Haberler

Tesettürde Öne Çıkan E-Ticaret Siteleri

Türkiye internette 18.9 milyar dolar harcadı

TÜSİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği) tarafından hazırlanan ‘Türkiye E-Ticaret Pazar Büyüklüğü’ raporuna göre 2014 yılında yüzde 35 seviyesinde artış gösteren e-ticaret, 18.9 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaştı. Bu rakamın içinde tatil ve seyahat 6.8 milyar TL, sadece online perakende 6.5 milyar TL, çok kanallı perakende 3.5 milyar TL, online pazaryeri 2.7 milyar TL, online bahis 2,1 milyar TL, online çok kategorili 1.8 milyar TL, online özel alışveriş 1.5 milyar TL oldu. Bunu çok kanallı alanda 1.4 milyar TL ile elektronik, 0.7 milyar TL ile giyim ve ayakkabı, 0.4 milyar ile ev ve dekorasyon, 0.2 milyar TL ile eğlence ve kültür harcaması takip etti.

tesettur-takim-elbise-modelleri

İNTERNETİ çok seviyoruz. Bunu biz demiyoruz, rakamlar söylüyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) “Dijital Ekonomi Görünümü 2015” raporuna göre, Türkiye akıllı telefon üzerinden internet kullanımında dünya İkincisi. TÜİK verilerine göre ise, ülkemizdeki cep telefonu abone sayısı 70 milyonun üzerinde. Türkiye nüfusunun 75 milyon olduğu düşünülürse söz konusu rakamlar dikkate değer. Cep telefonu veya akıllı telefonu olan, internete erişim sağlayan insanların çoğu ne yapıyor? Bu yılın ilk üç ayındaki rakamlar internetle ilişkimizin sosyal medya ağırlıklı olduğunu ortaya koydu. Yani internetten daha çok sevdiğimiz bir şey varsa o da sosyal medya. İnternet kullananların yüzde 80.9’u sosyal medyada aktif olurken, yüzde 70.2’si de haber ya da gazete okudu. İnternetin sunduğu imkanlar arttıkça kullanım alışkanlıkları ve giriş yapılan siteler de çeşitlendi. Bu noktada en dikkat çekici verilerden biri internet üzerinden alışverişe ait. Bu yıl internet kullananların yüzde 33.1’i internet üzerinden mal satın alır ya da sipariş verirken bu oran geçen yıl yüzde 30.8’di. İnternetten alışveriş yapanların sayısı artarken internette satılan ürünlerin yüzde 57.4’ünü de giyim ve spor malzemeleri oluşturdu.

GİYİM İLK SIRADA

Giyim, internet alışverişinin başat aktörlerinden biri. Bugün giyim üzerine Türkiye’de onlarca e-ticaret sitesi bulunuyor. Bunun bir kısmını markaların kendi ürünlerini sattıkları siteler, bir kısmını da farklı markaların ürünlerini indirimli bir şekilde tüketiciye sunan özel e-ticaret siteleri oluşturuyor. İnternetten alışveriş yapanların sayısı arttıkça bu sitelerin yelpazesi de genişleyip şekilleniyor. Muhafazakar kesim de bu yelpazenin önemli bir parçası. Teknolojiyle yakın temas içinde olan, interneti aktif kullanan ve modayı takip eden muhafazakar kesimin yaygınlaşmasıyla tek tip kıyafet sunan, sınırlı sayıda mağazası bulunan giyim firmaları talebi karşılamakta yetersiz kaldı. Aker, Armine gibi markalar kendi ürünlerini satışa sundukları e-ticaret sitelerini devreye sokarken Modanisa.com, Sefamerve.com gibi e-tica-ret siteleri de farklı markaların ürünlerini satışa sunarak online alışveriş pazarında ciddi bir ivme yakaladı.

Muhafazakar kesimin online alışveriş potansiyeli yakalanan bu ivmenin de teyidi adeta.

4.5-5 MİLYAR DOLARLIK BİR PAZAR

Ancak e-ticaret pazarında muhafazakar kesimin payına ilişkin net veriler elde etmek zor. Zira geçtiğimiz aylarda “Global İslam Ekonomisinin Durumu 2014-2015” başlıklı raporda yer alan rakamlar konuyla ilgili tartışmaları da alevlendirdi. Raporda Türkiye yıllık 39.3 milyar dolarlık harcamayla global tesettür giyim pazarının lideri olarak lanse edildi. Ne var ki, bu rakamlara ihtiyatlı yaklaşmak gerekiyor, çünkü TÜİK verileri, 2014 yılında Türkiye’nin giyim pazarının toplam büyüklüğünü 27 milyar dolar olarak ortaya koyuyor. MÜSİAD Tekstil Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Şahin’e göre de, Türkiye’deki tesettür pazarının büyüklüğü 4.5-5 milyar dolar civarında. Bunun içinde yer alan tesettür e-ticaret de henüz büyümekte olan ve ciddi potansiyel barındıran bir pazar olarak karşımızda.

img307

“MOBİL ZİYARETÇİLERİMİZ ÇOK ARTIYOR”

Bundan 22 yıl önce kaban ve pardösü üretimi ile pazara adım atan Tuğba, satış ağına e-ticareti de ekledi. Tugbaonline.com sitesinde hepsi kendi markası 3 binden fazla ürün bulunan Tuğba, hem yurt içine hem de yurt dışına satış yapıyor. Yurtiçinde en fazla satış yaptığı şehirler İstanbul, Ankara, Bursa, Konya olurken yurtdışı satışlarında da Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa öne çıkıyor. Sitenin son bir yıllık verileri göz önüne alındığında sepet ortalamasının 160 TL, sitede geçirilen ortalama oturum süresinin ise 4.45 dakika olduğu görülüyor.

Bir önceki yılm aynı dönemine göre ziyaretçi sayılarında yüzde 27’lik bir artış olduğunu belirten Tuğba E-Ticaret Müdürü Yusuf Dinçer, bu artışın satış rakamlarına da yansıdığını ifade edip satışlarda yüzde 43’lük büyüme yakaladıklarını anlatıyor. “Ancak burada çarpıcı bir artış mobil cihaz kullanıcılarında göze çarpıyor” diyen Dinçer, mobil cihaz kullanarak internet sitelerini ziyaret edenlerin sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 96.38 arttığına dikkat çekiyor.

YURTDIŞINDAN DA TALEP ALIYOR

Günlük 250 bin ziyaretçi ortalamasıyla 75 ülkeden yılda 90 milyon kadının ziyaret ettiği Modanisa.com da hızlı büyüme kaydedenlerden. Geçtiğimiz yıla göre iki kat büyüyen sitenin bu yılki verileri de büyümenin devamına işaret ediyor. Hatırlanacağı üzere site geçtiğimiz yıl Saudi Telecom Grubu’nun risk sermayesi fonu STC Venture’dan 5.5 milyon dolar yatırım almıştı. “2015’in ilk dokuz aylık verilerini de göz önünde bulundurarak bu yılı da iki kat büyüme ile kapatacağımızı söyleyebiliriz” diye konuşan Modanisa Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Türe, en fazla satış yaptıkları illerin İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya olduğunu belirtiyor. Bu illeri ise Samsun, Gaziantep, Antalya, Diyarbakır takip ediyor.

Modanisa.com’un yurtdışmda da ciddi bir müşteri kitlesi var. Bu nedenle satışlarının önemli bir kısmını yurtdışı oluşturuyor. Bu satışlarda Avrupa ülkelerinin, Amerika’nın ve Avustralya’nın başı çektiğini ifade eden Türe, “Bunun yanı sırada Mısır ve Ortadoğu ülkelerinden, Suudi Arabistan, Arap Emirlikleri ve Ürdün talep aldığımız diğer bölgeler. Yurtdışma ağırlıklı olarak elbise, bluz, eşarp, şal yollanıyor” diye konuşuyor.

FÜŞYA VE MÜRDÜM RENKLERİ

Günde yaklaşık 40 bin kişinin ziyaret ettiği Modahira.comda çeşitli markaları tüketiciye indirimli fiyatlarla sunan yeni bir site. Pazara 19 ay önce giriş yapan site 1800 adet ürün çeşidine ve yıllık 60 bin ürün satışına sahip. Yurtiçi siparişlerinde diğerlerinde olduğu gibi İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa öne çıkıyor. Ancak Modahira’nın Sahibi Gökçe Tulum, büyük şehirlerin dışarı bırakılması halinde sektördeki siparişlerin yüzde 80’ini Anadolu şehirlerinin oluşturduğuna dikkat çekiyor. Sitelerindeki ürün siparişlerinin bölgeye göre değiştiğini kaydeden Tulum, Marmara Bölgesi’ndekilerin tercihinin daha çok tunik ve elbise olduğunu, ülkenin doğusuna doğru gittikçe elbise ve pardösünün tercihlerde ilk sıraları aldığını söylüyor. Tulum sözlerini şöyle sürdürüyor: “Anadolu’da tesettür giyim mağazaları büyük şehirlere göre daha az, bu yüzden çeşitleri de sınırlı. E-ticaret siteleri tüm Türkiye’ye gönderim yaptığı için de internet tercih ediliyor. Sitelerinde en fazla tesettür elbise satışının yoğun olduğu bilgisini veren Tulum müşterilerinin fuşya ve mürdüm renklerine ilgi gösterdiğini sözlerine ekliyor.

ALIŞVERİŞ MOBİLDEN

Sefamerve de günlük ortalama 250 bin kişi tarafından ziyaret edilen bir diğer e-ticaret sitesi.

Facebook’ta yaklaşık 4.3 milyon takipçisi bulunan sitenin aylık ürün gönderimi 100 binin üzerinde. Her gün ortalama 17 binin üzerinde ürünün satışa çıktığı sitede en çok satılan ürünler tesettür tunik, elbise ve kendi inova-tif ürünleri olan tesettür eşofman. Siparişlerin dağılımının Türkiye’nin nüfus yoğunluğuyla ve internet kullanım oranlarıyla ilintili olduğunu belirten Sefamerve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Metin Okur, “Yurtiçinde İstanbul, Ankara ve İzmir majör şehirlerimiz. Bursa da önde gelenler arasında. Genelde tunik, etek, elbise ve inovatif ürünlerimiz daha çok talep görüyor. Yurtdışmda ise en çok sipariş veren ülkeler arasında Fransa, Almanya ve Avusturya öne çıkıyor” diye konuşuyor.

ÜRÜN SUNUMU DA ÖNEMLİ

Tuğba E-Ticaret Yöneticisi Dinçer de müşteri kitlelerinin iş dünyasından ev hanımlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede olduğunu anlatıyor. “Marka bağımlılığı ve hassasiyetleri yüksek bir kesimden bahsediyoruz” diye devam eden Dinçer, sadece ürünlerin değil ürün sunumlarının da bu hassasiyetler doğrultusunda şekillendiğini ifade ediyor.

SEKTÖR MOBİLLE BÜYÜYECEK

Herkesin evinde bilgisayar olmasa bile herkesin cebinde bir cep telefonu var. Cep telefonlarının ağırlıklı olarak akıllı telefonlardan oluşması en ücra köşede yaşayan bir tüketicinin de e-ticaret üzerinden alışveriş yapmasını mümkün kılıyor. Siparişlerde mobil kullanımın yüzde 75 oranında arttığını söyleyen Tulum, mobil kullanımının artışının sektörü de büyüteceğini belirtiyor.

Benzer bir beklentiyi Sefamerve YK Başkanı Okur da paylaşıyor.

Okur internet kullanımının mobilde artması ile birlikte sektörün önümüzdeki yıl yüzde 60’ın üzerinde büyüyeceğini söylüyor.

Hedef kitle, teknoloji ile arası iyi olanlar

Tesettür giyimde e-ticareti tercih edenlerin profili çeşitli olmakla birlikte teknoloji île arası iyi olan ve giyimde çeşitlilik arayanların çoğunlukta olduğu gözleniyor. Moda trendlerini takip eden, uygun fiyata kaliteli ürün arayanların sitelerini ziyaret ettiğini belirten Modanisa Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Türe, şehirde yaşayan kadınların birinci hedef kitleleri olduğunu belirtip site trafiğinin yüzde 60’ının mobil cihazlardan geldiğini söylüyor. Sefamerve Yönetim Kurulu Başkanı Metin Okur da tüketici profilini, “Tesettürlü kıyafetlere ve bu alandaki diğer ürünlere ihtiyaç duyan, e-ticaret üzerinden alışveriş yapan, teknoloji ile arası iyi, sosyal medya kullanan” olarak tanımlıyor. 18-26 yaş grubunun tüketici profilinin yüzde 6Q’ını oluşturduğunu ifade eden Okur, her gelir grubundan müşterileri olduğunun altını çiziyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu