Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Ticarette e-Dönüşüm

FATURA YÖNETİM PLATFORMU KURDU

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), müşterilerine özel fatura süreç yönetim platformu kurdu. Banka, bu platformla, müşterilerinin fatura yönetimi sırasında ortaya çıkan tüm ihtiyaçlarını karşılamayı ve her ölçekteki şirkete özel çözümler üretmeyi hedefliyor. TEB olarak e-fatura hizmeti sunulan müşterilere aynı zamanda hem yerinden hem uzaktan kurumsal operasyonel destek hizmeti sağladıklarını söyleyen TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden, TEB e-Fatura yazılım uygulamasının belli başlı özelliklerini şöyle sıralıyor:

“E-fatura özel arşivi ile müşterilerimize 10 yıl saklama ve eski faturalara hızlı erişim imkanı sağlıyoruz. Bunun dışında mali mühür hizmeti, şirketlerin fatura formatı ve görseline uygun tasarım imkanı, ERP sistemleri ile entegrasyon imkanı, ERP sistemi bağımsız çözüm isteyen müşterilerimiz için TEB E-Fatura Postacısı çözümü, birden fazla kullanıcı tanımlama ve birden fazla grup şirketini takip etme imkanı gibi çok sayıda özel ürün sunuyoruz. “Bundan sonraki süreçte yeni ve farklı kazanımlar göreceklerini düşünen Henden, “E-fatura sistemi ile tahsilat-ödeme-kredilendir-me çözümlerinin sağlanması, itiraz süreçlerinin sistem üzerinden yapılabilmesi gibi yeni olanaklar sunmak için çalışıyoruz” diyor.

E-FATURA’YA CAZİP FAİZLİ KREDİ

e-Finans, e-fatura, e-defter, e-arşiv fatura ve KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) olmak üzere toplam dört farklı e-Dönüşüm ürünü ile 3 bin civarında müşteriye hizmet veriyor. e-Finans ile çalışan mükelleflerin tüm bu ürünleri portal sayesinde tek noktadan yönetebildiğini söyleyen e-Finans Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Okan Murat Dönmez, “e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura ve KEP verilerinin 10 yıl (KEP için 20 yıl) saklanması gerekiyor. Biz e-Finans olarak müşterilerimize bunu sağlıyoruz. Genel olarak ürünlerimiz, tüm işletim sistemi ve platformlarda çalışabiliyor. Bununla birlikte, 84 ERP/ ticari yazılım ile iki yönlü (gelen ve giden) ve eş zamanlı (real-time) entegreyiz” diyor.

e-Finans’ın bir Finansbank iştiraki olduğunu hatırlatan Dönmez, “Finansbank, e-Finans’tan e-fatura hizmeti alan müşterilerinin e-faturalarını teminata alarak cazip faiz oranlan ile kredi veriyor. Müşterilerimiz sadece bizimle çalışarak standart iş akışlarını ücretsiz kurabiliyor ve böylece verimliliklerini artırıyorlar” diyor.

MY E-KONTOR İLE ÇALIŞIYOR

Mikro Yazılım, e-devlet uyumlu hizmetleri olan e-Fatura, e-Defter, e-Defter Saklama, e-Arşiv ve e-Saklama uygulamalarını “e-Mikro” adı ile markalaştırdı.

Firma tüm bu hizmetleri müşterilerinin kullanımına Emikro.com.tr sitesinden sunuyor. Mikro Yazılı-mevi Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Tomus, müşterilerin siteye, online kayıtlarım yaptırdıktan sonra giriş yaparak sitenin ortak para birimi olan My E-Kontör’ü satın alabildiklerini söylüyor. Kontör satın alan firmalar ise kullanıcı dostu bir ara yüz ile tüm işlem adımları tek tek tanımlanan sitede, diledikleri hizmetlerden kolaylıkla yararlanabiliyor. Her bir işlem için farklı kontör karşılığı var.

Firma 0850’li bir numara üzerindende Mikro Destek Hattı kurmuş durumda. Hafta içi her gün, cumartesi ise yarım gün kullanıcılardan gelen her türlü soru, sorun ve ek bilgi talepleri yanıtlanıyor, oluşabilecek sorunlara müdahale

Ayrıca Mikro Yazılım kullanıcılarina yine firmanın ücretsiz eğitim demikro.com üzerinden, e-fatura ile ilgili kapsamlı bilgi veriliyor, videolu eğitimler ve canlı online destek sunuluyor.

MUHASEBECİLER DİKKAT!

Mali müşavir ve muhasebecilere odaklanan EDM Bilişim, bugün 100’ü aşkın muhasebe ve ön muhasebe programından tam otomatik e-fatura ve e-arşiv fatura gönderim imkanı sunuyor. Ayrıca gelen faturaların muhasebe programı carilerini ve stoklarını işlemesi, gelen ve giden e-fatura ve e-arşivlerin muhasebecilerin programlarına otomatik aktarımını da sağlıyor.

Bugün e-fatura, e-defter ve e-arşiv hizmetlerini Türkiye çapında 2 bin 600 kurumsal müşteriye sunduklarını söyleyen EDM Bilişim İcra Kurulu Başkam Özcan Ermiş, “E-Dönüşüm uygulamaları sadece bu uygulamalar ve mükelleflerle sınırlı kalmayacak. Yayınlanan taslaklara ve yapılan açıklamalara göre, önümüzdeki bir iki yıl içinde e-Irsaliye, e-Bilet, e-Konşimento, e-Ödeme Belgesi ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) gibi birçok uygulama hayatımıza girecek. Özetle, iş dünyasında masalarda, yazıcılarda ve arşivlerde neredeyse tek kağıt doküman kalmayacak” diyor.

Ermiş, sistemi yoğun biçimde kullanacak olan mali müşavir ve muhasebecileri de bu konuda uyarıyor. Mali müşavir ve muhasebecilerin satın alacakları uygulamaların özelliklerini detaylı irdelemek zorunda olduğunu söyleyen Ermiş, bir uygulamada olması gereken özellikleri şöyle özetliyor:

“Uygulamalar, mali müşavir ve muhasebecilerin hayatlarını kolaylaştıracak. Ancak sistem, tüm ön muhasebe ve muhasebe programlarına uyum ve otomasyonlara sahip olmalı; ayrıca mükelleflerin veri güvenliği ve bütçe kıstaslarını karşılayabilmeli. Mesela, akıllı VKN uygulaması olmalı, yüzde 98 depository sıkıştırma, 3DS 32 bit kriptolu saklama, gibi sınırsız kullanıcı imkânı olmalı.”

Nasıl başvuracaksınız?

E-Arşiv fatura sistemini kullanacak olan bir şirketin öncelikle e-Fatura sistemine kaydolmak zorunda olduğu belirtiliyor. E-Fatura içinse mali mühür temin edilmesi gerekiyor. Mali mühür temini için TÜBİTAK’a, e-Fatura için ise Gelir idaresi Başkanlığı’na (GİB] başvuruda bulunulması gerekiyor.

E-Arşiv faturaya başvurmak isteyen şirketlerin ise bu hizmeti sunan e-fatura servis sağlayıcı firmalara (entegratörlere) başvurması yeterli. Kısacası e-Fatura’da olduğu gibi yeniden GİB’e başvuru gerekmiyor. Dolayısıyla TÜBİTAK ve GİB süreçleri göz önüne alındığında 1 Ocak 2016 tarihinde zorunluluk kapsamına giren firmaların bir an önce başvurularını yapması oldukça önemli.

400 MÜŞTERİSİ VAR

İdea Teknoloji Çözümleri, kurumlara e-fatura, e-arşiv ve e-defter çözümlerini sunuyor. Halen Türkiye’de 400’den fazla kuruma bu ürünleri sunan firmanın müşterileri arasında büyük ölçekli, ulusal ve uluslararası firmalar var. E-faturanın maliyet avantajına yönelik Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde her yıl Billentis Raporu’nun yayınlandığını söyleyen İdea Teknoloji Çözümleri Yönetici Ortağı Bahadır Onay, “Bu rapora göre e-faturanın maliyet avantajı, kâğıt faturaya göre yüzde 60’m üzerinde. Özellikle e-fatura ile fatura üzerindeki anlaşmazlık veya ödeme/tahsilat yönetimi gibi hususlar da sistem üzerinden çözülüp yönetildiğinden, aslında maliyet avantajının çok daha fazla olduğu görülüyor” diyor.

Müşterilerinin e-fatura, e-defter ve e-arşiv konularındaki teknik ve mevzuata yönelik sorularını yanıtlayıp ayrıca danışmanlık hizmeti de verdiklerini söyleyen Bahadır Onay, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Firmamızın katma değerli hizmetlerden bir tanesi de  tekno P-lus SAFe markası ile sunduğumuz e-defter denetim programı. Kullanıcı tek bir tuş ile e-defterini denetleyebiliyor. Bu denetimi de üç başlık altında gerçekleştiriyor; teknik, muhasebesel ve vergisel.”

SAKLAMA HİZMETİ DE VERECEK

Akbank, fatura ile ilişkili bankacılık ürünlerini e-faturaya entegre edip yeni ürünler çıkarmaya odaklanıyor. E-fatura hizmeti vermekteki amaçlarının, bankanın tüm ürünlerini e-faturaya entegre ederek uçtan uca çözüm sunmak olduğunu söyleyen Akbank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı Erdoğdu Paker, bu konuda şu bilgiyi veriyor:

“Örneğin ‘doğrudan borçlandırma’, tedarikçi finansmanı ve tedarikçi ödemeleri gibi tüm nakit yönetimi ürünleri ile e-fatura ürünümüzü entegre ettik. ‘E-îskonto’ kavramını oluşturarak, müşterilerimize Akbank Direkt, e-fatura portal ve şube kanallarından e-fatura iskonto imkanı sağlayarak finansman ihtiyacı bulunan, vadeli satış işlemi gerçekleştiren mikro, KOBİ ve ticari segmentteki firmalara dokü-mansız ve hızlı finansmanın kapılarını açtık.”

Akbank şu anda firmalara ‘E-lskonto’, elektronik faturalaşmayı amaçlayan e-arşiv fatura hizmeti de sunuyor. Ayrıca talep eden müşterilerine sadece saklama hizmeti de veriyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu