Türkiye savunma sanayisinin üretim gücü
TAI Hedefi dünya markası olmak
Atak, Hürkuş, Anka gibi misyon projelerinde önemli aşamalar kaydeden Tusaş, 2023 vizyonunda yer alan ilk milli muharip savaş uçağı ve özgün genel maksat helikopterinin çalışmalarım sürdürüyor…
TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (Tusaş), havacılık ve uzay alanında dünya markası bir şirket olma hedefine kilitlenmiş bulunuyor. Göktürk-2 ile dünyada uydu tasarlayan ve üreten ülkelerden biri olmayı başardıklarını vurgulayan Tusaş Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Göktürk-1 keşif gözlem uydusunun test faaliyetlerinin devam ettiğini belirtiyor. “Özgün ürünlerimiz olan Anka insansız Hava Aracı, Hürkuş Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı, T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ve uydu alanındaki faaliyetlerimiz ile ulusal ve uluslararası arenada büyük ilgi görüyoruz” diyen Dörtkaşlı, projelerden edindikleri hedefle 2023 vizyonunda yer alan ilk milli muharip savaş uçağı şjj. ve özgün genel maksat helikopterinin çalışmalarını azim ve heyecanla sürdürdüklerini vurguluyor. Dörtkaşlı ön- • j çelikli projeleri hakkında şu bilgileri veriyor: “Teslimatları süren T129 Atak Taaruz ve Taktik Keşif Helikopte-ri’nin üretim çalışmaları Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları çerçevesinde hız kazandı. Bununla beraber, ilk yurtdışı satışımızı gerçekleştirmek üzere T129 Atak Helikopteri’nin uluslararası pazarlama faaliyetlerine de artan bir ivme ile devam ediyoruz. İnsansız Hava Aracı (İHA) konusunda, özel yüksek teknoloji ve isterlerin bulunduğu sınıfta yer alan Anka sistemimiz üzerine çalışıyoruz. Yeni bir özelliğe sahip olacak şekilde, uydudan kontrol edilecek Anka-S projesinde aerodinamik yapıyı simüle eden uçakla uçuşlarımızı başlattık.
Anka-B sistemimizi bu yılın ilk yarısında teslime hazır hale getirmeyi hedefliyoruz. Anka ve diğer IHA’lar konusunda farklı görev ve kabiliyetlere yönelik ça lışmalanmız devam edecek.”
HÜRKUŞ’LA ‘UÇUŞA’ DEVAM
Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı Hürkuş Projesi’nde iki prototip ile uçuşlara devam edildiğini vurgulayan Dörtkaşlı, bu yıl sivil sertifikasyonla ilgili çalışmaları tamamlayarak tip sertifikasını almayı hedeflediklerini belirtiyor. Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacına yönelik Hürkuş-B’nin seri üretimi çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Dörtkaşlı, 2012’de uzaya gönderilen Göktürk-2 ile dünyada uydu tasarlayan ve üreten ülkelerden biri olmayı başardıklarının altını çiziyor. Göktürk-1 keşif gözlem uydusunun 2015’te açılışı yapılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde test faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Dörtkaşlı, “2016 yılı, Gök-türk-l’in uzaya gönderilmesi için devam eden test çalışmalarının yanı sıra ilk defa tamamen ülkemizde geliştirilecek ve ilk haberleşme uydusu olacak Turksat-6A ile ilgili çalışmalar nedeniyle yoğun geçecek” diyor.
MİLLİ MUHARİP UÇAK
Muharrem Dörtkaşlı, milli muharip uçak konusundaki çalışmaların sadece 2016’nın değil, önümüzdeki yılların da en önemli konularından biri olduğunu söylüyor. Dörtkaşlı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile koor-dineli olarak yapılan çalışmalarda Savunma Sanayii İcra Komitesi kararına istinaden milli muharip uçak geliştirme programında adım adım ilerleneceğini kaydediyor.
SATIŞ HEDEFİ: YÜZDE 30 ARTIŞ
Türk savunma ve havacılık sanayinin son yıllarda milli politika ve uygulamaların desteği ile hızlı bir gelişim göstererek 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 0.5 büyüme ile yaklaşık 1 milyar 656 milyon dolar ihracat rakamına ulaştığını söyleyen Dörtkaşlı, bu rakamın önemli bir kısmının Tusaş’a ait olduğunu ifade ediyor. Tusaş’ın gerçekleştirdiği ihracat rakamları ile Türkiye’nin ‘Vizyon 2023’ hedeflerine ulaşılmasında sektör liderliğini bu yıl da sürdüreceği iddiasında bulunan Dörtkaşlı, “2016’da devam edecek teslimatlar sayesinde, yılsonu satışlarımızda 1 milyar doların üzerinde satış gerçekleştirdiğimiz 2015’e göre yaklaşık yüzde 30 civarında büyüme hedefliyoruz” diyor.
2016’da 125 milyon dolar yatırım harcaması planlandığını açıklayan Dörtkaşlı, bunun içerisine bu yıl sözleşmesini imzalamayı hedefledikleri Milli Muharip Uçak Programı’nın yerleşkesinin de dahil edildiğini aktarıyor.
ÖZGÜN ÜRÜN TESLİMATI SÜRECEK
Üzerinde hassasiyetle çalıştıkları, yılardır emek harcadıkları özgün ürünlerin teslimatlarının bu yıl içerisinde de devam edeceğini belirten Dörtkaşlı, şunları söylüyor: “Milli muharip uçak, özgün helikopter, keşif-gözetleme ve haberleşme uyduları gibi yeni projelerde önemli görevler 2016’da bizleri bekliyor. Yerli katkı oranımızın teknolojik ağırlığının artırılması öncelikli alanlarımızın başmda geliyor. Bu amaçla Akıncı Ovası’ndaki tesislerimizin hemen yanında Savunma Sanayii Müsteşarlığı liderliğinde, Ankara Havacılık ve Uzay İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. Bu ekosistem hayata geçirildiği ve aktif olarak hizmet vermeye başladığı zaman KOBl’lerimizin uluslararası alanda rekabetçiliğinin artacağı düşüncesindeyiz.”
50’DEN FAZLA PROJE YÜRÜTÜLÜYOR
Muharrem Dörtkaşlı, beş ana işkolunda faaliyet gösteren ve lojistik gibi yeni bir alanı açan Tusaş’ın 2016 yılında sözleşmeli olan ve olmayan programlar için 350 milyon TL’nin üzerinde Ar-Ge harcaması yapılmasını planladığını söylüyor.
Dörtkaşlı, firmanın Ar-Ge merkezinde binden fazla Ar-Ge ve destek personelinin çalıştığını belirterek şu açıklamalarda bulunuyor: “ODTÜ Teknokent tesislerimizde 220’den fazla Ar-Ge personeli projelerimizde görev alıyor. Sözleşmeli projelerimiz kapsamında geliştirmekte olduğumuz özgün ürünlerimizin ve yürütmekte olduğumuz modernizasyon projelerimizin yanı sıra, şirketimiz Ar-Ge Merkezi bünyesinde hali hazırda, ürün geliştirme, araştırma ve teknoloji geliştirme, süreç yeniliği, organizasyonel yenilik ve kavram çalışmaları olmak üzere geniş bir çeşitlilikte 50’nin üzerinde proje yürütülüyor.”
F-16, Tusaş’ın cansuyu oldu
Muharem Dörtkaşlı, Tusaş’ın savunma sanayinde bugünlere gelinmesini iki döneme ayırıyor. “Birinci dönem yabancı ortaklarımız ile 20 yılı aşkın birlikteliğimiz, İkincisi ise 2005 sonrası milli bir şirket olarak faaliyet gösterilen yıllarda özgün ürünler ve teknoloji kazanımına yoğunlaştığımız yıllar” diyen Dörtkaşlı, birinci dönemde; uzun yıllar uykuda kalmış endüstrinin yeniden ayağa kaldırılması çabalarının görüleceğini vurguluyor. F-16 üretimi ile Tusaş’ın can suyunun verildiğini ifade eden Dörtkaşlı, havacılık sanayiinde üretim yapabilecek bir kabiliyetin Türkiye’ye kazandırıldığının altını çiziyor. Havacılıkta egemen çözümler üretebilmek amacıyla, 2005’te yabancı hisseler alınarak Tusaş’ın millileştirildiğini söyleyen Dörtkaşlı, yeniden yapılanma çerçevesinde önemli projelerin sorumluluklarını üstlendiklerini vurguluyor. İkinci dönem incelendiğinde dikkat çeken iki önemli etmen olduğunu ifade eden Dörtkaşlı bunları şöyle sıralıyor: “0 güne kadar hayal edilen sistemlerin geliştirilmesi ile bunun daha önceki havacılık girişimleri gibi ticari açıdan zayıf kalmaması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması.”