Stars of Region Yarışması
Bu yıl Uludağ Ekonomi Zirvesi çatısı altında ilk kez düzenlenen Stars of Region Yarışmasına Türkiye ile ‘ 10 ülkeden 100 başvuru yapıldı ve 10’u finale kaldı. 4’er dakikalık sunumlarla jüri karşısına çıkan bu girişimlerden Fazla Gıda birinci, Leafinbox ikinci, Piri üçüncü olurken jüri özel ödülüne de Dabchy layık görüldü. Endeavor Türkiye ve GBA Başkanı Emre Kurttepeli, “Ekosistemde etkinliklere çok ihtiyaç var. Stars of Region da bu etkinlikler için güzel bir örnek” diyor.
Girişimcilik ekosisteminin büyümesi için güçlü yeni fikirler, kuluçka merkezleri ve melek yatırımcılar kadar bu alanda başarılı start up’ları öne çıkaracak etkinliklere ve yarışmalara ihtiyaç var. Bu yıl Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ), bir uluslararası start up yarışmasına, Stars Of Region’a ev sahipliği yaptı.
Galata Business Angels (GBA), Endeavor Türkiye ve Start Up Dergisi iş birliğiyle Google Türkiye sponsorluğunda gerçekleşen yarışmaya Türkiye ve 10 ülkeden 100 u aşkın başvuru yapıldı.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda 10 start up finale kaldı. Moby Mart İsveç’ten, Mashvisor Filistin’den, HeyDoc! Birleşik Arap Emirlikleri’nden, Epifany Amerika’dan, Dabchy Tunus’tan yarışmaya katıldı. Fazla Gıda, Vivoo, Piri, Episome ve Leafınbox ise Türkiye’den katılan girişimler oldu.
Yarışmanın finalinde 4’er dakikalık sunumlarla jüri karşısına çıkan bu girişimlerden Fazla Gıda birinci, Leafınbox ikinci, Piri üçüncü olurken jüri özel ödülüne de Dabchy layık görüldü.
ESKİ VE YENİ BİR ARADA
“Stars of Region yarışmasıyla eski ekonomi ile yeni ekonomiyi bir araya getirmeyi hedefledik” diyen Galata Business Angels (GBA) Yönetici Direktörü Ata Uzunhasan, yüksek sayıdaki başvuruyu elemenin jüri için de çok kolay olmadığım söylüyor. Jüri üyelerinden Core Strateji’nin kurucusu İhsan Elgin, yarışmanın ana amacını, “Ülkemiz, Doğu Avrupa ve Orta Doğu’dan oluşan yakın coğrafyasındaki girişimlerin kendilerini global ölçekte test etmeleri için genç ve teknoloji kullanımı yüksek nüfusuyla önemli bir potansiyel sunuyor. Ayrıca farklı coğrafyalara ulaşmak için kritik bir köprüyüz; bu özelliklerimiz nedeniyle böyle bir yarışmaya ihtiyaç vardı” sözleriyle aktarıyor.
Yarışmaya gelen uluslararası girişimci ilgisi de bunun kanıtı.
Uzunhasan, konuyla ilgili şunları söylüyor:
“Dünyanın neredeyse her ülkesi, girişimcileri nasü çekeriz diye düşünüyor. Bazıları bunu vergi avantajlarıyla bazıları da en iyi yatırımcıyı bulacağını söyleyerek yapıyor. Bizim hayalimiz, girişimcileri yepyeni ve rekabet anlamında avantajlı bir değer teklifiyle, eşsiz netvvork imkanıyla çekmekti.”
“ÖNEMLİ BİR ŞANS”
Stars of Region Yarışması’na katılanlar, girişimlerini Zirve’de Türkiye’nin en önemli melek yatırımcıları ve start up dostu liderlerinin karşısında anlattı. Yarışmadaki ödüllerin ötesinde girişimlerine yatırım çekmek için yarıştılar. “Bunu çok büyük bir yenilik olarak hayal etmiştim, aslında Stars of Region m altyapısı zaten hazırdı. Çünkü Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde ilk konuşmadan son dakikaya kadar herkes girişimcilik ve inovasyonu konuştu” diyen Ata Uzunhasan, bu ortamda Stars of Region Yarışması ile iş dünyasını somut, başarılı ve ilham verici örneklerle buluşturduklarının altını çiziyor.
Jüri üyelerinden İş Bankası WorkUp Girişim Desteldeme Programı Yöneticisi Ömer Erkmen, “Zirve, ülke ekonomisinin önde gelenlerinin bulunduğu önemli bir buluşma. Statükonun yer aldığı bu etkinlikte yeni ekonomi temsilcilerinin kendilerini ifade edebilme fırsatı bulması çok önemli” diyor. Endeavor Türkiye ve GBA Başkanı Emre Kurttepeli ise fikirlerini şöyle paylaşıyor:
“Her girişimcinin yaşadığı önemli zorluklardan biri, iş birliği yapmak veya müşteri olarak kazanmak istedikleri kişi ve kurumlara ulaşmak. Zirve çatısı altında düzenlediğimiz bu yarışmada girişimcilere bu önemli şansı verdik.” Kurttepeli, girişimcilerin girdikleri her ortamda fikirlerini 10 saniyede anlatmada uzman olduklarından bu şansı çok iyi değerlendirdiklerini düşünüyor. “UEZ’de herkes networke çok açık olduğu için kişi ve kurumlar ayaklarına gelen bu önemli fırsatı kaçırmıyor” diyen
Kurttepeli, şöyle devam ediyor:
“Ekosistemde sinerjiyi ve iş birliğini artıracak etkinliklere çok ihtiyaç var. Stars of Region da bu etkinlikler için güzel bir örnek.”
Jüri üyelerinden 500 Startups İstanbul yöneticisi Rina Onur Şirinoğlu da yarışmacıların Zirve’de önemli bir netvvork e ulaştıkları görüşünde.
Onur, “Türkiye’nin önde gelen birçok kurumu ve yöneticisinin olduğu bir ortamda, erken aşama girişimleri görücüye çıkarmak, girişimciler için önemli bir deneyim. Birçok girişimci, teknoloji yatırımcılarıyla tanışma imkanı yakaladı, bir çoğu da iş geliştirmede önemli kontaktlar bulabildi” diyor.
“BİLİNİR OLMAMIZI SAĞLADI”
Yarışmanın hem kazananları hem tüm finalistleri pek çok açıdan yaşadıkları süreçten olumlu etkilendiklerini söylüyor. Yarışmanın birincisi Fazla Gıdanın kurucusu ve CEO’su Olcay Silahlı, “Her şeyden önce Zirve katılımcılarının bu ülkenin ekonomisine ve jüri üyelerinin de girişim ekosistemine yön veren kişiler olduğunu düşündüğümüzde bu ödül, bize uzun vadede oldukça güven verdi” diyor. Çöpe gitmek üzere olan gıda ürünlerinin geri dönüşümü konusunda çalışan Fazla Gıda ile Silahlı, 15 aylık sürede 1.000 tona yakın gıdayı kurtardıklarını açıklıyor. “Yarışmada jürinin sorduğu sorular öncelikle doğru alanlara odaklandığımızı gösterdi” diyen genç girişimci, gıda atığını önlemek adına farklı çözümleri aynı anda devreye alma noktasında zorlandıklarını ve burada jürideki iş insanlarının yorumlarının çok faydalı olduğunu vurguluyor.
“Ayrıca birincilik ödülünü almak, bilinirliğimize üst düzey yöneticiler seviyesinde olumlu katkı yaptı” diyen Silahlı, yakın dönemdeki hedeflerini de şöyle aktarıyor: “Bu yıl hedefimiz, bağış modülüne ilave olarak satış ve geri dönüşüm modüllerini de yaygınlaştırmak. 3 yıllık vadede bağış ile veri analitiği modülleriyle Avrupa’da operasyonlarımızı artırmak istiyoruz.”
Şirketlerin e-imza ile kağıt, evrak, belge yükünü azaltmaya odaldı bir doküman yönetim sistemi olan Leafınbox’un kurucusu ve CEO’su Erhan Tahminciler de yarışmanın olumlu katkılarını, Zirve boyunca edindiği iş bağlantıları ve dostluklar olarak görüyor.
