Girişimcilik Haberleri

Türk Telekom’dan Girişimcilere PİLOTT Uygulaması

Türk Telekom’un geçen yıl başlattığı girişimcilik programı PILOTT ile girişimciler şirketlerini kurmak ve büyütmek için destek buluyor. Bu girişimciler Türk Telekom ile işbirliği yaparak kurumun müşteri tabanına ulaşma olanağım da yakakyor. Girişnneilere davet sunan Türk Telekom, şirketleri global ekosisteme dahil etmek için de uluslararası yatırımcılar ve melek ağlarıyla buluşturuyor.

Türk Telekom, girişimcilerin önünü açan uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Kurumun bu yıl İkincisini gerçekleştirdiği girişim programı PÎLOTT’un en başarılı üç girişimcisi, geçen hafta ABD’nin San Francisco şehrinde bulunan Silikon Vadisi’ne giderek Apple, Facebook ve Google’ı ziyaret etti. Üç girişimci, Stanford Üniversitesi’nde girişimcilik üzerine ders de aldı. Ayrıca yaptıkları sunumlarla kendilerini uluslararası yatırımcılara tanıtma fırsatını da buldular.

turktelekom girisimci

Geçen yıl hayata geçirdiği girişim destek programı PILOTT ile bugüne kadar yapılan 750 başvurudan 21’ine destek olan Türk Telekom, hem bu şirketlerle işbirliği yapmak hem de onları global ekosisteme dahil etmek için girişimcilere bir davet sunuyor. Bu davetle girişimciler, Türk Telekom’dan çekirdek sermaye desteği almanın yanı sıra uzun vadede ticari işbirliği yapma olanağına da sahip oluyor. Bugüne kadar üç girişim Türk Telekom ile işbirliği yapmaya başladı. Programda yer alan 13 girişim daha bu işbirliği sürecinde yer alacak. Bu girişimlerden birini de Türk Telekom satın alarak bünyesine dahil etti ve projeyi ürün haline getirdi. Önümüzdeki süreçte de aday olacak girişimciler, hem 10 bin TL çekirdek sermaye desteği alma hem de Türk Telekom’un ekosistemine dahil olma fırsatını yakalayacak.

GİRİŞİMİ SATIN ALDI

Türk Telekom, PlLOTT’un birinci dönem projelerinden Media+ şirketini satın aldı. Satın alındıktan sonra adı ‘Lookin’ olarak değiştirilen şirket, şu an App Store’da kullanıma açık. TTNET Müzik bünyesinde kullanılan bu uygulamayla albüm kapakları telefonun kamerasına okutularak albümün içerisindeki şarkıların tamamı görülebiliyor ve her şarkı 30 saniye dinlenebiliyor.

Türk Telekom’un iş ortağı olan ve şu anda hizmet olarak kullandığı diğer şirketler ise HızlıÇeviri, TemizlikYolda ve Doktorin. Türk Telekom, işbirliği yaptığı şirketlerin ürünlerini kendi kullanıcılarına ayrı bir hizmet olarak sunmayı planlıyor. Dolayısıyla bu ürünlerle işbirliği ağı genişleyecek.

Ayrıca 13 girişim ile de iş ortaklığı konusunda görüşmeler ve süreç devam ediyor. Türk Telekom daha çok kendi bünyesindeki grup şirketlerinde kendi müşteri tabanına da ürün ya da hizmet sunabileceği şirketleri sistemine dahil etmek istiyor.

GLOBAL EKOSİSTEME GİRECEK

Bunun dışında bir önemli nokta da girişimin global arenada kendisini tanıtma fırsatı yakalaması. Başarılı ilk üç ekip Silikon Vadisi’ne giderek Apple, Facebook ve Google gibi en gözde şirketleri ve Stanford Üniversitesi ile Berkeley Üniversitesi’ni ziyaret etme olanağına sahip oluyor. Global ekosisteme dahil olma süreci de böyle başlıyor. Orada yatırımcılarla görüşerek kendilerini tanıtma fırsatı yakalayan girişimciler, böylelikle global işbirlikleri yapma olanağı da buluyor. Geçen yıl başlayan projeden sonra dört girişim yatırımcının ilgisini çekerek yatırım aldı.

PÎLOTT’u Türkiye’nin ilk kurumsal girişim hızlandırma programı olarak tanımlayan Türk Telekom Strateji ve Iş Geliştirme Başkanı Hakan Dursun, diğer girişim programlarından farklarının girişimcilerin şirketlerinde hissedar olmamaları ve global ekosisteme de dahil olmalarına destek vermeleri olduğunu söylüyor. Girişimcilerle uluslararası işbirliği yapmak istediklerini ifade eden Dursun, “Verdiğimiz çekirdek sermayenin yanı sıra, girişimcilik eğitimi, yatırımcılara sunum yapma olanağı, mentorluk desteği ve ayrıca onlara özel ofisimize gelip orada çalışma fırşatları da sunuyoruz. Bu organizasyon için mühendislik, girişimcilik, iş geliştirme ve uluslararası proje yönetme yetkinliklerine sahip 20 kişilik ayrı bir ekip kurduk ve onlar sadece bu iş için çalışıyorlar” diyor.

KİMLER DESTEK ALDI?

Birinci dönemde en başarılı ekip olan MobiRoller’a 100 bin TL sermaye desteği verildi. İkinci dönemde ise en başarılı üç ekip olan Marvin, VitrinGez, TemizlikYolda’ya sırasıyla 60 bin, 30 bin ve 10 bin TL sermaye desteği verildi.

İkinci dönemde, akıllı sürüş değerlendirme ve kaza analiz sistemi olan Marvin birinci, arama kutucuğu ve detaylı kategorileriyle kullanıcıların aradıkları ürüne en hızlı şekilde ve en fazla seçenekle ulaşmalarını sağlayan vitringez.com ikinci, bireysel ve kurumsal kullanıcıların tüm temizlik ihtiyaçlarını online olarak sipariş vermelerine imkan sağlayan te-mizlikyolda.com ise üçüncü oldu.

ÜÇ ADIMDA PİLOTT UYGULAMASI

  1. Her PİLOTT dönemi iki fazdan oluşuyor ve 12 hafta sürüyor. PİLOTT’a yapılan başvurular, ön eleme sonrasında, Türk Telekom’dan ilgili birimlerin yöneticilerinden oluşan jüri tarafından inceleniyor. Aday girişimlerle yapılan yüz yüze görüşmeler neticesinde, PİLOTT’un birinci fazına katılmaya hak kazananlar belirleniyor.
  2. PİLOTT programının birinci fazında girişimler, girişimcilik eğitimleri, mentor geribildirimleri, müşterilerle yapacakları görüşmeler ve ürün veya servis fikirlerini doğrulamak konusunda çalışıyorlar. Birinci faz bittikten sonra, Türk Telekom’un ilgili birim yöneticilerinden oluşan jüriye 5’er dakikalık sunumlarla girişimlerini anlatıyorlar. Bu sunumun ardından jüri tarafından başarılı bulunanlar 10 haftalık ikinci faza devam etmeye hak kazanıyor.
  3. ikinci faza geçmeye hak kazanan girişimciler, Türk Telekom yöneticileriyle ve girişimcilik mentorlarıyla birlikte çalışma fırsatının yanında, Türk Telekom’un Etiler’deki binasında PİLOTT için hazırlanan özel ofis alanını kullanma, girişimcilik özelinde eğitimler alma, sermaye desteği ve diğer programlardan farklı olarak, Türk Telekom’la işbirliği yapma imkanı buluyor. Ayrıca ikinci fazdaki her girişime 10.000 TL çekirdek sermaye de sunuluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu