Türk girişimciler Covid-19 için ürün geliştiriyor
KORONAVİRÜS (Covid-19) salgınıyla birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de başta aşı ve tedavi geliştirme olmak üzere, hijyen ve biyoteknolojiye dönük inovatif çözümler geliştiriliyor. Dünyadaki bu rekabette biz de yer alıyoruz. Bu çözümler arasında uluslararası alanda ses getirenler de var. Dört yıl önce TÜBİTAK desteğiyle uzaktan kumanda edilen otonom temizlik robotu geliştiren Turnaco Robotik, bu konuya iyi bir örnek. Kapalı mekanları hijyenik tutma görevini üstlenen bu robot, geçen zaman içinde dezenfeksiyon sistemini iyileştirerek sınıf atladı. Mouro isimli bu robot, geçtiğimiz günlerde Mobile Robot Guide isimli sitede, DanimarkalI UVD Robots ve ABD’li Xenex gibi hijyen-dezenfeksiyon yapan dev robot markalarıyla aynı klasmanda listeye girdi.
Bu başarıyı Turnaco CEO’su Kerem Şencan ile konuştuk. Şencan, üretime geçmek için yatırımcı arayışında olan Mouro’nun, “Kullanımda olan veya tanıtımları yapılan mobil robotları konu alan ABD merkezli sitede yer alan ilk Türk robotu” olduğunu belirterek, “Dünyanın dört bir tarafından firmalar yenilikçi ürünlerinin tanıtımlarını buradan yapmaya çalışıyor. Bu nedenle önemli. Robotumuzun bu listeye alınmasının en önemli nedeni, kendi çalışma alanında ilk ve tek olması.
Kendine has özellikleriyle dezenfeksiyon yapıyor. Dezenfeksiyon işlemi için UV-C ve ozon gazını en etkin bir şekilde aynı anda kullanması en önemli özelliği. Halıyı süpürme özelliğini de katarsak endüstriyel temizlik ve dezenfeksiyon robotları anlamında ilk” dedi.
Mouro projesine cami halılarındaki koku, temizlik ve hijyen sorunundan şikayet eden iki yaşlının yakınmasıyla başladıklarını hatırlatan Şencan, “Robotumuz alfa test seviyesinde. Robotun ana çalışma yeri camiler olarak hedeflendiğinden ve camilerin kendilerine has hah yapısı, mimari gibi farklılıkları olduğundan çok farklı ortamlarda test yapma ihtiyacı doğuyor. Bir yıldan fazla bir süredir test çalışmaları yapıyoruz. Covid-19 salgını daha önce yaptığımız yatırımcıların yanı sıra yeni yatırımcıların da bizimle irtibata geçmesini sağladı. Danimarka merkezli bir firma i ile üretime geçme konusunu görüşüyoruz. Danimarka’da yatırım ve teknoloji konusunda devlet destekleri çok ileri seviyelerde. Maalesef Türkiye’de yatırımcılar uzun soluklu ve yakın gelecekte çok önemli olacak konulara yönelmektense kısa vadeli günlük teknolojiler peşinde koşuyor” diye konuştu.
Covid-19’u 15 saniyede öldüren üç cihaz
Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kuantum Optiği ve Elektroniği Teknolojileri Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Afif Sıddıki ve ekibi, Covid-19’u ultraviyole ışınlarını kullanarak 15 saniyede öldüren üç ayrı cihaz geliştirdi. Cihazları geliştiren bilim ekibi, üretilen ilk cihazların sağlık personeli için kullanılmasını sağlayacak.
Prof. Dr. Sıddıki, öncelikle sağlık çalışanlarını maruz kaldıkları yüksek virüs yükünden kurtarmayı amaçladıklarını, sonraki aşamalarda yoğun bakım servislerinde, karantina odalarında ve hastane girişlerinde de kullanılabilecek benzer cihazlar üretebileceklerini belirtti.
Çin’de metro hatlarında, ABD’de havaalanlarında kullanılan bir takım benzer sistemler olduğunu aktaran Sıddıki, sağlık personeline yönelik ve elde kullanıma uygun bir cihaz ile kabinin henüz dünyanın hiçbir yerinde üretilmediğine dikkat çekti.