Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Türkiye’de elektrikli otomobilde ikinci dönem başlıyor

Fluence ile başarısız geçen ilk denemenin ardından Türkiye’de elektrikli otomobilde ikinci dönem başlıyor. Renault bu ay Zoe’yi, BMW ise BMW i3’ü satışa sundu. Elektrikli otomobiller 200 km’yi geçmeyen menzilleri ve uzun şarj süreleri nedeniyle bugüne kadar yeterli talep görmedi. Şirketler, özellikle lıızlı şarj istasyonları kurarak talebi arttırmayı plankyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşekten kısa süre önce gelen “Çevre kirliliğini önlemek amacıyla karbondioksit salımmı düşük araçlan vergisel açıdan teşvik edici bir model planlıyoruz” açıklaması gözlerin yeniden elektrikli otomobillere yönelmesine neden oldu.

elektrikli oto

Sektör Şimşek’in yaptığı açıklamanın nasıl sonuçlanacağı bekleye dursun, pazara bu ay içinde iki yeni elektrikli otomobil girdi. Renault ve BMW bu ay piyasaya yeni elektrikli otomobiller sürdü. Önümüzdeki yılın sonunda bu araçlara Smart Fortwo ED’nin de eklenmesi bekleniyor.

Şu ana kadar beklenen ilgiyi göremeyen elektrikli otomobillerin yeni dönemde nasıl bir performans çizeceği ise merak ediliyor.

BEKLENTİLER GERÇEKLEŞMEDİ

Dünya genelinde 2010 yılından bu yana yaklaşık 500 bin elektrikli otomobil satıldı. Nissan Leaf, 130 bin adetle en çok satılan elektrikli otomobil oldu.

Fakat bu satışlar beklenenin çok altında kaldı. Bu da elektrikli araçlarla ilgili yapılan tüm tahminlerin geriye çekilmesine neden oldu. Şu ana kadar yapılan satışlardan, pazann istenen seviyelere beklenenden daha ileri bir tarihte geleceği çok net gözüküyor.

Hatırlanacağı gibi, Renault CEO’su Carlos Ghosn, 2020’de elektrikli araçların toplam pazann yüzde 10’unu temsil edeceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Fakat gerçekleşen satışlar pazann hiç de tahmin edildiği gibi olmayacağını net olarak gösterdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2010 yılında yaptığı bir açıklamada, 2020 yılına kadar Almanya yollarında 1 milyon elektrikli otomobil görmek istediğini belirtmişti.

2013 başında açıklanan verilere göre ise Almanya’da yalnızca 7 bin 114 adet elektrikli araç satıldı.

Benzer bir hayal kırıklığı bizde de yaşandı. Oyak Renault’nun Bursa tesisinde üretilen Fluence Z.E. ’nin üretimi yeterli talep olmaması nedeniyle geçtiğimiz yılın sonunda sessiz sedasız sona erdi. 2012’nin ortalarında Türkiye’de satışına başlanan ilk elektrikli otomobil sadece 250 adet satarak hayal kırıklığı yarattı. Bunların neredeyse tamamı da kamu tarafından satın alındı.

RENAULT İKİLEDİ

Şurası gerçek ki, Renault elektrik motorlu araç teknolojisinde öncü marka olma özelliğini koruyor. Twizy’nin haziran ayında pazara sunulmasının ardından, yine yüzde 100 elektrikli Zoe de bu ay içinde satışa çıktı. Pil hariç 66 bin 500 TL fiyatla satışına başlanan yüzde 100 elektrikli şehir otomobili Zoe, tam dolu pil ile ortalama 150 kilometre yol alabiliyor. Kullanıcı şarjı evinde yaparsa 5 liralık elektrik ile depoyu şarj edilebiliyor.

Elektrik motorlu otomobil konusuna kısa vadede değil uzun vadede baktıklarını söyleyen Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Tahminler 2025 yılı geldiğinde toplam otomobil saüşlannın yüzde 15’inin elektrik motorlu olacağını gösteriyor. Teknolojik gelişmeler de her yeni modelle birlikte artıyor. Hızlı şarj özellikleri, şarj altyapısında sağlanacak gelişmeler ve daha uzun menzil imkanı elektrik motorlu otomobillerin günlük hayatımızda daha fazla yer almasını sağlayacaktır” diyor.

Twizy’de kısa sürede 30 adetlik satışa ulaşan Renault, Zoe ile ilgili satış hedefi vermiyor. Aybar, Renault Zoe ile ilgili satış hedeflerinin Fluence’ye göre daha yüksek olduğunu dile getirmekle yetiniyor.

BMW İ3 SATIŞA BAŞLADI

Elektrikli araç pazarına giriş yapan isimlerden biri de BMW oldu. Borusan Otomotiv, kuruluşunun 30’uncu yılında BMW i3’ü satışa sundu. 46 bin 100 Euro’dan başlayan anahtar teslim fiya-tı ve Türkiye’ye özel donanım paketiyle satışına başlanan BMW i3, 0-100 km/s hızlanmasını 7,2 sn’de tamamlayabiliyor. 30 kişinin ön sipariş verdiği aracın tam donanımlısı 55 bin Euro’yu bulacak. Yaklaşık 180 bin Euro’luk başlangıç fiyatına sahip BMW i8 ise önümüzdeki yılın başında satışa sunulacak.

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkam Eşref Biryıldız, gelişen çevre bilinci ve oldukça düşük kullanım maliyetleri nedeniyle, özellikle BMW İ3 modeline bireysel müşteriler kadar filo kiralama şirketlerinin de talep gösterdiğini söylüyor. Biryıldız, “Ancak şu anda üretim adetlerimiz kısıtlı olduğundan bu talebe 2015’te karşılık verebileceğiz” açıklamasında bulunuyor. Biryıldız, aynca, showroom’lannda hızlı şarj istasyonu kuracaklarım, bu şarj istasyonlan ile otomobillere 15 dakikada yaklaşık 100 km’lik şarj sağlayan bir altyapı sunacaklarını söylüyor.

HEDEF 100 BİN ARAÇ

Elektrikli Araçlar Bilgilendirme Demeği (ELADER) Yönetim Kurulu Başkam Osman Ataman, 2020 yılında Batı Avrupa’da 8 milyon elektrikli araç ve 1 milyona yakın şarj istasyonu olacağını belirtiyor. Ataman, bugün yaklaşık 30 bin elektrikli araç bulunan Fransa’nın 2 milyon araç ile liderliğini sürdüreceği; İngiltere’de 1 milyon 600 bin, Almanya’da 1 milyon 200 bin, Hollanda’da ise 800 bin elektrikli araç olacağım söylüyor. Aym dönemde Türkiye’de ise bu sayının 100 bine yükseleceğini vurguluyor.

Osman Ataman, elektrikli araç şarj istasyonu altyapısı konusunda Türkiye’nin güncel durumunun yetersiz olduğuna işaret ederek; “Şarj istasyonlan altyapısı konusunda yapılması gereken çok önemli işler var. Türkiye’de bugün halka açık alanlarda farklı şarj operatörü şirketlere ait toplam 100 civarında istasyon hizmet veriyor. Fakat bu sayının 2020’ye gelindiğinde 10 bine yükselmesi öngörülüyor” yorumunda bulunuyor.

NİÇİN TALEP GÖRMEDİ?

Dizel otomobillerin ÖTV’si yüzde 45’ler düzeyindeyken elektrikli otomobilde bu oran yüzde 4 civarında. Buna rağmen elektrikli otomobillerin istenilen ölçüde ilgi görmemesinin birçok nedeni var. Bunlar içinde en çok menzil, ikinci el durumu ve şarj konusu öne çıkıyor. Henüz 200 km’yi aşabilen elektrikli araç yok. Tam dolu şarjla elektrikli otomobilin alacağı mesafenin çok düşük olması ve şarj süresinin uzun olması, elektrikli otomobillerin kullanımını sınırlamış durumda. Bu yüzden de otomobil satışları geçtiğimiz yıl 853 bin adetle rekor kırarken elektrikli otomobil satışları sadece 31 adetle sınırlı kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu