Makaleler

Startup mı, kurumsal mı? Karar sizin…

Startup şirketlerin maddi imkanları daha az olsa da yeni mezunlar arasında çekicilikleri giderek artıyor. Yeni nesil girişimci ruhlar aradıkları fırsatları buralarda buluyor. Kurumsal şirketler çekiciliklerini bir ölçüde yitirme tehlikesi altında…

ÜNİVERSİTEDEN mezun oldunuz, dört yıl boyunca iş hayatına atılmak için bu anı beklediniz. Şimdi önünüzde uzun yıllar ve tabii başvuruda bulunabileceğiniz sayısız şirket var. Bugün hemen her yeni mezunun hayallerini büyük, kurumsal şirketler süslüyor. Bu şirketlerin sunduğu dolgun maaşlar, bağlılığı artıran yan haklar, iyi bir kariyer imkanı ve daha pek çok seçenek gençler için tek kelimeyle göz kamaştırıcı. Peki, ilerde bu şirketlerin pabucunu dama atması muhtemel startuplar?

Startup şirketler

Startup firmalarda çalışma fikri bugün pek çok gence çekici gelmese de bu şirketler önümüzdeki dönemde İK’cıların radarına daha çok girecek gibi görünüyor. Kimisi çok hızlı bir şekilde büyüyor ve gelecek vaat ediyor. Kimisi ise daha yolun çok başında ve büyük hayallerin yanında hayal kırıklıkları da yaşıyor. Ancak her iki ihtimalde de muhtemel bir başarı ya da başarısızlık hikayesinin bir parçası olmak düşüyor size. Hangisini tercih ederdiniz? Halihazırda yıllardır faaliyet gösteren kurumsal bir yapının parçası olmayı mı, yoksa başarısızlık ihtimalini de göze alarak bir şirketin kuruluş öyküsünde yer almayı mı?

STATÜ İHTİYACI KARŞILANIYOR

Bugün pek çok insan ilk aşamada şüphesiz kurumsal bir şirketin parçası olmayı tercih edebiliyor.

Assessmen system kurucu ve CEO’su Levent Sevinç’e göre, bunun temelinde kişinin çalıştığı şirketin toplumdaki statüsünü kullanarak kendi statüsünü yukarı çekme çabası var. Sevinç şöyle devam ediyor: “Kurumsal şirketler bu ihtiyacı karşılar. Startup şirketler en azından başlangıçta adı sanı bilinmeyen yapılardır ve statü ihtiyacı yüksek olan kişiler kimsenin bilmediği bir şirkette çalışmak istemez.”

HumanGroup Genel Müdürü Gaye Özcan’a göre ise, gençlerin kurumsal şirketlerde çalışma isteğinin altında yatan temel nedenlerden biri, Türkiye’de kurumsal şirketler dışında profesyonelce yönetilen şirket sayısının son derece az olması. Öz-can, “Kurumsal şirketlerin sağladığı olanaklar (ücret, yan haklar, kariyer

planı, performans değerlendirme vb), ‘geleceği daha net görebilme’, statü yani ‘X şirketinde çalışıyorum’ demenin gururu, başka bir şirkete daha iyi imkanlarla transfer olma şansının yüksekliği, iş dünyasında kurumsal şirket tecrübesinin önemsenmesi gençler için hala çok cazip” diyor.

GİRİŞİMCİLERE UYGUN

Kurumsal şirketler statü ihtiyacım karşılarken startup şirketler, özellikle ileride kendi işini kurmak isteyen girişimciler için büyük fırsatlar sunuyor. Levent Sevinç, “Startup şirketlerde işin her yönüyle ilgilenmek durumunda kalırsınız ve bütünü daha net görme imkânınız olur. Liderlik özellikleriniz daha kolay gelişir. Bu deneyim, özellikle genç girişimciler için son derece öğreticidir. Kendi işini kurma aşamasındaki kişiler birçok konuyu önceden deneyimlemiş olur” diyerek girişimci kişilere startuplarda çalışmayı öneriyor. Çünkü startup’larda çalışmak son derece yoğun ve stresli bir süreç olsa da çok kısa sürede çok hızlı gelişim ve deneyim birikimi sağlıyor.

Etohum Kurucusu Burak Büyükde-mir bu konuda şunları söylüyor: “Star-tup’lar, hayallerin fikirlere, fikirlerinse emek ve zekâ ile gerçeğe dönüşmüş halidir. Dolayısıyla mücadeleyi, eğitimi, heyecanı ve başarıyı bir arada bulabileceğiniz şirketlerdir. Startup’ta bir şirketin fikir aşamasından işlemesine kadar olan tüm süreci yaşayabilirsiniz. Kaosla mücadeleyi öğrenmek bireysel gelişime çok ciddi oranda katkı sağlar.”

KADER BİRLİĞİ YAPIYORLAR

Gaye Özcan da Levent Sevinç gibi startup’ların girişimci ruhlar için çok uygun olduğunu düşünüyor ve şunları ekliyor: “Startup şirketlerde edinilen deneyim girişimci olmak isteyen gençlere cesaret de veriyor, ‘Ben de yapabilirim’ hissiyatını arttırıyor. Başlangıçta kişi sayısının az ve yapının nispeten küçük olması nedeniyle kendi iş alanı dışında farklı fonksiyonlar için de öneri geliştirme şansı oldukça yüksek. Yeni kuruluş ortamlarında teknolojik altyapı genelde en son gelişmeler dikkate alınarak gerçekleştiriliyor, bu da çalışanlara farklı bir fırsat sunabiliyor. Aynı zamanda çalışanlar böyle bir ortamda ‘kader birliği’ yaptıkları için bu bağlılıkta önemli bir faktör oluyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu