geri planda kalmış olan Sigorta Haftası, bu yıl da çeşitli etkinliklerle gerçekleşecek. Geçtiğimiz üç yıl içerisinde tüm Türkiye’de çeşitli toplantılar, seminerler, konserler, yarışmalar, yürüyüş ve daha birçok şenliklerle gerçekleşen Sigorta Haftası, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi, sigorta hakkında bilinçlendirilmesi, sektörün geleceği ve tüketicilerin sektöre duyduğu güven açısından büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda da sektör aktörlerine büyük görev düşüyor. En büyük görev ise sigortalı ile sigortacı arasındaki güven ilişkisinin kurulması ve sigortalılık süresi boyunca bu güvenin yükseltilmesi olarak görülüyor.

2014-2018 yılları arasında çalışmalar sürecek

2011 yılında Hazine Müsteşarlığı bünyesinde “Bilinçlendirme ve Tanıtım Komisyonu” oluşturuldu. Bu alandaki faaliyetlerin koordinasyonu ise bu komisyon bünyesinde yürütülüyor. Hazine, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) temsilcilerinden oluşan komisyonun faaliyetleri yalnızca Sigorta Haftası na özgü olmayıp tüm yıla yayılarak yürütülüyor. Tanıtım ve bilinçlendirme faaliyetleri, Hazine Müste-şarlığı’nın 2014-2018 Stratejik Plam’nda yer aldığından bu dönemde çalışmalar sürecek.

“Sanayici ve iş adamlarıyla bir araya gelinmeli”

Sigorta Haftası’nı sektörü topluma daha iyi tanıtmak ve anlatmak için önemli bir fırsat olarak gören Allianz Türkiye, ülkemizdeki yüksek sigorta potansiyeline rağmen, sigorta bilincinin oldukça düşük seviyelerde olduğuna ve bu açıdan eğitici, bilgilendirici faaliyetlerin faydalı olacağına vurgu yapıyor. Allianz Türkiye’den yapılan açıklamada, “Sektörde yer alan şirketler, uzun vadeli stratejiler ile farklı kanallardan, farklı hizmet ve ürünlerle sistem dışında yer alan potansiyel müşterilere yönelebilir. Bu noktada gerçekleştirecekleri çeşitli tanıtım, bilinçlendirme kampanyaları, reklam faaliyetleri ile far-kındalığı ve dolayısıyla sigortalı sayısını artırabilirler. Türkiye’nin farklı noktalarında sanayici ve iş adamlarıyla bir araya gelinerek çeşitli tanıtım ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılması, medyada sigorta ile ilgili çeşitli bilgilendirme amaçlı kamu spotlarının kullanılması, çeşitli yarışmaların ve kampanyaların düzenlenmesi gibi etkinliklerin de sigorta bilincini artıracağını düşünüyoruz. Sigortalılık bilincinde artış; topluma ve özellikle genç nüfusa sigortanın gelecek güvencesi ve refah seviyesinin artırılması, sağlık ve mal varlıklarının korunması için büyük gereklilik olduğu mesajının doğru bir şekilde iletilmesiyle mümkün olacaktır” denildi.

Sigorta Haftası’nda TSB III. Basketbol Turnuvası’nm finalini gerçekleştirecek olan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) de, Sigorta Haftası’nm tek başına sigorta bilincinin artırdması için yeterli olmasa da sigorta konusunu gündeme taşıması, sigortanın önemini herkese bir kez daha hatırlatması açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapıyor. TSB III. Basketbol Turnuvasının final maçı ve ödül töreni, 1 Haziran Pazar günü 15:30-21:00 saatleri arasında Şişli Terakki Spor Salonu’nda gerçekleşecek.

BASİAD, SADER ve TÜSİAR “Sigorta Haftası” için bir arada

Sigortacılığın geliştirilmesi, sigorta bilincinin artırılması, sigortacı ve sigortalı arasındaki güven ortamının korunması ve daha da yükseltilmesi amacıyla bir araya gelen Başkent Sigorta Acenteleri Derneği (BASİAD), Sigorta Acenteleri Derneği (SADER) ve Tüm Sigortacılık Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Derneği (TÜSİAR) Ankara genelinde bir etkinlik gerçekleştirecek. Planlanan proje ile Ankara’da bulunan lise ve ticaret meslek liselerinin sigortacılık bölümünden yaklaşık 300 öğrenci, Başkent Üniversitesi Sigortacılık Bölümü öğrencileri ve mezunları, sigorta camiası ile bir araya gelecek. Katılımcıların kaynaşmasını sağlayan kısa bir panelin ardından şenlik havasında ağaç dikme etkinliği gerçekleştirecek.

Neden sigorta yaptırmalıyız?

■ Evinizden İşyerinize, hayatınızdan eğitiminize, arabanızdan yatınıza kadar birçok alanda koruma sağlayabiliyorsunuz.

■ Sahip olduğumuz değerleri korumada en güvenilir ve en ucuz yöntem.

■ Risklerden uzak güvenceli bir yaşamın anahtarı.

■ İhtiyaca uygun paketler ile bütçenizi de korumak mümkün.

■ Öngöremediğimiz riskler ve felaketler de sigorta kaspamında yer alıyor.

■ Riskleri kontrol altına almanın yanı sıra günlük yaşamdaki küçük aksilikler de sigorta paketlerinin asistans hizmetleri ile koruma altına alınabiliyor.

■ İstediğiniz şirket ve acente ile çalışabiliyorsunuz. Böylelikle ihtiyacınıza uygun teminatları sunan şirketi de bulabiliyorsunuz.

Yaşananlar ve sonuçları tüketicilerle paylaşılmalı

Ankara Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Kemal Gazioğlu: Bu yıl Ankara’da bilboardlarda sigortacılık ve acenteler ile ilgili sloganların olduğu afişler kullanacağız. Ankara’da bulunan derneklerle beraber Başkent Üniversitesinde ağaç dikme şenliği düzenleyeceğiz. Bu şenlikte Ankara’da ticaret liselerinin sigortacılık bölümünde eğitim gören öğrencilerle üniversitede sigortacılık eğitimi almış-mezun olmuş ve halen eğitim gören öğrencileri buluşturacağız.

Acenteler, bu haftaya özgü farklılıklar yapabilir. Hafta boyuca ofise gelen müşterilerine farklı ikramlarda bulunabilir. Hediyeler verebilir, ofisin içerisinde görsel araçlar kullanabilir. Bilincin artırılması bu haftaya sıkıştırılmamak Hafta boyunca yazılı ve görsel medya kullanılmalı. Ama asıl olan düzenli olarak bilinçlendirme çalışmalarının devamıdır. Sigorta bilincinin artırılması anlamında sadece bir haftada verilecek mesajın yeterli olacağını düşünmüyorum. Sigorta Haftası sadece algılamanın küçük bir parçasını oluşturuyor.

Sigorta bilincinin artırılması çocuk yaşta başlar. İlkokullarda eğitim müfredatında mutlaka sigortanın önemini anlatan bilgiler çocuklara anlatılmalı. Acil olarak çocuklara yönelik sigortacılığı anlatan film, çizgi film, kitap, dergi gibi yayınlar kullanılmalı. Sigorta şirketlerinin mesleki örgütü TSB, hasar konusunda televizyonlarda bugünkü programların formatının dışında programlar yapmalı. Örnek vermek gerekirse, Edirne de çiftçi Ahmet Yıldız, hayat sigortası yaptırdı, ecelen vefat etti. Ailesi sigortadan 500 bin TL tazminat aldı. Yozgat’ta işadamı Mahmut Kızıl, trafik kazası sonucu vefat etti; ailesi ferdi kaza poliçesinden 1 milyon TL tazminat aldı. Malatya’da memuriyetten emekli olan Yusuf Demircioğlu’nun yeni aldığı araç iki ay sonra kaza sonucu pert oldu; yeni aracın bedelini sigorta şirketi beş gün içerisinde ödedi. Ankara’da yaşayan Ayşe Demir, kızını ziyaret için Denizli’ye otobüsle giderken geçirdiği trafik kazası sonucu vefat etti; sigorta şirketi ailesine 250 bin TL tazminat ödedi. Samsun’da fabrikatör irfan Erkan’ın tesisleri yandı; sigorta şirketi beş gün sonra 25 milyon TL hasar ödedi, irfan Bey sermayesini de ilave ederek daha modern bir fabrika kurdu. Kocaeli’de fabrikada meydana gelen patlama sonucu dört işçi vefat etti. Fabrika sahibine SGK tarafından yapılan 2.5 milyon TL rücu sigorta şirketi tarafından ödendi. Bu tür olaylar her gün yüzlerce defa yaşanıyor. Önemli olan bu yaşananları ve sonuçlarını toplumla paylaşmak. Yaşanmışlıklar en büyük tecrübedir. Sektörümüz trilyonlarca hasar ödüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu