Şirket Haberleri

Türk Telekom’da dönüşümün şifreleri

Türk Telekom, tüm hizmetlerini tek marka çatısı altında toplayarak yemden yapılanmasmı tamamladı. Geçen haftadan itibaren Avea ve TTNET markaları ortadan kalktı. Şirketin diğer markası Tivibu ise bu haliyle kalacak. Tüm hizmetlerin tek elden verileceği ‘dörtlü oyun’ sistemine geçilen Türk Telekom’da, Kurumsal İş Birimi de Türkiye’yi ‘veri merkezi’ haline getirmek hedefiyle dönüşüyor.

fiber-internet

PTT döneminden bu yana 175 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Türk Telekom, 2005’te özelleştirilmesinden sonra ikinci büyük dönüşümü geçen yıl yaşadı. Türk Telekom, geçen yıl entegre bir yapıya geçerek, Türk Telekom, Avea ve TTNET kapsamındaki ürün ve hizmetleri tek çatı altında toplamıştı. Şirket, Ocak 2016 itibariyle ise mobil, sabit ses ve genişbant ile TV ürün ve hizmetlerini ‘Türk Telekom’ tek marka çatısı altında bir araya getirdi. Böylece Avea ve TTNET markalan artık tamamen ortadan kalkıyor. Nitekim AVEA abonelerinin cep telefonlarında artık Türk Telekom yazısı çıkıyor.

Avea, Türk Telekom’un GSM operatörü Aycell’in yüzde 51 îş Bankası Grubu ve yüzde 49 TİM ortaklığı ile kurulmuş olan Iş-TIM ile birleşmesi sonucunda 19 Şubat 2004’te kuaılmuştu. 23 Haziran 2004 tarihi itibariyle ise birleşmeden doğan Avea’ markası kullanılmaya başlamıştı. 2015 yılının üçüncü çeyrek verilerine göre, Avea’mn 17 milyon abonesi bulunuyor. 2006 yılında kurulan TTNET’in şu anda 7,8 milyon abonesi var. Son verilere göre, Türk Telekom’un ise 12,9 milyon sabit erişim hattı mevcut.

Bu arada şirketin TV markası Tivibu ise bu haliyle kalacak. Tivibu, 4K yayın hizmeti de verecek. Tivibu’nun 1,8 milyon abonesi bulunuyor.

40 MİLYONA TEK HİZMET

Türk Telekom Grubu, tüm bunlarla birlikte 40 milyona yakın müşteriye sahip. Türk Telekom artık bu dönüşüm sonrasında mobil, internet, ev telefonu, TV servisleri alanında hizmet veren ‘dörtlü oyuncu’ yapısıyla faaliyet gösterecek. Böylece artık kullanıcılar tüm bu hizmetlere tek mağaza, çağrı merkezi ve internet sitesinden ulaşabilecek. Son birkaç yılda Orange, AT&T ve Deutsche Telekom gibi global telekom şirketleri de entegre yapıya geçti. Türk Telekom da benzer bir stratejiyi izledi.

Aslında bu dönüşüm iki yıldır devam eden bir süreçti ve belli kademelerle tamamlandı. Şimdi ise şirketin bu birleşme sonrası nasıl bir projeksiyon ortaya koyacağı önem kazanıyor. Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, bu dönüşüm konusunda şunları söylüyor: “Son 10 yılda altyapımıza 20 milyar TL yatırım yaparak platformumuzu geleceğe hazırladık. Bu birleşme, Türkiye’de iletişim ve eğlence alanında köklü değişimlere yol açacak. Bu sayede, artık çok daha fazla hareket halinde olan müşteriler, diledikleri yerden dünyaya bağ

lanma imkanını, birden fazla cihaz ve hizmet kanalıyla alabilecek. Yeni yapılanma, gelecek dönemde Türk Telekom’un, ülkenin ve bölgenin dijital üssü olma vizyonunu içeriyor.”

KURUMSALDA DÖNÜŞÜM

Türk Telekom’un yeni logosu ile birlikte tek marka altında toplanmasının duyurusunun yapıldığı toplantının ardından Ekonomist olarak şirketin Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca ile kurumsal çözümler tarafındaki dönüşümü ve yeni hedefleri konuştuk.

Mehmet Ali Akarca, önümüzdeki dönemde kummlar için bütünleşik çözümlerin öne çıkacağını düşündüğünü söylüyor. Bu nedenle tek elden hizmet vermenin daha önemli hale geldiğini ifade eden Akarca, yeni yapılanmanın bu açıdan avantajlı olacağını ifade ediyor. Akarca, “Biz bu sayede tek bir noktadan şirketlere daha hızlı çözüm ürete bileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca tek noktadan faklı çözümlerde indirim sağlamayı hedefliyoruz. Şirketlerin daha hızlı hareket etmesine ve verimli çalışmasına yardımcı olacak bu yapıya geçmek için bir yıldır çalışıyoruz” diyor.

“VERİ MERKEZİ OLACAK”

Türk Telekom’un bundan sonrası için hedef ise Türkiye’yi global anlamda veri merkezi haline getirmek. Mehmet Ali Akarca, THY havayollarında nasıl Türkiye’yi hub (merkez) haline getiriyorsa Türk Telekom ün da benzer şekilde Türkiye’yi veri merkezi haline getirmeyi hedeflediğini söylüyor. Akarca, bu konuda şunları söylüyor: “Artık yeni çağda, dijital yollar ve merkezler ticaretin ana noktalan oluyor. Türkiye havacılık konusunda başanlı oldu. Biz bunun aynısını dijital kanalda yapmak istiyoruz. Yurtdışında 40 bin km kendi fiber ağımız var. Bu bağlantı ile Türki-ye’dekileri geliştirmek ve farklı boyutlara çekmek istiyoruz. İlk makro hedefimiz budur.”

ODAK ALANLARI

İkinci olarak bulut bilişim tarafında gelişme olduğunu gördüğünü söyleyen Mehmet Ali Akarca, bu konuda da şöyle konuşuyor: “Bulut yatırımlanmı-zın çeşitliğini artırıyomz. Bu taraftaki yatırımlarımız da artacak. Şehirlerin di-jitalleşmesi ve akıllı şehirler konusu önem kazanacak. Sağlık alanında projeler ve gelişim alanları var. Bunlar yine bu yıl odaklanılacak konular arasında. Tabii ki bir de ana odağımız 4,5G hizmetlerinin başlaması olacak.”

Mehmet Ali Akarca’nın aktardığına göre, bulut video konferans ve son dönemde güvenlik çözümlerine olan ilgi de artıyor. Bu alanlar da Türk Telekom Kurumsal İş Bmmi’nin büyüme noktalan olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu