Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü
Sektörün 2015 verileri henüz açıklanmadı.
Beklentiler 2014’ün yüzde 35’lik büyüme rakamının geçileceği yönünde. Mobil kanal çok hızlı gelişirken, akıllı alışveriş deneyimi sunan e-ticaret siteleri bir adım öne geçiyor…
E-TİCARET çok geniş bir ekosistem ve bu ekosistem içinde yer alan tüm paydaşlar sektörün potansiyelinden faydalanıyor. Türkiye’de rakamlar henüz istenen noktaya ulaşmamış olsa da sektörün hızlı büyüdüğü belirtiliyor. Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) hazırlamış olduğu “Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü” raporuna göre, 2014 yılında yüzde 35 seviyesinde artış gösteren e-ticaret, 18.9 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Sektörün toplam perakende harcamaları içerisindeki payı yüzde 1.6 seviyesinde olsa da e-ticaretin büyük oyuncuları sektörün geleceğinden umutlu. Özellikle akıllı telefonlar ve akıllı saatler için geliştirilen mobil teknolojilere dönük olarak yatırımların sayısının daha da artacağı 2016’da, kişiselleştirilmiş ve akıllı alışveriş deneyimi sunan e-ticaret siteleri bir adım öne çıkacak.
BÜYÜK POTANSİYEL VAR
Türkiye’de e-ticaret kullanıcısı sayısının 12 milyona ulaştığı görülüyor. Avrupa ve Amerika’da e-ticaret toplam perakendeden yüzde 10-15 civarında ciddi bir pay alırken Türkiye’de bu oran yüzde 1.6 düzeyinde. E-ticaretin hızlı büyümesinde elbette internet teknolojilerinin yaygın kullanımının etkisi büyük.
Türkiye’de internet kullanımında son 10 yılda kullanıcı sayısında ciddi bir artış söz konusu. BTK 2015 ikinci çeyrek raporuna göre, 78 milyon nüfuslu ülkemizde 44.3 milyonu aşkın genişbant internet abonesi bulunurken, 61 milyon 3G abonesi var. Bu rakamlar e-ticaretin büyüme potansiyelinin yüksek olduğuna işaret ediyor. Öte yandan e-ticarete yön veren genç nesilde mobil internet kullanımının yaygınlaşması da önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin değerli ve önemli bir pazar olarak yatırımcıların merceğinde olacağını gösteriyor. 2016 yılında da özellikle mobile teknolojilere ağırlık verildiği takdirde, Türkiye’de e-ticaretle birlikte perakendenin ve internet gibi farklı kanalların büyüme trendinin devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
CİRO HEDEFİ 31 MİLYAR TL
2014 yılında e-ticaret sektörü yüzde 35 büyüme sağladı. ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun’dan aldığımız bilgilere göre, 2015 büyüme rakamının da yüzde 30 ile 40 arasında olması bekleniyor. Yani büyüme aynı hızla sürüyor. Orhun’a göre, e-ticaret bir süre daha kendi iç dinamikleri ile hacim kazanacak. Sektörün cirosal büyüklüğünün 2015 raporlarında 25 milyar TL’yi geçeceği öngörülüyor. 2014’te sektörün cirosal büyüklüğü 18 milyar TL, 2013’te ise 14 milyar TL civarındaydı. Orhun, “Buna göre 2016 için 31 milyar TL civarında bir hedef belirlemek yanlış olmayacaktır” diyor.
KİŞİSELLEŞTİRME ÖNE ÇIKACAK
E-ticaret pazarını domine eden en büyük şirketler de hem geçen yılm değerlendirmesinden hem de bu yıla yönelik yatırım ve yenilenme stratejilerinden yola çıkarak 2016’da e-ticaretin büyümesine ilişkin iyimser tahminlerde bulunuyorlar.
“E-ticaret, artık sadece bir ihtiyaç değil, yaşam tarzımızın bir parçası haline dönüştü. Hızlı şehir hayatında alışveriş merkezlerinde uzun saatler geçirmek istemeyenler, ailesine alışverişten daha çok vakit ayırmanın yollarım arayanlar, büyük şehirler dışında aradıkları ürün ve markalara ulaşamayanlar için e-ticaret bir seçenek” diyen Gittigidiyor.com CEO’su Öget Kantarcı, 2016’da da e-ticaretin tüm hızıyla büyümesini sürdüreceğinden emin. Kantarcı’ya göre, kullanıcılara bir adım daha yaklaşan, onların hayatlarına dokunan, ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre “kişiselleştirilmiş” seçenekler sunan, onların ihtiyaçlarına yön verebilen şirketler bu yıl bir adım öne çıkacak.
HIZLA GELİŞEN KANAL MOBİL
GittiGidiyor, 2016 yılında da pazarı büyütmek için çalışmalarına, marka yatırımları ve yeni ürünleriyle devam edecek. Kantarcı’dan aldığımız bilgilere göre, mobilin öneminin daha da artacağı yeni yılda site mobile özel kampanyaları artırırken, hızlı ve akıllı bir alışveriş deneyimi sunmayı sürdürecek.
“GittiGidiyor olarak bu sene mobil uygulamamızı ve mobil sitemizi tamamen yeniledik ve geçtiğimiz aylarda akıllı saatler için geliştirilen i-watch uygulamamızı hayata geçirdik. Mobil hızla gelişen ve önemsediğimiz bir kanal” diyen Kantarcı, mobilde daha da güçlenmeyi hedeflediklerini söylerken sektörün iki katı kadar büyümeyi hedeflediklerini aktarıyor: “2016 için sektör büyümesini yüzde 25 seviyelerinde öngörüyoruz ancak şirket olarak bunun iki katı büyümek istiyoruz. Kendimizi e-ticaretin ev sahibi olarak konumlandırıyoruz. Ekosistemimiz diğer e-ticaret sitelerini destekleyen ve global deneyimini herkese açan bir yapı.”
Mobil dışında farklı yatırım projeleri firma 2016’da kullanıcıların yurtdışındaki belirli eBay ülkelerinde satış yapmasını sağlayacak “uluslararası ticaret pro-jesi’ni hayata geçirecek. GittiGidiyor üzerinden satış yapan kullanıcılar, eBay’in belirli ülkelerinde aynı anda tek bir adımda ürünlerini listeleyebilecek. Bu projeyle kullanıcılarını dünyaya bağlamayı hedefleyen site, kişiselleştirme gibi yeni modellerin yanı sıra müşteri memnuniyetini artırmak için kargo süreçleri özelinde yeni modeller üzerine dc çalışacak. Alışveriş sonrası teslimat noktalarının esnek olmasını sağlayarak kullanıcıların, belirtilen lokasyonlarda yer alan anlaşmalı fiziksel mağazalardan ürünü teslim almasını sağlayacak yeni gelişmeler hayata geçecek.
MOBİL ALIŞVERİŞ YILI
IAB Gemius 2015 Mart ayı verilerine göre, 33.5 milyon tekil ziyaretçinin 118 milyon kez ziyarette bulunduğu, 4 milyardan fazla sayfa görüntülediği, 5 milyona yakın güncel ilana sahip olan ilan ve e-ticaret platformu Sahibinden.com, 2015 yılında mobile ağırlık verdi ve bu yıl da vermeye devam edecek. Sitenin, mobil uygulamalarında aylık aktif kullanıcı sayısı Kasım 2015’te Android’de 3.5 milyon kullanıcıya, iOS’ta ise 1.4 milyona ulaştı.
sahibinden.com CEO su Burak ertaş tan aldığımız bilgilere göre, firmanın mobil sitesinin toplam aylık aktif kullanıcı sayısı ise 13 milyon. Sitenin mobil uygulamasında ‘Yakınımda Ara’, ‘Haritada göster’, ‘Mega Foto’ gibi özellikler yer alırken, ‘Mobilden İlan Verme’ özelliği ise iPhone ve Android kullanıcılarının artık ilanlarını ceptcn & ve tabletten çok daha pratik şe- f kilde verebilmelerine olanak tanıyor. Ertaş, “iPhone ve Android kullanıcılarımız ilan verme aşamasında araçlarının modelini seçiyorlar, biz de standart tüm teknik özellikleri ve donanım bilgilerini ekliyoruz. Böylelikle, hem ilan veren üyelerimizin kullanımını kolaylaştırıyoruz, hem de ilan bakan üyelerimiz çok daha fazla bilgiye ulaşabiliyor” diyor.
PAZAR YERİ MODELİ
Hepsiburada.com ise, 27 farklı kate-j goride, 800 binden fazla ürün çeşidi ve 8 milyon üye ile 2016’da e-ticaret sektörü-nü büyütecek şirketlerden. 2015’te trafi-W ğini yüzde 50 artıran site, aylık 33 milyon-f dan fazla ziyaret ile Türkiye’deki bir alış-;> veriş merkezine bir ayda giren insan sayısının 10 katı büyüklüğünde ziyaret sayısına sahip. Hepsi-burada.com’un mobil trafiği bir önceki yıla oranla yüzde 125 büyüdü. Hafta sonu ve tatil günlerinde sitenin trafiğinin yandan fazlası, siparişlerin ise yarıya yakım mobil sitesi ve mobil uygulamaları üzerinden yapılıyor. Mobil alışverişi gündemin ilk sırasına alan site, bu yükselişi daha da yukarılara taşımak istiyor.
“Hepsiburada.com’u belli kurallar dahilinde ticaret yapmak isteyen herkese açan Pazar Yeri platformumuzda 2016’da büyüme bekliyoruz. Pazar Yeri, perakende sektörünün kaçınılmaz dönüşümünü hızlandırmakla birlikte, e-ticaretin yaygınlaşmasında da bir dönüm noktası olacak” diyen Hepsiburada.com Ticari Genel Müdürü Bülent Başaran, Gebze’de kurulan yeni operasyon merkezi hakkında da bilgi veriyor. Depo olarak hizmet verecek olan yeni operasyon merkezi ile tüm ürünlerin sevkiyatını tek bir noktadan yapılabilecek. 100 bin metrekarelik yeni operasyon merkezi, üçüncü taraf satıcılara da hizmet verecek.