Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Şok faiz indirimi olur mu?

Piyasada büyük bir kesim TCMB’derı faiz konusunda üst batta 50 baz puanlık indirim bekliyor. Bunun bir tık üzerine çıkılma ihtimali olsa da radikal bir faiz değişimini çok olası görmüyoruz…

TÜM dünyada verilerin iyi taraflarını görme eğilimi geçen hafta da devam etti. Haftanın sonuna doğru yükseliş hızı ivme kaybetse de borsalar için bir düzeltme başlangıcı demek zor. Buna karşın dolar endeksinde 93.6’dan 95’e, altında 1.263’ten 1.225’e, Brent petrolde ise 45 dolar civarından 42.5 dolara kadar kısmi düzeltmeler yaşandı. Borsalar ise haftanın son günleri gelen sınırlı satışlara karşın yıl içi zirve seviyelerine yakın kapanışlar yaptı.

TCMB’DE ISIM NETLEŞTİ

TCMB’nin yeni başkanmm ismi geçen hafta kamuoyuna Murat Çetinkaya olarak duyuruldu. Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi olan Çetinkaya’mn isminin açıklanması büyük bir belirsizliği ortadan kaldırdığı için piyasa tarafından olumlu algılandı. 20 Nisan’daki Para Politikası Kurulu’na başkanlık etmesi beklenen Çetinkaya’mn piyasalar karşısında vereceği ilk sınav bu olacak. Gerçi geçen ay üst bantta yapılan 25 baz puanlık indirimin ardından bu ayki toplantı için yine üst bantta 50 baz puanlık indirim beklentisi oluşmuştu. Bu nedenle bu hafta gerçekleşecek PPK’dan çıkacak üst bantta 50 baz puanlık bir indirim kararının piyasa üzerindeki etkisi nötr olur.

dusuk faiz

Piyasanın yeni başkanın duruşunu fiyatlayabilmesi için şu anki beklentiden farklı bir karar çıkması ya da toplantı sonrası dağıtılan PPK toplantı özetindeki ifadelerde, önümüzdeki dönem beklentilerine yönelik önemli bir değişim olması gerekir. Her ne kadar piyasada çoğunluk beklentisi üst bantta 50 baz puanlık bir indirim olsa da, bizim izlenimimiz üst bantta 75, politika faizinde de 25 baz puanlık bir indirimin olası seçenekler arasında tutulduğu yönünde.

Politika faizinde 25, üst batta 50 baz puan ya da sadece üst batta 75 baz puanlık bir indirim de alternatifler arasında.

Bu alternatiflerden biri gerçekleşirse TL’de bir miktar zayıflama olabilir ancak bu fiyatlamanm TL’yi uluslararası piyasadaki trendden ayrıştırması çok olası değil.

SÜRPRİZ OLUR MU?

Piyasa tarafında genel beklenti yukarıda bahsettiğimiz senaryolar dahilinde. Bu senaryolar dışında alınacak bir karar herkes için olmasa da çok büyük bir kesim için sürpriz olacak.

Bu nedenle karar sonrası yapılacak yeni değerlendirmelere paralel pozisyonlarda yeni ayarlamalar söz konusu olabilir. Bu da piyasada volatiliteyi artırabilir.

Diğer seçeneklere gelecek olursak… İlki piyasa beklentisinin de altında kalacak bir faiz indirimi… Biz bunu çok olası görmemekle birlikte örneğin üst batta yapılacak 25 baz puanlık bir indirim, piyasa tarafında TCMB’nin temkinli duruşunu koruduğu şeklinde yorumlanabilir ve buna TL ilk anda pozitif reaksiyon verebilir. Sonrasında ise siyasi kanattan gelmesi muhtemel açıklamalara dönülür.

Diğer seçenek, TCMB’nin yeni yönetimle beklentileri geride bırakacak bir sertlikte faiz indirimi. Yukarıda bahsettiğimiz gibi piyasa kendini üst batta bu ay 50-75 baz puan ve gelecek ay bir kez daha 50-25 baz puan indirime hazırlamış durumda. Politika faizinde de 25 baz puanlık bir indirim fiyatlara ve beklentilere tam olarak yansımamış olsa da senaryoların içinde var. Kısacası üst bantta 50 ya da 75 baz puanla birlikte politika faizinde de 25 baz puanlık bir indirim olması, TL’de negatif fiyatlamaya neden olsa bile kalıcı bir şok yaratmayabilir.

Ancak bu senaryonun da üzerine çıkacak bir hamlenin TL tarafında kalıcı bir etki yapması söz konusu olabilir. Hele ki bu kararla birlikte küresel piyasalarda da trend değişimi olursa TCMB’nin sonraki hamlesini görmek isteyen piyasa oyuncuları fiyatlamayı çok daha sert boyutlara taşıyabilir. Bu durum kurlar ile birlikte borsalarda da sert bir düzeltmeye neden olabilir.

Geçen yıllarda elde edilen tecrübeler, piyasayı hazırlamadan atılacak adımların istenilenin aksine sonuçlar ürettiğini gösterdi. Bu nedenle piyasada çok büyük bir kesimin beklentisi olan üst batta 50 baz puanlık indirimin bir tık üzerine çıkılma ihtimali olsa da radikal bir faiz değişimini çok olası görmüyoruz. Bu toplantıda faiz kararından çok, ileriye yönelik niyetlerin yer alacağı toplantı özetine odaklanmak gerekir.

ECB SONUÇLARI İZLEYECEK

Bu haftanın önemli başlıklarından biri de Avrupa Merkez Bankası’nm (ECB) gerçekleştireceği para politikası toplantısı. Toplantıya yönelik önemli bir beklenti yok. Mart ayında atılan adımlar sonrası ECB’nin bir süre bu adımların etkilerini ölçmeye çalışacağım düşünüyoruz. Buna karşın kararın açıklanmasının ardından gerçekleşecek basın toplantısında ECB Başkanı Mario Draghi’nin vereceği mesajlar yeni bir sürpriz oluşturabilir.

Piyasa beklentisi olmadığı için rutininin dışında atılacak her adım ya da söylem başta euro üzerinde olmak üzere piyasada volatilite yaratabilir.

BIST’te alım yaparken iki kere düşünün

Geçen hafta endeks 86.254 ile yıl içi yeni bir zirve yaptı. Bu yükselişle Mayıs 2015’ten sonraki en yüksek seviyesine ulaşan BIST’te gelinen seviyelerin orta ve uzun vadeli hedefleri göz önünde bulundurduğumuzda cazip olmaktan çıktığını düşünüyoruz. Bu nedenle kısa vadeli trade edenlerin mutlaka stop loss bulundurmaları gerekir. Orta ve uzun vadeli düşünenlerin, alım için BIST’te orta ve uzun vadeli hedeflere göre makul bir getiri potansiyeli oluşana kadar beklemeleri daha sağlıklı olur.

Getiri potansiyelinin artması için ya büyüme hedeflerinde ya da iskonto oranlarında kullanılan faizlerin kalıcı bir şekilde düşmesi gerekli. Diğer bir seçenek de BIST’in bir düzeltme yapması, ilk iki seçenekte ılımlı iyileşmeler olsa da kısa vadede radikal bir değişim beklemiyoruz. Bu nedenle BIST’in yeni alıcılar gelmesi ve yeniden cazip hale gelmesi için önemli bir düzeltme yapması gerektiğini düşünüyoruz. Son haftalarda yaşanan yükseliş de gösterdi ki kısa vadede bu yükselişin nerede sonlanacağını tahmin etmek zor. Buna karşın orta ve uzun vade için bekleyenlerin daha iyi alım fırsatları yakalayabileceğini düşünüyoruz.

Bu hafta kısa vadede 83.500 ilk önemli desteğimiz. Bu seviyenin altında satışlar 79.500-81.000 aralığına kadar devam edebilir, ilerleyen günlerde 79.500 altında olacak kapanışlar, pozisyonların ciddi manada el ve yön değiştireceği seviyeler olacaktır. Bu nedenle o seviyelere gelinecek olursa yatırımcılar temkinli duruşlarını bir süre daha koruyup, yeni dengenin oluşmasını beklemeli.

ÜZEYİR DOĞAN / PARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu