Rüyalarımızı Hatırlamamızı Sağlayan Şey Nedir?
Birçoğumuz, gördüğümüz rüyaların önemli bir kısmını hatırlayamıyor. Hatta uyandığında hepsini unutmuş olanlarımız da mevcut. Bu nedenle bazı insanlar hiç rüya görmediklerini düşünürler. Aslında bu kişilerin rüyalarını hatırlayan insanlardan daha fazla rüya görmüş olmaları da mümkün. Rüyayı, uyanmadan hemen önce gördüysek hatırlamamız kolaylaşıyor. Uyanma anından saatler öncesinde görülenlerin hatırlanma oranı çok düşük. Çünkü uzun süreli hafıza yaratmamızı sağlayan süreç, biz uykudayken büyük ölçüde etkisiz hale geliyor. Bu nedenle rüyayı sadece kısa bir süre içinde hatırlanabilecek şekilde tutuyoruz. Buna rağmen hatırlamayı başaranlar, bir sinir iletici olarak uzun süreli hafıza kaydında ve hatırlama anında salgıladığımız norepinefrin adlı kimyasalı, normal değerlerin üstünde seyreden miktarlarda salgılıyor olabilirler.
Beyin uyandığında, uzun süreli hafıza kaydı işlemi yeniden başlıyor. Rüyayı, uyanmadan hemen önce gördüysek; çok kısa süre içinde devreye giren hafıza birimleri, az önce görülen kaydın hatırlanmasını kolaylaştırıyor. Ayrıca araştırmalar gösterdi ki; uyurken beyin dalgası aktiviteleri teta düzeyinde olan insanlar,
REM uykusundan uyandıklarında rüyalarını daha net hatırlıyor. Teta aktivitesi, rahatlamış bir zihin anlamına geliyor. Uyku esnasında teta aktivitesi ne kadar yüksekse, uyanıkken sahip olduğumuz hafıza da o oranda güçleniyor. Tabii, uyanınca hatırlamasak bile gün içinde bir anda anımsadığımız rüyalar da var. Bu durum, rüyada gördüğümüz şeyin, uyanık olduğumuz o anda duygusal veya içeriksel referanslarla tetiklenmesiyle ortaya çıkmakta.