Son beş yılın Ramazan hisseleri
Piyasalar seçim süreciııdeyken 18 Haziran’da başlayacak Ramazan ayma da kısa bir süre kaldı. Bu süreçte perakende ve perakende gıda şirketlerinde beklentiler öne çıkıyor. Son beş yılın Ramazan aylarının bir ay öncesinde endeksin üzerinde performans sergileyen gıda ve perakende gıda şirketlerim araştırdık. Buna göre BIM, Coca Cola içecek, Migros, Kerevitaş, Uyum ve Ülker hisseleri öne çıkıyor.
Piyasalar 7 Haziran’da yapılacak genel seçime odaklanmış durumda. Çünkü seçimden çıkacak tablo piyasalar üzerinde doğrudan etki yapacak. Buna göre de yatırım stratejilerinin belirlenmesi gerekiyor. Öncelikle seçimde nasıl bir siyasi tablonun ortaya çıkacağı merak konusu. Tek parti hükümetinin devam edip etmeyeceği, bu kez son iki seçime göre daha öne çıktı. Burada koalisyon ve azınlık hükümeti gibi seçenekler de gündeme gelebilir. Bu seçeneklere piyasalar farklı tepkiler verebilir. Bunun yanında yeni hükümetin ekonomi yönetimi, ekonomi politikaları ve piyasanın beklediği ekonomik reformların gerçekleşme hızı da önemli. Sonuçta bugün gelinen noktada endeks seçim öncesi yukarı hareket ederek 80.000 altı sevilerden 88.000 direncine doğru hareket etti. Dolar kurundaki 2,80 TL’ye doğru yukarı hareketlerin ardından TL varlıklara olan ilgi arttı.
GIDA VE PERAKENDE
işte böyle hızlı bir seçim atmosferinde 18 Haziran’da başlayacak olan Ramazan ayına giriliyor. Ramazan ayı Borsa İstanbul için, özellikle gıda ve perakende gıda hisselerinin öne çıktığı bir dönem. Bu sektörlerdeki hareketlilik de genelde Ramazan ayı öncesinde satın alınmaya çalışılıyor.
Bu dönemselliği ve iki sektörü analiz edebilme adına son beş yıla baktık. Son beş yılda Ramazan ayı öncesindeki bir ayda borsadaki 36 gıda ve perakende gıda hissesinin performansını analiz ettik.
BİM VE CCİ ÖNDE
Tablomuzda bu hisselere yer verdik. Tabloda yer alan hisseler, hem bu süreçlerde endeksin üzerinde performans sergiledi hem de negatif getirisi olan hisseler çalışmaya dahil edilmedi. Burada 2011 yılında ve özellikle 2013’te borsanın Ramazan ayı öncesindeki bir ayda FED kararları ve Gezi Parkı olaylan etkisiyle çok sert düşüşler yaşadığını hatırlatmak gerekiyor.
Bu açıklamayı yaptıktan sonra hisse performanslanna bakıldığında, BlM ve Coca Cola içecek (CCl) şirketleri, beş yılın dördünde endeksin üzerinde ve artı getirilere sahip olarak öne çıkıyor. Organize perakende gıda sektörünün en büyük şirketi BlM, bu süreçte önemli bir potansiyel sunuyor. Yine son yıllarda Ramazan’m yaz aylarına geliyor olmasının içecek şirketi Coca Cola Içecek’i dönemsel olarak da olumlu etkilediğini söylemek mümkün.
Bu iki hissenin haricinde son beş yılın üçünde BİST-lOO’ün üzerinde ve artı getiriye sahip hisseler, Kerevitaş, Ülker Bisküvi, Uyum Gıda ve Migros oldu. Şirketlerle ilgili son durumları haberimizin tablosunda okuyabilirsiniz. Analistler, bu hisselere yatınm yaparken Ramazan ayı beklentisinin yanında mali yapısına, son dönemdeki hisse performansına ve işlem hacmine de dikkat edilmesini tavsiye ediyor.
28 RAMAZAN AYI
Son beş yılda Ramazan ayı öncesindeki bir ayda borsanın performansına bakıldığında 2013 ve 2011 yılla-nnda eksi performans görülüyor.
Bunun yanında borsa tarihinde 28 Ramazan ayı geçirilmiş durumda. 19 Ramazan ayında borsanın artı performans sergilediği görülüyor. Sadece dokuz Ramazan döneminde endeks negatif performans göstermiş bulunuyor. Buna göre borsa Ramazan’da yüzde 68 oranında kazandırma ihtimaline sahip.
Bunun yanında 28 Ramazan ayında borsa ortalamada yüzde 7,5 değer kazanmış durumda. 1999’un sonundaki Ramazan ayında yüzde 6l getiriyle en sert yükselişi sağlayan BİST, 2011’deki Ramazan’da ise yüzde 13,4 ile en sert düşüşü yaşamıştı.
Son beş yılda Ramazan ayından önceki bir aylık periyotta endekse göre daha iyi performans sergileyen hisseleri mercek altına aldık. Öne çıkan altı hisseyle ilgili beklentiler şöyle:
BİM: Perakende gıda sektörünün en büyük oyuncusu. 4 bin 600’ün üzerinde mağazası olan şirket, Kuzey Afrika’da da büyümesini sürdürüyor. Türkiye’de ise yeni satış modeli FİLE mağazası bin 200 metrekare satış alanına sahip ve 3 bin 500-4 bin adet farklı ürün bulunduruyor. Bu yıl İstanbul’da en az 10 yeni FİLE mağazası açılması hedefleniyor.
COCA COLA İÇECEK: Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan’da 10 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. 23 fabrikası ile 370 milyonu aşan tüketici kitlesine gazlı içeceklerin yanı sıra meyve suyu, su, enerji ve sporcu içecekleri, buzlu çay ve çaydan oluşan gazsız içecekler kategorisinde de zengin bir ürün portföyü sunuyor. Ramazan ayı olmasının yanında dönemsel olarak en yüksek satışların olduğu yaz dönemi olması, şirketle ilgili olumlu görüşleri artırıyor.
MİGROS: Anadolu Grubu’nun ortak olmasının ardından Migros’la ilgili beklentiler artıyor. Şirketin 2015 yılı öngörüleri; çift haneli ciro büyümesi, FVAÖK marj aralığı yüzde 6-6,5 ve 150-200 yeni mağaza açılışı. Şirketin 2015 ilk çeyrek bilançosuna göre 810 milyon Euro net yabancı para açık pozisyonu var.
KEREVİTAŞ: Yıldız Holding’in ana ortak olduğu Kerevitaş, SuperFresh markası ile dondurulmuş gıda sektörünün en önemli oyuncularından biri. Şirketin ilk çeyrek bilançosunda 32 milyon TL gibi yüksek bir zarar olması ciddi bir sorun. Bunda gıda fiyatlarında artışların ve kur etkisinin önemli paya sahip olduğunu söyleyebiliriz.
UYUM: Makro Market bünyesine geçen Uyum Gıda, uydu kentlerde aktif. Makro satın alması sonrası yeniden yapılanan şirket, mağaza sayısını artırma hedefinde. Markanın 63 mağazası bulunuyor. 2015 ilk çeyrekte yüzde 10 artışla 108,6 milyon TL ciroya ulaştı. Bu dönemde 2,3 milyon TL net zararı var.
ÜLKER BİSKÜVİ: Yıldız Holding’in amiral şirketi, bölgesel güç olma yolunda yaptığı satın almalar ve yeni ürünlerle adından sıklıkla söz ettiriyor. Özellikle Ramazan Bayramı etkisiyle hissede hareketlilik gözlenebilir. 2014 yılında uygulanmaya başlayan maliyet ve yatırım politikalarının etkisiyle 2015 yılında hızlı bir büyüme bekleniyor. Özellikle 2015 ikinci çeyrekte bilançolarda bu çalışmaların etkilerinin görüleceği ifade ediliyor.