Şimdi sanayi sektörü hisseleri konuşuluyor
Borsa İstanbul birbiri ardına tarihî rekorlar kırıyor. Piyasaya yabancı girişleri var. Zeytin Dalı operasyonu gözleri savunma sanayi hisselerine çevirdi. Analistler, bu hisseleri Para Dergisi okurları için yorumladı…
BORSA İstanbul’da geçtiğimiz hafta BIST-100 endeksi 120.320,47 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Yükselişte Türk Lirası varlıklara artan ilgi ve özellikle banka pay piyasalarında yoğunlaşan alımlar dikkat çekti. Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayınladığı verilere göre yurtdışmda yerleşik kişiler (yabancılar) 19 Ocak haftasında, hisse senetleri piyasasında (BIST) net 159 milyon dolar tutarında “ALICI” oldu. Yabancılar, iç borçlanma senetleri piyasasında (IBS) ise aynı hafta içinde net 45 milyon dolar tutarında “SATICI” konumundaydı. Böylece yılbaşından bu yana yurtdışı yerleşikler hisse senetleri piyasasında net 61 milyon dolar, IBS tarafında ise net 244 milyon dolar tutarında “ALICI” oldular.
Geçtiğimiz senenin aynı dönemi itibarıyla ise yabancılar BIST’te 504 milyon dolar “ALICI”, IBS’te ise 443 milyon dolar “SATICI” konumundaydı.
Tüm bu gelişmelerin yanı sıra önceki hafta başlayan Zeytin Dalı operasyonu ise gözlerin özellikle savunma sanayi hisselerine çevrilmesi- ne neden oldu. Nitekim içinde bulunduğumuz coğrafyayı ve geçtiğimiz hafta başlayan operasyonu da düşünürsek ana listler savunma sanayine talebin güçlü kalmaya devam etmesini bekliyor.
Sektörün en büyük avantajlarından birinin de yüksek ihracat potansiyeli olduğunu hatırlatan uzmanlar özellikle Ortadoğu ülkelerinin sektörün en büyük müşterileri konumunda bulunduğuna dikkat çekiyor. Halen borsada savunma sektöründe bulunan şirketler ise Aselsan, Otokar, Tümosan, Katmerciler, Vestel, Netaş, Akdeniz Güvenlik ve Karel olarak sıralanıyor.
“İLGİ ARTABİLİR”
Jeopolitik risklerin ve terör olaylarının arttığı dönemlerde savunma sanayinde faaliyet gösteren şirketlere ilginin artabileceğini düşünen Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceren Bakcay, ilaveten Altay Tankı gibi bazı büyük projelere ilişkin beklentilerin de sektör hisselerinde hareketliliğe neden olduğunu söylüyor. Özellikle Otokar hissesi için Altay Tankı ihalesini alma ihtimalinin kısa vadede hisse
fiyatları üzerinde katalizör olabileceğini düşünen Bakcay “Aselsan’ı piyasa çarpanları bazında ucuz bulmamakla birlikte ikincil halka arzına yönelik beklentiler hisse fiyatlarını baskılayabilir” diyor.
“ARTIŞLAR GÖRÜLECEKTİR”
Devletin savunma sanayisine büyük destekler sağladığını belirten Al Capital Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin, savunma sanayiinde dışa bağımlılığın en düşük seviyeye indirilmek istendiğini ve bu sektördeki her firmaya teşvik verildiğini söylüyor. Eylül ayında yapılan vergi artırımlarında da Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, savunma sanayi fonuna yeni kaynaklar oluşturulmak üzere bunun yapıldığını belirtmişti. Buraya aktarılan kaynaktan borsada işlem gören şirketlere de pay düşeceğini hatırlatan Şahin, “Yapılan ihaleler sonucu değer artışları görülecektir, içinde bulunduğumuz coğrafyayı ve geçtiğimiz hafta başlayan Zeytin Dalı operasyonunu da düşünürsek, savunma sanayine talep güçlü kalmaya devam edecektir. Sektörün en büyük avantajlarından biri de yüksek ihracat potansiyeli. Özellikle Ortadoğu ülkeleri sektörün en büyük müşterileri konumunda” diyor.
Kulislerin beklentili 30 hissesi…
Borsa kulislerinin ana gündem maddesi, Saf kar ve Trabzon Limanı’nın ardından 2018’de planlanan halka arzlar ve bunların piyasayı nasıl etkileyeceği… 6u kapsamda Enerjisa, Medical Park, Şok, Memorial, DeFacto, Beymen Mağazacılık, Aksa Doğalgaz, Gözde Girişim iştiraki Penta Teknoloji gibi büyük halka arzların haber akışları yakından takip ediliyor. 2018 yılı için planlanan halka arzların tamamına yakınının sanayi sektörü tarafında olması nedeniyle sanayi sektörü hisseleri üzerinde kısa süreli aşağı yönlü baskı yaşanmasından endişe ediliyor. Bu arada BIST tarafındaki iskontonun büyük ölçüde bankacılık sektörü kaynaklı olduğuna dikkat çekiliyor.
Beymen Mağazacılık ve DeFacto’nun halka açılmasının Mavi Giyim, Enerjisa’nın, Aksa Doğalgaz Zorlu Enerji, Kordsa, Çimsa, Akçansa ve Sabancı Holding, Şok Marketler’in Migros, Medical Park ve İstanbul Memorial gibi önemli halka arzların Lokman Hekim Sağlık ile Selçuk Ecza Deposu hisselerine olumlu yansıyabileceği öngörülüyor. Öte yandan, Borsa İstanbul’da 201712 aylık finansal sonuçlarının açıklanma dönemi başladı. Şirketlerin kar tahminlerine yönelik çalışmalar ağırlık kazanırken bu kapsamda Aksa Enerji, Anel Elektrik, Banvit, Borusan Mannesmann, Çemtaş, Duran Doğan Basım, Ege Seramik, Erbosan, Gentaş, İş Yatırım Menkul Değerler, Jantsa Jant Sanayi, Kütahya Porselen, Tekfen Holding, Trakya Cam, Ulusoy Elektrik, THY, Çelebi Hava Servisi, Ereğli, Kardemir, Anadolu Cam ve Şişecam’ın iyi bilanço açıklaması bekleniyor.
Yunus ŞAHİN/Al Capital Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Katmercilerde potansiyel yüzde 34”
KATMERCİLER: Katmerci ailesine ait şirket yüzde 36.29 halka açıklık oranıyla borsada işlem görüyor. 2010 yılında TOMA ile savunma sektörüne giriş yapan şirket, Ankara’da kurduğu yeni fabrikada arge çalışmaları ile zırhlı araç üretimine geçti. Şirket 4×4 olarak dizayn edilen ve mayın dayanıklılığı olan Hızır ve Khan adlı araçların yanında zırhlı iş makineleri, zırhlı tankerler ve zırhlı ambulanslar üretiyor. Savunma sanayiinde yeni olan şirket için yüksek büyüme potansiyeli öngörüyoruz.
Ekim ayında açıkladığı üç farklı sipariş ile 2018 yılında teslim edilmek üzere toplamda 200 milyon TL’lik sözleşme imzalayan şirket, 2017’nin ilk dokuz ayında 80 adet zırhlı araç satışı gerçekleştirdi. Yüzde 53 brüt kâr marjı ve yüzde 37 FAVÖK marjı ile çalışıyor. Şirket hisselerinde 12 ay vadeli hedef fiyatımız 16.50 TL ve yüzde 34 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
ASELSAN: Türk savunma sanayiinin öncü şirketi Aselsan yüzde 15.30’luk halka açıklık oranına sahip. Son günlerde ikincil halka arzı konuşulan şirket henüz aracı kumrularla halka arz için anlaşabilmiş değil.
Altı adet arge merkezi ve 2939 arge personeli ile ülkemizin en önemli üreticilerinden biri olan Aselsan’ın satışlarında yüzde 40’lık Savunma Sanayii Müsteşarlığı payı mevcut. Sadece 2017 yılında 6.5 milyar TL’lik sipariş alan şirket, 2018’in henüz ilk ayında 2.9 milyar TL’lik yeni sözleşme imzaladı. Şirketin ikincil halka arzı fiyatlara olumsuz yansımış olsa da, halka arzın iptalinin yeniden gündeme gelmesi yukarı yönlü hareketleri tetikledi.
Bekleyen siparişlerdeki hızlı artış, savunma sanayii tarafında artan harcamalar ve şirketin döviz pozisyonu dolayısıyla yüksek çarpanlara sahip olması önemli. Aselsan hisselerinde yüzde 29.4 yükselme potansiyeli ile 44 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TÜMOSAN: Yüzde 24.97’si halka açık şirketin hakim ortağı Albayrak Grubu ve şirketin ana faaliyeti traktör ve motor üretimi. Şirket ilk savunma sanayi aracı Pusat’ı IDEF ’17’de tanıttı. Pusat, yüzdelOO’e yakın yerlilik oranı ile tam zırhlı 4×4 taktik tekerlekli araç. Ancak hala bir prototip ve geliştirilmeye devam ediliyor. Şirket için savunma sanayiindeki asıl hikaye ise Altay Tankı’nın güç grubu projesine aday olması. Tümosan güç grubu için teknik destek sağlayıcılığı konusunda 2015 yılında AvusturyalI AVL ile anlaşma yapmıştı.
Yaşanan politik problemlerin bu anlaşmayı bozması sonucunda firma gerekli süre içerisinde projeyi tamamlayamamıştı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı 2017’de beş firmaya teklife çağrı dosyası gönderdi ve Tümosan’da bu şirketlerin arasında bulunuyor. 22 Aralıkta teklifini SSM’ye ileten Tümosan hala güç grubu projesi için en güçlü aday konumunda, içinde bulunulan belirsizlik dolayısıyla, şirket hisselerinde 7.70 TL hedef fiyat ile endekse paralel getiri öngörüyoruz.
Ceren BAKÇAY / Oedik Yatırım Araştırma Uzmanı
Akdeniz Güvenlikte tavsiyemiz al
AKDENİZ GÜVENLİK: Şirket 657 milyon TL’lik iş yüküyle Türkiye’nin en büyük güvenlik sağlayıcılarından biri. Hızlı büyüme hikayesi şirket için önemli bir katalizör. Şirket sektöründe edindiği uzmanlık ile faaliyet alanını çeşitlendirmeye ve yüksek marjlı alanlarda büyümeye karar vermiş. Bu kapsamda, bilişim sektöründe faaliyet gösteren Tanitek ve savunma sanayi alanında faaliyet gösteren Mai’ye ortak olmuş.
Konsolide net kar büyümesinin 2018’de yüzde 120, 2018-2020 yılları arasında yıllık yüzde 25 olmasını öngörüyoruz. FAVÖK’ün ise 2020’ye kadar yılda ortalama yüzde 67 büyümesini bekliyoruz. Güçlü kar büyümesi nedeniyle şirketin FD/FAVÖK ve F/K oranları 2017 tahminlerimize göre, 19.6 ve 18.6 seviyelerinden 2020’de 4.8 ve 5.7‘ye gerilemekte. Akdeniz Güvenlik için önümüzdeki 12 aylık dönemde hedef fiyatımız 10.2 TL olarak belirlenmiştir. Bu hedef fiyat ciddi bir yükselme potansiyelini ifade ettiği için tavsiyemiz ‘al’ yönündedir.
OTOKAR: 1963 yılında kurulan Otokar ticari ve savunma sanayi araçları üreticisi. Otokar 60’tan fazla ülkeye ihracat yapmakta. Şirket TSK’nın önemli savunma sanayi araçlarının tedarikçisi. Ayrıca Altay Tankı’nın geliştirilmesi projesinde de ana yüklenici.
Durgun seyreden zırhlı araç siparişleri nedeniyle Otokar’ın 2017 dördüncü çeyrek ve 2018 görünümünü çok çekici bulmuyoruz. Öte yandan, Otokar 2018 yılında sonuçlanması beklenen toplam 878 adetlik iki ihaleden önemli pay alabilirse, bu hisse için katalizör olabilir.
Özellikle Altay Tankı ihalesini alma ihtimali kısa vadede hisse fiyatları üzerinde hareketlilik yaratabilir. Hedef fiyatımızı (127.6 TL) ve ‘TUT’ önerimizi sürdürüyoruz. Değerlememizde tank ihalesine yüzde 50 olasılık vermekteyiz ve buradan hisse başına 28 TL katkı hesaplıyoruz. Otokar tank ihalesini kazanamazsa hedef fiyatımız 100 TL’ye düşmekte, kazanırsa 156 TL’ye çıkmakta.