Haberler

Türkiye’nin En Zengin 100 Ailesi

Ekonomistin bu yıl 11’inci kez düzenlediği En Zengin 100 Araştırması tamamlandı. Bu yıl da listeye girenler ve çıkanlar, listede yukarı tırmananlar ve aşağı inenler, merak uyandıracak isimlerden oluşuyor. Bu yıla damgasını vuran konu, dolar kurunda yüzde 1/ye varan artış oldu. Bu durum servetleri olumsuz etkiledi. Fakat son 10 yılda olduğu gibi bu yıl da En Zengin 100’ün birincisi değişmedi. Koç Ailesi, özellikle finans ve enerji alanında yaptığı dev yatırımlarla lokomotif olmayı sürdürdü. Ferit Şahenk, Sabancı Ailesi üyeleri, Şarık Tara, Eczacıbaşı ve Yazıcı aileleri, listenin üst sıralarında yerlerini korudu. Son dönemde aldıkları büyük ihalelerle dikkat çeken Cengiz, Limak, Çeçen gibi grupların sahipleri de listede öne çıktı.

Türkiye'nin En Zengin 100 Ailesi

Ekonomist’in ses getiren çalışmalarından biri olan En Zengin 100 Araştırması sonuçlandı. Bu araştırmanın bu yıl 11’incisini yaptık. Bu yıla damgasını vuran konu dolar kurunda yaşanan yüzde 15’in üzerindeki artış oldu. Yaşanan bu artış dolar bazında yaptığımız bu çalışmada servetleri olumsuz etkiledi. Yine iç tüketim ağırlıklı iş yapanlarla ihracat ağırlıklı çalışanlar arasında, ihracata dayalı olanlar lehine gelişmeler yaşandı. Döviz açık pozisyonu yüksek şirketlere sahip olanların yanında 17 Aralık sürecinden olumsuz etkilenen şirketlere sahip olan ailelerin servetlerinde de erimeye şahit olduk.

Credit Suisse tarafından iki hafta önce yayınlanan bir rapor da bu yıl Türkiye’de servetlerde bir erime olduğunu gösteriyor. Bu rapora göre, geçen yıl 1 trilyon 159 milyon dolar olan Türkiye’deki toplam servet düzeyi, bu yıl 1 trilyon 61 milyar dolara düştü. Geçen yıl 87 bin olan ülkemizdeki dolar milyoneri sayısı da bu yıl 79 bine geriledi.

KİMLER GİRDİ, KİMLER ÇIKTI?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da listeye yeni girenler olduğu gibi çıkanlar da oldu. Liste içinde de önemli yer değişikli-leri yaşandı. Öncelikle vefat eden iş insanlarını anmak gerekiyor. Ata Grubu’nun patronu Ertuğrul Kurdoğlu ve Enboy Tekstil’in sahibi Erol Lodrik vefat etti. Bu şirketlerde ikinci kuşak temsilcileri yönetimi devam ettiriyor. Bunun yanında listede aşağı gelenler arasında en çok dikkat çeken isim hiç kuşkusuz İpek Ailesi. Gülen Cemaati ile AKP arasındaki kavgada medya şirketleri ile cemaatin yanında yer alan İpek Ailesi’nin kimi altın madenlerinde ruhsat sorunu nedeniyle üretim durduruldu. Altın fiyatlarının düşüşünden de olumsuz etkilenme söz konusu oldu. İpek Ailesi’nin Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerinde sahip olduğu hisselerinin değeri geçen bir yılda 2,5 milyar dolardan 1,1 milyar dolara düştü.

Servet büyüklükleri aynı kategoride olan aileler arasında da yaptıkları işlerin hızına göre yer değişiklikleri yaşandı. Büyük ihaleleri alan gruplar buna örnek olarak gösterilebilir. Başta enerji ve gayrimenkul olmak üzere ilave işlerini devreye alan Eren, Özdilek, Erman Ilıcak, Tosyalı gibi aileler listede üst sıralara çıktı. Şirket satışlarından kaynak sağlayan aileler de yukarıya tırmandı.

3. havalimanı gibi dev projelerin ortaklarından Limak Grubu, Sabiha Gökçende hisse satışı yapıyor. Bu hisseleri TAV’ın 369 milyon dolara alması bekleniyordu. Ancak son anda Sabiha Gökçen’de diğer ortak Malezyalı Grubun devreye girdiğini gördük.

Geçen yılki listede yer alan Ahmet Keleşoğlu (Selçuk Ecza), Selim Uyar (Permak Grubu) ve Gürel Ailesi (Sunel Tütüncülük) bu yıl listeye giremedi. Bu yıl listeye dahil olanlar ise Türkerler Holding Başkanı Kazım Türker, Viaport ve Vialant gibi işlerin sahibi Bayraktar Ailesi ve Yasa Holding’in sahibi Yalçın Sabancı oldu.

1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu