Türkiye Hazır Beton Birliği, İzmir’e çıkartma yaptı
TÜRKİYE HAZIR BETON BİRLİĞİ’NİN (THBB) DÜZENLEDİĞİ EKONOMİ SEMİNERİNİN KONUĞU EKONOMİST PROF DR EMRE ALKİN OLDU 26 NİSAN TARİHİNDE BETON İZMİR 2018 FUARI’NDA GERÇEKLEŞEN EKONOMİ SEMİNERİNDE AVRUPA HAZIR BETON BİRLİĞİ (ERMCO) VE THBB YÖNETİM KURULU BAŞKANI YAVUZ IŞIK VE EKONOMİST PROF. DR. EMRE ALKİN BİRER KONUŞMA YAPTI.
DHBB Ekonomi Semineri’nin açılışında konuşan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB “yönetim Kurulu Başkam Yavuz Işık, Türkiye’nin, 2017 yılının son çeyreğini yüzde 7,3, yılın genelini ise yüzde 7,4’lük bir büyüme oranı ile kapattığını belirtti.
Işık aynca tümjeopolitik riskler, küresel dalgalanma ve finansal piyasalardaki değişimlere rağmen Türkiye’de reel sektörün ve özelde imalat sanayinin 2017 yılını önemli bir performans ile kapatmasının sevindirici olduğunu söyledi.
CARİ AÇIK EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN
2018 yılının 2017 yılına kıyasla çok daha zor bir yıl olacağını ifade eden Yavuz Işık, “Türkiye’nin makro ekonomik göstergeleri incelendiğinde en önemli sorunlardan birinin cari açık ve özel sektör borçluluğu olduğu görülecektir. 2017 sonu itibari ile 47 milyar dolar olan cari açık, ocak ayında da yüksek gelirken şubat ayında 4.2 milyar dolar ile beklentilerin altında gerçekleşti. En son açıklanan Goldman Sachs raporunda, mevcut durumda söz konusu cari açık oranının sürdürülebilir olduğunu belirtmekle beraber OECD ülkeleri içinde en yüksek cari açık oranına sahip ikinci ülke olması önemli.
Bir diğer sorun ise özel sektör borçluluğu. Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesinin en önemli gerekçesi de özel sektör borçluluğudur. Türkiye’de finans dışı kesimin döviz açık pozisyonu 221 milyar dolar. Şirketler 2010-2017 yılları arasında milli gelirin yaklaşık yüzde 30’u kadar borç artırmış durumda” dedi.
SANAYİ 4.0 VURGUSU
THBB Ekonomi Semineri’nde ‘Ekonominin Lokomotifi inşaat, İnşaatın Lokomotifi Hazır Beton…’ başlıklı bir konuşma yapan Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ise “Küresel büyümenin toparlandığı ve geçmiş yıl lata göre biraz daha ileriye güvenle baktığımız bu zamanda, refah oluşumunda inşaat, hazır beton ve çimento sektörlerinin öncü rolünün devam ettiğini görüyorum. Fert başına hazır beton ve çimento kullanımı ve milli gelir kıyaslamalarında Türkiye’nin önde gelen beş ülke arasında yer aldığı da bir başka gerçek” şeklinde konuştu. Hem metrekare fiyatlarına hem altyapı ihtiyacına hem talep gelişimine hem de büyüme modelinin yapısına bakıldığında, 2050 yılında bile bu sektörün ekonomiye iş, istihdam, katma değer ve gelir yaratma potansiyelinde öncülük edeceğini söyleyen Alkin, Sanayi 4.0 ile beraber, sektörlerin evrilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Alkin aynca, “Hazır beton sektörünü bu geçiş süreci için hazırlıklı gördüm. Sadece Türkiye için değil, sektörün yurt dışı için üstlendiği öncü rolü devam ettireceğine dair inancım arttı” dedi.
THBB seminerlerini, hazır belon firmalarının ve tesislerinin yetkilileri ile yan sanayi firmalarının temsilcilerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar, yapı denetim kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve araştırmacılar da yakından takip etti.