Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi Açıklandı
44 bin 753 turizm çalışanının üç aylık maaşının devlet tarafından ödenmesi öngörülüyor. Havalimanları, müze ve ören yerlerinde yabancı dil bilen bin 200 kişi istihdam edilecek. Teşvikler için toplam 264.5 milyon TL ayrıldı…
HÜKÜMET, turizm sektöründe yaşanan kayıpları telafi etmek amacıyla yeni bir adım daha attı. Şubat ayında 2016 Turizm Acil Eylem Planı’nı açıklayarak sektöre 255 milyon TL hibe desteği sağlayan, ayrıca sektörün 288 milyon TL’lik ödemelerini erteleyen Hükümet, şimdi de Antalya ve Muğla’daki işletmelere ücret ve prim desteği getiren mini turizm istihdam paketini açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından açıklanan Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi’ne göre Antalya ve Muğla’da 2015’te turizm sektöründe dokuz ay çalışıp, üç ay işi askıya alman toplam 44 bin 753 kişi, bu yıl aynı işyerinde dokuz ay çalışırsa, askıdaki üç ayın sigorta primi ve asgari ücretini 1Ş-KUR karşılayacak. Bunun için 260 milyon TL kaynak ayrılacak. Turizm sektöründe yabancılara çalışma izni verilmesi süreçleri ve ölçütleri gözden geçirilerek, 2016 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere çeşitli kolaylıklar sağlanacak. Yabancı dil bilen bin 200 kişi, Türkiye’ye gelen turistleri yönlendirmek amacıyla istihdam edilecek. Bu çerçevede 14.5 milyon TL kaynak ayrılacak.
PAKET NE GETİRİYOR
Turizm sektörüne sınırlı ve bölgesel istihdam desteği getiren mini istihdam paketi, “Sek-törel İstihdamı Destekleme Eğitimi Programı (Sl-DEP)”, “Turizme Yönelik Toplum Yararına Programlar”, “Turizmde Yabancı Çalışma İzinlerinde Kolaylık”, “Denkleştirme” ve “Nitelikli İşgücü Yetiştirme” olmak üzere beş teşvik unsurundan oluşuyor. İki aylık çalışma sonucunda hazırlanan paket, Süleyman Soylu ve Mahir Ünal tarafından imzalanan bir yıllık protokolle hayata geçirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, desteklerin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, bir yıllık protokol imzaladıklarını, desteklerin Antalya ve Muğla’ya dönük başladığını, ancak kapsamın daha sonra genişletilebileceğini sözlerine ekledi.
KAMUDAN PRİM VE ÜCRET TEŞVİKİ
Kamunun doğrudan prim ücret teşviki içeren Sektörel İstihdamı Destekleme Eğitimi Programı, Antalya ve Muğla’da pilot uygulama olarak hayata geçirilecek. Programdan 2015’te çalıştığı işyerinde en az üç ay iş akdi askıda olan ve aynı işyerinde fiili çalışma ve denkleştirme dahil 2016’da dokuz ay çalışanlar yararlanacak. Aynı işyerinde 31 Mayıs 2016’ya kadar işe başlayarak dokuz ay çalışacakların, takip eden üç ay süresince asgari ücreti ve sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Destek verilen süre içinde, işverenler tarafından çalışanlara eğitimler verilerek nitelikleri artırılacak. 31 bin 619’u Antalya’da, 13 bin 134’ü Muğla’da olmak üzere toplam 44 bin 753 kişinin faydalanmasının planlandığı program için yaklaşık 260 milyon TL kaynak ayrıldı.
YABANCILARIN ÜCRETLERİNE AYAR
2016 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan B belgeli veya belgesiz tüm turizm işletmeleri ile bunların bünyelerinde izinli faaliyet gösteren işletmeler (spa, güzellik merkezi, spor merkezi vb.), turizm seyahat acenteleri, belgeli tatil köyleri, turizm-ani-masyon organizasyon firmaları ve müstakil eğlence yerlerinde çalışacak yabancılar için ödenecek minimum ücret brüt asgari ücretin üç katından bir asgari ücret düzeyine düşürülerek, işverenlerin yabancılara ödeyecekleri ücretler ile SGK’ya ödemekte oldukları prim miktarları üçte bir oranında indirilecek. Ayrıca söz konusu işletmelerde uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için aranan en az 10 Türk vatandaşı çalıştırılması durumunda her bir yabancı için ayrı ayrı beş Türk vatandaşı istihdamı şartı aranmayacak.
İSTİHDAMDA MEVSİMSELLİK ÖNLENECEK
Turizm sektöründe istihdamda mevsimselliğin önlenmesi, tecrübeli ve nitelikli personelin sürekli istihdam edilmesi suretiyle hizmet kalitesinin korunması amacıyla; denkleştirme süresi dört aya çıkarılarak, bu sürenin toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar artırılması imkanı getirilmesi sayesinde yoğun çalışıları yaz ayları ile çalışılmayan kış ayları arasında denkleştirme yapılabilecek. Düzenleme TBMM’de yer alan kanun tasarısının yasalaşması ile yürürlüğe girecek.
NİTELİKLİ İŞGÜCÜ YETİŞTİRİLECEK
Turizm sektörüne nitelikli iş gücü yetiştirilmesi de paketin maddeleri arasında yer alıyor. İşsizlikle mücadele kapsamında uygulanan Mesleki Eğitim Kursları ve İşbaşı Eğitim Programları ile turizm işletmelerinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün işverenlerle birlikte yetiştirilmesi destekleniyor. Bu kapsamda otel ve benzeri konaklama yerlerinde işbaşı eğitiminden 2015’te 3 bin 156 kişi, 31 Mart 2016 itibarıyla ise 2 bin 988 kişi yararlandı. 2016 yılı sonuna kadar yaklaşık 15 bin kişinin işbaşı eğitiminden faydalanması hedefleniyor.
HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE KOLAYLIK
Öte yandan, Havayolu işletmelerine ve KOBl’lere kredi kolaylığı getiren kararname taslağı da imzalanarak Başbakanlığa gönderildi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada bu kapsamda tarifeli ticari hava taşımacılığı yapmaya yetkili kılınan ve Türkiye’den yurt dışına tarifeli sefer düzenleme izni bulunan havayolu işletmelerinin Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle kredi kullanabilmelerini sağlayacaklarını ifade etti. Söz konusu havayolu şirketlerinin bu yıl Hazine destekli kredi kefalet sistemi kapsamında yüzde 75 kefalet oranı ile kredi kullanabileceğini belirten Şimşek, sağlanacak kefalet tutarının yararlamcı başına, filosundaki uçak sayısı beş ve üzeri olanlara 15 milyon doları, 10 ve üzeri olanlara 25 milyon doları, 20 ve üzeri olanlara ise 45 milyon doları geçemeyeceğini vurguladı. Şimşek, şunları kaydetti:
“Böylece, havayolu şirketleri Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 60 milyon dolara kadar kredi kullanabilecek. Firmalara kullandırılacak kredilerin vadesi asgari altı ay, anapara ödemesiz dönem en fazla iki yıl olmak üzere azami sekiz yıl olacak. Yararlanıcılardan bir defaya mahsus 5 bin lira başvuru ücreti ve her yıl bakiye kefalet tutarı üzerinden yiizde 1 komisyon alınacak.”