Sıfırdan İş Kurmak İçin 9 Finansman Kaynağı
İş fikrinizi hayata geçirmek ve sıfırdan iş kurmak için ihtiyacınız olan sermayeyi size sağlayabilecek pek çok adres var. Peki, bu adreslerden kaynak bulamazsanız süper iş fikrinizi nasıl hayata geçireceksiniz?..
Sıfırdan Bir İş Nasıl Kurulur?
İş fikrinizi hayata geçirmek için veya işinizi büyütmek için dokuz ayrı kaynaktan finansman bulabilirsiniz. Bu kaynaklar şunlardır:
1 – Aileniz: Ülkemiz girişimcilerinin ilk başvurduğu finansman kaynağı aile bireyleridir. Özellikle torun- büyükanne ilişkisi finansman için önemli bir kaynaktır. Ancak son zamanlarda, özellikle global ekonomik krizin baş göstermesiyle beraber, aileler gençleri iş kurmaya çalışırken değil de iş ararken görmek istiyorlar. Bu yüzden artık ’aile’ çok da sönuç alınabilecek bir finansman kaynağı olarak görülmüyor. Bu kaynak, zengin aile çocukları için ise hala geçerliliğini koruyor.
2 – Arkadaşlarınız: Bu adres de artık geçerliliğini yitirmiş durumda. Üniversitede okurken borçlanmaya başlayan bireyler, arkadaşlarının iş fikirlerini finanse etmek yerine kendi kredi kartı borçlarına öncelik verebiliyorlar.
3 – Bankalar: Yeni kurulan işlerle hiç ilgilenmiyorlar. Sadece Avrupa Girişim Fonu’ndan alınan bir kaynak var. Bazı bankalar, altı aylık şirketlere, çalışan sayısı da 10’u geçmez ise, sadece imza karşılığı ve biraz daha düşük faizle bu krediyi kullandırabiliyor. Miktar da genellikle 50 bin TL civarında oluyor. Bunun dışında, yeni kurulan işler için bankalar da doğru adresler değil.
4 – Melek yatırımcılar: Girişimci için iyi bir alternatif. Parayı borç olarak vermiyor, şirkete ortak oluyor. Ayrıca girişimciye çevresini açıyor, bilgisini paylaşıyor ve mentorluk yapıyor. Ancak, yatırımları 50 bin dolardan az ve 500 bin dolardan fazla olmuyor. 50 bin dolardan az bir yatırıma ihtiyaç duyanlar için kuluçka merkezleri veya hızlandırıcı merkezler daha doğru adresler.
5 – Kuluçka merkezleri / Hızlandırıcı merkezler: Yurtdışında hızlandırıcı merkezler (Accelarators) girişimciye melek yatırımcı gibi yatırım yapabiliyor ve bu miktar Avrupa’da ortalama 30 bin euro civarında. Karşılığında da yüzde 20 hisse alıyor ve kuluçka merkezini ücretsiz kullandırıyorlar.
Ancak Türkiye’de bu anlamda hızlandırıcı merkez yok. 20 bin TL gibi komik rakamlarla gösteriş amaçlı hızlandırıcı merkezleri saymıyorum, çünkü 20 bin TL ile girişimcinin hiçbir şey yapamayacağı apaçık ortada. Bu yüzden bizde girişimciye yatırım yapmaktan ziyade sadece masa-iskemle-internet bağlantısı veren kuluçka merkezleri var. Finansmanı bulmak girişimciye kalmış.
6 – Girişim sermayedarları: Venture capitalist (VC) olarak bilinen bu sermayedarlar genellikle fonlardan oluşuyor. Dünyadaki yatırım ortalaması ise 20 milyon dolar. 3 milyon doların altındaki işlerle ilgilenmiyorlar. Yeni iş kuranlardan ziyade işini büyütmek isteyenler için doğru adres…
7 – Özel sermayedarlar: Private equities olarak bilinen bu kaynaklar ise, halka açılma aşamasına gelen işletmeler için doğru adres. Yeni kurulmuş bir şirketle ilgilenmeleri mümkün değil.
8 – Yarışmalar: Girişimcilik yarışmaları da, özellikle başlangıç sermayesi bulmak için, doğru adresler. Artık hemen hemen her üniversitenin bir girişimcilik yarışması var. Ayrıca televizyonlarda da girişimcilik yarışmaları mevcut.
9 – Devlet: Sevgili devletimiz de girişimciler için iyi bir finansman kaynağı. KOSGEB, TÜBİTAK gibi pek çok adres başlangıç aşamasında iyi bir finansman alternatifi olarak karşımıza çıkıyor.
En Önemli Finansman Kaynağı
Diyelim ki bu dokuz kaynaktan da beş kuruş finansman bulamadınız ancak iş fikrinize de çok güveniyorsunuz. Peki, şimdi ne olacak?
Değerli girişimciler, şu andan itibaren söyleyeceklerimi çok dikkatli okuyunuz. Şimdi size 10’uncu ama en önemli finansman kaynağını açıklıyorum: Müşteri?
“Altuntaş Formülü” olarak uluslararası akademik kaynaklarda yer olan bu formül, aslında yukarıda sıraladığım hiçbir adrese gitmeden kendi finansmanınızı kendinizin oluşturmanızı sağlıyor.
Yapmanız tek gereken, iş modelinizi yeniden kurgulamak… İş fikriniz her ne olursa olsun, ihtiyacınız olan sermaye her ne miktarda olursa olsun, iş modelinizi “Önce Sat! Sonra Harca!” sırasma göre geliştirirseniz, bu durumda işinizin finansmanım ‘müşteri’ yapmış olur. Böylelikle hem satış yapmış olursunuz, hem de işinizi finanse etmiş.
Mutlaka okuyun: iş fikirleri
Sıfırdan İş Kurmak İçin Sermayeniz Kendiniz!..
Özellikle sıfırdan gelen girişimciler için süper imkanlar sunan bu formülün püf noktası ise, girişimcinin ta kendisi. Sermayesi olmayan bir girişimci olarak yapmanız gereken tek şey, etrafınızdaki insanların atıl (kullanmadıkları) kapasitelerine odaklanmak ve bu kapasiteleri belirli primler karşılığında kullanmaya bu insanları ikna ederek, satış yapmaya başlayıp, müşteriden alıp, giderleri karşılayıp, kalan rakamı da sermaye olarak kullanma prensibine dayanıyor.
Yurt dışında “Altuntaş Theory: Converting idle Capacity Into Cash” (Altuntaş Teorisi: Atıl Kapasitenin Nakde Çevrilmesi) olarak kabul gören bu sistemin nasıl işlediğini “Başarıda Tanrı Parçacığı” isimli kitabımda detaylarıyla anlatıyorum.
Baybars Altuntaş / Para Dergisi
Okuyucuya Not: Arama motoruna Başarıda Tanrı Parçacığı Baybars Altuntaş diye arama yaparsanız kitaba ulaşabilirsiniz. Gerekli kaynak linkini ekleyemedim çünkü basılan tüm kitaplar tükenmiş. İkinci elden satış yapanlara ulaşabilirsiniz.