Temettü verimi yüksek şirketler
Temettü dönemine girilmesiyle birlikte gözler yıllık kârmdan kâr payı dağıtacak olan şirketlere çevrildi. BİST-lOO’ün henüz yükseliş trendine geçmediğine dikkat çeken uzmanlar, bu dönemde yatırımcılara temettü verimi yüksek şirketleri seçmelerini öneriyor. Özellikle çimento, otomotiv, petrokimya ve iletişim sektörlerindeki şirketlerin yüksek temettü verebileceği öngörülüyor.
Çin Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’mn (AMB) geçen hafta başındaki rahatlatıcı açıklamalarının ardından FED’in faiz artışlarının da gecikeceği beklentileriyle riskli varlıklar destek buldu. Petroldeki dip oluşturma sürecinin de bu hareketi desteklediği ortamda BİST tarafında ise Ankara’da yaşanan terör saldırısına rağmen alıcılı seyir devam etti. Piyasalarda bu beklentiler satın alınırken, temettü mevsimine yavaş yavaş girilmesiyle gözler kâr payı dağıtacak olan şirketlere çevrildi. Bu bağlamda biz de temettü verimi yüksek şirketleri mercek altına aldık.
Temettü, şirketlerin yıl içinde elde ettikleri kârdan mevcut ortakların pay alma hakkı. Borsada işlem gören şirketler kâr payı dağıtmaları halinde bunu nakit ve/veya hisse senedi şeklinde dağıtabilir. Bu bağlamda haberimizdeki tabloya baktığınızda son beş yılda art arda temettü ödeyen şirketler içerisinde temettü verimi yüzde 5’in üzerinde olan şirketleri göreceksiniz. Tabloda 23 şirket bulunurken, özellikle çimento, otomotiv ve petrokimya şirketlerinin temettü veriminde cömert davrandıkları görülüyor.
ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER
Uzmanlar şirketlerin son çeyrek finansallarını da açıklamalarıyla birlikte temettü beklentisinin ön plana çıkmaya başlayacağını belirtiyor. Bunıjn da daha çok mart-mayıs döneminde gündeme geldiğini ve bu dönemde yüksek temettü verme potansiyeli olan şirket hisselerinin ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. Bu bağlamda da özellikle çimento, otomotiv, petrokimya ve iletişim sektöründeki hisseler ön plana çıkıyor.
Global Menkul Değerler, yaptığı analizde özellikle Çimsa ve Akçansa’mn yüzde 10 seviyelerinde bir temettü verimine ulaşacağını belirtiyor. Kurum, Erdemir, Çelebi, Petkim, Doğuş Oto, Tüpraş, Aksa, TAV ve Türk Traktör’ün temettü verimlerini ise yüzde 5-10 arasında hesaplıyor. Kuruma göre özellikle Çimsa, Çelebi ve Türk Traktör, 20l6’da en çok tercih edilebilir hisseler arasında bulunuyor.
Halk Yatırım’a göre ise başta çimento, otomotiv, petrol ve gaz ürünleri sektörü şirketlerinin yanında özellikle iletişim sektörü hisselerinden olan Turkcell ve Türk Telekom da güçlü temettü verimine sahip. Son beş yıllık dönemde ise Iş Yatırım, Mardin Çimento, Ünye Çimento, Adana Çimento ve Çimsa gibi şirketler temettü verimiyle öne çıkıyor.
Bu şirketlerin mayıs ayı sonuna kadar temettü ödemesi yapması bekleniyor.
TEMETTÜ ENDEKSİ GÜÇLÜ
Borsa İstanbul’da işlem gören ve değerleme günü itibariyle son üç yılda nakit temettü dağıtan şirketlerin paylarından oluşan BİST Temettü Endeksi’nin hesaplanmasına 1 Temmuz 2011 tarihinde başlandı. Bu tarihten itibaren günümüze kadar BİST Temettü Endeksi yüzde 18 getiri sağlarken, BİST 100 Endeksi’nin getirisi ise yüzde 12 düzeyinde kaldı.
Ak Yatırım Araştırma Müdürü Mert Ülker, özellikle volatilitenin yüksek ve risk iştahının düşük olduğu dönemlerde BİST Temettü Endeksi’nin performansının BİST 100 Endeksi’ne göre daha iyi olduğunu söylüyor. Ülker, son bir yıl bazında bakıldığında BİST Temettü Endeksi yüzde 13,9 düşerken, BİST 100 Endeksi’nin yüzde 16 gerilediğini ifade ediyor. Ülker, “Dolayısıyla özellikle temettü dağıtımı dönemine yaklaştığımız yakın dönemde piyasadaki dalgalı seyri göz önünde bulundurarak, BİST Temettü Endeksi’nin BİST 100 Endeksi’ne göre daha dirençli performans göstermesi beklenebilir” şeklinde konuşuyor.
BİST 75.000’E YÖNELEBİLİR
İş Yatırım, mevcut konjonktürde BİST için olumlu görüşe sahip. Bunda ise mevcut fiyatların 2016 sonu için 7,9x F/K oranı ile felaket senaryolan haricinde temel riskleri fazlasıyla fiyatlaması önemli rol oynuyor. Mayıs 2013’ten beri aralıklarla devam eden satış dalgasında, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelere göre iskontosu yüzde 26 düzeyine ulaştı. İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan, önümüzdeki 2-3 aylık dönem içinde, jeopolitik tarafta beklenmedik bir gelişme olmaması durumunda, Bileşik Endeks’in 68.000-75.000 aralığında hareket etmesini beklediklerini ifade ediyor.
Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise “Bu dönemde küresel tarafta büyümeye dair kırılganlıkların devam etmesiyle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankalarının destekleyici para politikası duruşları risk algılaması üzerinde belirleyici olacak” diyor. Tokalı’ya göre, yurtiçinde ise jeopolitik riskler, TCMB’nin gelişmiş ülke merkez bankalarının aksiyonları sonrası atacağı adımlar ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmeleri, TL varlıklara yönelik risk algılamasını etkileyecek.
Ak Yatırım Araştırma Muduru Mert Ülker, gelişen Ancak geniş yatay bant hareketim sürdürebilir, piyasalardan çıkşlar sürerken gelişmiş piyasa Petrolde ise aşağı yönlü riskler bitmiş değil” diye tahvillerinin cazip kalmaya devam edeceğini konuşuyor. Ülker, borsada ise yılın ilk yarısında söylüyor. Ancak Türkiye tarafında enflasyon ve diğer birkaç dip daha görebileceğimiz taban oluşturma riskler nedeniyle faizlerin gevşeyemediğini belirtiyor. sürecinin devam etmesinin beklenebileceğini dile Bu nedenle de borsanın dizginlendiğini dile getiriyor. getiriyor. Ak Yatırım’ın tahminlerine göre temettü Mert Ülker, “Gelişen piyasa kurları, gecikecek FED verimi yüksek şirketler arasında ise Bolu Çimento, algısından bir miktar rahatlama buluyor. Euro/dolar indeks Bilgisayar, Petkim, Aygaz, Tüpraş, Aksa, paritesi, AMB’nin mart hamlesiyle tekrar gevşeyebilir. TAV ve Türk Traktör bulunuyor.