Şirket Haberleri

TMSF’ye devredilen BMC için kurtuluş formülü bulunmaya çalışılıyor

Türkiye’nin önemli şirketlerinden BMC bir süredir ekonomik kriz yaşıyor. Çukurova Grubu’nun borçları nedeniyle TMSF’ye devredilen şirket için bir kurtuluş formülü bulundu. TMSF, geçmişte Uzanlar’a ait çimento fabrikaları ve KÜMAŞ’ta uyguladığı yöntemi BMC’de de kullanacak. Görevlendirdiği bir ekip ile önce şirketin röntgenini çeken TMSF, şimdi yurtiçinde ve yurtdışında bir tanıtım atağına hazırlanıyor.

bmc

Kendi alanında yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın en başarılı şirketlerinden biriyken Çukurova Grubu’nun borçları nedeniyle TMSF’ye devredilen BMC için kurtuluş formülü bulunmaya çalışılıyor.

Şirketin ‘özgül ağırlığım’ hesap etmek için kurduğu uzman ekiple BMC’nin röntgenini çeken TMSF, yakın zamanda şirketi hem yurtiçinde hem de yurtdışında tanıtacak bir reklam atağına hazırlanıyor. BMC’nin pazarlanmasında daha önce Uzan’a ait çimento fabrikaları ve KÜMAŞ’ın satışında izlenen pazarlama ve üretim stratejisi uygulanacak.

Ekonomist’in TMSF kaynaklarından edindiği bilgilere göre, 17 Mayıs’ta TMSF’ye geçen şirketin mali yapısını düzeltmek için önce bankaların kapısı çalındı. Ancak piyasaya yaklaşık 600 milyon TL borcu olan şirkete hiçbir banka kredi açmaya yanaşmadı. TMSF yetkilileri de BMC’nin stratejik değerini göz önünde bulundurarak, üretimi duran markanın yeniden ayaklanması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile işbirliği yapma kararı aldı. Bu kapsamda, BMC’nin 2009’da anlaşıp teslim edemediği zırhlı araç Kirpi’den yeni parti siparişi gündeme geldi. Yeni partinin 500’ün üzerinde Kir-pi’yi kapsayacağı konuşuluyor.

UZAN VE KÜMAŞ FORMÜLÜ

TMSF kaynakları, bu süreçte izlenecek yolu ‘bir taraftan şirketi satışa hazırlarken, diğer yandan aksayan yönlerini sübvanse ederek ayağa kaldırmak’ olarak tarif ediyor. Çalışanların alacak sorununun Ramazan Bayramı öncesinde bir miktar çözüldüğü, kalan borçların da takvime bağlandığı dile getirilirken, tedarikçilere olan borçların bir an önce ödenmesi için ise üretime başlamanın şart olduğu belirtiliyor.

Uzanlar’a ait dokuz çimento fabrikası ve Zeytinoğlu Grubu’na ait Kütahya Manyezit İşletmeleri A.Ş.’nin (KÜMAŞ) satışında hem içeride, hem dışanda tanıtım atağına geçen TMSF, şimdi aynı yöntemi BMC’de uygulayacak.

Hatırlanacak olursa Uzanlar’a ait çimento fabrikaları için uluslararası sektörel konferanslarda tanıtımlar yapılmış, yurtiçindeki ciddi alıcılara ise tesislerin potansiyeline ilişkin ayrıntılı sunumlar gerçekleştirilmişti. Bu sayede 433 milyon dolar gelir beklenen çimento fabrikaları, 1 milyar 73 milyon dolara alıcı bularak rekor kırmıştı. Yine, dünyadaki ham manyezitin yüzde 5’ini üreten KÜMAŞ’ı devraldıktan sonra üretimde gaza basan TMSF, bir yıl içinde yüzde 36’lık büyümeye ve yüzde 25’i aşan kârlılığa imza attı. Şimdi aynı başarının BMC’de yakalanması için SSM ile işbirliği yaparak, hem otomotiv hem de savunma sanayi için büyük önem taşıyan şirket ayağa kaldmlmaya çalışılacak.

YABANCIYA SATIŞ

TMSF kaynakları şu an için BMC’nin değeri konusunda fiyat zikretmekten ısrarla kaçmıyor. Şirketin borçları ile birlikte mevcut değerini hesaplamaya uğraşan kurum, birkaç ay içinde üretim ve pazarlamada mesafe alarak bu rakamı yukarılara taşımanın hesabını yapıyor.

Öte yandan TMSF, “BMC stratejik bir kurum, yabancıya satılmasın” görüşüne de mesafeli yaklaşıyor. Görüştüğümüz yetkililer, “TMSF olarak ‘yabancıya satılmasın’ gibi bir duruşumuz yok. Bizim asıl amacımız oluşan kamu alacağını tahsil etmek. Dolayısıyla savunma sanayi açısından bu kadar önemli bir markayı yerli bir firma satın alırsa mutlu oluruz ama yabancı sermaye de parayı verip alabilir. Önemli olan BMC’nin gerçek değerinde satılmasıdır. Gerçek değeri verilirse yarın satarız” görüşünü dile getiriyor.

BMC TİMİ: ŞİRKET YERLİ OTOYA YÜZDE 89 HAZIR

TMSF, 17 Mayıs 2013’te BMC’ye el koyar koymaz ilk iş olarak şirketin potansiyeline ilişkin bir rapor hazırlamaya girişti. Şirketin büyüklüğü ve stratejik önemi nedeniyle, TMSF bünyesinde bir ‘BMC Timi’ oluşturuldu. Bu timin görevi, BMC’nin mevcut durumunu, potansiyelini ve elde edilecek maksimum geliri ortaya koyacak bir rapor hazırlamaktı. Söz konusu BMC Timi, TMSF uzmanları, sektörel temsilciler ve akademisyenlerden oluştu. Şirketin TMSF’ye geçmesinden yaklaşık iki ay sonra çalışmalar başladı. Ortaya çıkan raporda BMC’nin teknolojik altyapısı ve üretim kapasitesinin hala çok iyi durumda olduğu ortaya konuldu. Uzman ekibin üretim tesislerinde yaptıkları incelemeler sonucunda, BMC’nin yerli otomobil üretimine yüzde 89 oranında hazır olduğu tespit edildi. Geriye kalan yüzde ll’lik bölüm ise motor ve akşamlarından oluşuyor. Raporda, BMC’nin AB’de uygulanan otomotiv sistemleri testlerinin tümünden de başarıyla geçtiği ifade edildi.

EBSO: ÜRETİM BAŞLAMAZSA BÖLGE EKONOMİSİ ZARAR GÖRÜR

İzmir merkezli BMC’nin satış sürecini Ekonomiste değerlendiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, “2 bin 500’ü aşkın çalışan ve yan sanayi ile birlikte 40 bin kişiye gelir kapısı olan, 838 milyon TL’lik üretim yapan BMC bir an önce işler hale gelmeli” diyor. BMC’nin üretimden satışlarına göre büyük sanayi kuruluşları arasında İzmir’de beşinci, Türkiye’de 74’üncü sırada yer aldığını kaydeden Yorgancılar, ayrıca bölgede en fazla istihdam sağlayan üçüncü büyük firma ve en çok prim ödeyen dördüncü firma olduğunun altını çiziyor. “Savunma sanayinin en büyük tedarikçilerinden olan, İzmir ve Ege Bölgesi’nde yan sanayi firmaları ile etki alanı oldukça fazla olan böyle bir fabrikanın ve BMC markasının ısrarla yaşatılması gerektiğini savunuyoruz” diyen Yorgancılar, şirketin özellikle yerli oto konusunda en yetkin Türk markası olduğunu, devletin vereceği desteklerle BMC çatısı altında üretim yapılabileceğini belirtiyor.

İlklerin markası BMC

■ BMC, 12 Mayıs 1964 tarihinde İzmir’de kuruldu.

■ 1966 yılında ilk araç üretimi TM serisi ile başladı.

■ Türkiye’deki ilk dizel motor üretimini 1976 yılında gerçekleştirdi.

■ 1984’te “Yavuz Kamyon” ile Türkiye’nin ilk türbo motorlu ticari aracını üretti.

■ Bir yıl sonra Cummins Engine Company ile Fatih serisi kamyonları üretmeye başladı.

■ Çukurova Holding, 1989’da BMC’nin tüm hisselerini satın aldı.

■ Savunma sanayiine giriş yapan BMC, BT60 zırhlı araç modernizasyonu yapmaya başladı.

■ 1996’da sınai mülkiyeti bir Türk firmasına ait ilk kamyon olan “Profesyonel” piyasaya çıktı.

■ NATO, 1997’de BMC’ye “Gizlilik Dereceli Tesis Belgesi” verdi.

■ 1998’de Avrupa’ya ihracat yapan ilk Türk ticari araç markası oldu.

■ 2004’te sınai mülkiyeti bir Türk firmasına ait ilk hafif ticari araç “Megastar” üretildi.

■ 2008’de Savunma Sanayii Müsteşarlığı tekerlekli zırhlı araç ihalesini kazandı.

■ 2009’da TSK için mayına dayanıklı zırhlı araç”Kirpi”nin üretilmesi için anlaşma imzalandı.

■ BMC, 2012’nin ikinci yarısında mali krize girdi.

■ 17 Mayıs 2013’te TMSF, Çukurova’nın borçları nedeniyle BMC’ye el koydu.

ARAM EKİN DURAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu