Haberler

TÜBİTAK’tan 1.5 Milyar TL Destek

TÜBİTAK 2017yılında 1.5 milyar TL’lik destek bütçesi yönetecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yeniden yapılandırılmakta olan TÜBİTAK’ın kendisinin Ar-Ge yapmayacağını, yaptıracağını söyledi…

TÜBİTAK, 2017 yılında Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) Destek Programı kapsamında 1.5 milyar TL destek kullandıracak. Destek bütçesinin en büyük kalemini 553 milyon 840 bin TL ile Sanayi Ar-Ge Destek Programı oluşturacak. TÜBİTAK, Akademik ve Uygulama Ar-Ge Destek Programları’na 314 milyon TL, Kamu Ar-Ge Destek Programları’na 290 milyon TL destek aktaracak. Savunma ve Uzay Ar-Ge Destek Programı’mn destek bütçesi ise 186 milyon 530 bin TL düzeyinde olacak. Bu arada yeniden yapılandırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından, TÜBİTAK destek sistemlerinde değişikliğe gidilecek. TÜBİTAK, Ar-Ge yapmak, teknoloji üretmek isteyen sanayicilerin ve girişimcilerin hizmetinde olacak. Teknolojinin ticarileştirilmesine yoğunlaşacak.

TÜBİTAK Lisans Bursları

YENİ SİSTEM 2017’DE YÜRÜRLÜKTE

TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılmasının öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yeni sistemin 2017’de devreye alınmasını öngördüklerini belirtti. İlgili yasal düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis’e sevk edileceğini vurgulayan Özlü, bu kapsamda, bilim ve teknoloji politikalarını yenileyen ve hızlı karar alma mekanizmaları oluşturan adımlar atacaklarını kaydetti.

Yeni düzenlemeyle TÜBİTAK desteklerinde sis-tem değişikliğine gitmeye hazırlandıklarını belirten Özlü, yeni dönemde TÜBİTAK’ın Ar-Ge yapmak, teknoloji üretmek isteyen sanayicilerin ve girişimcilerin hizmetinde olacağını belirtti. TÜBİTAK’ı iş yapan değil, işi yaptıran, özel sektöre rehberlik eden bir kurum haline dönüştüreceklerini vurgulayan Özlü, özellikle teknolojinin ticarileşme -sine daha büyük dikkatle yoğunlaşacaklarını kaydetti. Özlü, yeni dönemde “TÜBİTAK Ar-Ge yapmayacak, yaptıracak. Teknolojiyi yöneten bir duruma gelecek” dedi.

SANAYİ AR-GE’YE 554 MİLYON TL

TÜBİTAK’a, 2017 yılı bütçesinden TARAL Destek Programı kapsamına 1 milyar 500 milyon 481 bin TL’lik ödenek aktarılacak. Bakan Özlü’nün verdiği bilgiye göre, 2017 destek bütçesinin en büyük kalemini 553 milyon 840 bin TL ile Sanayi Ar-Ge Destek Programı oluşturacak.

Akademik ve Uygulama Ar-Ge Destek Programı çerçevesinde 2017 yılında 314 milyon TL destek kullandırılacak. Kamu Ar-Ge Destek Programı’na 290 milyon TL, Savunma ve Uzay Ar-Ge Destek Programı’na 186 milyon 530 bin TL, Bilim ve Teknoloji Farklılık Artırma Programı’na 60 milyon 361 bin TL, Bilim İnsanı Yetiştirme ve Geliştirme Programı’na 53 milyon 600 bin TL, Çağrılı Destek Programı’na 25 milyon TL ödenek aktarılacak.

Fler geçen yıl artan destek bütçesiyle TÜBİTAK’ın üniversiteleri, akademisyenleri ve özel sektörü desteklemeye devam ettiğini söyleyen Bakan Özlü, TA-RAL programının ilk başlatıldığı 2005 yılında 345 milyon TL destek bütçesi ayrıldığını anımsattı. 2016 yılında TARAL programlarına 1.2 milyar TL ödenek ayrıldığını vurgulayan Özlü, TÜBİTAK tarafından yürütülen proje destekleri kapsamında 2016’da toplam 10 bin 319 projenin desteklendiğini kaydetti. Özlü, projelere yaklaşık 760 milyon TL aktarıldığını belirtti. TÜBİTAK tarafından yürütülen burs programları kapsamında 2016 yılında toplam 12 binl80 kişinin desteklendiğini, bu kişilere yaklaşık 110 milyon TL aktarıldı.

5.4 MİLYAR TL HİBE DESTEĞİ

Bakan Özlü, özel sektöre Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini teşvik ettikleri programlar kapsamında 2003’ten bugüne kadar 11 bin 932 projeye 5.4 milyar TL hibe desteği sağlandığını belirterek, bunun 1995-2002 döneminde sağlanan desteğin tam 13 katı olduğunu vurguladı. Akademik Ar-Ge destek programları kapsamında araştırma camiasına son dokuz yılda önceki 42 yılın toplamından daha fazla destek sağlandığını vurguladı.

Bakan Özlü, bakanlık ile bağlı ve ilgili kuruluşları tarafından yürütülen tüm Ar-Ge ve yenilik destek programlarının etki analizi çalışmalarının yapıldığını söyledi. Elde edilen bulgular doğrultusunda programlarda gerekli revizyonların yapıldığını vurgulayan Özlü, “Verdiğimiz her bir Ar-Ge proje desteğinin sonuçlarını sürekli takip ediyoruz” dedi.

TEKNOYATIRIM PROJELERİ

Bakan Özlü, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin geliştirilmesi ve markaların yaratılması amacıyla başta öncelikli sektörlerde olmak üzere ticarileştirme faaliyetleri desteklenmesine yönelik çalışmalar hakkında da bilgi verdi. 2014 yılından beri, Ar-Ge sonucu ortaya çıkan teknolojik ürünlerin seri üretilmesine yönelik olarak Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı (teknoyatırım) yürüttüklerini vurgulayan Özlü, bugün itibarıyla 204 projenin bu kapsamda desteklendiğini kaydetti. Bununla birlikte, 30 ve üzeri Ar-Ge personeli çalıştıran işletmelere Ar-Ge merkezi belgesi verdiklerini vurgulayan Özlü, “18 Kasım itibarıyla 290 Ar-Ge merkezinde Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri yürütülüyor. Ar-Ge reform paketi ile hayata geçirilen düzenlemeye göre Bakanlar Kurulu kararı ile 15 Ar-Ge personeli çalıştıran işletmelere de Ar-Ge merkezi belgesi verilebiliyor. Ayrıca, en az on tasarımcı istihdam etmek kay-dıyla tasarım merkezleri de Ar-Ge merkezlerine sağlanan destek ve muafiyetlerden yararlandırılıyor” diye konuştu.

BÜTÇE SINIRI YOK

Önem verdikleri diğer bir destek programının Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri (RİP) Destek Programı olduğuna dikkat çeken Özlü, program kapsamında Ar-Ge ve yenilik projeleri ile tasarım projesi için Bakanlığa başvuran proje ortaklarına bütçe sınırı olmaksızın yüzde 50’ye kadar hibe desteği ile birlikte Ar-Ge Merkezleri’ne sağlanan destek ve muafiyetler sağlanacağının altını çizdi.

Ar-Ge sonucu ortaya çıkan teknolojik ürünler için kamu ihalelerinde iş bitirme belgesi yerine geçen “Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi” (TÜR Belgesi) verdiklerini ifade eden Özlü, bugüne kadar işletmelere 175 adet TÜR Belgesi verildiğini kaydetti.

Ar-Ge ve inovasyona 5.8 milyar TL

Bilgi üreten ve bilgiyi nitelikli bir biçimde kullanarak ticari değere dönüştürebilecek Ar-Ge ve yenilik ekosistemi oluşturmayı temel hedef olarak benimseyen Hükümet, bu hedefi gerçekleştirmek için bir yandan kamu Ar-Ge harcamaları için bütçeden daha fazla kaynak ayırırken, diğer taraftan özel sektör Ar-Ge yatırımları için önemli teşvik ve destekler sağlıyor. Bu amaçlarla 2017 yılı bütçesinden Ar-Ge ve inovasyona ayrılan kaynak 5.8 milyar TL’ye çıkarılıyor. Bunun yaklaşık yüzde 26’sının TÜBİTAK tarafından kullandırılması öngörülüyor. Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için 2015 yılında toplam 6 milyar 173 milyon TL harcama yapılmıştı. Bununla birlikte, özel sektörün Ar-Ge faaliyetlerindeki gelişimine paralel olarak bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 27 artışla 1 milyar 722 milyon TL dolaylı Ar-Ge desteği sağlanmıştı. 2016 yılı bütçesinde ise araştırma projeleri için yaklaşık 4.4 milyar TL kaynak tahsis edildi. TÜBİTAK’ın 2016’ya devreden yaklaşık 200 milyon TL ödeneği ile Ar-Ge harcama kapasitesi bu yıl 4.6 milyar TL’ye ulaştı. TÜBİTAK’ın TARAL programlarına ise 2016 yılında 1 milyar 192 milyon TL destek bütçesi aktarıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu