Rusya ile normalleşme 2017 için umut veriyor
Gerek kara gerekse deniz taşımalarında sıkıntılı bir süreçten geçen taşımacılık sektörü, 2017’den daha umutlu. Kara taşımacılığında 2016’da önceki yılla aynı performansı sergileyen sektör, 2017 yılında Rusya ile trafiğin artmasıyla yemden yükseliş bekliyor. Denizde 2020 yıkna kadar arz-talep dengesinin oturması bekleniyor. Bu süreçte ise birleşme ve satm almaların süreceği tahmin ediliyor.
Son iki yıldır zor günler geçiren lojistik sektörü ve deniz taşımacılığı 2017 yılına umutlu giriyor. Kara taşımacılığı açısından bakılırsa 2015 yılının sonunda Rusya ile başlayan uçak krizi ardından Suriye ve kısmen Irak pazarının kaybedilmesi nedeniyle sıkıntılar yaşayan sektör bu yüzden performansında küçük bir düşüş yaşadı. 2016 yılının ilk 11 aylık döneminde toplam taşıma kapasitesinde geçen yıla oranla bir farklılık görülmedi. Türk taşımacılar ihraç taşıma sayılarında yüzde 1 gibi bir düşüş yaşarken pazar payımız ise 80’den yüzde 79’a geriledi.
AVRUPA’YA YÖNELİM
Aslında Avrupa ülkelerine olan yönelim artarken buraya yapılan taşımacılık sayısı yüzde 12 artış gösterdi. Avrupa ülkelerindeki artış eğilimine bakıldığında Baltık ülkelerine yapılan taşıma sayıları geçen yıla göre yüzde 50’den fazla büyüme sağladı. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Orta Asya ülkelerinde ise Hazar koridorunun aktif olarak kullanılmasının etkişiyle yüzde 12’lik büyüme sağlandı. Azerbaycan’a yapılan taşımalar yüzde 25, Gürcistan’a yüzde 25, Ukrayna’ya ise yüzde 180 artış sağlandı. Fakat Rusya’ya yapılan taşımalarda 2015’in ilk 11 aylık verilerine göre yüzde 70 geriledi. Sektörün umudu Rusya ile siyasi anlamda düzelen ilişkilerin ticarete de yansıması.
DENİZDE BİRLEŞMELER SÜRECEK
Deniz taşımacılığında da işler bir süredir iyi gitmiyor. Konteyner taşımacılığında büyük gemi siparişleri devreye girdi fakat yeterli yükün olmaması nedeniyle yaşanan sıkıntılı sürece rağmen sektör temsilcileri umutlarını önümüzdeki yıllara bağladı. Sektör temsilcileri 2020 yılında arz ve talep dengesinin oturacağını ve sektörün büyümeye devam edeceğini öngörüyor. Birleşme ve satın almaların 2017 yılında da süreceği ifade ediliyor.
“Rusya İle yakınlaşma rahatlatacak”
“Öncelikle güvenli bir koridor bekliyoruz. Türkiye’nin etrafında çepeçevre ciddi güvenlik sorunları var. Pek çok olumsuzluk var. 2017 yılından beklentilerimiz, siyasi zeminde bir istikrarın sağlanması. Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşması, vize sorunlarının çözülmesi bize ciddi bir rahatlama sağlayacak. 2017 yılında AB’ye taşımalarda kotaların kalkmasından umutluyuz çünkü hukuk sürecimiz işliyor ve orada haklılığımız teyit edilebilir.”
“Zor günler geride kalacak”
“Dar boğazdan geçen sektörde tam anlamıyla düzelmenin olması için biraz daha zamana ihtiyaç duyuluyor. Bü anlamda 2017 yılından umutluyuz. Yeni gemi siparişlerindeki durgunluğun devam etmesi halinde, düşük hızla başlamış olan yükselme trendinin hızlanacağına inanıyorum. Fiyatlardaki yükselmenin kârlılıklara da yansıyacağını ve 2017 yılında zor günlerin geride kalacağını umut ediyorum.”