Robotik Eğitim Dönemi Geliyor
“Her şeyin başı eğitim” lafı artık “Her şeyin başı robotik eğitim”e dönüşecek. Yapay zeka ile donatılan online eğitim platformlarının ve robotlarının 2030’a kadar eğitim süreçlerini tamamen değiştireceği konuşuluyor…
GELECEKTE hayatın “tam dijitalleşmesinden”, yani alışverişimizi, seyahat programlarımızı, bankacılık işlemlerimizi “sadece” online yapmaktan başka seçeneğimiz yoksa, di-jitalleşmede en büyük online yatırımın eğitime yapılacağını bilmek, içinizi rahatlatmaz mıydı? Bu öngörüde bulunan, fütüristik think-tank DaVin-ci Enstitüsü’nün baş fütüristi Thomas Frey. Google’ın da bir numaralı fütürist konuşmacısı olan Frey, çok değil, on yıl sonra online robotların (chatbot) eğitmen olarak rol alacağını düşünüyor. “Sanıyorum 2030 yılma geldiğimizde internetin en büyük platformu, belki de o güne kadar adını hiç duymadığımız bir online eğitim şirketi olacak” diyen Frey, günümüz online eğitim sistemlerinin daha gelişmiş olanlarının çocuk-ye-tişkin herkese hitap edeceğini savunuyor.
Bu öngörüye göre Khan Academy, Coursera ve Massachu-setts Teknoloji Enstitüsü (MIT) OpenCourseWare online eğitim siteleri gibi, yapay zeka teknolojisinden yararlanarak eğitmen kadrosundan insanları çıkararak “eğitmen robotları” devreye sokacak. Şu anda uzak görünüyor olabilir, ancak ünlü fütüriste göre bu robotlar bilgisayarın önünde oturan çocuğu “anlayarak”, her çocuğa uygun, “kişiselleştirilmiş” tekniklerle yaklaşacak. Üstelik Frey, robotik eğitim sisteminin geleneksel eğitimden daha hızlı olacağını ve öğretmene fark atacağı kanısında, insan tarafından eğitilen çocuklarla robotlar tarafından eğitilen çocukların bilgi düzeyi karşılaştırıldığında, aradaki hız farkının ortaya çıkacağını söyleyen Frey, robotik eğitimin 4-10 kat daha hızlı olacağı öngörüsünde bulunuyor. Öyle ki, bu hızlı yöntemlerle üniversite eğitimi yarım yıldan az bir sürede tamamlanabilir.
HER ÖĞRENCİYİ ANLAYACAK
Uluslararası RAND isimli eğitim araştırmaları yapan kuruluşun ABD’deki 32 ilköğretim okulunda yaptığı araştırma, son yıllarda internet yoluyla yaygınlaşan kişiselleştirilmiş eğitimin başarısının, genel müfredatı uygulayan geleneksel eğitim sistemlerine göre daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Peki, bu nasıl mümkün olabilir?
Süper bilgisayarlar bir insanın derinliğine nasıl inebilir? Öğrenciyi nasıl keşfedebilir? Frey, bu sorunun cevabını şöyle açıklıyor:
“Öğrenen algoritmalar sizin neye meyliniz olduğunu ve mizacınızı anlayabiliyor. Nelere ilgi duyduğunuzu, sizin neyin heyecanlandırdığını öğrenebiliyor. Buna uygun olarak da zaman içinde sizin daha da nasıl hızlı öğrenebileceğinizin yollarını aramaya başlıyor.”
Makine öğrenimine örnek olarak Google’m DeepMind teknolojisinin Atari oyunu Breakout’u öğrenmesini gösteren Frey, makine öğrenimi sayesinde insanın algoritmaya sınırlı bilgi vermesine rağmen, DeepMind’m dakikalar içinde oyunun kurallarını anlayabildiğini, hatta yarım saat içinde oldukça yüksek puan kazanabilecek noktaya geldiğini söylüyor.
ŞEFKATİ EKSİK
Tüm bunlar online eğitimin rakamsal değerini ortaya koyarken, bilgisayarların öğrenciye bir öğretmen gibi şefkat göstereceği konusunda doğal olarak herkesin endişeleri var. Günümüz yapay zeka yazılımlarının “sosyal etkileşim” konusunda 6 yaşındaki bir çocukla aynı seviyede olduğu söylenebilirken, bir bilgisayarın sosyal zeka bakımından Frey’in “2030 yılı robotik eğitimi” takvimine nasıl ayak uyduracağı, merak konusu. Frey, teknolojik ve inovatif gelişmelerin hızının robotik öğrenimin temelini oluşturacak makine öğreniminin yönünü belirleyeceğini düşünüyor.
Udemy örneği
Malatya’dan önce ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği’ne, oradan da Silikon Vadisi’ne giderek günümüzün en çok takipçiye sahip online eğitim platformlarından birisine imza atan Udemy’nin kurucusu Eren Bali, 2010 yılında Silikon Vadisi teknoloji yatırımcısı Dave McClure’dan aldığı 1 milyon dolarla başladığı yolda sekiz yılda inanılması güç bir hızla büyüdü. Türkçe dahil 60 dilde görüntülü eğitim veren Udemy, 55 binden fazla kurs veriyor. Udemy’nin takipçi sayısı 17 binin üzerinde.