Şirket satın almaları 2015’te de sürecek
Perakende sektörünün 2015’te yüzde 15 büyümeyle 380 milyar dolarlık ciroya ulaşması bekleniyor. Yurtiçinde birleşme ve satın almaların devam edeceği tahmin ediliyor. Perakendeciler yurtdışmda da güçlerini artıracak ve yeni pazarlar keşfetmeye odaklanacak. Bu arada 2015’te 17 yeni AVM’nin açılacağı ve toplam AVM sayısının 355’e çıkacağı öngörülüyor.
Gıdadan teknolojiye, hazır giyimden AVM’lere kadar tüm oyuncularıyla dev bir ekonomiye sahip olan perakende sektörü 2014’te birleşme ve satın almalarla anıldı. Bu anlamda en büyük hareketlilik ise gıda perakendesinde yaşandı.
En önemli gelişme Migros’ta oldu. Uzun yıllardır satış söylentileri ağızlarda dolaşan Migros, Anadolu Grubu’yla yaptığı görüşmelerle gündeme oturdu. Anadolu Grubu, Migros’un yüzde 40,25 hissesini satın alma işlemini yakın zamanda tamamlamayı planlıyor.
Sektördeki diğer gelişmelerden biri de Ankara kökenli Beğendik’in Alman Metro Gaıbu’na bağlı Real’i satın almasıydı. Yine sektörün önemli oyuncularından Carrefoursa’da, Sabancı Holding, 2014’te hisse değişimi ile çoğunluğu eline aldı ve büyüme adına önemli adımlar attı. Şirket, bu hamlesinin bir adımı olarak açtığı 100 yeni mağazanın yanı sıra Genpa’nın 15 mağazasını da satın aldı.
2014 yılı Carrefoursa’mn 10 yıl aradan sonra ilk çeyrekte ilk kez kâr açıkladığı bir yıl olarak da anılacak.
İçeriğe Ait Başlıklar
YÜZDE 15 BÜYÜME BEKLENİYOR
Perakende sektörü genel anlamda 2014’te yüzde 16-18 aralığında büyüdü. Böylece yılı 330 milyar dolar düzeyinde bir ciro ile kapatacak gibi görünüyor. Sektörün 2015 beklentisi ise yüzde 15 civarında büyüme üzerine kuruldu. BMD Başkanı Hüseyin Doğan, “2015 yılı ciro beklentimiz 380 milyar dolar civarında” diye konuşuyor. Sektör, yurtiçi mağaza sayısında yüzde 10, metrekare büyüklüğünde yüzde 9 civarında bir büyüme öngörüyor. İstihdamda ise yüzde 10 seviyesinde artış bekleniyor.
Sektör, 2013 yılında Türkiye genelinde 405 bin olan mağaza sayısını 2014’te 450 bine, 27 milyon metrekare satış alanı büyüklüğünü ise 29,4 milyon metrekareye yükseltti. Mağazacılık ve üretim alanındaki istihdamın bu yıl 3,5 milyonu aşması bekleniyor.
2013 yılını yüzde 5 büyüme ve 36 milyar dolar ciroyla kapatan gıda perakende sektörünün ise 2014 yılını yüzde 10’luk büyümeyle kapatması bekleniyor. 2014 sonunda istihdamın yüzde 17’lik artışla 210 binden 245 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu yıl mağaza sayısının yüzde 12, satış alanlarının da yüzde 8 büyüdüğü tahmini yapılıyor.
YURTDIŞI ATAĞI
İç pazardaki bu dinamizm yurtdışı büyümesinde de kendini gösteriyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, hazır giyim ve konfeksiyonda üyelerinin markalı ihracatının 2014 yılında 3 milyar dolara ulaşacağını söylüyor. Sektör yeni yılda markalı ihracatını yüzde 30 oranında artırmayı planlıyor. Yurtdışı mağaza sayısı 2014’te 3 bine ulaşan sektör, 2015 yılında bu rakamı 3 bin 750’ye çıkarma peşinde olacak.
Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, Kafkasya, Afrika ve Balkanlar’da yatırımların artacağını söylüyor. Perakendecilerin 2015’te odaklanmayı planladığı diğer pazarlar ise Polonya, Kuzey Afrika ve Brezilya olacak.
2015’te markaların gerek yabancı fonlarla gerekse de Türk yatırımcılar- îjf( la veya firmalarla işbirliklerinin ve ortaklıklarının sürmesi bekleniyor. Hatta önceki yıllardan farklı olarak 2015’te Türkiye’den çıkan markaların gündeminde tanınmış uluslararası markalan satın almak var. Eren Hol-ding’ten Penti’ye, Saat & Saat’ten LC Waikiki’ye pek çok perakendeci yurt-dışmda fırsat kolluyor.
TEKNOLOJİ YAVAŞLADI
Teknoloji perakende sektörü açısından 2014, dinamiklerin değişkenlik gösterdiği bir yıl oldu. Sektör, iç ve dış faktörler, genel ekonomik konjonktür, dövizdeki hareketlenmeler ile genel olarak zor ve belirsizliklerle dolu bir yıl geçirdi. Cari açığın azaltılmasına yönelik düzenlemeler, kredi kartı taksit olanaklarının sınırlandırılması ve cep telefonu satışlarında taksitin tamamen kaldırılması sektörde yaşanan en önemli gelişmeler olarak kendini gösterdi. Bu gelişmelere bağlı olarak büyümede yavaşlama söz konusu.
Teknoloji perakendeciliği sektörü, 2013 yılında yüzde 37 büyüyerek 8 milyar TL büyüklüğe ulaşmıştı. 2014 yılında ise büyümenin yüzde 15 seviyelerinde sınırlı kaldığı tahmin ediliyor. İlk iki çeyrekte talepte zorluk çeken sektör, eylül ayı itibarıyla canlanmaya başladı. Teknosa Genel Müdürü Necil Oyman, “Teknolojinin ihtiyaç listesindeki yerinin giderek önem kazanması, yeni teknolojiler (nesnelerin interneti, omni-channel vs.) sektörün önündeki önemli fırsatlar” diyor.
DEĞİŞİM YILI OLACAK
Genel olarak mağazalar ve markalar, son dönemde ortaya koydukları küçük konsept ile müşterilerinin karşısına çıkma stratejilerini 2015’te de çeşitli örnekleri ile sürdürecekler. Carrefoursa, Migros, Beğendik, Me-dia Markt geçen yıl metrekaresini küçülttükleri yeni mağazaları ile tüketicilerinin karşısına çıktı. Yılın son günlerinde BİM, File adını taşıyan, disco-unt-süpermarket karışımı bir yeni markayı perakende dünyasına kazandırdı. Tüketici eğilimlerinin büyük ölçekli mağazalardan daha küçük oranlı mağazalara dönüşmesine paralel olarak, 2015’te de bu trendin sürmesi bekleniyor.
METREKARELER KÜÇÜLÜYOR!
2015 yılında da benzer bir büyüme hedeflediklerini söyleyen Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “2014-2015 yılı müşteri beklentileri ve trendler açısından da değişimin olduğu bir yıl oldu. Mağaza formatlarında ise daha küçük metrekarelere yönelim olduğu görüyoruz. Bu nedenle şirketler yeni for-matlar geliştiriyor” diyor.
Tüketicinin hızlı ve kolay alışveriş talebi gıdada özellikle discount tarafında ciddi bir büyüme getirdi. Discount mağazaların metrekare büyümesi yüzde 25’i buldu. Discount mağaza sayısı 10 bine ulaştı. BİM Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, discount pazarındaki büyümenin 2015’te de devam edeceğini söylüyor.
AVM’ler 90 milyar TL’yi görecek
2014 yılında da perakende sektöründeki büyümenin arkasındaki en önemli itici güç AVM’ler oldu. 2014’te Mail of İstanbul, Akasya, Özdilek Park gibi büyük ölçekli projelerin de aralarında olduğu toplam 13 yeni alışveriş merkezi açılarak toplam kiralanabilir alan büyüklüğü 9,8 milyon metrekareye ulaştı. 60 milyar TL olan cirosal büyüklük ise 75 milyar TL’ye çıktı. Sektörün 2015 yılım ciro büyüklüğü olarak ortalama yüzde 12Tık artışla 90 milyar TL ile kapatması bekleniyor. Türkiye genelinde toplam aktif AVM sayısının 338’e ulaştığını söyleyen Alışveriş Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, 2015 yılında bu sayının 355’e yükselmesini belirtiyor.
Perakende sektöründeki 7 beklenti
- 2015 yılında perakendede yüzde 15’lik büyümeyle cironun 380 milyar dolara çıkması bekleniyor.
- Satın alma ve ortaklıklar hem gıdada hem de hazır giyimde gündemi meşgul eden konular olmaya devam edecek.
- Şirketlerin 2015’te yurtdışında mağaza açmanın yanı sıra yurtdışından marka satın alması sektördeki önemli gelişmeler arasında yer alacak.
- Tüketicinin beklentilerindeki değişim markaların stratejilerini etkileyecek. Gıdada mağazalar giderek küçülecek.
- Özel seri, kişisel ürünler, tasarımcı ürünleri öne çıkacak.
- Polonya, Kuzey Afrika ve Brezilya gibi yeni pazarlara yönelim olacak.
- Mobil ticaret perakendeye damgasını vuracak. Kişiye özel seçenekler sunan, kampanyalar yapan yeni uygulamalar ortaya çıkacak.