Saat sektörü ve saat distribütörleri
Bir statü göstergesi haline gelen saat, hem kadınların hem de erkeklerin en önemli aksesuarı. Modanın bir parçası olarak kabul edilen saat konusunda, Türk tüketicisi Avrupa ve Amerika’daki tüketim reflekslerine sahip. Zamanın çok kıymetli olduğu günümüzde pek çok iş insanının en az üç saati var. Tüketim alışkanlıklarındaki farklılık saat sektörünün büyümesini de beraberinde getiriyor. Dünyada saat sektörü 100 milyar dolarlık büyüklüğe sahip. Türkiye’de ise sektör son beş yılda adet bazında yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme kaydetti. Bu büyüme ile saat sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü 2013’te 800 milyon dolar iken, geçen yıl 1 milyar dolara ulaştı.
Türkiye’de ithalata dayalı olan bu sektörün, ülkenin büyüyen ekonomisi ve bunun tüketici üzerindeki etkisiyle daha da genişleyeceği beklentisi söz konusu. Bu nedenle 10 yıl önce Türkiye’ye üçüncü dünya ülkesi olarak bakan yabancı markalar, şimdi ülkemizi öncelikli ülkeler arasında değerlendirmeye başladı. Dahası lüks saat üreticileri için de Türkiye artık önemli bir ülke konumunda. Her yıl yeni markaların pazara girmesi de bunun en önemli göstergesi.
Bugün pazarda 100’e yakın şirket bulunuyor ve yaklaşık 150 saat markası satılıyor. Bazı büyük markalar ya sadece kendi butiklerinde satılıyor ya da direkt olarak sınırlı sayıdaki saat noktasında beğeniye sunuluyor. Türkiye’de kendisi bulunan saat şirketleri de var. Bunların dışmdae kalan 80’in üzerinde markayı da 10’a yakın önemli distribütör temsil ediyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
EN İYİ MÜŞTERİ ERKEKLER
Fiyat aralığının en düşükten en pahalıya kadar çok geniş olması nedeniyle, saat her kategorideki tüketici profiline hitap ediyor. En yoğun talebi 25-45 yaş aralığı gösteriyor. Sektör temsilcileri, Türkiye’de saat satışlarının yüzde 60’ının erkek ve yüzde 40’ının kadın saatlerinden oluştuğunun da altını çiziyor.
Kısacası saat müşterisi ağırlıklı olarak erkekler. Çünkü saat erkeğin tek aksesuarı. Saati bir statü sembolü olarak gören erkekler üst grup markalan daha çok tercih ediyor. Kadınlar ise birçok aksesuar kullanma özgürlüklerinden dolayı moda markalara yöneliyor.
Saat satışlarında segment veya kategorilere göre şu saptamalara yer veriliyor. Satışlar içinde lüks saat satışlarının payının adet bazında yüzde 5’i geçmediği söyleniyor. Ancak 10 bin doların üzerindeki lüks saat pazarının perakende büyüklüğü toplam saat sektörünün yaklaşık yüzde 20’sini temsil ediyor.
Bin doların üzerindeki markalı saat pazarı, toplam pazarın yüzde 30’unu oluşturuyor. Bin doların altında satılan markalı saat pazarı sektörün yüzde 30’unu oluştururken, kalan yüzde 20’lik pazar payını ise isimsiz ucuz saatler alıyor.
YENİ MARKALAR YOLDA
Türkiye’deki yaşam tarzının değişmesi, sahil ve turistik bölgelerde satış noktalarının artması, moda saat markalarının ötesinde lüks saatlerin konforunun tüketici tarafından algılanması, lüks saat satışlarını olumlu etkilemeye devam edeceğe benziyor. Özellikle gelecekte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de lüks saat sektöründe limitli üretimlerin ön plana çıkacağı beklentisi hakim. Tüm bu gelişmeler pazara yeni markaların giriş yapması ve saat pazarının daha da büyümesi anlamına geliyor.
Saat sektöründe faaliyet gösteren şirket yöneticileri döviz kurundaki artışın fiyatlara yansıyacağını söyleseler de bu yıl sektörde yüzde 10-15 oranında büyüme olacağı beklentisini de paylaşıyorlar. Pek çok şirket önemli dünya markalarıyla görüşme halinde. Yıl içinde pek çok yeni markanın Türkiye’ye gireceğini söylemek yanlış olmaz.
AYDIN SAAT / Hızlı büyümeyi sürdürecek
Aydın Saat, 1993 yılında, Seiko markasının Türkiye distribütörü olarak kuruldu. Dünya saat endüstrisindeki değişimin sonucunda, 1998’den itibaren marka portföyünü genişletti. Portföyüne, zaman içerisinde, Nike, D&G, Disney gibi markaları ekledi. Bugün, Seiko, Pulsar, Lorus, Hermes, Eterna, IsseyMiyake ve Gant olmak üzere toplam yedi markanın Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Aydın Saat’in 50 çalışanı, Nişantaşı, Bağdat Caddesi ve Kanyon’da bulunan üç franc-hise perakende mağazası ve Türkiye genelinde yaklaşık 500 yetkili satıcısı var.
SÜRPRİZ MARKA YOLDA
Şirketin 2009 yılından itibaren büyümesini iki katına çıkardığını anlatan Aydın Saat Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ahmet Aydın “Hızlı büyüme trendimiz her ne ka dar 2014 yılında stabil kalmış olsa da bu istikrar önümüzdeki yılar için bizleri umutlandırıyor” diye konuşuyor. Dövizdeki artışın saat fiyatlarını yüzde 10 artıracağının üzerinde duran Aydın, 2015 planlarıyla ilgili şöyle konuşuyor: “Distribütörlüğünü yapmakta olduğumuz İsviçre menşeili Eterna markası 2015 yılında yeni yapılanmasının meyvelerini verecektir.
Ayrıca sürpriz bir marka ile Türkiye saat sektöründe ses getirmeyi hedefliyoruz.”
KAÇ SAATİNİZ OLMALI?
iş dünyası, yüksek prestijli klasik veya spor mekanik saatleri ya da iş hayatında f kendisine katkı sağlayan prestijli fakat teknolojik saatleri tercih ediyor. Ahmet Aydın, İsviçre saat markalarında mekanik saat modellerinin ön plana çıktığını anlatıyor. Aydın, Japon markalarında, dünyanın en hassas zaman ölçme sistemi olan atomik saat hassasiyeti sunan ve bulunduğunuz saat dilimine göre kendisini otomatik ayarlayan GPS özellikli saatlerin çok talep gördüğünü söylüyor.
Saatin insanın kişiliğini ve statüsünü yansıttığının üzerinde duran Ahmet Aydın, bu nedenle iyi bir izlenim yaratmak isteyen iş insanlarının saatlerini seçerken özen gösterdiklerini belirtiyor. Spor saatlerin moda olmasıyla artık insanların gece, gündüz veya davetlerde aynı saati kullanabildiklerini söyleyen Aydın, “Ancak yaz, kış, ak-tivite veya seyahat olmak üzere birkaç ayrı kategoride saate sahip olabilirler” diye konuşuyor.
ERSA SAAT / Yeni bir dünya markası getirecek
1986’da bir aile şirketi olarak kurulan Ersa’nın ilk markası bir saat markası değildi, ilk olarak Maxell mikro pillerinin distribütörlüğünü yapan şirket, sonrasında Casio, Pierre Cardin, Puma, Bulova, JustCavalli, Sector, SwissMilitary, Timberland, BrunoSöhnle, HarleyDavidson ve Ferre Milano markalarını portföyüne ekledi.
2015 yılı itibariyle 11 saat markası ve Maxell mikro pillerin distribütörlüğünü yapan şirket, önümüzdeki günlerde büyük bir dünya saat markasının temsilciliğini alma hazırlığını da sürdürüyor.
Bugün tüm Türkiye’de binin üzerinde bayisi olan şirketin sadece Casio saatlerinin satıldığı beş G-Factory mağazası bulunuyor. Bunların haricinde, 22 noktasıyla sektörün önemli zincirlerinden Konyalı Saat’in de ortağı olan şirkette bugün toplam 400 kişi çalışıyor.
YÜZDE 15 BÜYÜYECEK
Geçen yılı yüzde 13 büyüme ile kapattıklarını söyleyen Ersa ithalat Genel Müdürü Orhan Korkusuz, kendileriyle birlikte yıl içinde bayilerinin de büyüdüğünü anlatıyor. Korkusuz, “Biz büyümeye yönelik adımlar atarken her zaman bayilerimizi de büyütecek planlar yapmaya gayret ediyoruz. Yurtdışı firmalarımızdan aldığımız her türlü desteği de bayilerimize yansıtıyoruz” diye konuşuyor.
2015’te yüzde 15’lik büyüme hedeflediklerini anlatan Orhan Korkusuz, bu yılın saat trendleriyle ilgili ise şunları söylüyor:
“Saat kadranları büyümeye devam ediyor. Erkeklerde 48-52 mm ve bayanlarda da 36-42 mm’lik saatler tercih ediliyor. Renklerde rose altın ve sarı altın renklerin yükselen trendi devam ediyor. Bunların haricinde en önemli trend, renkli kadran trendi. Hem erkek hem de bayan modellerinde, başta koyu mavi ve lacivert kadranlar tercih sebebi. Bunu turkuaz ve yeşil kadran rengi takip ediyor.”
