Tahsilat ve ödemeler artık çok kolay
BDDK izinli ödeme merkezleri KOBİ’lere tahsilat ve ödeme konusunda büyük kolaylık sağlıyor. En küçük işletmeler bile sanal POS’larla Türkiye’deki tüm kartların avantajlarını kullanıp, yurtdışına dövizle satış yapabiliyor…
BUGÜNE kadar para transferi veya para ödemesi deyince akla ilk gelen kurum tartışmasız bir biçimde bankalardı. Ancak son yıllarda bu dünya hızla değişti ve ağırlıklı olarak küçük işletmeleri hedefleyen “ödeme kuruluşları” hızla yaygınlaştı. Her yıl yüzde 100’lük büyüme oranları yakalayan bu şirketlerin bir kısmı sadece fatura tahsilatı yaparken, bazıları bireylerin ödemelerine, bir kısmı ise hem bireylerin hem de KOBİ’lerin tahsilat ve para transferlerine talip.
Bu alandaki hızlı büyüme ise kuşkusuz BDDK’nın ödeme kuruluşlarına lisans vermesiyle başladı. 2015 Haziran ayında yürürlüğe giren 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Kanunu ile artık ödeme işlemlerine aracılık eden firmalar BDDK’nm iznine tabii hale geldi. Yani sektör büyük ölçüde devlet denetimi ve güvencesine kavuşmuş oldu. Devlet izni hem şirket sayısında hem de hacimlerde katlamalı büyümeleri beraberinde getirdi.
Ödeme merkezlerinin avantajları
- Tek anlaşmayla tüm banka kartlarına uyumlu POS cihazı,
- POS’lara, dolandırıcılık önleme, kart saklama ve tekrarlayan ödeme gibi birçok servis ekleme imkanı,
- İhracat yapmak isteyenlere o ülkelerin online ödeme çözümleri ve o ülkenin parası ile ödeme imkanı,
- Ödeme kuruluşlarının POS komisyon oranları daha yüksek buna karşın hiçbir sabit ücret, kurulum ücreti, hizmet ücreti verimsizlik ücreti gibi ücret alınmıyor,
- Çoğu sana IPOS’ta paranız ertesi iş günü hesabınıza yatıyor
- Kredi kartlarına taksit ve firma kampanyalarına katılma imkanı sunuluyor
- Çoğu 3D ile güvenli ödeme olanağı,
- Tüm banka kartlarına uyumlu,
- Detaylı finansal yönetim ve raporlama imkanı,
- SMS ve e-posta ile ödeme isteği gönderme,
- Birden fazla bayiye sahip firmalar hem bayileri hem de kendilerinin tahsilat ve nakit akışını yönetebiliyor.
HEDEF KÜÇÜKLER
“Bankacılık sektörüne rakip değiliz” diyen ödeme kuruluşlarının ana hedefi, bankacılık sisteminden yeterince yararlanamayan veya bugüne kadar hiç yararlanamamış küçük firmalara ulaşmak. Bu nedenle KOBİ’lere odaklanan firmaların ana önceliği her bankanın kartına entegre POS çıkartmak oldu. Yani ödeme kuruluşundan POS alan bir KOBİ aynı anda Türkiye’deki tüm kart ailelerinin avantajlarım yakaladı. Böylelikle maliyetlerini biraz aşağı çekip, tüm bankaların taksit, puan ve avantajlı kampanyalarına dahil olup satışlarını artırma imkanına kavuştular.
Diğer sunulan ana hizmet ise sanal POS. Üstelik bazı firmalar bunu dünya çapında yapabiliyor. Yani siz anlaştığınız ödeme kuruluşu sayesinde dijital platformlardan satış yapacak altyapıya ve para transfer imkanına kavuşmuş oluyorsunuz. Hatta teknik altyapısını ödeme kuruluşunuzun sağlaması yüzünden dünya çapında rezerv paralar olan dolar, euro hatta sterlin bazında satış yapabiliyorsunuz. Buradaki temel amaç küçük işletmelerin gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı satışlarını artırabilecekleri imkanı sağlamak.
“SİZ BÜYÜMEYE ODAKLANIN”
Özellikle 2010’lu yılların başında e-ticaretin hız kazandığı dönemde küçük firmaların bankalardan sanal POS alma konusunda zorluk yaşadığını söyleyen îyzico CEO’su Barbaros Özbuğutu, bu konudaki ihtiyacı şöyle özetliyor:
“İşin aslı çoğu şirket bankalardan sanal POS alma konusunda zorluk çekiyordu. O dönemde ülkedeki KOBİ sayısı 2.5 milyon civarındaydı.
Bunların yalnızca 27 bini online ödeme alabiliyordu.
Bir e-ticaret sitesi kurduğunuzda, online ödeme alabilmeniz için sanal POS’unuzun olması şart.
Farklı bankaların farklı prosedürleriyle, onay süreçleriyle uğraşırken aynı zamanda kendi işlerinizi yürütmeye ve geliştirmeye kafa yormak zorunda kalırsınız. Biz ise, KOBİ’lere ‘Siz işinizi büyütme odaklanın, en hızlı ve güvenilir yolla ödeme almayı bize bırakın’ diyerek yola çıktık.”
Ödeme kuruluşlarının sunduğu hizmetler arasında tahsilat garantisi de var. Tabii bu hizmeti de her ödeme merkezi sunmuyor. Bu garanti sayesinde siz bir satışı yaptığınızda “tahsil edebilir miyim” korkusu yaşamadan işleminizi tamamlıyorsunuz.
Bugün BDDK’dan 29 kuruluş faaliyet izni almış durumda. Her birinin odağı ise farklı. Bu sayımızda KOBİ’leri hedefleyen ödeme kuruluşlarını mercek altma aldık. Sundukları hizmetleri, sağladıkları avantajları sıraladık.
İNTERNETTEN SATIŞA DESTEK
Paynet şirketlerin tahsilat sorunlarına çözüm üretmeyi hedefliyor. Şirket bu amaçla birden fazla bayiye sahip orta ve büyük ölçekli şirketlere hem kendilerinin, hem de bayilerinin nakit ve tahsilat akışını yönetme imkanı sağlıyor. Bu sistem sayesinde bayiler müşterilerinden kredi kartıyla ödeme alıyor, ödeme geldiği anda ana şirketler de ödemeyi bayiden tahsil edebiliyor.
Uygulama sayesinde KOBİ’lerin ve bayilerin her bankayla tek tek anlaşma yapma yükünün ortadan kalktığını söyleyen Paynet Genel Müdürü Bakay Korkmaz, “Paynet ile tek anlaşmayla tüm bankalarla uyumlu POS cihazı kullanılıyor.
Bu sayede son kullanıcılar da tüm banka kartlarından taksitli alışveriş imkanına kavuşuyor. Bunun dışında internetten satış yapmak isteyen KOBİ’ler de, Paynet’in sanal POS hizmetini kullanarak tüm bankalarla uyumlu bir tahsilat sistemi oluşturabiliyor. Böylece hem internet üzerinden satış yapabiliyorlar, hem de raporlarına her yerden hızlıca ulaşabiliyorlar” diyor.
Korkmaz’ın verdiği bilgiye göre, Paynet bugün sayısı 10 bini aşan aktif üye sayısıyla yıllık 1 milyar TL’yi aşan işlem hacmi yakaladı. BDDK onaylı firma son üç paldır olduğu gibi 2018’de de yüzde 80’in üzerinde büyüme hedefliyor.
Paynet KOBİ’lere özel Mobil POS çözümleri de üretiyor; cep telefonundan aynı POS gibi anında alışveriş yapma imkanı sağlıyor. Özellikle dağıtım ağında yüz yüze işlemlerde POS yerine akıllı telefon uygulaması Paynet Mobil POS ile işlem imkanı sunduklarını ifade eden Korkmaz, diğer ürettikleri çözümleri ise şöyle sıralıyor:
“SMS ve E-Mail Link uygulamamız Paylink ile uzaktan tahsilatı kolaylaştırdık. Düzenli ödeme almak isteyen iş ortaklarımız için düzenli ödeme altyapısı da sağlıyoruz. 2018’deki son yeniliğimiz sanal POS sistemini kullanan müşterilerimizin talepleri doğrultusunda Paynet ÖKC POS (Ödeme Kaydedici Cihaz) geliştirmek oldu. Fiziki işlemlerde ise Gelirler idaresi Başkanlığı’nm bize sağladığı imkan ile yazarkasa POS içerisinde Paynet uygulamasını kullanır hale getirdik.”
YURTDIŞINA AÇILANA ÇÖZÜM
2011 Eylül’den bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren PayU, e-ticaret işletmelerinin asıl işleri olan e-ticarete odaklanmalarını sağlayacak ödeme çözümleri geliştiriyor.
Bugün her ihtiyaca uygun sanal POS çözümlerinin yanı sıra 7/24 fraud (dolandırıcılık) önleme hizmeti, kart saklama ve tekrarlayan ödeme gibi birçok alanda hizmet verdiklerini söyleyen PayU Türkiye CEO’su ve Ürün Strateji Başkanı Emre Güzer, “Türkiye’de 10 binin üzerinde, dünyada ise 250 binin üzerinde yerel ve uluslararası firmaya hizmet veriyoruz.
Uluslararası firmaların PayU’yu öncelikli tercih nedeni ise lokal ödeme çözümleri konusundaki uzmanlığımız. 250’den fazla lokal ödeme çözümüne erişim sağlıyoruz.
Bu da özellikle uluslararası markalara büyük bir operasyonel kolaylık sunuyor” diyor.
2018’e hızlı bir başlangıç yaptıklarını söyleyen Güzer, bu sene 4 milyar TL’lik ciroyu geçeceklerini, aynı zamanda yüzde 100’ün üzerinde büyüme bekledikleri ürün ve hizmetlerin olduğunu vurguladı. Özellikle e-ihracat konusunda yoğun bir taleple karşılaştıkları bilgisini de veren Güzer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Birçok firma yurtdışma açılmak istiyor. Bu noktada da lokal ödeme çözümleri ve farklı ülkelerdeki deneyimimizle onlara destek sağlıyoruz. Ayrıca e-ticaret ekosisteminin farklılaşan ihtiyaçlarına, tekrarlayan ödemeler, kart saklama çözümleri, mPOS ve mobil ödeme uygulaması gibi farklı çözümlerle yanıt vermeyi başardık.”
PayU aynı zamanda iş ortaklarıyla gerçekleştirdiği kampanyalar ve yapılan işbirlikleri sayesinde üye işyerlerine (e-posta gönderimi, sosyal medya yönetimi vb.) destek sağlıyor. Fintech’ler, e-ticaret ve mobil ödeme çözümleri sayesinde bankaların erişemediği, çalışma alanlarının dışında kalan işleri yakaladıkları bilgisini de veren Güzer, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Biz çalıştığımız KOBİ’lere dünyanın her yerinden 2.3 milyar müşteriye erişim sağlıyoruz. Bunu, PayU Hub sayesinde yapıyoruz. PayU Hub, e-ihracat konusunda öne çıkmak ve farklı pazarlara açümak isteyen işyerlerimiz için kritik bir çözüm. Örneğin, Doğu Avrupa ya da Latin Amerika ülkelerine satış yapmak istiyorsanız orada yaşayan insanların kullandığı online ödeme çözümlerini sunmak zorundasınız. Pazarın tümüne hitap etmek istiyorsanız hem oradaki lokal ödeme çözümlerini sunmalısınız, hem de oradaki döviz kurları üzerinden online satış yapabilmelisiniz.”
TÜM BANKA KARTLARINA ERİŞİM
Moka Ödeme Kuruluşu A.Ş. sanal POS, mobil ödeme ve fatura ödeme sistemleri sunan bir ödeme kuruluşu. Kuruluşun geliştirdiği MokaPOS, sanal POS altyapısı kullanarak KOBİ’lerin tüm banka kartlarından ödeme almalarım sağlayan bir ürün. MokaPOS’a üye olan 1300’ü aşkın bayiinin ödeme almak için çok sayıda yöntem kullanabildiğini söyleyen Genel Müdür Selim Güsar, sunulan teknoloji ve ürünleri şöyle sıralıyor:
“Bayiler API (web servis) ile entegrasyon, hazır ödeme ekranları, SMS ve e-posta ile ödeme bildirimi gönderme, iFrame ile ödeme alma, ortak ödeme sayfasını kullanabiliyor. Moka Mobil POS ise Apple Store ve Google Play Store’dan indirilebilecek mobil ödeme uygulaması.
Moka üyeliğini başlatan bayiler ödeme almak için SMS ve e-posta ile ödeme bildirimi gönderip ödeme alabiliyor. Ödeme isteğini alan kişi ise kendi akıllı telefonu ya da bilgisayarı üzerinden ödeme yapacağı kart bilgilerini girerek ödemesini gerçekleştiriyor.”
Firma 2018’de sanal POS işlem hacmini yüzde 100 büyütmeyi ayrıca 7 milyon fatura ödemesine aracılık etmeyi hedefliyor. Tüketicilerin 2017 içerisinde sanal POS’lar üzerinden 99 milyar TL’nin üzerinde ödeme gerçekleştirdiğini hatırlatan Güsar, bu konuda şunları söylüyor:
“Bizimle çalışmak isteyen KOBl’ler bir internet mağazaları olsun ya da olmasın MokaPOS ürünümüzü kullanıyorlar. MokaPOS üye işyerleri teknik bir geliştirmeye ihtiyaç duymadan Moka’nın Sanal POS yönetim panelini kullanarak ödemelerini kredi kartı ve banka kartı ile alabilirler. Hazır ödeme ekranlarımız yanında Moka bayileri, MokaPOS’a API entegrasyonu ile bağlanıp ödeme alabilirler. E-ticaret siteleri de yine API servisimiz ile MokaPOS’u kullanabilirler.”
MokaPOS’un KOBÎ’lere çok sayıda avantaj sağladığına da vurgu yapan Güsar, bu avantajları ise şöyle sıralıyor:
“Öncelikle şunu söylemek isterim; MokaPOS’u kullanmak tamamen ücretsiz. KOBİ’ler MokaPOS’a başvuru ve hizmet süresi boyunca hiçbir ücret ödemek zorunda değil. Bunun dışında KOBİ’lere çok sayıda avantaj sunuyoruz. Örneğin, paranız ertesi iş günü hesabınızda, sabit ücret ve hizmet bedeli yok, kredi kartlarına 12 aya kadar taksit imkanı, 3D ile güvenli ödeme, SMS ve e-posta ile ödeme isteği gönderme, hazır ödeme ekranı, açık kaynak kodlu e-ticaret siteleri için hazır ödeme modülleri, online başvuru ve iş günlerinde 24 saat içinde aktivasyon, tek sözleşmeyle tüm banka kartlarından ödeme alma, detaylı finansal yönetim ve raporlama imkanı bunlardan bazıları.”
“170 ÜLKEDEN ÖDEME ALDIK”
İyzico sadece KOBİ’ler değil dijital platform üzerinden ticaret yapmak isteyen bireylere de ödeme sistemi altyapısı sunuyor. Her ay bine yakın yeni dijital satıcının ödemelerini emanet ettiğini söyleyen İyzico CEO’su Barbaros Özbuğutu, “Türkiye’deki tüm kart aileleri ile peşin ya da taksitli ödeme alabiliyoruz. 2017’de 170 farklı ülkeden ödeme aldık. 350 binin üzerinde satıcıyı e-ticaret ekosistemine kazandırdık. Her yıl yüzde 100’ün üzerinde büyüme kaydederken, geliştirdiğimiz ürünler ile 2018’de 500 bin yeni dijital satıcının ekosisteme dahil olması için çalışıyoruz. Her sene olduğu gibi 2018’de de üç haneli rakamlarla büyüme hedefliyoruz” diyor.
Firma KOBÎ’lerin tüm ödeme süreçlerini yapmaya talip oluyor. Ayrıca üye işyerleri sadece TL değil, dolar, euro, sterlin gibi farklı para birimleriyle dünyanın her yerinden ödeme de alabiliyor. Bunun dışında KOBÎ’lerin iyzico sayesinde Sofort, ideal, Giropay, Qiwi gibi özellikle Avrupa’da online alışveriş yapanların en çok tercih ettiği alternatif yöntemleri seçebildiklerini söyleyen Özbuğutu, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“IyziLink sayesinde artık dileyen herkes, web sitesi veya teknik bir geliştirme olmadan hızlı ve güvenli bir şekilde dünyanın her yerine satış yapabiliyor. Bunun için sadece şu iki adımı izlemek yeterli: üyelik oluşturmak ve ürün detaylarını girmek. Daha sonra yapılması gereken tek şey sosyal medya, WhatsApp, Messenger gibi platformlar üzerinden alıcılarla iyziLink’i paylaşmak.
Son kullanıcılar için özel olarak tasarladığımız Korumalı Alışveriş özelliği sayesinde e-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlerde yaşanabilecek tüm sıkıntılarda alıcının yanında oluyoruz. Güvenliği garanti ediyoruz. Korumalı Alışveriş, bir yandan tüketicilerin endişelerini giderirken diğer yandan üye işyerlerinin tüketicilerin güven kaygısından dolayı satış fırsatlarını kaçırmasının önüne geçiyor. Korumalı Alışveriş logosuna yer veren tüm e-ticaret sitelerinin ödemelerini güvence altına alıyoruz.”
Firma müşterilerinden aldığı komisyon oranları konusunda da oldukça şeffaf. Müşterilerinden bankaların oranlarından daha yüksek rakamlar talep ettiğini buna karşın hiçbir sabit ya da kurulum ücreti ödemediğini söyleyen Özbuğutu, “Ayrıca uzman destek ve entegrasyon ekibiyle çalışarak tüm ödeme süreçlerinizi tek panelden yönetip, 24 saat içinde dünyanın her yerinden ödeme almaya başlayabiliyorsunuz. Bugün 81 ilde çalıştığımız KOBÎ’lerin yaşadığı pek çok sorunu, sunduğumuz pazaryeri, iyziLink ve sanal POS ürünleriyle tamamen ortadan kaldırdık. Bununla beraber KOBÎ’ler, ‘digital onboarding’ dediğimiz, yani yerinden kalkmadan çok daha hızlı ve kolay bir şekilde iyzico sistemine entegre olabildikleri ve ödeme alabildikleri için bizi tercih ediyor. Ayrıca Türkiye’deki KOBÎ’lerin ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiğimiz pazaryeri çözümümüz, kredi kartı saklama gibi servislerimiz sayesinde de bizimle çalışan tüm şirketler müşterilerine yüksek güvenlik ve tek tıkla alışveriş gibi avantajlı hizmetler sunuyor” diyor.
BDDK lisanslı iyzico, MasterCard, Visa ve Amex gibi ödeme kuruluşlarıyla birlikte belirlediği toplamda 200’ün üzerinde güvenlik kriterine sahip PCI-DSS sertifikalı bir ödeme kuruluşuyla çalışıyor.
ESİN ÇETİNEL