“Bu bağlantılarla görüşmelerimiz devam ediyor. Ümidimiz, firmamıza satış ve iş birliklerinin çıkması” diyen Tahminciler, fikir alışverişinde bulunduldarı yöneticilerin ürünleri hakkında farklı bakış açıları kattıklarını eldiyor. Tahminciler, Leafınbox’ın Türkiye’deki çalışmalarının hız kazandığına dikkat çekerek, “Öncelikle Avrupa ülkeleri sonrasında da e-imza kanunu bulunan Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan gibi ülkelerde pazar yaratmak istiyoruz” diyor.
“ÖĞRETİCİ BİR DENEYİM”
“En basit haliyle yaptığımız işi nasıl anlatabiliriz üzerine çalıştık, çünkü sunumlarda yalnızca 4 dakikamız vardı” diyen Piri’nin kurucusu Tülin Yücel, sunumun sonunda jüri üyelerinin yönelttiği sorulardan işleri için çok şey öğrendiklerini belirtiyor. Yarışmanın üçüncüsü olan Piri, şehirleri en iyi rehberlerin sesiyle keşfetmeyi sağlayan bir sesli yürüyüş turu uygulaması. Yarışma süresince Yücel’i en çok heyecanlandıran konu jüri üyeleri olmuş. “Haşan Aslanoba, Ömer Erkmen,
Rina Onur, Cenk Bayrakdar, Sina Afra gibi Türkiye’nin en önemli yatırımcılarının ve start up mentorlarının jüride yer alması, bize bu yarışmanın çok güzel bir deneyim olacağını düşündürdü. Gerçekten de öyle oldu” diyor. Yarışma sonrasında da melek yatırımcılarla bir araya geldilderini dile getiren Yücel, gelecek için güçlü hedefleri oldpğunu söylüyor ve bunları şöyle paylaşıyor: “Şu an yurt içi ve yurt dışında 30’dan fazla turumuz var. 1 yılda 200 bini aşkın kullanıcıya eriştik. Bu yıl Avrupa’daki en çok ziyaret edilen 10 şehirde İngilizce Piri turları yapıyoruz. Londra, Floransa, Venedik ve Milano’da 12 farklı tur uygulamada yer alacak.” Yücel gelecek vizyonlarında sesli turları VR ve AR teknolojisiyle birleştirmek olduğunu açıklıyor.
Stars of Region’da jüri özel ödülünü kazanan Tunuslu girişim Dabchy’nin kurucusu Ameni Mansouri, yarışmanın girişimcilik ekosistemi için çok önemli bir örnek olduğunu söylüyor. Dabchy, ikinci el giyim pazarına yönelik bir girişim… “Network kurmak için harika bir deneyimdi. Kültürler aynı olmasa da girişimciler benzer zorlukları yaşıyor” diyen Mansouri, yarışmaya katılmanın kişisel açıdan sosyal yetkinliklerini artırdığını düşünüyor. “Bundan sonra yatırımcılarla konuşurken daha özgüvenli ve hazırlıklı olacağımı biliyorum” şeklinde konuşan genç girişimci, işini global ölçeğe taşımak için uluslararası destek arayışında. Dabchy, yakın gelecekte yeni ülkelere açılmak için fon arıyor.
YENİ KAPILAR AÇILIYOR
“Yarışmalar kafasında gerçekten bir şeyleri dönüştürmek olan zeki insanların gerek motive edilmesi gerek yatırım fırsatlarına kavuşmalarını sağlaması açısından ekosistem için vazgeçilmez” diyen Episome Biotechnologies CEO’su Murat Bahadır Kılınç da bu süreçte benzer alanlarda inovatif işler yapanlarla tanışma fırsatı yakaladığına değiniyor. Kılınç, Stars of Region’a katılmanın artılarını şöyle aktarıyor:
“Zirve sayesinde uzun süre görüşmek isteyip de fırsat bulamadığım bazı üst düzey yöneticilerle çok verimli mini toplantılar gerçekleştirdim.” Yarışmanın önemli finalistlerinden ve hastaları
doktorlarla buluşturan global bir sağlık iletişim platformu olan HeyDod’un kurucusu Ahmad Al-Hidiq, Zirve’de tüm girişimcilerin bir arada bulunduğu bir bölüm oluşturulmasının çok faydasını gördüklerini, bu sayede işin gelişmesi noktasında katkısı bulunacak pek çok kişiyle tanıştıklarını söylüyor. Müşterilerden nasıl daha iyi geri dönüş alınacağı konusunda uzmanlık sunan ABD kökenli
Epifany’nin yaratıcısı Jim Zidar da Stars of Region’m farklı sektörlerden liderlerle tanışma anlamında çok değerli olduğu fikrinde. “Bizim için yarışma yeni platformumuzu tanıtmak ve geri bildirim almak açısından çok önemliydi” diyor.
Vivoo kişilerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik tavsiyeler sunan bir iyi yaşam asistanı. Girişimin kurucusu Gözde Büyükacaroğlu, “Zirve sırasında inanılmaz networking yapma şansımız oldu” diye konuşuyor. Büyükacaroğlu, yarışmayla iş birliği yapma şansı doğduğunu da sözlerine ekliyor ve şöyle devam ediyor: “Kurumsal wellness anlamında birkaç şirketle iş birliği için görüşmeler yapıyoruz. Nisan ayı içinde web sitemiz üzerinden satışa başladık. Haziranda insanlara ürün gönderimine başlayıp aldığımız geri dönüşlerle ürünü geliştirerek satış kanallarımızı oluşturacağız.”
NASIL KAZANDILAR?
Jüri, yarışmada kazananları belirleyen kriterleri şöyle anlatıyor:
■ Emre Kurttepeli: “Girişimcilerin hangi probleme çözüm bulduğu çok önemli. Problemin büyüklüğü, sıklığı, sunulan çözümün yarattığı değer ve kolay taklit edilemeyecek olması yarışmanın sonucunu etkileyen en önemli unsurdu.”
■ Rina Onur: “En önemli unsurlar, proje üzerinde çalışan kurucu ekip, ürünün hitap ettiği marketin büyüklüğü ve üzerine çalışılan teknolojinin olası rakiplere göre farklılığı ve üstünlüğü. Hem ülkede hem uluslararası pazarlarda önemli pazara hitap eden, farklılaşmış teknolojiler ve dinamik ekipler kazandı.”
■ Ata Uzunhasan: “Fikrin ilginçliği, sunulan çözümün uygulanabilirliği, pazarın büyüklüğü ve girişimcinin genel sunum performansı belirleyici oldu. Konunun özü rakamlarda olduğundan büyük ciro ve gelirlerden konuşmak jüriyi heyecanlandırdı.”
■ Ömer Erkmen: Benim için biraz sezgisel olarak kişilik özellikleri ve yeni oluşan pazarlara veya mevcut pazarları dönüştüren yıkıcı çözümler sunmak kazananı belirleyen kriterler.”
■ İhsan Elgin: “Müşteri ihtiyacını ispatlamış olan, büyük bir pazara hitap eden ve güçlü/yetkin girişimci takımları olanlara öncelik verdim.”
ATA UZUNHASAN GBA YÖNETİCİ DİREKTÖRÜ
“EN DEĞERLİ ORGANİZASYON”
ZORLU SÜREÇLER Yarışmaya Türkiye haricinde, 10 farklı ülkeden 100’ü aşkın girişimci başvurdu. Öncelikle bütün yarışmacılardan istediğimiz detaylı dokümanları her satırına kadar inceledik. İlk olarak, rekabet avantajı yüksek olan, özgün fikir sahibi, gelir modelleri geliştirmiş, projeyi hayata geçirecek kaliteli ekibi toplamış ve fikirlerini hayata geçirmek adına önemli adımları atmış olan 24 girişimci belirledik.
10 EKİP BELİRLENDİ Her biriyle yaptığımız telekonferans görüşmeleri sonucunda finale katılan 10 ekibi belirlemiş olduk. Gerçekten çok değerli girişimciler dinledik. Jürimizin bireysel puanlarını dikkate alarak yarışmada en çok puan toplayan girişimcileri sıralayarak kazananları belirledik.
2 GÜNDE NETWORK Bu organizasyonun bir yarışma olması ve kazananların belirlenmesi aslında önemli değil. Zirve’de girişimcilerin her biri o kadar değerli kişilerle tanıştı ki hepsi etkinlikten ayrılırken çok mutluydu. 3 aylık networking ile erişebilecekleri kişilere 2 gün içinde ulaştı. Bu anlamda bence Avrupa ve Orta Doğu’daki en değerli organizasyon oldu. Eşsiz netvvork imkanı yaratmada başarılı olduk. Zirve’nin üst düzey konukları, girişimlere yüksek ilgi gösterdi.