Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Sonbaharda Öne Çıkan Hisseler

Son zamanlarda hareketli dönemlerden geçen piyasaları sonbaharda da yoğun bir gündem bekliyor. Uzmanlar, BİST-lOO’de 70.000’e yakın rakamların ‘kademeli alım firsatı’ oluşturabileceğim belirtiyor. Mevsimsellik etkisiyle yükselişe geçen tekstil, kırtasiye, gıda, ulaştırma, otomotiv, kimya-petrol-plastik, orman-kağıt sektörlerindeki hisselerde ise ‘alım’ yapılabileceğine işaret ediliyor.

Yaz döneminin sonuna ilerlerken yurtiçi ve yurtdışında yoğun gündem maddeleri piyasaların hareketli bir sonbahar geçireceğine ilişkin ipuç-lan veriyor. FED’in faiz artışlarına ilişkin beklentiler global piyasaları şekillendirirken, son açıklanan FOMC (ABD Federal Rezerv Açık Piyasa işlemleri Komitesi) toplantı tutanakları yılın geri kalanında birden fazla faiz artırımının pek mümkün görünmediğine işaret ediyor. Piyasa oyuncularının çoğunluğu ABD Başkanlık seçimleri öncesinde FED’in faiz artırımına yönelmesini beklemiyor. Fakat zayıflayan makro verilerin toparlanması halinde, aralıkta gerçekleştirilecek toplantıda faiz artış kararının büyük sürpriz olmayacağı da belirtiliyor. ABD Başkanlık seçimleri de dolar kuru başta olmak üzere birçok dinamik üzerinde etkisi olabilecek potansiyele sahip.

değerleme olarak uygun durumdaki hisseler

NELER TAKİP EDİLECEK?

Yurtiçinde ise 15 Temmuz sonrasında başlayan ekonomiyi canlandırma paketleri çalışmalarının sonuçları ve ekonomiye etkileri takip edilecek başlıklar arasında gösteriliyor. Yatınmcılann bu paketlerden daha fazla yararlanacak sektör ve şirketlere yatırım yapmasının iyi bir strateji olacağı da uzmanlar tarafından belirtiliyor. Önümüzdeki süreçte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiye’nin notunu gözden geçirme sürecinde olacak. Ayrıca siyasi kesimden gelecek yeni açıklamalar, TCMB, BDDK gibi resmi kurumların alacakları önlemlerin de piyasaları etkileme potansiyeli mevcut.

9 Ağustos’ta Putin ile yapılan görüşmenin, Rusya ile normalleşme yönünde ilerleyen süreçte Türkiye’yi ve endeksi olumlu etkilemeye devam edeceği belirtiliyor.

“Türkiye’nin ihracatının büyük kısmını oluşturan AB ülkeleri ve özellikle Almanya ile Rusya ve İngiltere’deki ekonomik gelişmeler Türkiye piyasalarını büyük oranda etkileyecek” diyen Destek Yatınm Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen’e göre, bu ülkelerin düşük büyüme hızında kalması ya da durgunluğa girmesi, borsayı yatay seyre sokabilir.

PİYASADA SONBAHAR ETKİSİ

Endeksin işlem hacimlerini incelediğimizde genel olarak mayıs-ağus-tos döneminde azalışlar olduğu, ey-lül-aralık döneminde ise işlem hacimlerinin artış eğilimine girdiği gözlemleniyor. Analistlerin beklentisine göre, sonbaharda borsaya geri dönüşlerin başlamasıyla ve artan işlem hacimleriyle endekste toparlanma hareketleri görülebilir ve BÎST-lOO’de 70.000’e yakın rakamlar ‘kademeli alım fırsatı’ oluşturabilir.

Biz de bu hareket beklentisiyle sonbahar döneminde hangi hisselerde potansiyel olabileceğini araştırdık. Haberimizin ‘sonbaharda öne çıkan şirketler’ bölümünde de son beş yılda sonbahar döneminde en iyi performans göstermiş hisselere yer verdik.

HANGİ SEKTÖRLER ÖNDE?

Hisselere sektörel bazlı bakıldığında son beş yılın sonbahar aylarında gıda, ulaştırma, otomotiv, bilişim, kimya-petrol-plastik, orman-kağıt ve kırtasiye sektörlerinin endekse göre daha iyi performans sergilediği görülüyor. Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, “Okulların açılması kırtasiye, giyim, tekstil gibi sektörlere hareketlilik sağlıyor. Otomotivde sonbaharda başlatılan kredi, otomobil kampanyaları, cazip fırsatların satışlara olumlu yansıması borsada fiyatlanıyor ve bu sektördeki hisseler endeks üzerinde getiri elde edebiliyor” diyor. Onurcan Bal, gıda, orman ve kağıt sektörlerinde mevsimsellik nedeniyle yükselişler olduğunu, ulaşım sektöründe ise talep ve maliyet dengesinden kaynaklı yükselişler görülebildiğini ifade ediyor.

ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın ise tekstilde yaşanabilecek hareketliliğe ayrı bir parantez açmakta fayda olacağı kanaatinde. Rusya ile düzelme yoluna giren ilişkilerin tekstil ihracatını artıracağını ve bu sektörde önemli fırsatların ortaya çıkabileceğini ifade eden Altıh,1-“Rusya’ya ek olarak spor kulüplerinin sponsorluk anlaşmaları ve ürün satışları da tekstil hisselerinde fiyatlamaları beraberinde getirebilir” diyor.

YATIRIMCILARA TAVSİYE

Sonbahar döneminde şirketlere ait altı aylık finansal durum raporlarının gelmiş olmasıyla yıl sonu kârlarına yönelik tahminler yapılabiliyor. Böylece bu dönemde yatırımcıların yıl sonu kâr beklentisi yüksek şirket hisselerini tercih ettikleri görülüyor. Bu davranışın rasyonel olduğunu belirten Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, yatırımcılara ‘şirketlerin temettü verimine de dikkat etmeleri’ yönünde tavsiyede bulunuyor. “Şirketin kâr etmesi tek başına yeterli değil” diyen Erkan, kârım yatırımcısıyla ‘düzenli’ şekilde paylaşan şirketlerin tercihlerde öne çıkabileceğinin altını çiziyor. Ayrıca BİST-100 Endeksi’nden daha iyi performans gösteren şirketlere de öncelik verilebileceğini kaydediyor.

BIST 100’de 70.000’e yakın rakamların kademeli alım fırsatı oluşturacağını düşünen Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, değerlendirme esnasında temel analiz yapılırken mevsimsellik etkisinin de dikkate alınması ve hisseyi nasıl etkileyeceğinin ortaya konulması gerektiğini kaydediyor.

Destek Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen ise endeks olarak kısa vadede 74.000-84.000 bandında hareketlilik olabileceğini düşünüyor ve bankalar, holdingler, THY, Erdemir, Petkim, Tüpraş, cam ve otomotiv şirketlerini tavsiye ediyor.

SONBAHARDA ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER

Sonbahar mevsiminin başladığı 23 Eylül-21 Aralık dönemine ilişkin son beş yılın hisse hareketlerinde en iyi performansı göstermiş 10 hisse şöyle sıralanıyor:

2015: Logo Yazılım, Ayen Enerji, Kartonsan, Vestel Elektronik, Tümosan, Ege Endüstri, Zorlu Enerji, Goodyear, Aselsan ve Afyon Çimento.

2014: Afyon Çimento, Zorlu Enerji, THY, Vestel Beyaz Eşya, Ege Endüstri, Otokar, Doğuş Otomotiv, Odas Elektrik, Gübre Fabrikaları ve Brisa.

2013: Metro Ticaret, Vakıf GYO, Alkim Kimya, Gözde Girişim, Afyon Çimento, Do&Co, İzmir Demir Çelik, Soda Sanayii, Odaş Elektrik ve Teknosa.

2012: Türk Hava Yolları, Alkim Kimya, Vakıf GYO, İpek Enerji, Şekerbank, Petkim, Türk Traktör, Koç Holding, Doğuş Otomotiv ve Aselsan.

2011: Vakıf GYO, İzmir Demir Çelik, Park Elektrik, Koza Altın, Konya Çimento, Gözde Girişim, Anadolu Efes, Deva Holding, Aselsan ve Adel Kalemcilik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu