Sessiz dünyalar pek çok alanda verimli çalışabilir
LC WAİKİKİ’DE İŞARET DİLİ EĞİTİMİ VAR
LC Waikiki engelli istihdamıyla öne çıkan firmalardan biri. Firmanın Ücret ve Yetenek Yönetimi Müdürü Hande Özdağdeviren, mağazalarında halen toplam 139 işitme engelli istihdam ettiklerini söylüyor. Bünyelerinde işitme engelli çalışanların sayıca çok olmalarını göz önünde bulundurarak, şirket içerisinde işaret dili eğitimleri organize ettiklerini belirten Özdağdeviren, “Bu eğitimler işitme engelli çalışanımız tarafından veriliyor. Eğitime gönüllü olan tüm çalışanlarımız katılabiliyor” diyor, işitme engelli çalışanların firmalar için birer avantaj olduğunu vurgulayan Özdağdeviren sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Bir ürünü ya da işi ellerine aldıklarında ürüne odaklanıyorlar. Dikkatleri dağılmadan ölçümlerini yapıp tamamlayabiliyorlar. Odaklanma konusunda oldukça faydalı işler çıkarttıklarım söylemek mümkün. Pratik olarak, yetkinlik seviyesi aynı olan bir diğer çalışana kıyasla daha verimli olabiliyorlar.”
VESTEL ENGELSİZ AKADEMİ
Vestel de engellilere eşit fırsat verildiğinde ve doğru çalışma ortamı sağlandığında, engelsiz çalışanlar ile birlikte uyum içerisinde iş hayatına katılabileceklerine inanan firmalardan. Bu nedenle 2015’te “Eşit Şans” projesini başlatmıştı. Vestel’de hali hazırda engelli istihdam sayısı 500 civarında, işitme engelli çalışan sayısı ise toplam 140. Vestel Şirketler Grubu icra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, Eşit Şans projesi kapsamında Türkiye’de eğitim veren 19 Özel Eğitim Meslek Lisesi mezunlarının tamamına Vestel olarak çağrıda bulunduklarını ve iş imkanı sunduklarını belirtiyor. “Türkiye Istatistik Kurumu’nun engelli vatandaşlarla ilgili yaptığı araştırmaya göre, işitme engellilerin yüzde 43’ü iş imkanlarının artırılmasını istiyor. Ayrıca, özel eğitim meslek lisesi mezunlarının sadece yüzde 10’unun iş bulabildiği bilgisine ulaştığı-mızda, bu projenin önemini iyice anladik” diyen Erdoğan, Vestel olarak doğat’ ekonomik, sosyal veya fiziksel sebeplerden ötürü toplumsal hayata katılamayan tüm kesimlerin bilgi ve teknolojiye erişimine katkıda bulunmayı kurumsal sorumluluk bilinci olarak gördüklerini vurguluyor. Çok yakında Vestel Engelsiz Akademi eğitim modülü ile fabrikaya gelmeden okulda eğitim sürecini başlatmayı mümkün hale getireceklerinin haberini de veren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürüyor: “Engelli çalışanlarımız fabrikada karma olarak çalışıyorlar. Dinlenme saatlerinde sosyalleşmelerine önem veriyoruz, bu sebeple belirlediğimiz bölümlere yerleştiriyoruz. Üretim tesislerimizde kullanılan, işaret dilinde bulunmayan teknik kelimeler için uzmanlarla birlikte özel çalışmalar yapıyoruz. Engelli vatandaşlarımızın desteklenmesi için yaptığımız çalışmalar Eşit Şans projesi ile sınırlı değil. 2014 yılında Türkiye Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZÎÇEV) işbir-liğiyle başlattığımız Yeter ki Şans Ver projemizle engelli gençlerimizi hayata kazandırma çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
SESSİZ KAHVALTI TOPLANTILARI
işe alım danışmanlık firması Michael Page’den Finans Divizyonu Direktörü Fatih Cömert, engelli istihdamı konusunda kurumsal yapıdaki şirketlerde farkmdalık ve bilinçlenmenin son yıllarda artış gösterdiğini belirtiyor. “Farkmdalığm artmasında engelli bireylerin eğitim düzeylerindeki gelişimin de katkısı göz ardı edilmemeli” diyen Cömert, bir işe alım ve danışmanlık şirketi olarak müşterilerine her yıl, engelli istihdamı üzerine far kmdalık yaratacak etkinlikler düzenlemeye özen gösterdiklerini vurguluyor.
“Son üç yıldır bu konuda şirketlerin IK yöneticilerine yönelik özel toplantılar düzenliyoruz. Örneğin, karanlıkta kahvaltı, sessizlikte kahvaltı gibi iş toplantıları organize ederek başta IK yöneticilerinin ve karar verici konumdaki yöneticilerin engellilerle empati yapmalarına imkan sağlayacak bir ortamda toplantılar düzenliyoruz. Bu çalışmalarla IK’cılarm engelli bireylerin iş yaşamında karşılaşabileceği zorluklara ilişkin farkındalıklarmı artırmaya katkı sağlıyoruz” diyen Cömert, kendi bünyelerinde de engelli çalışanlara istihdam sağlamayı öncelediklerini belirtiyor. Iş dünyasında telekomünikasyon, otomotiv ve havacılık gibi sektörlerin özellikle işitme engellilere yönelik zaman zaman istihdam alanı açtıklarına işaret eden Cömert’e göre, bankacılık ve sigortacılık engelli istihdamına duyarlı olan sektörler arasında yer alıyor.
AMAÇ KOTA DOLDURMAK OLMAMALI
Doğru ve sistematik bir eğitim programı ile işitme engellilere, özellikle de teknolojiye ilgi duyanlara verilecek donanım ile bu alanda yüksek motivasyonla başarı elde etmenin mümkün olduğunu ifade eden Cömert’e göre, daha yüksek verim ya da ucuz işgücü sağlamak amacıyla engelli istihdam etmekten öte, şirkete değer katacak elemanların seçilmesine özen gösterilmeli. Zorunlu engelli kotasını doldurmak yerine engelli çalışanın verimli olacağı alanlarda değerlendirilmesi gerektiğini belirten Cömert, “işverenin onların şirketteki katkılarına ihtiyaçları olduğunu hissettirmeleri de verimlilik açısından ayrı bir önem taşıyor” diyor.
Yalnızca engelli çalışan kotasını doldurabilmek adına işe alım yapan firmaların, dil, eğitim ve beceri yönünden oldukça yetenekli elemanların potansiyellerini değerlendiremediğine değinen Cömert, engelli bireylerin çoğunlukla yeteneklerinin altında bir kapasiteyle çalışmak zorunda bırakıldıklarını vurguluyor. Bu durumda bir taraftan şirket alabileceği verimi göz ardı ederken diğer yandan da çalışan mutsuz oluyor.
AÇIK OFİS ONLAR İÇİN İDEAL
Talent Smart işe alım çözümleri direktörü Ayşen Çalık, sessizliğe ve konsantrasyona ihtiyaç duyulan açık ofis ortamlarının işitme engelliler için ideal olduğunu belirterek, “Örneğin teknoloji firmalarında çalışan yazılımcılar işlerini yapabilmek için sessiz bir ortama ihtiyaç duyuyor ancak sessiz bir ofis ortamı yaratmak her zaman mümkün olmuyor. Günümüz çalışma ortamlarının da açık ofis olduğu düşünülürse bu tür pozisyonlar için engelli adayların tercih edilmesi avantaj yaratabilir” diyor.