Haberler

TEOG Tercihleri ve Sistemin Detayları

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları tamamlandı. Şimdi gözler seçmelerde ve yerleştirmelerde olacak. Eğitimin bu önemli etabını ayrıntıları ile okurlarımızın hizmetine sunmak istedik. Sistemin detaylarını ve püf noktalarını ortaya koyan çalışmamızın önemli bir kaynak oluşturacağını düşünüyoruz.

TEOG gündemini yakından takip edenler bilirler, geçen yıl yaşanan süreç veliler açısından büyük sıkıntılar oluşturdu. Adresine uygun okula yerleştirilemeyen, hatta il dışına gönderilen çocuklar bile oldu. İstanbul Şile’de oturan Silivri’ye, Şişli’de bir liseye yerleştirilmek isteyen isteği dışında imam hatip lisesine gönderildi. Yaşanan bu sıkıntıları önlemek için Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl başka bir sistem uygulayacak. Geçen yıl iki liste yapılmıştı. Bu yıl A ve B grubu tercih listesi kalktı, tek liste tercihi yapılacak. Tercihlerin bu nedenle iyi yapılması gerekiyor. Çünkü hiçbir yere yerleşemeyen öğrencileri açık lise bekliyor.

teog

ÖZEL OKULA ÖNCE KAYIT

Milli Eğitim Bakanlığı eğer sistemden vazgeçmezse, taslak kılavuza göre özel okul kayıtları daha erken bir tarihte yapılacak. Bu durumda özel okula kayıt yaptırmakta kararlı aileler çocuklarını bu ku-rumlara kaydedecekler. Bu veliler eğer özel okula kayıtlarını tamamlarsa, devlet okulları için tercih listesi yapamayacak. Aslında bu da önümüzdeki yaz aylarında büyük sıkıntı yaşatacak. Çünkü velileri iki tercih arasında kalmaya iten bu modele göre başarılı öğrenciler ya bir devlet lisesi ya da puanının yettiği bir kolej arasında karar vermeye zorlanıyor.

Bu şekilde sistem sürerse veliler bunun aşılması için daha çok kapı çalacak, sesini duyurmaya çabalayacak.

Bu arada çocuğunu bu yıl yabancı okullara göndereceklerin işi zor. Çünkü her yabancı lise farklı puan türüyle öğrenci alacak. Özel okullar farklı puan türü hesaplayacak. Bu yıl her okul kendi yönetmeliklerini çıkarıp Milli Eğitim Bakanlığı’na onaylattı. Yabancı okulların çoğu 8’inci sınıfta merkezi olarak yapılan sınavlardan Türkçe, matematik, fen bilgisi, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ya da yabancı dil dersi sınav sonuçlarını kullanarak puanlarını belirleyecek. Bu başlıkta da kullanılan dersler, derslerin sınav sonuçlarının çarpıldığı katsayılar ve ilk sınav ile ikinci sınav ağırlıkları farklı olmak üzere dört ayrı puan türü görülecek. Bunlardan biri 400’lük, ikisi 900’lük ve biri 1000’lik sistemde olacak. Bazı okullar da TEOG YEP puanı ile öğrenci kabul edecek.

Yeni sistemde tercih yapmak isteyen velilerin karşısına ekranda ‘Özel okula kayıt yaptırdım, tercih yapmayacağım’ ve ‘Tercih yapmak istiyorum’ butonları seçenek olarak çıkacak. Bu seçeneklerden birini işaretleyen ve tercihini yapan veliler herhangi bir ortaokula giderek listesini onaylatacak.

Bu yıl veliler çocukları için tüm okul türleri arasında en fazla 25 tercih yapabilecek. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 14 Ağustos tarihinde ilan edilecek. Yeni sistemde, herhangi bir tercih yapmayan öğrenciler ise açık liseye gönderilecek. Tercihlerinden herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler il/ilçe sınırları içinden öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonuna başvuracak.

Bu arada tercihini kolej ya da Anadolu lisesinden yana kullanmak istemeyen ve güzel sanatlar veya spor lisesine gitmek isteyen öğrenciler, bu liselerin giriş mevzuatına göre kabul edilecek. Bu okullar yine yetenek sınavına göre öğrenci alacak ama yerleştirme sistemi bakanlık tarafından yönetilecek ve merkezi olacak.

Okul seçerken tek kriteriniz puan olmasın

“Devlet okulları için olmasa da özellikle kolej tercih edeçeklerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var.

Veliler enellikle puana bakarak çocuklarını okullara kayıt ettiriyor. Oysa yabancı dil seçimde çok önemli. Çocuğun yabancı dil öğrenmede ne tür alışkanlığa sahip olduğu iyi düşünülmeli ve hesaplanmalı. Her ne kadar son yıllarda okul seçimleri sadece sınav başarısına göre yapılıyor olsa da tek kriter bu olmamalı.

Neredeyse anaokulu seçerken okulun bağlı olduğu ortaokulun ya da lisenin sınav başarısını sorgulayan velileri gördükçe bazı şeyleri hatırlatmanın yararlı olduğunu düşünüyorum. Tabii ki hedefleri büyük tutmakta yarar var, ancak sınav başarısı bana göre geçici ve hormonlu bir başarı. Çünkü bu dönemde hemen her veli sınava hazırlık sürecine giriyor ve alabildiğince bütçesine uygun takviye yapıyor. Çocuk da dilediği okulu kazandığı ya da kazanamadığı takdirde aldığı bu takviyeleri bir süre sonra unutuyor.

Benim önerim öncelikle çocuğunuzu iyi tanıyın. Anaokulu tercihi bile yapıyor olsanız çocuğunuzun kapasitesini sorgulayın. 0 okula çocuğunu gönderen aileler sizin için iyi bir kaynaktır. Onlarla konuşun. Nasıl bir okul olduğuna yönelik ipuçları alın. Mezunlar bu konuda müthiştir. Size en sağlıklı bilgiyi onlar verir.

Okul seçimini olabildiğince titizlikle yapın. Çünkü geriye dönüşü yok. Çok yönlü araştırmadan kaçınmayın. Kriteriniz komşunun çocuğunu gönderdiği okul olmasın. Fiziki yapısı, öğretmen alım şekli, kurucusu, yöneticilerinin eğitime bakışı çok önemlidir unutmayın.

Çocuğunuzu göndereceğiniz okulda mutlu olup olmayacağını iyi düşünün. Onun yeteneklerini keşfedilebileceği bir ortam olup olmadığını araştırın. Okulun teknoloji ile yakınlığını tetkik edin. Sanat ve spora yaklaşımını, yabancı dil konusundaki alt yapısını sorun.

Okulun çocuğunuza özgüven, kendini ifade edebilme, analiz, sentez yapabilme fırsatı sunup sunmadığı da önemli.

Okulun fiziki imkanlarını araştırırken ne kadar lüks ve şatafatlı olup olmadığından etkilenmek yerine binaların ve güvenliğin sağlıklı olup olmadığını incelemek de daha yararlı olur.”

BOMED MEÇ OKULLARI
MEÇ’in üçüncü okulu Levent’te açıldı

Boğaziçi Üniversitesi’nden aldığı kültürel ve bilimsel mirasla eğitim dünyasına yenilikçi bakış açısı getiren BÜMED MEÇ Okulları, ‘organik büyüme’ ilkesiyle eğitimde emin adımlarla ilerliyor. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından 2011 yılında kurulan MEÇ Okulları, Arnavutköy ve Moda’dan sonra şimdi de Levent’te açtığı yeni şubesiyle hizmet sunuyor.

BÜMED MEÇ Okulları’nın kuruluş felsefesi özgün bir fikre dayanıyor. MEÇ Okulları’nın hedefi sınıf değil birey yetiştirmek. Bu amaçla sistem çocuk merkezli bir anlayışla oluşturuldu. Okulun hem temel eğitim programı ve içeriği hem de yabancı dil eğitim programı, merak eden çocuklar yaratmak için özel olarak hazırlandı. Sistem, tamamen kuruma özgü çalışmalar ile çocukların hayal dünyalarını geliştiriliyor, sorgulama yeteneklerine hitap ederek araştırmaya yönlendiriliyor ve yaratıcılıkları destekleniyor.

MEÇ, Boğaziçi’nin 150 yıllık eğitim deneyiminin bir ürünü.

Akademik altyapının ve kurgunun tamamında Boğaziçi Üniversitesi’nden destek alınıyor. Akademik çalışmalar, buna Türkiye’de ilk kez olarak matematik felsefesi de dahil, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin gözetiminde gerçekleştiriliyor.

Amaç, ana okulundan başlayarak, eğitim basamaklarını adımlayan çocukların Boğaziçi Üniversitesi pratiğinde dünya vatandaşı olarak yetiştirilmeleri.

SAİNT BENOIT FRANSIZ LİSESİ
‘Dijital Okul Çantası’ ile öne çıkacak

Saint Benoit Lisesi, Türkiye’nin en köklü okullarından biri olarak, 1783 yılından bu yana, insani değerleri ön planda tutan yaklaşımıyla eğitime hizmet görevini sürdürüyor.

Özel Saint Benoit Fransız Lisesi, ig87 yılından bu yana kız ve erkek bölümlerini birleştirerek hizmet veriyor. Toplam 12 bin 350 metrekare alana yayılmış kampüste gi8 öğrenci öğrenim görüyor. 62’si Frankofon olmak üzere 77 Türk ve 23 yabancı toplam 100 öğretmenin hizmet verdiği lise, bu yıl sınav sonuçlarına göre igo öğrenci alacak. Son beş yılda okulun 8g5 mezunu, Türkiye’deki üniversiteleri kazanma başarısı gösterdi. Bunların 144’ü iç sınav ile Galatasaray Üniversitesine girmeye hak kazandı.

Özel Saint Benoit Fransız Lisesi, ‘Dijital Okul Çantası’ projesiyle, 2014-2015 eğitim yılından itibaren, eğitimde dijitalleşme hedefiyle yenilikçi bir uygulamaya imza attı. 2017’ye kadar öğrencilere dağıtılacak 1000 adet tablet ile tüm okulun dijital eğitime geçişi tamamlanacak. Lise, Vodafone iş Ortağım işbirliğiy-le gerçekleştirdiği bu proje ile öğrencilerine, yeteneklerine ve kişisel meraklarına uygun bir eğitim modeli sunuyor.

SAİNT MICHEL FRANSIZ LİSESİ
130 yıla ulaşan eğitim geleneği

Gelecek yıl 130’uncu yaşını kutlayacak olan Saint Michel Fransız Lisesi, Türkiye’nin tarihi okulları arasında yer alıyor. Fransız okulları içinde ilk erkek kız öğrenci karmasını uygulayan okul olarak biliniyor.

Saint-Michel Lisesi yerleşkesi İstanbul’un merkezlerinden Şişli’de bulunuyor. 53 kişilik eğitim kadrosu bulunan okulda 5 seviyede, 21 sınıfta 507 öğrenci öğrenim görüyor.Saint Michel Lisesi’ni bitiren öğrenciler Fransa’daki ve Avrupa’daki devlet üniversitelerine doğrudan başvuru hakkı kazanıyorlar.

Bu arada okulun eğitiminin, özellikle edebiyat, bilim ve ticaret alanlarında, Fransa’daki okullarla eşdeğer düzeyde olması konusunda büyük bir çaba var. Bu durumun, devlet kademelerinde çalışacak veya ticaret ya da endüstri ile ilgilenecek gençler ve aileleri için Saint-Michel’in ideal bir kurum olarak nitelendirilmesini sağladığını belirtelim. Yanı sıra liseden mezun olanlar, hem Fransızca, hem de İngilizce olarak iki dile de hakim olabiliyorlar.

125’inci kuruluş yılı dolayısı ile açılışı yapılan Jeanne D’Arc salonu, eğitim kurumlan içinde önemli bir konser ve etkinlik merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Uluslararası satranç turnuvalarına ev sahipliği yapan Saint-Michel’de bu amaca uygun güçlü bir satranç geleneği bulunuyor, il genelinde açtığı seramik ve çevre sergileriyle ünlü seramik fırını da öğrencilere profesyonel düzeyde teknik imkânlar sunuyor.

MEKTEBİM KOLEJİ
Dünya standartlarında eğitim

10 bine yakın öğrencisi ve 27 kampüste 63 okuluyla Mektebim Koleji, çağdaş ve modern eğitim ortamlarında yeni teknolojileri kullanarak öğrencilerine dünya standartlarında eğitim imkanı sunuyor. Kalıcı öğrenmeye uygun fiziki ortamları, yabancı dil eğitimi ve özgün eğitim modelleriyle anaokulundan liseye kadar her kademede eğitim veren Mektebim Koleji, Başarı Arttırma Merkezleri ve Öğrenci Koçluğu çalışmalarıyla sınav öncesi ve sonrası öğrencilerine bireysel destek sağlıyor. TEOG Coaching ile öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik ‘Tercih yapacak AİLE’, ‘TEOG sınavına girecek AİLE’, ‘Anne-baba bugün kaç soru çözdünüz?’, ‘Sınav döneminde AİLE’, ‘TEOG Sınav Sistemi’ seminerlerini gerçekleştiren Mektebim Koleji Başarı Arttırma Merkezi, sınav sonrasında da tercihlere yönelik seminerler, aile mektupları ve atölye çalışmalarıyla destek veriyor. Öğrencileri bireysel olarak yıl boyunca takip eden ve envanterler uygulayarak var olan durumlarını ortaya çıkaran Başarı Arttırma Merkezi, sınava yönelik ‘Sınav kaygısı grup çalışmaları’ ile veli-öğretmen işbirliği içerisinde öğrenciyi destekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu