Şirket Haberleri

Sırada Türkiye var

Borusan Makina ve Güç Sistemleri, Kazakistan’daki Komponent Revizyon Merkezi’nin benzerlerini Türkiye’de de faaliyete geçirecek. Dijital dönüşüme yatırım yapan firmanın hedefi iş yapiş yöntemini dönüştürmek…

BORUSAN Makina ve Güç Sistemlerinin, Kazakistan’mn Karaganda bölgesinde faaliyet gösteren Komponent Revizyon Merkezi’nin başarısı benzer merkezlerin Türkiye’de de kurulmasına ilham kaynağı oldu.

Geçen yıl, kendi alanındaki bütün segmentlerde en iyi hizmeti verdiğini gösteren CAT sertifikasını alan merkez, alanında dünyanın en iyi tesislerinden biri olarak seçildi. Kazakistan’da yakaladığı başarıdan sonra, gözünü Türkiye’ye çeviren firma, bu tesislerin benzerlerini yılsonuna kadar Ankara OST1M ve İstanbul Gebze organize sanayi bölgelerinde açacak. Bu merkezler, başta iş makinalarmın komple bakımı ve yenileme çalışmaları olmak üzere birçok alanda hizmet verecek. Borusan Makina ve Güç Sistemleri îcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, Karagan’da Komponent Revizyon Merkezi’nin başarısını Türkiye’den gelen bir grup gazeteciye yerinde anlattı.

Borusan Makina

DİJİTAL YATIRIMLA DÖNÜŞÜYOR

Günaydın, tesiste yapılan işleri ve yenilikleri şu sözlerle anlattı: “Borusan Holding’in toplam 4.3 milyar dolarlık cirosunun yaklaşık 1 milyar dolarını altı ülkedeki (Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Gürcistan, Uzak Doğu, Rusya) Caterpillar iş makinaları ve güç sistemleri temsilciliğinden elde ediyoruz. Tesiste yapılan ana iş, komponentlerin ve makinaların yenilenmesi, bakımlarının yapılması. Burada motor, şanzıman gibi komponent revizyonları, bunların rektifiyeleri ve komple makina revizyonları yapılıyor. Uygulanan yenileştirme işlemleri sayesinde yedek parça sarfiyatı asgari düzeye inerken oluşabilecek hurda miktarı da azalıyor. Yenilenen her komponent ve makina için öncelikle yayınlanmış üretici modifikasyonları kontrol edilerek uygulanıyor. Böylece yenilenen ürün yeni modeller kadar güncel ve iyi performans sergiliyor.”

Karaganda bölgesinde toplamda 1500 iş makinası çalışıyor. Firma 22 lokasyonda yaklaşık 800 kişilik bir ekiple hizmet veriyor. Karaganda Eğitim Kurumlan tarafından ‘En İyi Eğitim Partner’ tesisi olarak seçilen merkez şu anda yatırımlarım dijital alanda yapıyor. Günaydın, Türkiye’de 42 lokasyonda hizmet noktası olan Borusan’m bu sene sonundaki hedefinin 46 noktada bulunmak olduğu bilgisini veriyor. Türkiye’de çalışan 10 binin üzerindeki Caterpillar iş makinasının 7500’ünü uydudan izlediklerini söyleyen Günaydın, arıza ve sorunları kolayca tespit ettiklerini ve buna göre de müdahale ettiklerini belirtiyor.

31 MİLYON DOLAR YATIRIM

Günaydın verdikleri hizmetleri ise şu sözlerle anlatıyor: “Bizim tesislerimiz genel itibari ile büyük alanlar üzerine kuruluyor. Ulaşımın daha kolay ve hızlı olması açısından, tesislerimizi neredeyse 200 metrekareye, servislerimizin mesafelerini ise 250-300 kilometreden, 150 kilometreye düşürdük. Müşteri eksik ya da bozuk parçasını almak istediği zaman, kapıdan girip ürününü söylemesi yeterli. Bizim amacımız şube açmak değil, işin yapılış şeklini değiştirmek. Bu anlamda büyük bir dijital dönüşüm yaşıyoruz.”

Borusan, 2017’de 31 milyon dolar olan toplam yatırımının 15-20 milyon dolarlık kısmını kiralama filosuna, 11-12 milyon dolarlık kısmını da dijital yatırıma ayırmış. SAP’ye 20 milyon dolar harcadıklarını söyleyen Günaydın, Uzakdoğu, Rusya ve Gürcistan dışındaki tüm ülkelerde SAP kullandıklarının altını çiziyor. Firma, saha analizleri için drone kullanımı, operatör-süz otonom kamyonlar gibi teknolojinin tüm olanaklarından yararlanıyor. Firma, şu anda bozulan parçanın seri numarasını belirterek, yedek parçanın nerede olduğunu belirten bir telefon uygulaması üzerinde çalışıyor.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu