Türkiye’de En Çok İlgi Gören Girişimcilik Yarışmaları
Küresel ticaretin son 30 yılda geçirdiği evrim, dünyanın her köşesinde oluşan yeni iş fikirlerinin hayata geçmesini kolaylaştıran pek çok yeni sistemi devreye soktu. Girişimcilik kavramının yeni ticaret düzeninin en önemli parçası haline gelmesi ile dünyanın en parlak ticari fikirlerini bulmak da büyük önem kazandı. Bu nedenle dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi, Türkiye’de de düzenlenen girişimcilik yarışmalarının sayısı giderek artıyor. Dev küresel markalardan iş dünyasının çatı örgütlerine kadar pek çok kurum, girişimci olmak isteyenleri büyük fırsatlara kapı açan bu yarışmalara katılmaya çağırıyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
Türkiye’nin en gözde girişimcilik yarışmaları
Türkiye’de her geçen gün büyüyen girişimcilik ekosistemi, pek çok farklı alanda birbirinden farklı faaliyet konularına sahip kurumların öncülüğünde hayata geçirilen girişimcilik yarışmalarının da sayısını artırıyor, iş dünyasının önde gelen sivil toplum kuruluşlarından küresel dev markalara, üniversitelerden teknoparklara kadar birçok kurumun her yıl düzenlediği girişimcilik yarışmaları, parlak bir fikir ile iş dünyasına adım atıp yükselmek isteyen on binlerce gencin maharetlerini göstereceği dev sahnelere dönüşmüş durumda. Bunun yanında özellikle Türkiye’de iş gücüne katılım oranı hala düşük seviyelerde bulunan kadın girişimcilerin kendini göstermesi açısından da bu yarışmalar önemli bir misyon üstleniyor. Türkiye’de en çok ilgi gören girişimcilik yarışmalarını ve bu yarışmalara katılma koşullarını araştırdık.
Kadın girişimciler için büyük fırsat
Türkiye’de geleneksel bir hal almış girişimcilik yarışmalarından olan “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması“, 2006 yılından bu yana Ekonomist, Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Ekonomik kalkınma için kadının iş gücüne ve ekonomiye katılımını desteklemeyi çok önemsediklerini vurgulayan Garanti Bankası KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran,
“Bu yıl 12’ncisini gerçekleştireceğimiz yarışma ile ülkemizdeki kadınların ticari ve sosyal ‘girişimci ruhunu’ ortaya çıkartarak, Türkiye’deki kadın girişimci sayısının gelişmiş ülkelerin seviyesine yükselmesi için katkıda bulunmayı hedefliyoruz” diyor.
Cemal Onaran’ın verdiği bilgiye göre İK Kimya’yı kurarak 200’den fazla ürün geliştiren ve bu ürünleri Avrupa, Asya ve Afrika’ya ihraç eden ve 2020 için Amerika’yı da hedefleyen Sevginar Baştekin geçen yıl “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” ödülünü almaya hak kazanmıştı. Yine geçen yıl SosyalBen Akademi’nin kurucusu Ece Çiftçi de aldığı “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” ödülünün ardından bu yıl Amerika’da Gelişmekte Olan Genç Liderler ödülünün sahibi oldu. Cemal Onaran,
“Biz, azmi ve cesur adımlarıyla kadınlara rol model olmak isteyen kadın girişimcilerimizi bu yarışmaya katılmaya ve hikayelerini paylaşmaya davet ediyoruz” diyor.
Dünyaya açılma fırsatı
Dünya genelinde toplam 231 bin çalışanı ile bağımsız denetim, danışmanlık, kurumsal finansman ve vergi alanlarında hizmet veren EY de Türkiye’de önemli bir girişimcilik yarışmasına imza atan ku-fumlardan biri. EY Türkiye tarafından 2019’da 11’inci kez düzenlenecek olan “EY Entrepreneur Of The YearTM – Yılın Girişimcisi” yarışmasına tüm girişimciler katılabiliyor. EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğuliarı, “ Girişimcilik kültürünün ülkemizde yaygınlaşmasıyla birlikte dünya arenasında daha fazla markamızın boy göstereceğine ve son derece başarılı işlere imza atacaklarına inanıyorum” diye konuşuyor. EY olarak bu hedef doğrultusunda düzenledikleri Yılın Girişimcisi Programı’nın da, iş dünyasından önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşen bir girişimcilik programı olduğunu vurgulayan Canoğuları, “2019 programı ve önümüzdeki yıllarda da gelecek nesillere ilham kaynağı olan girişimcileri programımızda görmek, ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil etmelerini gururla izlemek için sabırsızlanıyoruz” şeklinde konuşuyor.
Dev ticaret ağlarına giriş
Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan ve 200 ülkeden 3,5 milyon şirketin bünyesinde faaliyet gösterdiği Alibaba da, Türkiye’de girişimcilik yarışması düzenleyen bir diğer dev marka. Alibaba Grubu bünyesinde yer alan bulut bilişim şirketi Alibaba Cloud ve Türkiye’deki iş ortağı TRADEFIVE olarak 12 ülkede düzenlenen uluslararası Create@Alibaba Cloud MEA Startup Yarışması’nın Orta Doğu ve Afrika bölgesi ayağı İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Uluslararası startup kültürünün yanı sıra teknoloji ve inovasyonda işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen bu platform ile Türkiye’den yarışmaya katılan startup’ların iş modellerini uluslararası alana taşımaları destekleniyor.
Yarışmaya başvuran startup’ların yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik, dijital hizmetler, sürükleyici medya, arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, IOT alanlarından en az birine uyan bir iş modelinin ve çözüm metodunun olmasını beklediklerini kaydeden TRADEFIVE/ Alibaba Cloud Yönetici Ortağı Aslıhan Güreşçier,
“Geliştirme ve hızlandırma aşamasını geçmiş, olgunlaşmış, belirli etkileşim ve kitleye ulaşmış, bununla birlikte kuruluştan itibaren 3 yılı geçmemiş startup’lar ön elemeyi geçmeyi başaran startup’lar oldular. İstanbul bölgesel finalinde yarışacak startup’ları seçmek için danışma kurulumuz ile birlikte ince eleyip sık dokuyarak 15 bölgesel finalistimizi seçtik” diyor.
Söz konusu organizasyonda Türkiye’den çıkıp başarılı olacak bir girişimin uluslararası arenada sesini duyurup Çin’den yatırım alması halinde önemli bir başarıya imza atacaklarını vurgulayan Güreşçier, şöyle konuşuyor:
“Bu organizasyon Çin’in Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’yı birbirine bağlamak, ticaret ve kalkınmayı desteklemek amacıyla hayata geçirdiği ‘Tek Kuşak Tek Yol inisiyatifimde global startup kültürü ve iş birliğini desteklemesi ve Alibaba Group ekosiste-minde Türk startup’larına yer açması açısından önemli bir platform.”
“Türkiye’nin Kadın Girişimcisi”
2006 yılından bu yana Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışmasfnı düzenliyor. Bu yıl 12’ncisi gerçekleştirilecek yarışına ile ülkemizdeki kadınların ticari ve sosyal “girişimci ruhunu” ortaya çıkartarak, Türkiye’deki kadın girişimci sayısının gelişmiş ülkelerin seviyesine yükseltilmesi hedefleniyor. Tüm işletme sahibi kadın girişimcilerin katılabildiği yarışmaya, bugüne kadar 33 bin kişi.başvurdu. Yarışmada birinci olmuş kadın girişimcilerin cirosunda ortalama yüzde 40 artış söz ‘konusu. Yarışmada “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” ödülüne layık görülen girişimci 50 bin TL, “Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci”, “Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci” ve “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” kategori birincileri ise 40 bin TL’lik ödülün sahibi olacak. www.garantikadingirisimci.com ve www.kadingirisimciyarismasi.com adresleri üzerinden 30 Eylül 2018 tarihine kadar başvuruda bulunulabilecek yarışmanın kazananları 28 Kasım Çarşamba günü düzenlenecek Ödül Töreni’nde açıklanacak.
“İlk İşim Girişim”
Çalık Holding, Yıldız Teknopark ve Yıldız TTO ortaklığında düzenlenen, inovatif, topluma faydalı ve aynı zamanda ticarileşme potansiyeli yüksek olan iş fikirlerinin ortaya çıkmasını kolaylaştırmayı amaçlayan ilk İşim Girişim” yarışması başvuruları 7 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Yarışmada finale kalan projeler 24 Ekim’de açıklanacak. Finalistler jüri önünde gerçekleştirecekleri sunumlarından önce temel girişimcilik ve sunum eğitimine katılmaya hak kazanacaklar. “Yeni Girişimler” kategorisinde ilk 3’e giren yarışmacılar arasında birinci olan girişimci adayı 10 bin TL, ikinci 7 bin 500 TL ve üçüncü 5 bin TL ödül alacak. “Yeni Girişimler” kategorisinin kazananları sırasıyla Yıldız Kuluçka’da kapalı, açık ve sanal ofis imkânlarına da sahip olacaklar. “Yeni Fikirler” kategorisinde başarı göstererek dereceye giren yarışmacılar arasında birinci olan girişimci adayı 7 bin TL, ikinci 5 bin TL, üçüncü 3 bin TL para ödülü kazanacak. Katılımcılar, başvurularını www.ilkisimgirisim.com sitesi üzerinden online olarak yapabilecekler.
“Uluslararası Deep-tech Yarışması”
Hello Tomorrow’un bu yıl 5’inci kez düzenlenen “Uluslararası Deep-tech Yarışma”sı Hello Tomorrow Global Challenge için başvurular 14 Eylül 2018 tarihinde kapanıyor. Türkiye’de bilim ve teknoloji odaklı inovatif start-up başvurularını toplayan yarışmanın kazananları 100 bin Euro’luk hissesiz fon, Hello Tomorrow Türkiye’nin 11 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilecek zirvesine ve 14 -15 Mart 2019 tarihlerinde Hello Tomorrow’un Paris’te düzenleyeceği global zirveye katılarak ürünlerini sergileme ve yüksek oranda değer artırma imkânı kazanıyor. Kazananlar ayrıca fon bulma, bilim ve teknoloji alanının uzman isimleri ile buluşma, Türkiye’nin lider mentör ağı Mentors Network Turkey’den mentörlük, ABD’nin lider üniversitelerinden online kurslara katılma, 15’den fazla ulusal ve uluslararası VC yatırımcı karşısına çıkma ve sunum yapma şansına sahip oluyor. Başvurular https://hello-tomorrow.org/startups sayfası üzerinden kabul ediliyor. Bu yıl 12 kategoriden start-up’ların başvurularını kabul edecek yarışmadan, 500 start-up finalist olarak seçilecek.
“Alibaba Cloud Startup Yarışması”
Alibaba Grubu bünyesinde yer alan bulut bilişim şirketi Alibaba Cloud ve Türkiye’deki iş ortağı TRADEFIVE olarak 12 ülkede düzenlenen uluslararası Create@Alibaba Cloud MEA Startup Yarışması’nın Orta Doğu ve Afrika bölgesi ayağı 8 Ağustos’ta İstanbul’da gerçekleştirdik. Uluslararası startup kültürünün yanı sıra teknoloji ve inovasyonda işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen bu platform ile Türkiye’den yarışmaya katılan startup’ların iş modellerini uluslararası alana taşımaları destekleniyor. Yarışmanın ikinci etabı 17 Eylül’ 2018 tarihinde Çin’in Nanjing şehrinde, dünya finaliyse Kasım 2018’de Hangzhou’da gerçekleştirilecek. İstanbul’daki yarışmayı kazanarak yarışmanın Çin’de düzenlenecek ikinci etabına katılacak olan yarışmacılar, Kasım 2018’de Hangzhou’da gerçekleştirilecek dünya finaline katılmak ve Alibaba Grubu’nun yeni unicorn’u olmak için yarışacaklar. Yarışma 200 bin dolar değerinde bulut kaynağı ve destek programlarının yanı sıra, Çin’den önemli yatırım ve iş birliği fırsatları kazanma şansı da sunuyor.
“Big Bang Startup Chailenge”
UBI Global tarafından Avrupa’nın en iyi 2’nci, dünyanın ise en iyi B’üncü üniversitelere bağlı kuluçka merkezi seçilen İTÜ Çekirdek tarafından düzenlenen Big Bang Startup Challenge bu yıl 29 Kasım 2018’de düzenlenecek. Big Bang ile yatırımcılara Türkiye’nin en iyi girişimci adaylarına yatırım yapma fırsatı sunuluyor. Geçen yıl Big Bang’de girişimciler, yatırımcı ve diğer paydaşlarımızdan 17 milyon TL’yi aşan değerde ödül, nakit ödül kazandı ve yatırım aldı. Bu rakamla Big Bang, dünyanın girişimciye en fazla kaynak sağlayan yarışması (demo day) oldu. İTÜ Çekirdek, yıl boyu başvuru alıyor. Başvurmak isteyen girişimciler www.itucekirdek.com internet sitesi üzerinden başvurularını gerçekleştirebilir. Big Bang 2016’da da üçüncü sırada yer almayı başaran Teleporter VR, Wired İngiltere tarafından Avrupa’nın en gözde 100 girişimi arasında gösterildi. Big Bang 2016 finalistlerinden ve mağazalarda müşterilerin kasaya gitmeden alışveriş yapabilmelerini sağlayan Buy Buddy ise Türkiye’nin en önemli markalarıyla anlaşmış durumda.
“Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması”
Türkiye otomotiv sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından 7 yıldır düzenleniyor. Etkinlik, Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre dünyada yer alan 193 ülkenin tamamına ihracat yapma başarısı gösteren otomotiv sektörünün en büyük etkinliği durumunda. Etkinlik, geniş bir kitlenin yaratıcı fikirlerini ortaya koyması ve bu sayede Türkiye’nin Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarıma yatırım yaparak hem üretim hem ihracatını orta-ileri ve ileri teknoloji ürünler içeren bir yapıya kavuşturması konusunda önemli bir boşluğu dolduruyor. Bir sonraki yarışma tarihi Mayıs 2019 olarak belirlenmiş durumda. Geçen yedi yılda toplam 3 bin 634 proje yarışırken, katılımcı sayısı da 9 bin 168 kişiye ulaştı. Ar-Ge Proje Pazarında 532 bin TL ve Komponent Tasarım yarışmasında 667 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon 199 bin TL nakdi ödülü proje sahipleri ile buluşturdu.
“EY Yılın Girişimcisi Programı”
EY’nin dünya çapında düzenlediği ‘Entrepreneur Of The YearTM – Yılın Girişimcisi’ Programı, başarılı ve büyüyen işler kuran girişimcileri ödüllendirmek, onların hikâyelerini tüm dünyayla paylaşmalarına yardımcı olmak hedefiyle hayata geçirilen bir ödül programı. 30 yılı aşkın süredir, 60’tan fazla ülkede, 145 şehirde düzenlenen bu program, girişimcilik konusunda dünyanın en prestijli iş dünyası ödül programı olarak kabul ediliyor. Programın dünya finali, her yıl Haziran ayında Monako’da gerçekleşiyor. Bu yıl Türkiye’de 11. kez düzenlenecek yarışma için başvurular Eylül’ün 2. haftası açılacak ve 28 Aralık’a kadar devam edecek. Yarışmaya katılmak için; girişimcinin şirketinin Türkiye’de en az iki yıldır faaliyet gösteriyor olması, 100 milyon TL’nin üzerinde ciroya sahip olması ve son 3 yılda finansal performans anlamında yükselen bir grafik izliyor olması gerekiyor. Ayrıca aday olacak girişimcinin, programa başvurabilmek için şirketin kurucusu ve/veya performans ve gelişiminde imzası bulunan, üst yönetiminde sorumluluk sahibi bir yönetici olması şart.
“TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!”
“TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!” Yarışması, üniversite gençliğinin girişimcilik farkındalığını artırmayı hedefleyen bir iş fikri yarışması. Tüm üniversite öğrencilerine açık olan yarışmaya gençlerin ekipleriyle katılması ve kendilerine yarışma kapsamında sunulan süreç deneyimi sayesinde iş fikirlerini geliştirmeleri ve başarılı iş planlarına dönüştürmeleri amaçlanıyor. Yarışmaya bu yıl Türkiye genelinde 74 ilden ve 161 üniversiteden 1621 iş fikriyle 4268 genç başvurdu, iş fikirlerinin yüksek niteliği nedeniyle kıyasıya bir rekabete sahne olan ön eleme aşaması sonucunda jüriden en yüksek puanı alan, 31’i asil, 21’i yedek olmak üzere toplamda 52 iş fikri bir sonraki aşamaya geçmeye hak kazandı. Ön elemeyi geçen 104 öğrencinin oluşturduğu 36 ekip yarışmanın İstanbul’da düzenlenen 5 günlük eğitim kampına katıldı. Yarışmada birinciye 75 bin TL, İkinciye 50 bin TL ve üçüncüye 25 bin TL para ödülü verilliyor.
“Benim İşim Girişim Yarışması”
“Benim İşim Girişim” iş fikri yarışması, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Erciyes Teknopark A.Ş. tarafından birlikte organize ediliyor. Teknoloji geliştirme içerikli, ticari değer taşıyan, yenilikçi iş fikirleri olan girişimci adaylarının, ekipleri ile birlikte iş fikirlerini hayata geçirmelerinin teşvik edilmesi amaçlanıyor. İş fikri yarışmasına artırılmış gerçeklik, bilgi güvenliği, bulut servisleri, biyoloji, eğitim teknolojileri, finansal teknolojiler, giyilebilir teknolojiler, görüntü işleme, gıda teknolojileri, nesnelerin interneti, sağlık teknolojileri, robotik çözümler, tarım teknolojileri, temiz enerji, yazılım vb. ve diğer alanlara ait teknolojik iş fikirleri ile başvuru yapılabiliyor. Başvurular en az iki kişiden oluşan bir takım halinde yapılırken, bireysel başvuru kabul edilmiyor. Seçilen en fazla 10 takıma toplam 5 bin TL‘ye kadar prototip giderleri desteği, son aşamada en yüksek puanı alan ilk 3 takıma toplam 5 bin TL‘ye kadar prototip iyileştirme desteği ve 3 bin TL’ye kadar da pazarlama desteği veriliyor.
Yarışmaların sağladığı avantajlar
- Girişimcilerin ülke çapında bilinirliklerini artırıyor.
- Yerel ve uluslararası pazarlarda yer edinmelerini sağlıyor.
- Önde gelen iş insanları ile tanışma ve fikir alışverişi imkanı sunuyor.
- Üst düzey girişimcilik eğitimi alma şansı elde ediliyor.
- Melek yatırım çekme konusunda avantaj sağlıyor.
- Girişimci fikri hayata geçirmek için maddi imkan sağlıyor.
Aram Ekim Duran