Timsahlar Gerçekten Ağlar mı?
Timsahların avlarını yerken ağladığına dair bir inanış var. Hatta insanların üzüntülüymüş gibi davrandıkları durumları ifade etmek için “timsah gözyaşı dökmek” ifadesi kullanılır.
İnsanlarda olduğu gibi timsahlarda da gözyaşı üretilir. Gözyaşı bezeleri tarafından salgılanan bu sıvının gözü temizleme, gözün yüzeyinin kayganlığını artırma ve gözde bakteri oluşumunu engelleme gibi işlevleri olduğu düşünülüyor.
1900’lü yılların başında George Johnson timsahların ağladığı inanışının doğru olup olmadığını sınamak için soğan ve tuzdan oluşan bir karışımı dört timsahın gözüne uygulamış ve timsahlarm gözlerinde gözyaşı oluşmadığını gözlemlemişti. Ancak bu deneyde timsahlarm gözyaşı dökmesinin beslenme ile bağlantılı olup olmadığı incelenmemişti. Florida Üniversitesinden araştırmacılar ise bu konu üzerine yaptıkları çalışmada inceledikleri yedi timsahtan beşinin gözünde yemek yedikleri esnada gerçekten gözyaşı oluştuğunu gözlemledi. Gözleri suyun içindeyken zaten nemli olabileceği için, timsahlar suyun dışında beslendi. Özellikle beslenme sırasında burundan giren havanın sinüslerden geçerek timsahın gözyaşı bezlerindeki gözyaşı ile karıştığı ve gözyaşı bezlerinin boşalmasına neden olduğu düşünülüyor.
Ancak timsahların yemek yerken gözlerinde yaş oluşmasının nedeninin tam olarak anlaşıldığını söylemek doğru olmaz.