Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Ses Dalgalarını Engelleyen Kabarcıklar

Geliştirdikleri sıvı köpük malzemenin yapısını incelemek için ses dalgalarını kullanan araştırmacılar, kabarcıkların belli frekanstaki ses dalgalarının yayılmasını tamamen engellediğini buldu. Ses yalıtımında kullanım alanı bulabileceği düşünülen çalışmaya ait sonuçlar Physical Review Letters dergisinde yayımlandı.

ses dalgalari

Her yıl Almanya’nın Lindau kentinde düzenlenen bu toplantıya çok sayıda Nobel Ödüllü bilim insanının yanı sıra dünyanın birçok yerinden öğrenciler ve araştırmacılar da katılıyor. Araştırmacılar ve öğrenciler bu etkinlik süresince o yıl belirlenen konu üzerine verilen seminerleri dinlemenin yanı sıra değerli birçok bilim insanıyla da tanışma fırsatı yakalıyor.

Önümüzdeki yıl toplam 7 kişinin gönderileceği toplantı disiplinlerarası yapılacağı için alana göre belirli bir kontenjan bulunmuyor.

Başvurmak için öncelikli olarak daha önce Lindau Toplantısına katılmamış olma şartı bulunan bu desteğe başvurmak isteyen adaylar 12 Mayıs-16 Haziran 2014 tarihleri arasında http://e-bideb.tubitak.gov.tr adresinden başvuru yapabilir.

Gazın bir sıvı içinde hapsolmasıyla oluşan sıvı köpükler sanayide ve günlük hayatta (örneğin yangın söndürücü, traş köpüğü, krem şanti) sıkça kullanılır.

Sıvı köpük malzemelerde kabarcıkların büyüklüğü ve dağılımı malzemenin özelliklerini belirler. Paris Diderot ve Rennes üniversitelerinden araştırmacılar geliştirdikleri sıvı köpük malzemenin özelliklerini incelemek için ses dalgalarını kullandı. Sıvı köpükler, suda çözünmeyen bir gaz olan perflorohekzamn, kabarcıkların kararlı halde kalması için eklenen yüzey aktif madde ile karıştırılmış suya enjekte edilmesiyle elde edildi. Çapı 15-50 mikrometre aralığında değişen kabarcıkların kararlı kalması sağlandıktan sonra araştırmacılar, frekansı 60-600 kilohertz (kHz) arasında değişen ses dalgaları, aralarında 0,5 milimetre mesafe olan polimer tabakalar arasına sıkıştırılmış sıvı köpükten geçirildiğinde, ses dalgalarının zayıfladığım gözlemledi.

Çalışma, özelliklerini bileşimden ziyade iç yapının belirlediği metamalzemelerin, ses yalıtımı benzeri uygulama alanlarındaki kullanımının yeni bir örneği. Çünkü daha önce bu özelliğin gözlendiği düzenli yapıdaki metamalzemelerin aksine, sıvı köpük hayli düzensiz ve heterojen yapıdadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu