Türkiye’nin En Büyük Franchise Veren 100 Şirketi
İçeriğe Ait Başlıklar
Franchising Veren 100 Firma
Her yıl franchise 100 araştırması Ekonomist Dergisi tarafından yapılıyor. İş kurmak isteyen girişimci adayları Türkiye’nin en büyük 100 franchise markaları ile birliği yapabilir. Bayilik alarak kendi işletmesinin sahibi olup yatırımlarına yön verebilir.
2021 yılında 20 binden fazla girişimci bu sisteme dahil oldu. Türkiye’deki zincir işletmelerin sayısı 3 bin 500’e, zincir işletmelere bağlı şube sayısı ise 65 bine ulaştı. Ayrıca, şu anda yurtdışında 5 binden fazla mağazası ile 150’ye yakın Türk markası faaliyet gösteriyor. 2022 yılında açılması beklenen bin mağazanın ihracata katkısının da 600 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.
Her yıl olduğu gibi Ekonomist Dergisi olarak yaptığımız Türkiye’nin en büyük franchise veren 100 şirketi araştırmasında sektörün dinamiklerine ve hedeflerine ışık tutmayı hedefliyoruz. Pandemiye rağmen büyümesini sürdüren markalar, Türkiye’nin farklı illerinde yeni franchise şubeler açmayı hedefliyor. Yaptığımız hesaplamalara göre 100 şirket 2022 yılında 3 bin 661 adet franchise şube açmayı hedefliyor.
Franchise Sisteminin 10 Avantajı
- Tanınmış markaların sağladığı sürekli müşteri ve iş yapma imkanı doğuyor.
- Franchise veren işletme franchise’a eğitim hizmetleri ve uzman personel desteği sağlıyor.
- Kaliteli personel bulma, işe alma ve yetiştirme konularında franchise veren işletmenin tekniklerinden yararlanılıyor.
- Franchisor ile ortak hareket edilerek küçük işletmelerin karşılaşacakları risk ve işletmecilik sorunları minimize ediliyor.
- Franchise veren işletmenin mali ve hukuk danışmanlarından yararlanılıyor
- Franchisor’ın sürekli olarak yaptığı AR-GE çalışmalarından yararlanılıyor.
- Kuruluş aşamasında leasing gibi kaynaklardan finansal destek sağlanması mümkün oluyor.
- Reklam ve tanıtma giderlerinden tasarruf sağlanıyor.
- Franchising sistemi, girişimcinin yalnızlığını ortadan kaldırarak, kendi işini kurmanın getirdiği riskleri azaltıyor.
- İşletmeler için standart yönetim, muhasebe, satış ve stoklama fonksiyonları mümkün oluyor.
Yeni Dönemde Öne Çıkacak Beş Trend
- Yeme-içme kategorisinde özellikle yurtdışında deneyim merkezli atölye olarak adlandırılan ‘eatertainment’ konseptlerin büyümesi bekleniyor.
- Pandemide yeme içme sektöründe eve servis yapan markalar öne çıktı. Uzmanlara göre restoranlar için pandemi ve sonrasında eve servis konusunda önemli fırsatlar var.
- Stok maliyeti daha düşük olan, kâr marjı yüksek ürünlerin yer aldığı markalar öne çıkıyor.
- Mağazacılık konusunda, dekorasyon maliyeti olmaksızın daha düşük kira seviyesinde kiralanan ve uzun dönemli taahhüt gerektirmeyen ‘pop up’ mağaza konseptinin popülerliğini koruması bekleniyor.
- Online ticaretin artmasıyla yerel işletmeler öne çıkmaya başladı. E-ticaret sayesinde tüketiciler artık Van’daki bir şarküteriye ya da Ege’de yetişen sebzeye kolayca erişebiliyor. Bu gibi yerel ve butik işlere ilgi artıyor.
Franchise 100
Ekonomist Dergisi (14-27 Kasım 2021 tarihli sayıdan)