ÖNE ÇIKAN MODELLER
Ersa’ntn her markasının ön planda olan modelleri var. Örneğin Casio markasında ön planda olan model, dünyanın ilk HİBRİT saati olan, GP5 uydu dalgaları ve karasal radyo dalgalarını aynı anda algılayarak dünyanın neresinde olursanız olun saati doğru ayarlayan GPVV-1000 modeli. Bu markanın akıllı telefonlarla bağlantı kurup dünya saati uygulamasını kullanarak 300 şehrin saatini otomatik ayarlayan EDIFICE EQB-500 modeli de bulunuyor.
Ulaşılabilir fiyat yapısıyla genelde erkeklere hitap eden SwissMilitary markasının yükselen trend sergilediğine değinen Orhan Korkusuz, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Tüketiciler, safir camlı, 100 metre su geçirmez, İsviçre yapımı bu saate çok uygun fiyatlara sahip olabiliyor. Kadınların en çok tercih ettiği markamız ise yine İsviçre yapımı olan Ferre Milano. Moda markaları arasında en çok rağbet gören Uzakdoğu yapımı markalarla aynı fiyat segmentinde ama İsviçre yapımı olduğu için çok ön planda olan bir markamız.”
GÜNSAL SAAT / Raymondweeirin dünyadaki en eski distribütörü
1994 yılında kurulan Günsal Saat, bugün RaymondVVeil, 88 RueDuRhone, Lacoste ve Scuderia Ferrari markalarının Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. 2014 yılında moda markalarındaki düşüşü İsviçre markalan ile tolere eden şirket, geçen yılı hedefleri doğrultusunda sonlandırdı.
Bu yıl içinde farklı projeleri hayata geçirmek için hazırlık yaptıklarını söyleyen Günsal Saat Genel Müdürü Mehmet Salt, dövizdeki artışın saat fiyatlarını etkileyeceğine dikkat çekiyor. Salt, “Dövizdeki artış saat fiyatlarını da etkileyecektir. Dövize paralel olarak fiyatların yükseleceğini söyleyebiliriz” diye konuşuyor.
ORTAKLIK NASIL KURULDU?
1960’ü yıllarda sektöre saat çerçevesi imalatı ile adım atan Güneş Hüner, saat ithalatına 1976 yılında Raymondweil markasıyla başladı. Hüner’in damadı Mehmet Salt, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1991 yılında saat sektörüne giriş yaptı. 1994 yılında ise iki ortağın adlarından esinlenilerek Günsal Saat’in kuruluşu gerçekleştirildi. 1976 yılından beri
RaymondVVeil, 1994 yılından bu yana da Lacoste markaları ile çalışan şirket, bu iki markanın dünya üzerindeki en eski distribütörü olma Unvanını da koruyor.
2012 yılında RaymondVVeÜ’in üçüncü jenerasyonu tarafından kurulan 88 RueduRhone markası, 2013 yılının ilk çeyreğinde de Lacoste saatlerinin üretici firması MovadoGrouplnc. tarafından üretilmeye başlanan Scuderia Ferrari, Günsal markaları arasına katıldı.
STATÜ GÖSTERGESİ
Türkiye’de saatin ihtiyaç olmaktan çıkıp bir simge haline geldiğini anlatan Mehmet Salt, bu konuyla ilgili fikirlerini şöyle paylaşıyor: “Yaşamın her alanında seçilen ürünler tarzınızı belirliyor. Bu yaşam tarzı da giderek sosyal statü hatta bir kimlik oluşturur hale geldi. Kullandığınız araba, giydiğiniz kıyafetler sosyal ortamlarda sizinle ilgili fikir veriyor. Saat de bunlardan biri. Saat, zamanı gösteren bir aksesuar olmanın dışında bir statü göstergesi haline gelmiş durumda.”
Mehmet Salt, özellikle iş dünyasının hikayesi olan, kendini yansıtan, mekanik modellerin ağırlıklı olduğu güçlü ve kimlikli saatleri tercih ettiğini de sözlerine ekliyor.
İsviçre markaları Raymondweil ve 88 RueDuRhone’da daha klasik mekanik modellerinin ön plana çıktığını anlatan Salt, Raymondweil Freelancer koleksiyonunun klasik ve özgün karakteri ile iş dünyasından çok talep gördüğünün altını çiziyor. Moda markaları Lacoste ve Scuderia Ferrari’de ise renkli, günlük kullanıma uygun, sportif modellerin ön plana çıkmakta olduğunu belirtiyor. Mehmet Salt, “Lacoste.12.12 koleksiyonumuz, yine bu bağlamda en çok talep gören koleksiyonlarımızdan biri” diye konuşuyor.