Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Tüm savunmaları atlatan hipersonik uçak

25 Ağustos’ta güney Alaska göğü bir patlamayla adeta yırtıldı. Patlama, ABD Savunma Bakanlığının bir insansız hipersonik planörü (HGV) test etmekte olduğu Kodiak Fırlatma Tesisi’ne ev sahipliği yapan küçük adayı sarstı. Sır gibi saklanan aracın uçuşu sadece dört saniye sürdü ve fırlatma roketindeki bir anormallik yüzünden kontrolörler aracın kendini imha mekanizmasını çalıştırmak zorunda kaldı.

2011’de başlayan denemelerin sonuncusu olan fırlatma işleminin üstünde bir başka stres daha var: Denilenler doğruysa Çin bu yıl en az iki hipersonik test yaptı (gerçi ikisi de başarısız olup patladı). İki ülke, ses hızının on katından daha hızlı yol alabilen araç üretmek için kıyasıya yarışıyor ve bu da önlerine büyük engeller çıkarıyor. Böy-lesi bir uçak için 2.000 derecenin üstündeki sıcaklığa dayanabilecek materyaller ve üst atmosferdeki seyrek havada manevra yapabilecek kadar hassas bir yönlendirme sistemi gerekiyor.

hgv

ABD ve Çin’in HGV programlarının detayları bilinmiyor fakat gerçek dünya testleri (her ne kadar patlamalarla sonlansa da) bu araçların artık hayal olmaktan çıktığının göstergesi. Uzmanlar, HGV’lerin 2019’a kadar tümüyle işlevsel olacağını ve 25 Mach hızına (saatte 30.000 km) erişebileceğini düşünüyor.

HGVler silahlandırılırsa, kıtalararası balistik füzeler kadar uzağa uçabilecek (5.000 km’den fazla) ama hedefini çok daha isabetli vurabilecek. Planörler balistik füzelerin aksine, önceden tahmin edilebilir parabolik bir eğri çizmediğinden, geleneksel füze savunma sistemleriyle vurulmaları son derece zor. Ayrıca hızları, savaşta yepyeni bir boyut sunuyor. Söz gelimi, ABD ordusu Suriyede bir terörist liderinin konumunu öğrenirse, Batı Avrupa’daki bir ABD üssünden fırlatılan planör, hedefini yarım saatten kısa sürede vurabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu